Ζύμες, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Συνταγές

Τυροψωμάκια με γραβιέρα και σχοινόπρασο/Gail’s gruyere and chives scones

15 Ιανουαρίου 2015
gruyereandchivesscones1
scroll down for the recipe in english
 
Λίγες εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν, καταφέραμε μετά από πάρα πολύ καιρό να κάνουμε ένα ολιγοήμερο ταξίδι οι δυο μας με τον Κώστα στο εξωτερικό. Ο προορισμός μας ήταν το Λονδίνο, και ήταν ό,τι ακριβώς χρειαζόμασταν για να ξεκουραστούμε και να ανανεωθούμε, καθώς πρόκειται για μέρος που έχουμε πάει (και ξαναπάει…), οπότε δεν είχαμε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα για πράγματα που θα «έπρεπε» να κάνουμε, π.χ. να δούμε αξιοθέατα που αξίζει να δεις όταν επισκέπτεσαι για πρώτη φορά μια πόλη, και επιπλέον, θα μας φιλοξενούσε η ξαδέρφη μου με τον καλό της, γεγονός που σήμαινε ότι και θα είχαμε παρέα, και θα μας πήγαιναν εκείνοι σε μέρη που, συνήθως, αν δε σε πάει κάποιος ντόπιος, δύσκολα θα τα ανακαλύψεις μόνος σου.

Η Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα που κυριαρχούσε, σε έβαζε στο κλίμα, ήθελες-δεν ήθελες… ήταν πραγματικά μαγικά. Τριγυρίσαμε, χαζέψαμε, περπατήσαμε (μέσα στο κρύο, το πολύ το κρύο όμως, αλλά λίγο μας ένοιαζε), είδαμε πράγματα που δεν είχαμε ξαναδεί, πήγαμε σε μέρη που είχαμε πάει παλαιότερα αλλά ανυπομονούσαμε να ξαναπάμε, φάγαμε, φάγαμε, φάγαμε….
Σε μια από τις πρώτες βόλτες μας περπατήσαμε στην King’s Road, έναν υπέροχο δρόμο, με όμορφα μαγαζιά, όμορφα σπίτια, πανέμορφα στολισμένο, ειδικά το βράδυ. Ανάμεσα στα διάφορα μαγαζιά με ρούχα, παπούτσια, είδη σπιτιού που μπαινοβγαίναμε, βρεθήκαμε μπροστά στη βιτρίνα ενός φανταστικού φούρνου, του Gail’s Artisan Bakery. Εντάξει, ήμουν στο στοιχείο μου. Αφού κατάφεραν να με ξεκολλήσουν από tη βιτρίνα, μπήκαμε μέσα, και προσπαθούσαμε κι εγώ δεν ξέρω πόση ώρα, να διαλέξουμε τι να πρωτοδοκιμάσουμε. Αλμυρό, γλυκό, τι απ’ όλα; Όλα;
Κάπου εκεί στα ράφια, έπεσε το μάτι μου σε ένα βιβλίο. Το πήρα, το ξεφύλλισα, και δεν το σκέφτηκα παραπάνω. Μου το έκανα δώρο…
Ένα θα σας πω. Το 2015 θα φάμε πολλά πράγματα από εκεί μέσα… Θα πάρει ο φούρνος φωτιά… Τόσο ωραία.
Τα συγκεκριμένα ψωμάκια λοιπόν ήταν η πρώτη συνταγή από το βιβλίο που δοκίμασα, και ήταν απόλυτα επιτυχημένη. Πανεύκολη, γρήγορη, πεντανόστιμη. Ιδανικό σνακ για τη δουλειά, αλλά και για τα παιδάκια, για όλες τις ώρες.
Μην το σκέφτεστε πολύ, δοκιμάστε τη δική σας παραλλαγή, προφανώς το τυρί αλλάζει και γίνεται όποιο τυρί της επιλογής μας προτιμάμε, προφανώς τα μυρωδικά προσαρμόζονται στα γούστα μας (και σε ό,τι έχει το ψυγείο και το ντουλάπι – προφανώς αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι και ό,τι πιο πιθανό να έχετε σχοινόπρασο στο ψυγείο, γιατί να έχετε;…), εγώ ήδη έχω αποφασίσει ότι την επόμενη φορά θα γίνουν με παρμεζάνα ή ίσως με μετσοβόνε.
Κι αν σας βγάλει ο δρόμος σας στην πιο αγαπημένη μου ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, μην αμελήσετε μια επίσκεψη στο φούρνο… Θα με θυμηθείτε…
Η συνταγή (για περίπου 12 ψωμάκια)
360 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. baking powder
1 κ.γ. αλάτι
170 γραμ. βούτυρο, κρύο και κομμένο σε κομματάκια
250 γραμ. γραβιέρα τριμμένη
2 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο*
4 αβγά
150 ml γάλα
Σε ένα μεγάλο μπωλ, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και το αλάτι. Ρίχνουμε μέσα τα κομματάκια του βουτύρου (οπωσδήποτε να είναι κρύο, κατευθείαν από το ψυγείο), και με τα δάχτυλά μας τα τρίβουμε μαζί, μέχρι να ενωθούν και να μοιάζουν με ψίχουλα. Προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα και το σχοινόπρασο και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν με τα υπόλοιπα υλικά.
Σε ένα άλλο μπωλ χτυπάμε με τον αβγοδάρτη τα αβγά και το γάλα. Ρίχνουμε το μείγμα των αβγών στο μείγμα με το αλεύρι και το βούτυρο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Βρέχουμε ελαφρά τα χέρια μας και παίρνουμε με τις χούφτες μας λίγο από το μείγμα και κάνουμε μπαλάκια, τα οποία τοποθετούμε σε ταψί, το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Προσέχουμε πολύ να αφήσουμε αρκετό κενό μεταξύ τους, γιατί στο ψήσιμο θα απλώσουν αρκετά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν από πάνω.
*Αν δεν έχουμε φρέσκο σχοινόπρασο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξερό, ή πολύ ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι φρέσκο.
Η συνταγή είναι από το βιβλίο: Gail’s Artisan Bakery Cookbook.
 
