Γλυκές Τάρτες/Πίτες/Cheesecakes, Ζαχαροπλαστείο, Συνταγές

Βυσσινόπιτα

22 Ιουνίου 2015
sourcherrypie1-1

Είναι μέσα Ιουνίου και ακόμα ψήνω… Ο φούρνος πήρε φωτιά αυτό το σαββατοκύριακο. Δεν είναι βέβαια να πεις ότι και ο καιρός δεν βοηθούσε. Το αντίθετο θα έλεγα. Εντάξει, αντιστέκομαι με πολύ μεγάλη δυσκολία να μη μιλήσω πάλι για τον καιρό. Είπαμε, μέσα Ιουνίου…

 

Χθες το πρωί με ξύπνησαν τα μπουμπουνητά και ο τρελός αέρας. Και μετά ξεκίνησε μια μανιασμένη καταιγίδα, η οποία συνόδεψε τον πρωινό καφέ μου. Μαζί με αυτή τη βυσσινόπιτα. Ήθελα εδώ και πολύ καιρό να φτιάξω αυτή τη βυσσινόπιτα. Μου βγάζει κάτι το ρετρό, κάτι το νοσταλγικό. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν τη θυμάμαι σε πολλά απογευματινά καλέσματα για τσάι, στο πατρικό μου, μαζί με όλες τις άλλες αντίστοιχες αλμυρές και γλυκιές, μαγικές συνταγές της μαμάς μου. Ναι, ναι, καλά μαντεύετε, είναι συνταγή από «το τετράδιο».

 

 

Ναι, δεν είναι και το πιο καλοκαιρινό γλυκό. Αλλά πάλι, και αυτό δεν είναι και το πιο «καλοκαιρινό» καλοκαίρι. So far τουλάχιστον. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι κάνει πιο υποφερτή τη διαδικασία του ψησίματος. Αν το σκεφτώ καλύτερα. οι καιρικές συνθήκες της κουζίνας μου αυτές τις μέρες ήταν ιδανικές. Αρκετή ζέστη ώστε το «βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου» να μην είναι κάτι που πρέπει να έχεις σκεφτεί 3 ώρες νωρίτερα, αλλά και το «ψήσιμο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά» να μην σημαίνει ότι δεν μπορείς να μπεις μέσα στην κουζίνα χωρίς να παθαίνεις θερμοπληξία.

 

 

Είναι από αυτά τα γλυκά με τις διαφορετικές υφές και εντάσεις, που, ενώ μπορεί να φαίνονται λιγότερο ενδιαφέροντα από άλλα (ναι, δεν μπορούν όόόλα τα γλυκά να έχουν μέσα σοκολάτα…), είναι μπουκιά προς μπουκιά, μια έκπληξη στο στόμα. Δύο διαφορετικές υφές, μία τριφτή ζύμη και μια ζουμερή γέμιση (τρεις, αν μετρήσουμε και το παγωτό που ο-πωσ-δή-πο-τε πρέπει να φάτε μαζί – καλά, όχι με τον πρωινό σας καφέ, αλλά με τον απογευματινό;), και η έντονη, υπόξινη γεύση από τα βύσσινα που έρχεται σε αντίθεση με την γλύκα της αμυγδαλένιας βάσης, κάνουν αυτό το γλυκό πραγματικά πολύ πολύ ενδιαφέρον.

 

 

Καθώς μετράμε αντίστροφα προς τον Ιούλιο και τις πιο ξεκούραστες (και ίσως πιο ξέγνοιαστες, ελπίζουμε) καλοκαιρινές μέρες, η κούραση μαζεύεται και οι αντοχές όλο και μειώνονται… Θέλουμε κάτι να μας γλυκάνει, και, όσο αντέχουμε να ψήνουμε ακόμα στο φούρνο, οι γλυκιές πίτες, οι τάρτες και τα κέικ συνοδεύουν τέλεια τα πρωινά και απογευματινά καφεδάκια μας.
Αυτά, μέχρι να είναι όλα μόνο παγωτό……. Καλή εβδομάδα!

 

Η συνταγή

120 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
100 γραμ. ζάχαρη
2 αβγά
250 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. baking powder
80 γραμ. αμυγδαλόψιχα
200 γραμ. βύσσινα σε σιρόπι (κονσέρβα)
1/2 κ.γ. κανέλα
1 κ.σ. κορν φλάουρ
1 κ.γ. βούτυρο (για τη φόρμα)
3 κ.σ. ζάχαρη καστανή demerara

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder και την αμυγδαλόψιχα. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη καλά, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνουμε τα στερεά υλικά σιγά σιγά, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα. Βουτυρώνουμε μία μακρόστενη φόρμα και πασπαλίζουμε στον πάτο και στα τοιχώματα τις 2 από τις 3 κουταλιές της καστανής ζάχαρης. Στρώνουμε στον πάτο και στα τοιχώματα τα 2/3 της ζύμης.
Στραγγίζουμε το σιρόπι από τα βύσσινα σε ένα κατσαρολάκι, κρατώντας λίγο σε ένα μπωλάκι, στο οποίο διαλύουμε το κορν φλάουρ. Βάζουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά, προσθέτουμε την κανέλα και περιμένουμε να ζεσταθεί. Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το υγρό με το διαλυμένο κορν φλάουρ και ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις πήξει, το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα βύσσινα.
Ρίχνουμε στη φόρμα, πάνω από τη ζύμη τα βύσσινα και σκεπάζουμε με την υπόλοιπη ζύμη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30-35 λεπτά.

