Κρέας, Κυρίως Πιάτα, Συνταγές

Μοσχαράκι Μπουργκινιόν (Boeuf Bourguignon)

7 Νοεμβρίου 2013
IMG_3131

 

Με τη γαλλική γλώσσα δεν έχω καθόλου καλή σχέση. Όσοι με
ξέρουν από φοιτήτρια μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Με τη γαλλική κουζίνα, όμως,
αλλάζει το πράγμα. Συγκεκριμένα τη γαλλική παραδοσιακή κουζίνα, την εξοχική,
τη… μαμαδίστικη… Αγαπώ ιδιαίτερα τα αρώματα, τα υλικά, τους συνδυασμούς των
λαχανικών με τα κρεατικά και τα ψάρια. Αγαπώ πολύ και τα τυριά τους. Όσο πιο
γαλλικά, τόσο το καλύτερο. Και το κρασί…. Αχ, το κρασί… (Εν τω μεταξύ, όση ώρα γράφω, το μυαλό μου έχει ήδη μεταφερθεί στη γαλλική
εξοχή, σε ένα αγρόκτημα… έχει και δικά του αμπέλια…. και ένα μεγάλο κελάρι… και
ένα τραπέζι στρωμένο με όλα τα καλά… και νομίζω παίζει και
αυτό.
Ναι, ξύπνα, όμως, τώρα!)
Η συνταγή για το bourguignon κάθε άλλο παρά πρωτότυπη
είναι. Όπως θα ήταν και μία συνταγή για παραδοσιακό ελληνικό στιφάδο, στην  οποία η κάθε παραδοσιακή ελληνίδα μαμά ή
γιαγιά έχει τη δική της μικρή (ή μεγάλη) παραλλαγή.
Νομίζω ότι δεν υπάρχει ιδανικότερο χειμωνιάτικο, κυριακάτικο
φαγητό. Παρεμπιπτόντως, αυτός ο χειμώνας, δεν θα έρθει φέτος;

 

Α! Με τόση ονειροπόληση παραλίγο να το ξεχάσω! Το myblissfood έγινε
social! Στρώνουμε πλέον
τραπέζι σε facebook και pinterest.
Περάστε να κεράσουμε!

Η συνταγή

1 κιλό μοσχαράκι (χρησιμοποίησα σπαλομύτα) σε κομμάτια
½ κούπα ελαιόλαδο ή βούτυρο (πόσο γαλλικό το θέλετε;)
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 ντομάτες κομμένες σε κυβάκια (ή ένα κονκασέ)
1 κούπα κόκκινο, ξηρό κρασί
2 καρότα κομμένα φετούλες
250 γρ. μανιτάρια σε φέτες
250 γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο
3 φύλλα δάφνης και 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό (άκοπο) σε
μπουκέτο
αλάτι, πιπέρι
Ρίχνουμε  το λάδι ή το
βούτυρο στη χύτρα ταχύτητος και όταν ζεσταθεί πολύ σωτάρουμε τα κομμάτια του
κρέατος. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα καρότα και συνεχίζουμε το
σωτάρισμα. Όταν χρυσίσουν τα κρεμμύδια και έχει θωρακιστεί το κρέας,
αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ντομάτα, το κρασί και το μπουκέτο των μυρωδικών
(το οποίο φυσικά θα αφαιρέσουμε στο τέλος). Μόλις αρχίσει να βράζει, κλείνουμε
τη χύτρα και μαγειρεύουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της. Αν τα μανιτάρια μας είναι φρέσκα, σε αυτό το σημείο τα σωτάρουμε σε ένα τηγάνι σε λίγο βούτυρο μέχρι να μαραθούν. Όταν φτάσει ο χρόνος που
το κρέας είναι έτοιμο, ανοίγουμε (με τη δέουσα προσοχή) τη χύτρα και
προσθέτουμε τα μανιτάρια
και τα κρεμμυδάκια. Συνεχίζουμε με ανοιχτή τη χύτρα για περίπου 5 λεπτά ακόμα, έως ότου
μαγειρευτούν τα κρεμμυδάκια.
Αν δεν το κάνουμε στη χύτρα, θα χρειαστεί να προσθέσουμε νερό και θα μας πάρει περίπου 2 ώρες σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαγειρευτεί το κρέας και να απορροφήσει τα υγρά (παρόλα αυτά θα χρειαστεί να το παρακολουθούμε και να προσθέτουμε νεράκι, αν δούμε ότι χρειάζεται).
Συνοδεύουμε ιδανικά με ένα χειροποίητο, ρουστίκ, αρωματικό
πουρέ πατάτας, και φυσικά κόκκινο ξηρό κρασί.
* Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν με την ευγενική χορηγία του αδερφούλη μου, τόσο της μηχανής, όσο και του ταλέντου…
**  Χρέη dj εκτέλεσε ο αγαπημένος φίλος (και γνώστης της γαλλικής κουλτούρας) Ιωακείμ… 
*** Χρωστάω κέρασμα και στους δύο…