 
Gail’s
gruyere and chives scones
The recipe (for about 12 scones)
360 all purpose flour
2 teaspoons baking powder
1 teaspoon salt
170 gr. butter, cold and into pieces
250 gr. gruyere, grated
2 tablespoons chopped chives*
4 eggs
150 ml milk
Dust the flour, baking powder and salt into a big bowl. Add the butter
pieces (it needs to be cold, just out of the refrigerator) and mix rubbing them
with your fingers until they look like crumbs. Add the grated gruyere and chive
and mix until they are combined with the rest of the ingredients.
Whisk the egg and milk with the balloon whisk in another bowl. Pour the
egg mixture in the flour and butter mixture and stir with a spoon.
Slightly wet your hands and make small balls out of the mixture. Place
them on a baking pan covered with parchment paper. Make sure to leave enough
space between them, because they will spread while baking. Bake in a preheated
oven at 180 degrees for about 20-25 minutes, until they become golden brown on
top.
*If you don’t have fresh chives, you can used dried chive or thinly
chopped fresh onion.
The recipe is
from “Gail’s Artisan Bakery Cookbook”

 

Σχετικά άρθρα

31 Σχόλια

  • Reply thegreenmixer.com 15 Ιανουαρίου 2015 at 07:53

    Αχ τι ωραια, πολυ σας ζηλεύω!!! Εχω χρόνια να παω προς τα κει και μου έχει λείψει!
    Τέλεια τα αλμυρα μπισκότα, είναι η αδυναμία μου, τυρί και σχοινόπρασο κλασσικος συνδυασμός των άγγλων (τα αγαπημένα μου πατάκια εχουν αυτή τη γεύση).

    • Reply Χρύσα 15 Ιανουαρίου 2015 at 19:44

      Κι εμένα μου είχε λείψει πολυ και πολύ το χάρηκα!
      Το σχοινοπρασο είναι από τα αγαπημένα μου μυρωδικά και με το τυρί κάνει όντως τέλειο συνδυασμό!

