Ζαχαροπλαστείο, Ροφήματα/Ποτά, Συνταγές

Frozen mocha – Παγωμένο ρόφημα με καφέ και σοκολάτα

11 Ιουλίου 2019

Κάθε χρόνο, όταν μπαίνουμε βαθιά μέσα στον Ιούλιο, επιβεβαιωμένα παρατηρώ την ίδια κατάσταση. Ο κόσμος δεν την παλεύει πια. Τα νεύρα είναι τσιτωμένα, οι αντοχές μειώνονται όσο οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, και το πρωί όλοι κυκλοφορούν σαν τα ζόμπι. Όλες αυτές οι συμπεριφορές φωνάζουν απελπισμένα “διακοπές”. Αυτό φυσικά για όσους δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τις διακοπές τους. Σαν κι εμένα.

frozen mochas 2 (1 of 1)

Ανήκω σε αυτούς που παραδοσιακά κάνουν διακοπές τον Αύγουστο. Μου αρέσουν οι διακοπές τον Αύγουστο. Όχι γιατί έχω καμιά λόξα να μου αρέσει να συνωστίζομαι μαζί με τα 3/4 της Ελλάδας σε οποιοδήποτε παραθαλάσσιο μέρος, αλλά γιατί δεν μπορώ να με φανταστώ να επιστρέφω από διακοπές και να μην τελειώνει ακόμα το καλοκαίρι. Βέβαια αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνω υπομονή αρκετό καιρό μέχρι να έρθει εκείνη η μέρα… Και όπως καταλαβαίνεις, δεν είναι πολύ εύκολο να κάνεις υπομονή όταν έχεις τόση κούραση συσσωρευμένη από όλο το χειμώνα, όταν η θερμοκρασία χτυπάει 38άρια και η δουλειά δεν τελειώνει. Η κατάσταση διευκολύνεται λίγο από το γεγονός ότι τα παιδιά βρίσκονται ήδη σε διακοπές μαζί με τον παππού και τη γιαγιά, κι έτσι τουλάχιστον τα απογεύματα μπορώ να κάνω πιο ξεκούραστη όλα όσα τους υπόλοιπους μήνες προσπαθώ να συμπιέσω σε ελάχιστες ώρες ελεύθερου χρόνου.

frozen mochas 3 (1 of 1)

Και η ζέστη; Ναι, η ζέστη του Ιουλίου στην πόλη είναι ένας λόγος που με κάνει να αγαπώ λίγο λιγότερο το καλοκαίρι. Και πώς την καταπολεμάς; Όπως όλοι φυσικά. Με κλιματισμό, δροσερά ντουζάκια, ελαφρύ φαγητό και πολλά δροσερά ροφήματα. Ας σταθούμε λίγο εδώ. Εντάξει, από όλα τα παραπάνω έχει γίνει πιστεύω αντιληπτό ότι αυτές ειδικά οι μέρες δεν γίνεται να μην ξεκινάνε με έναν μεγάλο, χορταστικό, δυνατό καφέ. Ναι, όμως, στην υπόλοιπη διάρκεια της ημέρας; Τότε που θες κάτι να σε δροσίσει, αλλά και να σε τονώσει, και φυσικά, γιατί άνθρωπος είσαι κι εσύ και θες να καλομάθεις λίγο τον εαυτό σου (καλοκαίρι στην πόλη είπαμε), να σε γλυκάνει και να σου προσφέρει απόλαυση;

frozen mochas 4 (1 of 1)

Δύο λέξεις θα σου πω. Frozen mocha. Δηλαδή; Δηλαδή ένα παγωμένο ρόφημα που συνδυάζει τις δύο μεγάλες μου (και σου) αγάπες. Τον καφέ και τη σοκολάτα. Τη σοκολάτα και τον καφέ. Αλλά όχι οποιονδήποτε καφέ. Τον αγαπημένο μου και αναντικατάστατο καφέ φίλτρου. Νομίζω ότι μέσα στις φλέβες μου κυλάει σε μια αναλογία 60-40 με το αίμα μου. Ακόμα και τώρα, μέσα στο κατακαλόκαιρο, ο πρώτος καφές της ημέρας δεν μπορεί να είναι άλλος από έναν μεγάλο (σερβιρισμένο σε κούπα μεγέθους μικρού κουβά), αρωματικό (ιδανικά βανίλια-φουντούκι) σκέτο γαλλικό καφέ. Μετά τις 3-4 πρώτες γουλιές μπορούμε να μιλήσουμε. Πρόσφατα βέβαια ανακάλυψα και την παγωμένη εκδοχή του, και ομολογώ ότι έχω ενθουσιαστεί, και περισσότερο από τη στιγμή που κατάλαβα ότι μπορώ πολύ εύκολα να τον ετοιμάσω και στο σπίτι (βλ. σημειώσεις της συνταγής).

frozen mochas 5 (1 of 1)