 

Σχετικά άρθρα

29 Σχόλια

  • Reply Amelie 22 Ιουνίου 2015 at 07:13

    Δεν θα μιλήσω κι εγώ για τον καιρό, αν και θα είχα όλα τα δίκια με το μέρος μου, αυτό το βροχερό πρωινό… Ως λάτρης των φρουτένιων γλυκών ειλικρινά προτιμώ τη συγκεκριμένη βυσινόπιτα από κάτι αντίστοιχο σοκολατένιο. Αυτή η ζουμερή γέμιση σε συνδυασμό με το ανάλαφρο κέικ που την περιβάλλει μου φέρνει λαχτάρα ακόμα και μόνο ως ιδέα! Πολύ-πολύ ωραία συνταγή, παντός καιρού!

    • Reply Χρύσα 23 Ιουνίου 2015 at 20:43

      Ναι, αν σου αρέσουν τα φρουτένια γλυκά είναι ό,τι πρέπει Αμαλία!

  • Reply mia maria 22 Ιουνίου 2015 at 07:36

    Πολύ ωραίο, πολύ πρωτότυπο! Το τετράδιο της μαμάς έχει μικρά θαύματα!
    Καλή εβδομάδα 🙂

    • Reply Χρύσα 23 Ιουνίου 2015 at 20:44

      Έχει, έχει! Προσεχώς περισσότερα!

  • Reply peps@pepi's kitchen 22 Ιουνίου 2015 at 08:49

    χαχαχαχαχα είναι η μέρα με τα βύσσινα….

    Θέλω τη τελευταία φωτό έτσι κομπλέ!!!!

    • Reply Χρύσα 23 Ιουνίου 2015 at 20:44

      Χαχαχαχα βύσσινα παντού!
      Πού να δεις τι έγινε μετά τη φωτογράφηση…

  • Reply Αθηνά 22 Ιουνίου 2015 at 10:47

    Καλά στην αρχή έλεγα και εγώ δεν έχει σοκολάτα δεν έχει σοκολάτα και μετά είδα το παγωτό από πάνω!! Έρωτας το κεκάκι σου Χρύσα μου! Τέλειο! Πολλά φιλιά!

    • Reply Χρύσα 23 Ιουνίου 2015 at 20:45

      Είδες; στην αρχή σε ψαρώνει λίγο, λες τι, τόσο ξενέρωτο; Αλλά δεν είναι καθόλου, το εγγυάται μια σοκολατομανής!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 22 Ιουνίου 2015 at 12:42

    Μπορώ να έχω το κομμάτι της τελευταίας φωτό με το παγωτάκι??
    Και τι όμορφο όνομα που έχει το γλυκάκι σου Χρύσα μου!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    • Reply Χρύσα 23 Ιουνίου 2015 at 20:46

      Ε, κι εσύ, το χαλασμένο;;; Να σου κόψω ένα καινούργιο!
      Είδες, δεν είναι πολύ ποιητικό;

  • Reply Αγγελική~CooKika 22 Ιουνίου 2015 at 17:19

    Απλά υπέροχο, με εκπληκτικές φωτογραφίες που σε κάνουν να θες να τρέξεις στην κουζίνα να το ετοιμάσεις! Μπουκιά και έκπληξη η ρετρό σου βυσσινόπιτα!
    Καλή εβδομάδα!!

    • Reply Χρύσα 23 Ιουνίου 2015 at 20:47

      Τρέξε λοιπόν Αγγελική! Θα σε ανταμείψει!

  • Reply Ερμιόνη 22 Ιουνίου 2015 at 19:20

    Παρόλο που πράγματι σοκολάτα δεν περιέχει, το γλυκό σου πραγματικά με ενθουσίασε Χρύσα!
    Δείχνει φοβερό και αυτή η αντίθεση στις υφές και τις γεύσεις πρέπει να είναι συναρπαστική!
    Στο μεταξύ μου αρέσει που δείχνει τόσο άψογο στις φωτογραφίες σου!
    Με ή χωρίς παγωτό, είμαι σίγουρη ότι θα μου αρέσει πολύ!
    Σε φιλώ

    • Reply Χρύσα 23 Ιουνίου 2015 at 20:48

      Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε Ερμιόνη μου, άλλωστε όλοι οι σοβαροί choco-addicts χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα πριν την επόμενη… δόση!
      Ήταν φωτογενές γλυκάκι!