  • Reply Ελπίδα 15 Ιανουαρίου 2015 at 09:04

    το ζηλεύω το ταξίδι σας!!! Θελω κι εγωωω!!! Αλλά τουλάχιστον έφερες σουβενιρ και για μας!! Τελεια!! Κι αυτα τα τυροψωμακια φαίνονται τοσο αφρατα!! Θα τα τιμησουμε Χρυσα μου!! πολλα φιλια και περιμενουμε τα υπολοιπα πραγματα απο το φούρνο..χεχεχε…

    • Reply Χρύσα 15 Ιανουαρίου 2015 at 19:46

      Ε, έτσι, χωρίς σουβενίρ θα σας άφηνα;;;
      Σου εύχομαι να πας Ελπίδα μου! Μέχρι τότε, ψησε τυροψωμκι και θα με θυμηθείς!!

  • Reply peps 15 Ιανουαρίου 2015 at 09:42

    χαζεύω το λινκ του φούρνου και τα ψωμάκια σου και γουργουρίζει η κοιλιά μου!!
    τι χρώμα!!!!!!
    αλμυρά ψωμάκ!ια με τυρί….σούπερ νοστιμιά!!

    • Reply Χρύσα 15 Ιανουαρίου 2015 at 19:48

      Καταλαβαίνεις τώρα πώς χάζευα εγώ τη βιτρίνα, ε;;;

  • Reply Amelie 15 Ιανουαρίου 2015 at 12:07

    Ωραίο ταξίδι! Όσες φορές και να έχω πάει στο Λονδίνο πάντα ανυπομονώ να ξαναπάω! Κρατάω την πληροφορία για το φούρνο, ελπίζω να καταφέρω να δοκιμάσω από κοντά τις νοστιμιές που βλέπω στις φωτογραφίες. Τα τυροψωμάκια τέλεια και ροδοκοκκινισμένα, η γεύση τους σίγουρα θα είναι λαχταριστή!

    • Reply Χρύσα 15 Ιανουαρίου 2015 at 19:49

      Ήταν όντως πολύ ωραία… Όταν θα ξαναπάς, να περάσεις οπωσδήποτε Αμαλία!

  • Reply AgapameAnDolmas 15 Ιανουαρίου 2015 at 12:33

    αναμενω με αγωνια τα λονδρεζικα μαγειρεματα σου!!! τι υπεροχα τα τυροψωμακια και πανευκολα!!! δεν εχω παει ποτε αγγλια και ουτε θελησα μου φαινονται λιγο περιεργοι οι αγγλοι …. αλλα αν εχει τετοιους φουρνους εφυγα!!! χαχαχα

    • Reply Χρύσα 15 Ιανουαρίου 2015 at 19:50

      Εσύ πάλι, επειδή σου φαίνονται περίεργοι οι Άγγλοι δε θες να πας να δεις τη χώρα;;;
      Φάε ένα τυροψωμάκι και ξανασκέψου το!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 15 Ιανουαρίου 2015 at 15:21

    Φαντάζομαι πόσες νοστιμιές ακόμα θα μας ετοιμάσεις από το βιβλίο!!
    Τα τυροψωμάκια σου δείχνουν απολαυστικά!!!
    Φιλάκια!

    • Reply Χρύσα 15 Ιανουαρίου 2015 at 19:51

      Έχω βάλει πολλούς σελιδοδείκτες στο βιβλίο Έλενα!
      Φιλάκια!

  • Reply Silena 15 Ιανουαρίου 2015 at 16:44

    Προγραμματίζω ταξιδάκι εκεί το καλοκαιράκι, αν δε νιώσω σα χαμένη θα τον ψάξω σίγουρα!!! Τα ψωμάκια είναι θεσπέσια, δείχνουν αφράτα και λαχταριστά!!!
    Φιλάκια πολλά!