Αφού όμως ο πολυπόθητος πρώτος καφές της ημέρας τελειώσει, όταν θέλω ένα συνδυασμό γλυκού και καφέ, και όλο αυτό πρέπει επειγόντως να είναι σε θερμοκρασία ιδανική να με δροσίσει από μέσα, αλλά και να με τονώσει, τότε αρχίζω και σκέφτομαι λίγο άτακτα. Και μετά γίνεται αυτό. Η frozen mocha. Ένας συνδυασμός καφέ, γάλακτος, και σοκολάτας, με όλα τα αμαρτωλά toppings που μας κάνουν όλους να νιώθουμε πάλι όπως όταν είμασταν παιδιά και μας πήγαιναν για παγωτό στο καλό ζαχαροπλαστείο, το παγωτό εκείνο που το σέρβιραν στο μεγάλο, το ψηλό το ποτήρι, με τη σαντιγί του, το σιρόπι του, τη σοκολάτα του, το μπισκοτάκι ή το πουράκι του, με τα όλα του τέλος πάντων.

frozen mochas 6 (1 of 1)

Και μην ακούσω πάλι για δίαιτες  και τέτοια, άλλωστε δεν ξέρω αν το έχεις πάρει χαμπάρι, αλλά το perfect body είναι ντεμοντέ, και (επιτέλους) η αγάπη για το σώμα μας, όπως κι αν είναι αυτό, είναι η νέα τάση, όπως έπρεπε να είναι πάντα. Οπότε μην το πολυσκέφτεσαι, φτιάξε και πιες σήμερα κιόλας το frozen mocha σου, γιατί ο Ιούλιος έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά του… Γιατί να περιμένεις μέχρι τις διακοπές; Κάνε την καλοκαιρινή σου καθημερινότητα λίγο πιο δροσερή, λίγο πιο σοκολατένια… Πολύ πιο απολαυστική!

frozen mochas 7 (1 of 1)

Frozen mochas - Παγωμένο ρόφημα με καφέ και σοκολάτα
Υλικά
  • για το ρόφημα
  • 350 ml παγωμένος καφές φίλτρου, ιδανικά αρωματικός (βλ. σημειώσεις)
  • 250 ml γάλα
  • 150 γραμ. ζαχαρούχο γάλα
  • 70 ml κρέμα γάλακτος
  • 70 ml σιρόπι σοκολάτας
  • 50 γραμ. σταγόνες σοκολάτας
  • για το σερβίρισμα
  • σαντιγί
  • σιρόπι σοκολάτας
  • σταγόνες σοκολάτας
  • πουράκια σοκολάτας
Εκτέλεση
  1. Ρίχνουμε όλα τα υλικά για το ρόφημα μέσα στο μπλέντερ και χτυπάω μαζί με αρκετό πάγο, μέχρι να έχουμε ένα πλούσιο ρόφημα, με κομματάκια σοκολάτας.
  2. Σερβίρουμε σε 4 μεγάλα ποτήρια και ρίχνουμε από πάνω σαντιγί, σιρόπι σοκολάτας, και γαρνίρουμε με σταγόνες σοκολάτας και δύο πουράκια.
Σημειώσεις
Για να φτιάξουμε τον παγωμένο γαλλικό, βάζουμε σε ένα μεγάλο βάζο από το προηγούμενο βράδυ, 120 γραμ. καφέ φίλτρου και 1,5 λίτρο νερό. Την επόμενη μέρα σουρώνουμε το μείγμα με ένα σουρωτήρι στο οποίο μέσα έχουμε βάλει και ένα φίλτρο από αυτά που χρησιμοποιούμε στην καφετιέρα. Αν δούμε ότι περνάνε μέσα στον καφέ κομματάκια, τον ξανασουρώνουμε. Από αυτόν τον καφέ θα χρησιμοποιήσουμε όση ποσότητα χρειαζόμαστε για τις frozen mochas και τον υπόλοιπο το τοποθετούμε σε κλειστό βάζο στο ψυγείο για να τον καταναλώσουμε αργότερα.

Η αρχική συνταγή από εδώ.

 

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Marion 15 Ιουλίου 2019 at 15:50

    O καφες φίλτρου μου αρέσει κι εμένα και ειναι ωραίο που έκανες το ροφημα με αυτόν.
    Μια παγωμένη κούπα την έπινα τώρα..μαζί με τα συνοδευτικά του εννοείτα 😉

  • Reply dolmadaki 17 Ιουλίου 2019 at 12:51

    ωωωωωωωωωω τι υπερπαραγωγη ειναι αυτη καλε! ανετα μπορει να σταθει σε μενου καφετεριας. υπεροχο ροφημα μ αρεσει ο συνδυασμοσ καφε – σοκολατ ααν και δν πινω καφε συχνα αλλα κατι τετοια μ αρεσουν

  • Reply Stavrina 23 Απριλίου 2020 at 14:47

    Αν δεν έχω φίλτρο καφετιέρας για τον παγωμενο γαλλικό μπορώ να το φτιάξω; υπέροχη συνταγή!

    • Reply Χρύσα 29 Απριλίου 2020 at 20:31

      Ευχαριστώ πολύ! Μπορείς να το κάνεις με ένα τουλπάνι ή πολύ πυκνό τούλι.

    Leave a Reply