Γλυκές Τάρτες/Πίτες/Cheesecakes, Ζαχαροπλαστείο, Συνταγές

Μηλόπιτα vol. 2

22 Νοεμβρίου 2018

Κάποτε, πριν από περίπου 5 χρόνια, ξεκινούσα τη δεύτερη ανάρτηση που ανέβηκε στο blog, κάπως έτσι: “Οκτώβρης χωρίς μηλόπιτα δε γίνεται…”, συστήνοντας έτσι στους, ελάχιστους τότε, αναγνώστες, την κλασική συνταγή της μηλόπιτας της μαμάς μου, αλλά και κάποια λίγα πράγματα για μένα και το σπιτικό μου… Για κάποιο λόγο, 5 χρόνια μετά, φτιάχνοντας για χιλιοστή ίσως φορά αυτή την ίδια μηλόπιτα, ένιωσα ότι ήθελα να την ξανα-ανεβάσω…

apple pie 2

Ο πρώτος και πιο απλός λόγος είναι ότι… ούτε Νοέμβρης χωρίς μηλόπιτα γίνεται… Γίνεται; Εντάξει, όσο κλισέ κι αν είναι η εικόνα “τσάι-κουβερτούλα-καναπές-βροχή έξω από το παράθυρο” (είναι και τόσο της μόδας και το hygge πια), εννοείται ότι κανείς δεν μπορεί να της αντισταθεί, αλλά και ότι συμπληρώνεται ιδανικά με ένα κομμάτι (ένα;) μηλόπιτα, με την τριφτή της ζύμη, τη ζουμερή γέμιση και τη μυρωδιά της κανέλας που σου σπάει τη μύτη.

apple pie 3

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, για άλλη μια χρονιά, με το που ξεκίνησαν τα φθινοπωρινά φουρνίσματα, γέμισα το βαζάκι μου με το αγαπημένο μου μείγμα μπαχαρικών pumpkin spice (θυμάσαι; εκείνο το απίστευτο μείγμα με κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ και μπαχάρι), και θεώρησα δεδομένο το ότι έπρεπε να το χρησιμοποιήσω στην αγαπημένη μου μηλόπιτα. Ε, κι αφού το χρησιμοποίησα, να μη σας το δείξω κιόλας;

apple pie 4

Ο τρίτος λόγος είναι μάλλον και ο ουσιαστικός. Η αρχική μου ιδέα ήταν απλά να ξαναφωτογραφίσω τη μηλόπιτα και να αντικαταστήσω τις φωτογραφίες στην παλιά ανάρτηση, ρετουσάροντας ίσως λίγο και την υπόλοιπη εμφάνισή της. Όμως όσο έστηνα, φωτογράφιζα και έβλεπα τις φωτογραφίες, συνειδητοποίησα δύο πράγματα. Πρώτον, ότι κάπου εκεί στις πολύ αρχές, έχω ανεβάσει κάτι συνταγές-διαμαντάκια, σαν αυτή, τις οποίες αγαπώ, και είναι κρίμα να χάνονται εκεί στα έγκατα του αρχείου. Ο δεύτερος είναι ότι από την άλλη, δεν θέλω να χαθεί εκείνη η παλιά ανάρτηση, με τις τραγικές φωτογραφίες, τις αναλογίες των υλικών, άλλες με γραμμάρια, άλλες με φλυτζάνια (ούτε καν με κούπες…), και γενικώς, πιο… στο περίπου. Θέλω να τη βλέπω και να τη θυμάμαι. Να θυμάμαι πώς ξεκίνησα, και πού είμαι τώρα.

apple pie 5

Και κάπως έτσι, από σήμερα μπορείς να βρεις 2 παραπλήσιες συνταγές για την αγαπημένη μου μηλόπιτα εδώ. Μία με κανέλα και γαρύφαλλο, και μία με pumpkin spice. Μία με μετρήσεις σε γραμμάρια, μία πιο… μαμαδίστικη. Μία της 33χρονης Χρύσας του 2013, μαμάς ενός μωρού 13 μηνών, που ήθελε να βάλει και κάποιες πιο δημιουργικές ώρες για τον εαυτό της στη ζωή της και έτσι σκέφτηκε να φτιάξει ένα food blog, και μία της 38χρονης Χρύσας, μαμάς ενός αγοριού 6 ετών και ενός μωρού 8 μηνών, που ψάχνει απεγνωσμένα να βρει κάποιες ελάχιστες δημιουργικές ώρες για τον εαυτό της, και που έχει προσπαθήσει πάρα πολύ να βελτιώνει από ανάρτηση σε ανάρτηση το περιεχόμενο του 5χρονου πια food blog της.