    • Reply Χρύσα 15 Ιανουαρίου 2015 at 19:52

      Να ψάξεις, να ψάξεις, έχει σε πολλά μέρη!
      Χαίρομαι που σου άρεσαν Σιλένα!
      Φιλάκια!

  • Reply evi@thehealthycook 15 Ιανουαρίου 2015 at 18:54

    αυτά τα τυρένια ψωμάκια είναι θεϊκά!! μόνο από το χρώμα πείθεσαι!! και το σχοινόπρασο μέσα θα τους δίνει μια ιδιαίτερη γεύση!

    • Reply Χρύσα 15 Ιανουαρίου 2015 at 19:52

      Ναι, ναι, το καταλαβαίνεις στη γεύση, κάνει όλη τη διαφορά το σχοινόπρασο!

  • Reply CookTasteLive 15 Ιανουαρίου 2015 at 19:41

    Αν μου λείπει ένα πράγμα που να αφορά το φαγητό από τότε που ζούσα στην Αγγλία, είναι πραγματικά αυτού του τύπου τα artisan bakery/cafe
    (εε τι άλλο να μου λειπε? το English Breakfast? haha)
    Βλέπεις τα cakes, τα μπισκότα, τις τάρτες κλπ κλπ στην βιτρίνα και θέλεις να πάρεις απ' όλα!
    Με το καλό να ξαναβρεθείς στο αγαπημένο Λονδινάκι, να δοκιμάσεις και τα υπόλοιπα! 🙂

    Άντε με γεια και το καινούργιο σου βιβλίο και καλά φουρνίσματα! Και αν κρίνω από την αρχή που έγινε, θα είναι όλα υπέροχα! Αναμένουμε..

    • Reply Χρύσα 15 Ιανουαρίου 2015 at 19:55

      Είναι και παντού τα άτιμα, όπου και να πας, μπροστά σου κι από ένα!
      Και φυσικά θέλεις να τα δοκιμάσεις όλα!

  • Reply Ερμιόνη 15 Ιανουαρίου 2015 at 21:00

    Νόστιμα ψωμάκια που τρώγονται όλες τις ώρες.
    Σχοινόπρασο δεν έχω καταφέρει να βρω πουθενά ακόμα και θέλω πολύ να το δοκιμάσω.
    Ωραίο το ταξίδι, ωραίο και το βιβλίο!
    Περιμένουμε και άλλες συνταγές κορίτσι!
    Φιλιά

  • Reply Kaasja 15 Ιανουαρίου 2015 at 21:03

    Great blog ! Do you want to follow each other ?
    http://kasjaa.blogspot.com/

  • Reply Tante Kiki 15 Ιανουαρίου 2015 at 21:17

    Αααα τί ωραία!!! Εμένα πάλι μου έλειψε το Παρίσι που λατρεύω αλλά πού θα πάει;; Θα τη βρω την ευκαιρία!!! Τί ωραία που περάσατε!!
    Τα τυροψωμάκια σου είναι τέλεια!!
    Φιλιά!

  • Reply Χρυσαυγή 16 Ιανουαρίου 2015 at 07:11

    Αχ, τι ωραία να αγοράζεις ένα ωραίο βιβλίο μαγειρικής!!
    Πεθαίνω όταν βρίσκω κατι καλό!!!
    Είσαι πολύ τυχερή!

    Όσο για την πρώτη συνταγή που επέλεξες να μας φτιάξεις,οκ, είναι η καλύτερη μου!
    Ψωμάκια αλμυρά με τυριά μέσα (εκτός από φέτα, που δεν την τρώω σε αυτή τη μορφή) είνα το καλύτερό μου!!!
    Ανυπομονώ να δω τη συνέχεια!!!

  • Reply Notoula 16 Ιανουαρίου 2015 at 09:06

    Δώσε μου φούρνο και πάρε μου την ψυχή! Τρελαίνομαι για ζύμες, ψωμιά, σφολιάτες. Εννοείται ότι θα δοκιμαστούν τα ψωμάκια σου! Καλά κάνατε και ταξιδέψατε οι δυο σας! Είναι απαραίτητο να επανδύουμε λίγο στην σχέση μας και τον άνθρωπό μας!

