Ζύμες, Ιδέες για μπουφέ, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Συνταγές

Ταρτάκια με κιμά και γραβιέρα, και τα αποτελέσματα του giveaway

30 Οκτωβρίου 2014
meatandcheeseminipies1

 

Τελευταία, το μόνο που ακούω από φίλες και γνωστές που ξέρουν ότι έχω το blog, είναι το εξής: Εύκολα και γρήγορα, κάνε μια κατηγορία εύκολα και γρήγορα! Απλά πράγματα, που να γίνονται πολύ γρήγορα. Γλυκάκια του πενταλέπτου, μου είπε μια συνάδελφος χτες. (Χμμμ. Γλυκάκι του πενταλέπτου, ε; Πρόκληση…)
Εδώ που τα λέμε, όλοι αυτό δε θέλουμε; Το έχουμε πει πολλές φορές άλλωστε, κι εγώ από εδώ, το έχω προσπαθήσει και το προσπαθώ καθημερινά. Μας λείπει ο χρόνος, αλλά δε μας λείπει  καθόλου η όρεξη για νόστιμα φαγητά, για λιχουδιες που θα αρέσουν σε αυτούς που θα τις σερβίρουμε, για σνακ με απλά υλικά, όσο γίνεται υγιεινά, και όπως είπαμε… εύκολα και γρήγορα!

 

 

Γενικότερα με τις πάσης φύσεως ζύμες δεν έχω πρόβλημα, ίσα-ίσα, τα καταφέρνω μια χαρά. Μου αρέσει πολύ να ζυμώνω, να ανοίγω φύλλο για πίτα (ναι, μάλιστα, ανοίγω δικό μου φύλλο για πίτα, είμαι προκομένη εγώ, μη με βλέπετε έτσι…) και γενικότερα να «γεμίζω» ζυμαράκια με πράγματα….
Η συγκεκριμένη συνταγή προέκυψε λίγο από αυτό που λέω «ό,τι έχουν τα ντουλάπια και το ψυγείο». Η αρχική έμπνευση ήταν ένα διαφημιστικό αλυσίδας σούπερ μάρκετ που, για να διαφημίσει τα δικά του προϊόντα έδειχνε ταρτάκια με ζύμη κουρού, κιμά και γραβιέρα. Η αλήθεια είναι ότι η συνταγή που χρησιμοποίησε για τη γέμιση δεν μου άρεσε καθόλου, αλλά η ιδέα μου έκανε κλικ. Και επειδή δεν έχω φόρμες για ατομικά ταρτάκια, στην αρχή σκέφτηκα να την κάνω μία μεγάλη τάρτα. Μετά όμως σκέφτηκα ότι είμαι χαζή (ή καλύτερα, ντιπ χαζή, για να μιλάμε και σωστά) και ότι θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω της θήκες της φόρμας για τα κεκάκια…
Σε πέντε λεπτά λοιπόν ετοίμασα τη ζύμη, την έβαλα στο ψυγείο, σε άλλα δέκα λεπτά ήταν έτοιμη και η γέμιση, και σε 45 λεπτά από τη στιγμή που ξεκίνησα να τα φτιάχνω, το σπίτι μοσχοβολούσε….
Πόσο πιο εύκολα και γρήγορα;;;;
Η ζύμη που χρησιμοποίησα για τα ταρτάκια είναι η πιο απλή, αυτή που χρησιμοποιώ για τις περισσότερες αλμυρές τάρτες, ήταν και από τα πρώτα πράγματα που σας έδειξα, πέρυσι, τέτοιον καιρό, στην ανάρτηση για την πιπερόπιτα. Και ναι, το καταλαβαίνω, οκ, το να πάρω μια έτοιμη ζύμη και να την ανοίξω απλά και να τη γεμίσω μπορεί να μοιάζει συνήθως η πιο εύκολη λύση, αλλά αυτή, ξαναλέω, γίνεται πραγματικά σε 5 λεπτά, με υλικά που συνήθως έχουμε όλοι πρόχειρα. Εύκολα και γρήγορα δεν μου είπατε; Ε, ορίστε!
Μετά το τέλος της συνταγής ακολουθεί η κλήρωση για τα δωράκια…. Χμμμ, ποια να είναι η τυχερή ή ο τυχερός, άραγε;

Η συνταγή (για 12 ταρτάκια)

Για τη βάση
150 γραμ. βούτυρο
250 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 ml νερό
100 γραμ. μυζήθρα ξερή τριμμένη (ή άλλο τριμμένο σκληρό τυρί)

Για τη γέμιση

500 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 πράσο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
300 γραμ. γραβιέρα κομμένη σε μικρά κυβάκια
2 αβγά ελαφρά χτυπημένα