Όπως και να’χει, διαλέγεις και παίρνεις. Εγώ τις αγαπώ το ίδιο και τις δύο!

apple pie 6

Μηλόπιτα vol. 2

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 20

Υλικά
  • 6 μέτρια μήλα, από διάφορες ποικιλίες*
  • 200 γραμ. σταφίδες ξανθές
  • 50 ml κονιάκ
  • 2 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών pumpkin spice
  • 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 250 γραμ. βούτυρο λιωμένο
  • 175 γραμ. ζάχαρη λευκή κρυσταλική
  • 500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 1 αβγό
Εκτέλεση
  1. Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση. Πλένουμε, ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα μήλα.
  2. Τρίβουμε τα μήλα στη χοντρή μεριά του τρίφτη και τα ρίζνουμε σε ένα μεγάλο μπωλ.
  3. Προσθέτουμε τις σταφίδες, το κονιάκ, το pumpkin spice και την καστανή ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  4. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπωλ το λιωμένο βούτυρο τη λευκή ζάχαρη, το αλεύρι, το baking powder και το αβγό και ανακατεύουμε με το γάντζο, αν χρησιμοποιούμε μίξερ, ή με το χέρι μας, αν όχι.
  5. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη, η οποία όμως δεν κολλάει στα χέρια.
  6. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 35x25 εκ. (αν είναι ορθογώνιο) ή διαμέτρου 28 εκ. (αν είναι στρογγυλό).
  7. Κρατάμε στην άκρη το ¼ της ζύμης, και ανοίγουμε την υπόλοιπη ελαφρώς με τον πλάστη, και στη συνέχεια τη μεταφέρουμε στο ταψί.
  8. Ανοίγουμε τη ζύμη στο ταψί με τα χέρια μας, πιέζοντας προς τις γωνίες με τις μπουνιές μας ή τα δάχτυλα (ή χρησιμοποιώντας ένα ποτήρι-σωλήνα, ως μικρό πλάστη).
  9. Ρίχνουμε από πάνω τη γέμιση, απλώνοντάς την με το πίσω μέρος ενός κουταλιού, ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα.
  10. Παίρνουμε το ¼ της ζύμης, το οποίο αφήσαμε προηγουμένως, το πλάθουμε σε μία μπάλα, και, χρησιμοποιώντας τη χοντρή μεριά του τρίφτη, το τρίβουμε πάνω από τη γέμιση, έτσι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις για περίπου 50-60 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει καλά από πάνω.
Σημειώσεις
* χρησιμοποιώντας μήλα από πολλές ποικιλίες, έχουμε άλλα που δίνουν γλύκα, άλλα που δίνουν λίγη οξύτητα. Επιπλέον, οι διαφορετικές τους υφές κάνουν τη γέμιση πολύ πιο ενδιαφέρουσα.

apple pie 7

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Χαρά 23 Νοεμβρίου 2018 at 00:33

    Με συγκίνησες βραδιάτικα..ελπίζω να μου έχεις φυλάξει ένα κομματάκι.. Καλό βράδυ!

  • Reply Ζωή 1 Δεκεμβρίου 2018 at 23:58

    Υπέροχες οι φωτογραφίες της μηλόπιτας και γενικά οι φωτογραφίες στο blog είναι φανταστικές! Πολύ προσεγμένη δουλειά! Όσο για την μηλόπιτα φαίνεται τελεια και ειδικά με το pumpkin spice θα απογειώθηκε!!!

  • Leave a Reply