  • Reply kikitchen and the chef 16 Ιανουαρίου 2015 at 10:02

    Χρυσα μου ζηλευωωωωω….με την καλη εννοια ε αχαχαχ!!
    Τι ωραιο το ταξιδακι σας,ειμαι σιγουρη οτι θα γεμισες της μπαταριες σου!!!!
    Πλεον ενα καλο βιβλιο μαγειρικης ειναι το καλυτερο δωρο για μενα!!!!Πολυ καλα εκανες που δωρισες τον εαυτο σου!!!!
    και παμε τωρα στα τυροψωμακια σου τα καταπληκτικα που ετσι που τα εβαλες στη λαδοκολλα(δεν ξερω γιατι αλλα οταν βλεπω κατι σερβισμενο σε λαδοκολλα το λιμπιζομαι ακομα πιο πολυ) με τρελανες…το σχοινοπρασο μεγαλη μου αδυναμια!!!!!
    Ευγεεε Χρυσαααα!!!
    φιλακιαααα

  • Reply Drunk tomato 16 Ιανουαρίου 2015 at 13:09

    Φαίνονται λαχταριστά τα κουλουράκια σου Χρύσα! Ο συνδιασμός με το σχοινόπρασσο είναι πετυχυμένος!!

  • Reply Penelope 16 Ιανουαρίου 2015 at 17:25

    Και στο επόμενο όμορφο ταξίδι εύχομαι εγώ Χρύσα μου!

    Όσο για τα "ψωμάκια" είναι πανέμορφα και σίγουρα γευστικότατα.

  • Reply Beauty Follower 17 Ιανουαρίου 2015 at 09:43

    Αααα τι ομορφο ταξιδάκι!
    Παίρνω ενα (δύο 🙂 τυροψωμάκι και φευγω για τα σαββατιανά ψώνια!

  • Reply mookies 18 Ιανουαρίου 2015 at 19:22

    Υπέροχο το ταξίδι, και εγώ ζηλεύω, και ακόμη πιο υπέροχα οι βόλτες και τα ψώνια!
    Τα ψωμάκια σου απλά και γευστικότατα, θα δοκιμαστούν.

  • Reply Ariadni St. 18 Ιανουαρίου 2015 at 20:45

    Γραβιερα και σχινόπρασο σε ζυμη!!!!!!
    Αυτα ειναι!
    Καλό ξημέρωμα και μια ακόμα καλύτερη εβδομάδα
    Φιλιά 🙂

  • Reply Foodaki by Eleanna 18 Ιανουαρίου 2015 at 21:43

    Αγαπώ Λονδίνο! Μου έχει λείψει πολύ, έχω χρόνια να πάω… 🙁 Ξέρω έχει κάτι φούρνους και μαγαζιά για φαγητό από τελείως άλλο επίπεδο… Τα τυροψωμάκια τέλεια και ειδικά με το σχοινόπρασο που γνώρισα στην Αγγλία κι αγαπώ πολύ 🙂

  • Reply Dimitra 27 Ιανουαρίου 2015 at 13:40

    Κι όμως φιλενάδα, τυγχάνει να εχω σχοινόπρασο στο ψυγείο μου!!! Και να αγαπω τυροπιτάκια!! Οπότε μάλλον θα τα δοκιμάσω. Και λέγω μάλλον διότι είμαστε οικογενειακώς άρρωστοι και δεν είμαι για πολλά.
    Πόσο μου αρέσει το Λονδίνο αν και δεν το εχω επισκεφθεί. Ειναι ομως αναμεσα στους τοπ 5 προορισμούς που έχω στο μυαλό μου. Κάνατε πολυ καλα και πηγατε το ταξιδάκι με τον αντρούλη σου. Σας είχα καμαρώσει στο instagram. Εύχομαι να πάτε κι αλλα πολλα και μόνοι και μαζι με τον γιόκα σας:)

  • Απάντηση