 

Ετοιμάζουμε πρώτα τη βάση. Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπωλ και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι και μόλις αρχίσουν να γίνονται ζύμη, αφήνουμε το πιρούνι και ζυμώνουμε με το χέρι. Προσθέτουμε τη μηζύθρα και λίγο-λίγο το νερό, γιατί μπορεί να μην το χρειαστούμε όλο. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη. Την κάνουμε μια μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Σε ένα βαθύ τηγάνι σωτάρουμε τον κιμά. Καβουρδίζουμε μέχρι να αλλάξει τελείως το χρώμα του. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια ρίχνουμε και σωτάρουμε σ’αυτό τα πράσα. Μόλις μαλακώσουν τα πράσα, αποσύρρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Ππροσθέτουμε τα κομματάκια της γραβιέρας και τα χτυπημένα αβγά και ανακατεύουμε.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε 12 ίσα κομμάτια. Κάνουμε 12 μπαλλάκια και τα πατάμε με το χέρι να πλατύνουν, σαν δισκάκια. Βουτυρώνουμε τις θήκες σε μια φόρμα για κεκάκια και τοποθετούμε από ένα δίσκο ζύμης σε κάθε θήκη. Μοιράζουμε και τη γέμιση ισομερώς σε κάθε ταρτάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά, ή μέχρι να δούμε ότι η ζύμη αρχίζει να χρυσίζει γύρω-γύρω.

 

Για να περάσουμε όμως και στο ζουμί, στην κλήρωση για τα δωράκια, όπως σας είχα υποσχεθεί…..
Λοιπόν, οι έγκυρες συμμετοχές από τα σχόλιά σας εδώ και στο facebook ήταν 36 στο σύνολο. Χρησιμοποίησα το random.org, πρώτα για να σας βάλει
όλους σε τυχαία σειρά…..

…αφού μπήκατε λοιπόν σε τυχαία σειρά, έγινε η κλήρωση και….. ταραμ ταραμμμμμ……

Τυχερή είναι η Ελπίδα, του υπέροχου blog Two boys and hope!!!
Μπράβο Ελπιδάκι! Καλά φουρνίσματα!

 

Σχετικά άρθρα

37 Σχόλια

  • Reply Beauty Follower 30 Οκτωβρίου 2014 at 08:44

    Τελειες νοστιμο-μπουκίτσες!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

  • Reply peps 30 Οκτωβρίου 2014 at 08:45

    Συγχαρητήρια στη τυχερή αλλά κι εμάς δε μας άφησες παραπονεμένους!
    Τα ταρτάκια σου είναι απίθανα!
    Ο ανηψιός μου θα τρελλαθεί! Θα τα φτιάξουμε μαζί!
    Τέλεια!!

    • Reply Χρύσα 30 Οκτωβρίου 2014 at 19:59

      Ε, τι, έτσι θα σας άφηνα;;;
      Χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσαν Πέπη, και πιο πολύ ακόμα που θα τα κάνεις με τον ανηψιό σου! Είναι τόσο εύκολα, ό,τι πρέπει για παιδιά!

  • Reply mia maria 30 Οκτωβρίου 2014 at 09:03

    Εύκολα γρήγορα και πολύ πολύ νόστιμα! Τι καλύτερο!
    Συγχαρητήρια στην τυχερή!

    • Reply Χρύσα 30 Οκτωβρίου 2014 at 19:59

      Ε, ναι, Μαρία μου, πάντα γι'αυτό προσπαθούμε!

  • Reply kikitchen and the chef 30 Οκτωβρίου 2014 at 09:21

    Μπραβο στην Ελπιδα,συγχαρητηρια!!!!
    Χρυσα τα ταρτακια σου ειναι πολυ του γουστου μου!!!!!Τελεια ειναι!Συμφωνω και γω οτι καμια φορα ειναι πιο ευκολο απο οτι νομιζουμε το να κανουμε δικομας ζυμαρακι,οχι οτι τα ετοιμα δεν ειναι καλα…..αλλα προτιμω το "φτιαχτο"
    Φιλια πολλα!

    • Reply Χρύσα 30 Οκτωβρίου 2014 at 20:01

      Μωρέ μια χαρά είναι τα έτοιμα, κι εγώ θέλω να έχω πάντα στην κατάψυξη για όταν χρειαστεί. Αλλά αυτό γίνεται πιο γρήγορα και από το να ξεπαγώσεις φύλλο!
      Φιλιά Κική!

