Η συνταγή
για το κέικ σοκολάτας
300 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γραμ. κακάο
2 1/2 κ.γ. baking powder
1/2 κ.γ. σόδα
1/4 κ.γ. αλάτι
150 ml αραβοσιτέλαιο
400 γραμ. ζάχαρη
2 αβγά και 1 κρόκο αβγού
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
375 ml ξινόγαλα
250 ml καφέ φίλτρου (ζεστό, φρεσκοφτιαγμένο)
για το σιρόπι
100 γραμ. ζάχαρη
50 ml καφέ φίλτρου ή εσπρέσσο (ζεστό, φρεσκοφτιαγμένο)
60 ml μαύρο ρούμι
για την κρέμα τιραμισού
200 γραμ. κρέμα γάλακτος
200 γραμ. τυρί mascarpone
100 γραμ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
2 κ.σ. μαύρο ρούμι
Ετοιμάζουμε το κέικ. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το baking powder και τη σόδα και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μεγάλο μπωλ ή στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη με το λάδι. Προσθέτουμε τα αβγά, τη βανίλια και το αλάτι. Ρίχνουμε εναλλάξ το μείγμα των στερεών υλικών και το ξινόγαλα, ξεκινώντας και τελειώνοντας με τα στερεά υλικά και χτυπώντας ενδιάμεσα. Με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε λίγο λίγο και τον ζεστό καφέ. Αδειάζουμε το μείγμα σε δύο μικρές λαδωμένες φόρμες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα για περίπου 25-30 λεπτά. Είναι έτοιμα όταν βάζουμε στο κέντρο ένα μαχαίρι και όταν το βγάζουμε η λάμα του είναι στεγνή. Μόλις τα βγάλουμε τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Όσο κρυώνουν, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη και τον έτοιμο καφέ να βράσουν. Μόλις πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζουν για περίπου 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε και το ρούμι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Για την κρέμα, βάζουμε σε ένα μπωλ ή στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος και την άχνη και χτυπάμε σε σφιχτή σαντιγί. Προσθέτουμε το mascarpone, τη βανίλια και το ρούμι και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν. Βάζουμε το μπωλ στο ψυγείο μέχρι να κρυώσουν τελείως τα κέικ.
Συναρμολόγηση:
Με ένα πινέλο βρέχουμε τα δύο κέικ με το σιρόπι. Τοποθετούμε το ένα κέικ σε μία πιατέλα ή βάση για τούρτες. Ρίχνουμε από πάνω το 1/3 της κρέμας και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Τοποθετούμε το δεύτερο κέικ από πάνω, προσεκτικά. Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα από πάνω και την απλώνουμε με μία σπάτουλα σε όλη την επιφάνεια της τούρτας, και γύρω-γύρω.
Διακοσμούμε όπως θέλουμε. Εγώ έκανα σχέδια πάνω στην “μπλούζα”, με λίγη λιωμένη σοκολάτα, την οποία έριξα σε ένα κορνέ, άνοιξα μια μικρή τρυπούλα και έγραψα πάνω στην τούρτα.
Συνταγή προσαρμοσμένη από εδώ.
Για τα κέικ χρησιμοποίησα την φόρμα GOLEADOR της Silikomart, την οποία και ευχαριστώ για την ευγενική χορηγία των προϊόντων της.
8 Comments
σουπερ η τουρτιτσα.. Προβλεπω να την παραγγέλνουν όλα τα ποδοσφαιροφιλα πιτσιρικια σε λιγο…χαχαχα!! φιλια
Πάνω που σκεφτόμουν ότι έχω καιρό να δω ανάρτηση σου, να την η ωραία ποδοσφαιρική τούρτα! Είναι πραγματικά υπέροχη! Το δε σύνθημα πάνω στη φανέλα, κορυφαίο!
Σε φιλώ πολύ!
εντάξει, η θεωρία της φίλης είναι όλα τα λεφτά!! ακόμα γελάω!
όσο για την τούρτα, με την γερή δόση καφέ και ρούμι θα μου αρέσει σίγουρα κι ας είναι ποδοσφαιρική. 😉
φιλιά πολλά κοριτσάκι!
Χαχα… το καλύτερο το είπε η φίλη της μαμάς σου!
Πολύ ωραία τούρτα, αφού έχει καφέ είναι σίγουρα αγαπημένη!
Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και ας γκρινιάζουμε,τόσο εμείς όσο και αυτοί…αλλά και η θεωρία της αγορομάνας είναι 100% σωστή!
Και μόνο που αναφέρεις την λέξη τιραμισού, με καλύπτεις απόλυτα. Λόγω κατάστασης δεν είμαι για τέτοια τούρτα, μπαίνει όμως στα προσεχώς!
Φιλάκια!
νομιζω αυτη η τουρτα επρεπε να σηκωθει αντι για κυπελλο!!! χαχαχα !! φανταστικη κ υπεροχη!! αγαπημενο τυραμισου που πιστευω δεν υπαρχει αντρας που να μην του αρεσει , οπως κ με το ποδοσφαιρο !
Λίγο μπερδεύτηκα με τις θεωρίες 🙂 🙂 αλλά πρέπει να πω πως η τούρτα από εμφάνιση τα σπάει!!! Καλή εβδομάδα Χρύσα!
Για εμενα που μου αρεσει το ποδοσφαιρο… ο αντρας ο σωστος ειναι αυτος που θα μου φταιξει την παραπανω τουρτα 😉