Κρέας, Κυρίως Πιάτα, Συνταγές

Καλοκαιρινοί κεφτέδες με κρεμμύδια, πιπεριές, ντομάτες και φέτα

15 Μαΐου 2014
meatballs-with-onions-tomatoes-1

Καλοκαιρινοί, μεσογειακοί, αρωματικοί, όπως θέλετε πείτε τους.

Και μόνο που έγραψα στον τίτλο τη λέξη «καλοκαιρινοί», κάπως
σαν να έφτιαξε η διάθεσή μου.
I can’t help it, είμαι παιδί του
καλοκαιριού. Από αυτά που πιστεύουν ότι ο χειμώνας αξίζει μόνο μέχρι τα Χριστούγεννα,
και μετά πρέπει να μας αποχαιρετά. Και αφού περάσαμε από τα «προκαταρκτικά» της
άνοιξης, με το Πάσχα και την Πρωτομαγιά, τι περιμένουμε; Το πρώτο μπάνιο φυσικά.
Και το δεύτερο, και το τρίτο, και πάει λέγοντας, και να μείνουμε εκεί, χαλαροί και μαυρισμένοι, μέχρι να έρθει ο Οκτώβρης και
να ξαναμαζευτούμε στο καβούκι μας…. Αφού έχουμε απολαύσει ήλιο (πολύ), θάλασσα
(πιο πολύ) και αγαπημένες καλοκαιρινές γεύσεις…. Όπως αυτό το φαγητό….
Το πόσο φανταστικό είναι αυτό το φαγητό, μπορώ να σας το πω
κάπως έτσι: Σκεφτείτε έναν κεφτέ. Τον δικό σας αγαπημένο. Ο κεφτές αυτός από μόνος του είναι ένα τέλειο
έδεσμα. Τώρα σκεφτείτε αυτόν τον τέλειο κεφτέ, μαζί με πολλούς άλλους όμοιούς
του, πάνω σε ένα «κρεβάτι» από σιγομαγειρεμένα κρεμμύδια και πιπεριές. Βάλτε τους
παρέα μερικά ζουμερά, αρωματικά ντοματίνια. Και αρκετή πικάντικη, τριμμένη φέτα.
Σκεφτείτε τώρα όλο αυτό το σύνολο στολισμένο με καταπράσινα μεσογειακά μυρωδικά κομμένα
κατευθείαν από τη γλάστρα, και λουσμένο με το πιο φίνο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο….. Πανδαισία χρωμάτων, αρωμάτων και γεύσεων! Κι αν σας πω ότι μπορείτε να φτιάξετε το μισό φαγητό την προηγούμενη και τη μέρα
που θα το σερβίρετε πρέπει απλά να το «συναρμολογήσετε» και να το ψήσετε; Τότε
σίγουρα κερδίζω έξτρα πόντους.
Για να συμπληρωθεί η καλοκαιρινή εικόνα – γαστρονομική
εμπειρία, συνοδεύστε το με ένα δροσερό ελαφρύ τζατζικάκι, και μια παγωμένη μπύρα,
ή ένα ποτήρι ελαφρύ λευκό κρασί. Κι αν μπορείτε να κλείσετε τα μάτια σας και να
σκεφτείτε ότι όλο αυτό το απολαμβάνετε δίπλα στο κύμα και όχι κλεισμένοι σε τέσσερις
τοίχους, τότε το νόστιμο αυτό φαγάκι θα γίνει ακόμα πιο νόστιμο. Πιστέψτε με….Συνταγή για τον τέλειο κεφτέ δεν θα σας δώσω σήμερα. Είμαι σίγουρη ότι έχετε όλοι τη δική σας αγαπημένη συνταγή της μαμάς, της γιαγιάς, ή του Τσελεμεντέ. Ε, κι όσο προχωράει το καλοκαίρι και αν γνωριστούμε καλύτερα, ίσως, ίσως λέω, σας δώσω και τη δική μου….update, καλοκαίρι 2014
τελικά επειδή σας αγάπησα πολύ, σας έδωσα και τη δική μας οικογενειακή συνταγή για κεφτέδες, για πιο ολοκληρωμένη εμπειρία…δείτε την εδώ.

