Ζυμαρικά, Κρέας, Κυρίως Πιάτα, Συνταγές

Λαζάνια με κιμά στο φούρνο

15 Μαρτίου 2018

Αυτή είναι μια πολύ πολύ αγαπημένη μου συνταγή… Και μια επιστροφή στα κλασικά… Δεν ξέρω αν εσείς τη συνηθίζετε στο σπίτι σας, πάντως στο δικό μας είναι must, τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Ναι, το ξέρω, δεν είναι και τόσο παραδοσιακό όσο το παστίτσιο σε μια κλασική ελληνική οικογένεια, αλλά να σας πω κάτι; Κάθε φορά που σκέφτομαι λαζάνια με κιμά, μου τρέχουν τα σάλια και μετά τρέχω στην κουζίνα…

lasagna al forno 2

Τα κλασικά ιταλικά lasagne al forno, ήταν για μένα έρωτας με την πρώτη ματιά, όταν τα πρωτοδοκίμασα. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι τα πρωτοδοκίμασα στο πιο σωστό μέρος, σε μια μικρή trattoria στη Ρώμη, την πρώτη μέρα ενός ταξιδιού που είχαμε κάνει οικογενειακώς, όταν ήμουν έφηβη. Δεν θυμάμαι πόσες μέρες κράτησε εκείνο το ταξίδι, θυμάμαι όμως ότι σε όλη τη διάρκειά του, κάθε μεσημέρι, όπου κι αν καθόμασταν, έτρωγα λαζάνια.

Από εκείνο το ταξίδι και μετά ήταν που αυτό το φαγητό έγινε αγαπημένη οικογενειακή μας συνήθεια, με τη μαμά μου να μας ακούει να της το ζητάμε όλη την ώρα, και φυσικά να μη μας χαλάει το χατήρι. Και κάπως έτσι φυσικά η πολυδοκιμασμένη συνταγή της μπήκε στο “τετράδιο”, και έχει γίνει πια αγαπημένη συνήθεια και στη δική μου  καινούργια οικογένεια…

lasagna al forno 3

Και φυσικά, από τότε που ξεκίνησα αυτό το blog ήθελα πολύ να σας τη δείξω αυτή τη συνταγή. Να λοιπόν, που 4,5 χρόνια μετά, ήρθε η ώρα της… Κι ας την έχω φτιάξει εν τω μεταξύ πάρα πολλές φορές, πάντα έλεγα, έλα μωρέ, κάτσε να φάμε τώρα, ούτως ή άλλως είναι φαγητό που τρώμε συχνά, θα το αναρτήσω άλλη φορά…

Είναι δε από τα αγαπημένα μου φαγητά για να φτιάξω μια Κυριακή απόγευμα για να τρώμε μέσα στην εβδομάδα, ξέρετε, από αυτά που κάνεις έναν μικρό κόπο μια μέρα που έχεις χρόνο, και μετά τα απολαμβάνεις και δίνουν γεύση και θαλπωρή στο καθημερινό σου τραπέζι. Αυτόν το καιρό βέβαια, με τον άπειρο χρόνο που έχω στη διάθεσή μου όσο κάθομαι και περιμένω το μπεμπάκι να κάνει την εμφάνισή του, βρήκα εξαιρετική ευκαιρία να το μαγειρέψω μια καθημερινή και να το απολαύσουμε και ως φαγάκι της ώρας. Φυσικά βέβαια και τα φάγαμε και την επομένη ξαναζεσταμένα, άλλωστε ανήκει στην κατηγορία των φαγητών που, εκτός εάν έχεις να ταΐσεις κανέναν λόχο, φτουράνε πολύ και έχεις φαγητό και για τουλάχιστον μία μέρα ακόμα…

lasagna al forno 4

Άλλωστε, αν τα συγκρίνω με το παστίτσιο ή με κανελόνια γεμιστά με κιμά, που μπορείς να πεις ότι ανήκουν στην ίδια κατηγορία, είναι σαφώς πιο εύκολα να γίνουν, αφού τα ζυμαρικά δε θέλουν βράσιμο από πριν, αλλά ούτε και γέμισμα ένα-ένα… Απλώς ετοιμάζεις έναν εύκολο κιμά, μια ακόμα πιο εύκολη μπεσαμέλ, και μετά τα στρώνεις στο ταψί, μαζί με μπόλικα τυράκια που λιώνουν ηδονικά και γεμίζουν την κάθε τέλεια μπουκιά σου…

