Ζαχαροπλαστείο, Κέικ/Brownies, Συνταγές

Το κολασμένο κέικ σοκολάτας

22 Οκτωβρίου 2013
choc-cake1
“Πάλι γλυκό θα φτιάξεις;;;;;”, φωνάζει ο καλός μου στο
σπίτι….. “Πάλι έφερες γλυκό, θα μας παχύνεις!!!!”, διαμαρτύρονται τα κορίτσια
στη δουλειά…. Ε, σας πληροφορώ ότι το κομμάτι που βλέπετε είναι το τελευταίο
που κατάφερα να περισώσω για να βγάλω φωτογραφία την επομένη που το έφτιαξα.
Και μετά βεβαίως το έφαγα…. Τι να κάνω, λύγισα…..
Τη Nigella Lawson την ξέρετε; Αυτή την πληθωρική, αγγλίδα-όσο-δεν πάει,
μαγείρισσα που τα κάνει όλα να φαίνονται πανεύκολα και λαχταριστά; Αν δεν την
ξέρετε, πρέπει να τη μάθετε. Εγώ προσωπικά τη λατρεύω, και δε χάνω ευκαιρία να
δοκιμάζω τις συνταγές της, και κυρίως τα γλυκά της. Βρέθηκα λοιπόν προχθές
μπροστά στη συνταγή για το Devil’s Food Cake, και ήταν σαν να μου μιλούσε….
Τα υλικά υπήρχαν στο σπίτι, άρα δεν υπήρχε περίπτωση να μου γλιτώσει. Είπα όμως
να συγκρατηθώ λίγο, κι έτσι αποφάσισα να φτιάξω τη μισή δόση, έτσι ώστε να
προκύψει ένα χαμηλό (όχι λιγότερο πλούσιο, όμως) κέικ, με επικάλυψη σοκολάτας,
και όχι μία τούρτα-υπερπαραγωγή. Επιπλέον, σκέφτηκα να του δώσω μία λίγο πιο “ελληνική”
χροιά, κι έτσι αντικατέστησα τη βανίλια της αρχικής συνταγής με λικέρ μαστίχα,
το οποίο υπεραγαπώ….
Συνοδεύστε το με ένα φλιτζάνι ζεστό, αρωματικό καφέ, για ένα
τέλειο,  φθινοπωρινό απόγευμα. Και αν,
λέω, αν σας μείνει και την επόμενη μέρα, μπορεί να μπει και στο ψυγείο….

 

Η συνταγή (για τη μισή δόση, όπως την έκανα εγώ)

Για το κέικ

25 γραμ.
κακάο
50 γραμ.
μαύρη ζάχαρη
125 ml νερό βρασμένο
70 γραμ.
βούτυρο
70 γραμ.
ζάχαρη (λευκή)
120
γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¼ κ.γ. baking powder
¼  κ.γ. σόδα
1 αβγό
30 ml λικέρ μαστίχα

Για την επικάλυψη

50 ml νερό
20 γραμ.
μαύρη ζάχαρη
90 γραμ.
βούτυρο
150
γραμ. κουβερτούρα
30 ml λικέρ μαστίχα
Σε ένα μικρό μπωλ ανακατεύουμε το κακάο με τη μαύρη ζάχαρη
και το νερό. Σε ένα άλλο, ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder και
τη σόδα. Σε ένα τρίτο (ναι, ξέρω, πολύ πλύσιμο), μεγάλο πλέον, χτυπάμε το
βούτυρο με τη λευκή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το λικέρ, το αβγό
και το μίγμα με το αλεύρι, χτυπώντας πάντα ενδιάμεσα. Τελειώνουμε προσθέτοντας
το υγρό μίγμα του κακάο.
Αδειάζουμε το μίγμα σε μία στρογγυλή φόρμα 20 εκ., την οποία έχουμε
βουτυρώσει, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για περίπου
μισή ώρα, ή ώσπου να βυθίσουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο και να βγει καθαρό.
Μόλις βάλουμε το κέικ στο φούρνο, ξεκινάμε να ετοιμάσουμε το
γλάσο. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά το νερό, τη ζάχαρη και το
βούτυρο. Μόλις αρχίσει να σιγοβράζει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και
προσθέτουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα και το λικέρ. Ανακατεύουμε μέχρι να
λιώσει η σοκολάτα τελείως και το αφήνουμε στην άκρη για να πήξει (πού και πού
ανακατεύουμε λίγο). Η αλήθεια είναι ότι θέλει αρκετή ώρα, οπότε αν δούμε ότι
δεν έχει πήξει μέχρι τη στιγμή που το κέικ μας έχει βγει από το φούρνο και έχει
κρυώσει, μπορούμε να το βάλουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο, ώστε να έρθει στο
σημείο να μπορεί να αλειφθεί.
Καλύπτουμε την επιφάνεια του κέικ με το γλάσο, και voila, απολαμβάνουμε….

 

 

Σχετικά άρθρα

5 Σχόλια

  • Reply AgapameAnDolmas 1 Νοεμβρίου 2013 at 17:54

    την ξερω την άτιμη!! χαχαχα την εβλεπα στην τηλεοραση και οντως τα έκανε ολα να μοιαζουν πανεύκολα στην εκτέλεση! είχα κάνει κανα 2 συνταγές της! το κεικ κολαση οντως!! φαίνεται πεντανόστιμο!

    • Reply Χρύσα 1 Νοεμβρίου 2013 at 17:59

      είναι καταστροφή, δεν υπερβάλλω!

  • Reply Ανώνυμος 5 Νοεμβρίου 2013 at 12:06

    Είχα την τύχη να δοκιμάσω το κολασμένο κέικ καθώς είμαι μία από τις συναδέλφους της Χρύσας που γκρινίαζει μεν καταβροχθίζει δε τις λιχουδιές που φέρνει στο γραφείο! Το κέικ είναι κάτι παραπανω από κολασμένο και προτείνω σε όλες και όλους να το φτιάξετε.

    • Reply Χρύσα 5 Νοεμβρίου 2013 at 12:52

      Κορίτσι, ούτε να σε πλήρωνα, τέτοια διαφήμιση! Ευχαριστώ πολύ και προειδοποιώ ότι έρχονται κι άλλα!

  • Reply Beauty Follower 6 Νοεμβρίου 2013 at 08:53

    Πρωι πρωι τι μου κανεις! Σλουπρ!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

  • Απάντηση