  • Reply Μarion, 22 Ιουνίου 2015 at 19:31

    Ουάου…. Η φωτογραφία που ειναι στη φόρμα το γλυκό και ρέει το βύσσινο .. όλα τα λεφτά!!! Επιασες την πιο ωραία στιγμή!!
    Εβαλες και παγωτό και το έκανες ακόμα πιο απολαυστικό.

    Πολύ ωραία η επιλογή σου Χρύσα μου… και ο καιρός βοηθάει μια χαρά για ψησίματα και γλυκά τέτοια..

    Φιλιά πολλά 🙂

    • Reply Χρύσα 23 Ιουνίου 2015 at 20:49

      Ναι, κι εμένα αυτή μου άρεσε περισσότερο Μάριον!
      Το θέλει το παγωτάκι του για να γίνει πιο κολασμένο!

  • Reply Ελπίδα - two boys and hope 22 Ιουνίου 2015 at 19:35

    αγαπαμε τα βυσσινα!! ζητω!! τι ζουμερη βυσσινοπιτα ειναι αυτη!!! μιαμ μιαμ!! καλη εβδομαδα Χρυσα μου!!

    • Reply Χρύσα 23 Ιουνίου 2015 at 20:49

      Ζουμερή, ναι! Αυτή είναι η σωστή λέξη για να την περιγράψει!

  • Reply evi@thehealthycook 22 Ιουνίου 2015 at 20:13

    κι εγώ το πιάτο στην τελευταία φωτογραφία θα ήθελα τώρα! αλλά και χωρίς παγωτό θα το έτρωγα ευχαρίστως. φαίνεται τέλειο!!
    καλή εβδομάδα Χρύσα μου!

    • Reply Χρύσα 23 Ιουνίου 2015 at 20:50

      Μα κι εσύ το χαλασμένο;;; Μα καλέ να σας κόψω ένα καλό… :Ρ

  • Reply Νανά @kouzinista 23 Ιουνίου 2015 at 07:47

    Eίναι το πιο λαχταριστό, το πιο ιδιαίτερο και χωρίς αμφιβολία το πιο νόστιμο κέικ που έχω αντικρίσει τον τελευταίο καιρό. Αν και λάτρης της σοκολάτας, τα γλυκά με φρούτα με ξετρελαίνουν και το κέικ σου φαίνεται υπέροχο!!! Θα το δοκιμάσω και θα επιστρέψω κάποια στιγμή με εντυπώσεις. Και οι φωτογραφίες σου είναι πολύ όμορφες!

    • Reply Χρύσα 23 Ιουνίου 2015 at 20:51

      Τόσο πολύ;;; Με κάνεις ιδιαίτερα χαρούμενη Νανά! Θα περιμένω οπωσδήποτε εντυπώσεις!

  • Reply thegreenmixer.com 23 Ιουνίου 2015 at 11:02

    Επειδή με τα φρούτα δεν το εχω και πολύ, καλά έκανες και έβαλες την μπάλα παγωτού από πάνω και με "εψησες". Δεν εχω ξαναδεί τέτοια κερασόπιτα να σου πω την αλήθεια, σε μορφή κέικ και μου αρεσει εμφανισιακά πολύ.

    • Reply Χρύσα 23 Ιουνίου 2015 at 20:52

      Το υποψιάστηκα ότι θα υπάρχουν και… δύσκολοι πελάτες! Άρα καλά έκανα και το έβαλα το παγωτάκι!
      (και ναι, λαμβάνω πάντα όλα σου τα σχόλια, don't worry…)

  • Reply Χρυσαυγή 24 Ιουνίου 2015 at 05:07

    Λατρευω βυσσινα!!! Στο εχω πει;;;; Η ξινη γευση τους με το γλυκο παγωτο και το αφρατο κεικ μπορουν καλλιστα σου λεω να αντικαταστησουν το μεσημεριανο μου γευμα!! Βρε τι να το κανεις το φαγητο οταν εχεις τοσο ωραιο και πληρες γλυκο τωρα το καλοκαιρι;;;;

  • Reply Neanikon Pastry Blog 24 Ιουνίου 2015 at 05:41

    Τι ωραία ιδέα !! Εγώ ετοιμάζω γλυκό του κουταλιού βύσσινο…
    Έχεις δίκιο, δεν γινεται όλα τα γλυκά να έχουν σοκολάτα!

  • Reply Tante Kiki 24 Ιουνίου 2015 at 12:06

    Θεϊκό γλυκό!!!!! Και να σου πω… το καλοκαίρι ποτέ δεν λέω όχι σε ένα τόσο νόστιμο και φρουτένιο γλυκό!!! Καταπληκτικός συνδυασμός!!!!

  • Reply AgapameAnDolmas 27 Ιουνίου 2015 at 16:40

    απλα … ουαααου!!! υπεροχο!!! υπεροχη εκτελεση με τα κερασια στη μεση και σιγουρα το παγωτο το απογειωνει!

  • Reply Beauty Follower 29 Ιουνίου 2015 at 10:03

    Με πέθανες με τα βυσσινα που τρέχουν απο την καρδιά του κέικ!

  • Γράψτε απάντηση στο Μarion, Ακύρωση απάντησης