 

Σχετικά άρθρα

15 Σχόλια

  • Reply AgapameAnDolmas 7 Νοεμβρίου 2013 at 19:56

    κλασσικο μαμαδίστικο κυριακάτικο φαι!! τυφλα να χουν οι παριζιανικες κουζινες με τα μυστικα και της παραλαγες της καθε μανας, οπως λές. μου αρέσει που βάζεις καρότα και μανιτάρια! θα το δοκιμάσω κι εγώ έτσι

    • Reply Χρύσα 8 Νοεμβρίου 2013 at 05:44

      Τα κλασικά είναι πάντοτε τα πιο αγαπημένα άλλωστε!

  • Reply Ερμιόνη 7 Νοεμβρίου 2013 at 21:54

    Η δεύτερη φωτογραφία μου αρέσει πολύ.
    Ωραίο πιάτο, πληθωρικό και πολύ χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης κουζίνας.
    Φιλιά καλό βράδυ!

    • Reply Χρύσα 8 Νοεμβρίου 2013 at 05:45

      Η δεύτερη μ' άρεσε και μένα πολύ. Πληθωρικό, δε θα πει τίποτα!
      Καλημέρα! (καθότι εγώ στις 11.54 μ.μ κοιμόμουν…)

  • Reply peps 8 Νοεμβρίου 2013 at 15:51

    Με τέτοια βοήθεια πως αν μη γίνει ωραίο το φαγητό!!!
    Οι μερίδα πολύ περιποιημένη!!!
    Στρώσε τραπέζι κι έρχομαι!!!
    Φιλιά!!

    • Reply Χρύσα 8 Νοεμβρίου 2013 at 16:44

      Στρώνω, στρώνω! Περάστε!

  • Reply Create Taste 9 Νοεμβρίου 2013 at 07:51

    Υπέροχη εμφάνιση! Λαχταριστό! Α!!! Και να μην ξεχάσω σε περιμένει παιχνίδι εδώ! http://ellinikoxreosstigastronomia.blogspot.gr/2013/11/logo.html

    • Reply Χρύσα 9 Νοεμβρίου 2013 at 09:58

      Ευχαριστώ πολύ πολύ!!!! Μόλις βρω λίγο χρόνο θα πάρω τη σειρά μου σίγουρα!

  • Reply Μarion, 9 Νοεμβρίου 2013 at 18:32

    Οντως πολυ ωραιες φωτογραφιες.

    Το φαγητο πλουσιο και χορταστικο.

    Καλο βραδυ

    • Reply Χρύσα 9 Νοεμβρίου 2013 at 19:08

      Άμα έχεις βοήθεια είναι πάντα καλύτερα Μάριον! Χαίρομαι που σου άρεσαν, καλό βράδυ!

  • Reply Beauty Follower 10 Νοεμβρίου 2013 at 08:25

    Αυτο ειναι το Μπουργκινιόν… το ακουγα και φανταζομουν κατι εξωτικο χα χα!
    Ναι βρε παιδι μου ποτε θα ερθει ο Χειμωνας????
    Na εχεις μια όμορφη Κυριακη 🙂

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    • Reply Χρύσα 10 Νοεμβρίου 2013 at 15:48

      Αυτό είναι… απλό και πεντανόστιμο… Καλή εβδομάδα!

  • Reply Χρυσαυγή 10 Νοεμβρίου 2013 at 21:19

    Γειά σου Χρύσα!! Καλώς σε βρήκα!!
    Καλοφτιαγμένο μπλόγκ! Καλοφτιαγμένο φαγητό!
    Πολύ ωραίο και χειμωνιάτικο. Θα το προτιμησω σήμερα!!!

    Φιλιά και καλή συνέχεια!!

    • Reply Χρύσα 10 Νοεμβρίου 2013 at 21:28

      Καλώς ήρθες, καλώς ήρθες!!!
      Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
      Φιλιά και καλή εβδομάδα Χρυσαυγή!

  • Reply Dimitra 20 Νοεμβρίου 2014 at 13:19

    Άμα φτιάξω μοσχαράκι Μπουγκινιόν και τρώγεται, τελείωσε, ολοκληρώθηκα ως γυναίκα-μαγείρισσα:)))))
    Το βάζω ως επόμενο στόχο Χρυσάκι μου!!! Περίμενε φωτογραφίες στο inbox:))))
    (Όχι άμεσα, αλλά περίμενε!!!)

  • Απάντηση