Μπορείς βέβαια να τα πας και ένα βήμα παραπέρα, και, όπως κάνει αρκετά συχνά η μαμά Ερατώ όταν έχει χρόνο, να τα ετοιμάσεις με χειροποίητα ζυμαρικά που θα φτιάξεις από την αρχή (from scratch, που λένε και στο χωριό μου). Σε αυτή την περίπτωση βέβαια, μιλάμε, όχι απλά για ένα νόστιμο πιάτο, αλλά για ανώτερη γευστική εμπειρία…

lasagna al forno 5

Αυτό που μπορείς πολύ πιο εύκολα να κάνεις όμως, και πραγματικά να ανεβάσεις level τα λαζάνια σου, είναι αυτό το μικρό μυστικό, που, δεν είμαι σίγουρη ότι θα στο πούνε πολλοί εκεί έξω… Εγώ όμως ξέρεις πόσο σ’ αγαπώ, και φυσικά θα το μοιραστώ μαζί σου, όταν ο Ιταλός σεφ δεν θα το κάνει ποτέ…

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι την Κυριακή που μας πέρασε μαγείρεψες για την οικογένειά σου ένα υπέροχο κοκκινιστό μοσχαράκι. Το έκανες γιουβέτσι, με το κριθαράκι ή τις χυλοπίτες του; Το έκανες με μελιτζάνες, όπως το κάνει η δική μου η μαμά (και που έχει πολύ καιρό να το κάνει, ντιν ντον το καμπανάκι Ερατούλα, νομίζω ότι το μπεμπάκι μόλις ζήτησε μοσχαράκι με μελιτζάνες…); Με ό,τι κι αν το έκανες εσύ ή η δική σου η μαμά, η γιαγιά, η πεθερά, ή η αγαπημένη θεία, πριν το φαγητό σερβιριστεί, κλέψε μέσα από την κατσαρόλα μία-δύο κουτάλες από τη σάλτσα. Αν πιάσεις και διαλυμμένα κομματάκια από το μοσχάρι, ακόμα καλύτερα… Μετά, αφού στρώσεις τα λαζάνια σου στο ταψί, αφού τα ψήσεις τόσο ώστε η μπεσαμέλ στην επιφάνεια του ταψιού αρχίσει να παίρνει αυτό το χρυσαφένιο χρώμα που όλοι λατρεύουμε, κάνε την ανατροπή. Άνοιξε το φούρνο, βγάλε το ταψί, ρίξε από πάνω την κλεμμένη σάλτσα, τρίψε και λίγη ακόμα παρμεζάνα και ξαναβάλε το ταψί στο φούρνο.

lasagna al forno 6

Ξέρεις τι θα γίνει μετά; Ξέρεις. Μετά, όταν έρθει η ώρα να το σερβίρεις, αυτή η μικρή πονηρή κίνηση θα είναι αυτή που θα έχει απογειώσει το, ήδη πολύ νόστιμο, φαγητό σου. Και εκείνη θα είναι η ώρα που θα με ευχαριστείς κρυφά, από μέσα σου… Και, ok, μπορεί στο τέλος της συνταγής να σου έχω δώσει εναλλακτική για την περίπτωση που δεν έχεις προνοήσει να κάνεις το παραπάνω βήμα, αλλά αλήθεια, την επόμενη φορά που θα σου περισσέψει έστω και λίγη από τη σάλτσα ενός κοκκινιστού, μην την αφήσεις να πάει χαμένη, βάλτην σε ένα ταπεράκι στην κατάψυξη, και ξαναθυμήσου την όταν έρθει η ώρα να ετοιμάσεις αυτό το φαγητό. Γιατί η ώρα θα έρθει, να μου το θυμηθείς. Και μετά, αγαπημένε/αγαπημένη μου, δεν υπάρχει επιστροφή. Μετά, αυτό το φαγητό θα γίνει και το δικό σου αγαπημένο, όπως έγινε το δικό μου, γκούχου γκούχου χρόνια πριν…