Η συνταγή

20 κεφτέδες ήδη τηγανισμένους
1 κιλό κρεμμύδια
6 πιπεριές (βάλτε κόκκινες, κίτρινες, ό,τι σας αρέσει)
300 γραμ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
300 γραμ. φέτα θρυμματισμένη
50 γραμ. κάπαρη
5-6 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
μισό ματσάκι μαϊντανό
1 κούπα ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρές φέτες και τις πιπεριές σε μπαστουνάκια. Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο από το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα αλατίζουμε και τα σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν τελείως, περίπου 10 λεπτά. Τα αφαιρούμε από το τηγάνι, προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο, αν χρειάζεται και ρίχνουμε τις πιπεριές. Κάνουμε το ίδιο όπως τα κρεμμύδια, θα πάρει όμως λίγο παραπάνω χρόνο.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό ταψί ή πυρέξ, απλώνουμε ομοιόμορφα τα κρεμμύδια με τις πιπεριές. Τοποθετούμε στη σειρά τα κεφτεδάκια και ρίχνουμε διάσπαρτα τα ντοματίνια, την τριμμένη φέτα και την κάπαρη που έχουμε ξαρμυρίσει πολύ καλά. Προσθέτουμε από πάνω τα φυλλαράκια της φρέσκιας ρίγανης και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Αλατοπιπερώνουμε (προσοχή στο αλάτι γιατί έχουμε τη φέτα και την κάπαρη) και ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα, μέχρι να αρχίσει να λιώνει το τυράκι.

Tips:
– είναι από τις συνταγές που μπορείτε να βάλετε (ή και να βγάλετε) ό,τι σας αρέσει. Ταιριάζουν πολύ και οι ελιές (χωρίς κουκούτσι παρακαλώ), οι λιαστές ντομάτες, όλα όσα σας θυμίζουν καλοκαίρι!
– όταν με το καλό έρθουν στην καλή εποχή τους, μπορείτε να αντικαταστήσετε με ντομάτες τα ντοματίνια. Στην περίπτωση αυτή, κόψτε τες σε χοντρές φέτες και βάλτε τον κάθε κεφτέ να καθίσει πάνω σε μία φέτα ντομάτα.
– αν δεν έχετε φρέσκια ρίγανη,… να πάρετε! Βασικά ήθελα να πω ότι αν δεν έχετε φρέσκια ρίγανη βάλτε 2 κ.γ ξερή (αλλά πάρτε και μια γλάστρα….). Του πάει πολύ επίσης και το θυμάρι αλλά και ο δυόσμος (αυτός ξερός).
– μπορείτε να τηγανίσετε τους κεφτέδες από την προηγούμενη (ή και πιο μπροστά και να τους έχετε στην κατάψυξη), όπως επίσης να μαγειρέψετε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές από την προηγούμενη.

 

Σχετικά άρθρα

23 Σχόλια

  • Reply mia maria 15 Μαΐου 2014 at 07:18

    Τι όμορφο φαγητό είναι αυτό! Πραγματικά καλοκαιρινό! Χρώματα και αρώματα!

    • Reply Χρύσα 15 Μαΐου 2014 at 12:11

      Το τιμάμε πάντα δεόντως το καλοκαίρι, σκέφτηκα να σας το δείξω νωρίς νωρίς να το ευχαριστηθείτε κι εσείς!

  • Reply Tante Kiki 15 Μαΐου 2014 at 08:38

    Υπέροχο φαγητό!!! Νοστιμότατο το έφτιαξες Χρύσα μου!!!! Γεμάτο χρώματα κι αρώματα!!!

    • Reply Χρύσα 15 Μαΐου 2014 at 12:12

      Είναι πολύ ωραίο Κική, από τις συνταγές της "ανακύκλωσης" που αρέσεουν κι εσένα πολύ!

  • Reply peps 15 Μαΐου 2014 at 08:57

    Πω πω ….τι φαγητό μας έχεις σήμερα!!!
    Καλοκαιρινό, κυριακάτικο, παρείστικο, πολύχρωμο, λαχταριστό!!!!!!!!!!!!!!
    Βάλε και πατάτες τηγανιτές κι έρχομαι!!
    Είμαι παιδί του χειμώνα αλλά μην ανησυχείς δε θα δυσκολευτώ καθόλου να το φαω!!!!!!!!
    Καλημέρα!!

    • Reply Χρύσα 15 Μαΐου 2014 at 12:13

      Αχ ναι, είναι παρεΐστικο….. (τόσο μεγάλο ταψί άλλωστε….)
      Και του πάνε οι άτιμες οι πατάτες τηγανιτές!
      Φάε αυτό και θα θες καλοκαίρι για πάντα!

    • Reply peps 29 Ιουνίου 2014 at 05:18

      Κάλεσα λοιπόν τους φίλους μου και το τσακίσαμε!!!!!!!!!!!!!!
      Ένα μεγάλο μπράβο απ όλους μας!!!
      Το λάτρεψαμε!!!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 15 Μαΐου 2014 at 14:58

    Μας αποτελείωσαν οι φωτογραφίες σου!!!!
    Οι απόλυτα καλοκαιρινοί κεφτέδες!!! Απαιχτοι!!!
    Φιλιά Χρύσα μου, καλό απόγευμα!