Σε φιλώ…

Λαζάνια με κιμά στο φούρνο

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 8

Υλικά
  • για τον κιμά
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 500 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 500 ml χυμός ντμομάτας
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • αλάτι, πιπέρι
  • για τη μπεσαμέλ
  • 90 γραμ. βούτυρο
  • 60 γραμ. αλεύρι
  • ½ κ.γ. baking powder
  • 1 λίτρο γάλα
  • ⅛ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • επιπλέον
  • ½ πακέτο λαζάνια που δε χρειάζονται προ-βράσιμο
  • 20 φέτες μοτσαρέλλα
  • 100 γραμ. παρμεζάνα
  • 2 κούπες έτοιμη σάλτσα από κοκκινιστό (εναλλακτικά βλ. σημείωση)
Εκτέλεση
  1. Ετοιμάζουμε πρώτα τον κιμά. Βάζουμε σε κατσαρόλα με αντικολλητικό πάτο το ελαιόλαδο, και μόλις ζεσταθεί, σωτάρουμε καλά τον κιμά, μέχρι να αλλάξει χρώμα.
  2. Προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα και το κρεμμύδι και τα σωτάρουμε κι αυτά για 2-3 λεπτά.
  3. Ρίχνουμε το χυμό της ντομάτας και 1 ποτήρι νερό, προσθέτουμε την πάπρικα, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή προς μέτρια.
  4. Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πιει ο κιμάς τα περισσότερα υγρά (περίπου 20-25 λεπτά).
  5. Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο με το αλεύρι και το baking powder να καβουρδιστεί.
  6. Μόλις σχηματιστεί μία πάστα, ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας με σύρμα συνεχώς.
  7. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε συνεχώς πάνω από τη φωτιά, μέχρι να πήξει.
  8. Αποσύρουμε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά μόλις πήξει ελαφρώς, θέλουμε να έχει υφή κρέμας σχεδόν ρευστής, γιατί θα ψηθεί παραπάνω και στο φούρνο.
  9. Στρώνουμε το φαγητό στο ταψί βάζοντας πρώτα μία στρώση μπεσαμέλ, μετά λαζάνια, ματά κιμά, τυρί (εναλλάξ παρμεζάνα-μοτσαρέλα), μετά ξανά μπεσαμέλ κ.ο.κ., τελειώνοντας με μπεσαμέλ και τρίβοντας από πάνω λίγη παρμεζάνα.
  10. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς (αντιστάσεις πάνω κάτω) και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δούμε ότι η μπεσαμέλ έχει πάρει λίγο χρώμα και το φαγητό έχει φουσκώσει ελαφρώς.
  11. Βγάζουμε προσεκτικά το ταψί από το φούρνο, περιχύνουμε από πάνω πολύ προσεκτικά την σάλτσα από το κοκκινιστό (βλ. σημείωση παρακάτω), τρίβουμε λίγη επιπλέον παρμεζάνα και ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο.
  12. Ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.

Σημείωση: Καλό είναι να έχουμε κρατήσει λίγη σάλτσα από κοκκινιστό που έχουμε φτιάξει κάποια άλλη φορά, και να χρησιμοποιήσουμε αυτή για τη δεύτερη φάση του ψησίματος, το φαγητό παίρνει πολύ ωραία γεύση. Αν δεν έχουμε όμως έτοιμη, μπορούμε να ετοιμάσουμε στα γρήγορα μία σάλτσα με 250 ml χυμό ντομάτας, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, ένα κύβο βοδινού και λίγο θυμάρι. Τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα μαζί να βράσουν, και μόλις αρχίσει να βράζει η σάλτσα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτάκια.

lasagna al forno 7

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Ερμιόνη 16 Μαρτίου 2018 at 10:38

    Τα λαζάνια με κιμά αποτελούν και δική μου αγαπημένη συνταγή!
    Είναι νοστιμότατη και καταφεύγω σε αυτήν όποτε τα κορίτσια ζητούν παστίτσιο!
    Ωραίο και το τιπ, πράγματι θα απογειώνει το πιάτο!
    Σε φιλώ

  • Leave a Reply