    • Reply Χρύσα 15 Μαΐου 2014 at 19:14

      Για να μπαίνουμε σε καλοκαιρινο κλίμα Έλενα!
      Ευχαριστώ πολύ!
      Φιλάκια!

  • Reply Ελπίδα 15 Μαΐου 2014 at 19:23

    πολύ καλοκαιρινο το φαγάκι σου σήμερα Χρύσα μου… Σα να με βλέπω να το τρώω στο μπαλκόνι του σπιτιού μας στο χωριό… Μη σου πω οτι ακούω και τα τζιτζίκια..χεχεχε… Και ελπίζω οτι θα μας συμπαθήσεις και ισως- ίσως λέμε μας δώσεις τη συνταγή για τους κεφτέδες… φιλιά

    • Reply Χρύσα 15 Μαΐου 2014 at 20:25

      Αυτό ακριβώς ήθελα! Να σας κάνω να σκεφτείτε το ιδανικό μέρος για να απολαύσετε το ιδανικό καλοκαιρινό φαγητό! Πολύ χάρηκα δε, που εμπλουτίζεις την εμπειρία και ηχητικά, με τα τζιτζίκια!
      Κάπως έτσι μπορεί και να με πείσεις για τη μυστική συνταγή!….χιχιχι!
      Φιλάκια Ελπίδα!

  • Reply Χρυσαυγή 15 Μαΐου 2014 at 20:32

    Εγώ το θέλω μόλις βγει από το φούρνο να είναι η φέτα λιωμμένη γιατί αν κρυώσει δεν την τρώω!
    Ήρθε η παράξενη της παρέας!
    Μου αρέσει που ο κεφτές είναι τηγανισμένος από πριν και έχει το λαδάκι του και δεν είναι νοσοκομειακός! Ενταξει… είπαμε καλοκαίρι αλλά να την κάνουμε την ατασθαλία!
    Γουστάρω χρώματα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Reply Χρύσα 15 Μαΐου 2014 at 21:00

      Μάάάλιστα….. Μόνο λιωμένη, ok, το κατάλαβα…
      Νοσοκομειακό φαι εδω δεν θα βρεις, και να παρακαλάς! Οι καλοκαιρινές ατασθαλίες μας πανε!!!

  • Reply - spoonstories- 15 Μαΐου 2014 at 21:08

    Αυτό είναι φαγητό…όχι αστεία!! Το λαχταράς από τη πρώτη στιγμή!! Φιλάκια Χρύσα μου!!

    • Reply Χρύσα 16 Μαΐου 2014 at 09:13

      Χαχαχαχα, χαίρομαι πολύ που σου άρεσε Λίλια!
      Δεν…. αστειευόμαστε με τους κεφτέδες!

  • Reply Ερμιόνη 15 Μαΐου 2014 at 21:14

    Σούπερ φαγάκι, από αυτά που όλοι αγαπάμε και που μας κάνουν να ενθουσιαζόμαστε!
    Χρώματα, αρώματα, γεύσεις, όλα σε ένα πιάτο!
    Φιλιά

    • Reply Χρύσα 16 Μαΐου 2014 at 09:14

      Είναι πλήρες από μόνο του! Δε θέλει πολλά πολλά παραπάνω. Καλή παρέα και καλό κρασί!
      Φιλάκια Ερμιόνη!

  • Reply Kitchen Stories 16 Μαΐου 2014 at 09:07

    Αυτό ακριβώς!

    Z.

    • Reply Χρύσα 16 Μαΐου 2014 at 09:15

      Μάλλον σου άρεσε…

  • Reply Ariadni St. 17 Μαΐου 2014 at 14:17

    Υπέροχοι αρωματικοί και διαφορετικοί!

  • Reply Ειρήνη Ε. 18 Μαΐου 2014 at 16:22

    Γεμάτοι γεύση και άρωμα Μεσογειακού καλοκαιριού, οι κεφτέδες σου Χρύσα!! Πολύ ωραίο το φαγητό σου! Πραγματικά λαχταριστό!
    Καλή Κυριακή.

  • Reply Katerina Verigka 19 Μαΐου 2014 at 08:16

    Καλημέρα καλώς σε βρήκα!
    Πολύ ωραία συνταγή, μπαίνει στα υπόψιν σ'ευχαριστούμε!
    Καλή εβδομάδα να έχεις με δύναμη και χαμόγελο!!

  • Reply AgapameAnDolmas 19 Μαΐου 2014 at 08:50

    καλημερα!! ποσο μ αρεσει αυτο το φαι!! ανοιξιατικο! να τρωει ολη η οικογενεια εξω στην αυλη {εστω βεραντα} σλουρπ!

  • Απάντηση