  • Reply Ελπίδα 30 Οκτωβρίου 2014 at 09:41

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ !!! ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΤΕΛΕΙΑ ΤΕΛΕΙΑ !!!

    • Reply Χρύσα 30 Οκτωβρίου 2014 at 20:01

      Μπράβο, μπράβο, μπράβο! Θα τα χαρείς πολύ Ελπιδάκι! Πάντα τυχερή!

  • Reply sundayspoon 30 Οκτωβρίου 2014 at 11:16

    Συγχαρητήρια στην Ελπίδα!!!
    Πόσο σε καταλαβαίνω όταν λες ότι αγαπάς να γεμίζεις ζυμαράκια! Είναι σούπερ αγχολυτική διαδικασία να ασχολείσαι με πιτοειδή, βρε παιδί μου! 😉
    Πολλά φιλάκια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Reply Χρύσα 30 Οκτωβρίου 2014 at 20:02

      Συμφωνούμε απόλυτα λοιπόν Αναστασία! Αγχολυτική διαδικασία, ναι!

  • Reply Dimitra 30 Οκτωβρίου 2014 at 13:46

    Φανταστικά ταρτάκια που σίγουρα θα φτιάξουμε!!!! Το κυριότερο είναι πανεύκολα. Έχω και κιμά στην κατάψυξη έτοιμο ψημένο για τις δύσκολες μέρες που δεν προλαβαίνωνα φτιάξω:) χε χε χε

    Αν και στεναχωρήθηκα που δεν κέρδισα, χάρηκα τρελά που κέρδισε το Ελπιδάκι που αγαπώ πολύ!!! Περιμένουμε τον επόμενο τωρα ε;;; Διαγωνισμό εννοω:)))

    • Reply Χρύσα 30 Οκτωβρίου 2014 at 20:03

      Έτοιμο κιμά, μαγειρεμένο στην κατάψυξη??? Καλέ εσύ είσαι πολύ προκομένη, και μας το παίζεις και καλά τραγική στην κουζίνα! Εύγε κοριτσάρα μου!
      Θες κι άλλο διαγωνισμό ε; Ε, κάτι θα κάνουμε…
      Φιλιάάάά

    • Reply Dimitra 31 Οκτωβρίου 2014 at 16:13

      Η ανάγκη Χρύσα! Η ανάγκη:) Όταν φτιαχνω κιμά, βάζω πάντα ένα ταπεράκι στην κατάψυξη για τις μέρες που δεν προλαβαίνω να μαγειρέψω. Τον ξεπαγώνω απλά, φτιάχνω και ένα μακαρόνι και τρώμε σε λίγα λεπτά:)))
      Είμαι τραγική στην κουζίνα. Στο υπογράφω!!!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 30 Οκτωβρίου 2014 at 14:17

    Συνταγές εύκολες, γρήγορες, νόστιμες ……. η αδυναμία μου!!!
    Λάτρεψα τα νόστιμα ταρτάκια σου!
    Συγχαρητήρια στην τυχερούλα νικήτρια!
    Φιλάκια!

    • Reply Χρύσα 30 Οκτωβρίου 2014 at 20:04

      Ναι, ναι και ναι!
      Χαίρομαι που σου άρεσαν Έλενα!

  • Reply mookies 30 Οκτωβρίου 2014 at 18:24

    Γρήγορα, εύκολα και νόστιμα, για να ευχαριστήσεις και τις φίλες σου! Αν και για μένα το νόστιμα είναι το μόνο που μετράει, τα συγκεκριμένα ταρτάκια πληρούν τις προϋποθέσεις σε όλες τις κατηγορίες!
    Συγχαρητήρια στην τυχερή Ελπίδα!

    • Reply Χρύσα 30 Οκτωβρίου 2014 at 20:05

      Ε, βέβαια, να τις ευχαριστήσω κι αυτές! Είναι πολύ ωραία λύση και για όταν έχεις κόσμο στο σπίτι!
      Φιλιά Μίνα!

  • Reply Ερμιόνη 30 Οκτωβρίου 2014 at 19:52

    Η αλήθεια είναι ότι το "εύκολα και γρήγορα" είναι κατηγορία συνταγών που εκτιμάται πολύ και δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.
    Πολύ εύκολα τα ταρτάκια και με υλικά που μου αρέσουν πολύ!
    Και πραγματικά πολύ γρήγορη συνταγή. Εάν μάλιστα καταφύγουμε στη λύση του έτοιμου φύλλου, η διαδικασία απλοποιείται ακόμα περισσότερο.
    Μπράβο στην Ελπίδα μας! Να χαρεί το δωράκι της!
    Φιλιά πολλά!

    • Reply Χρύσα 30 Οκτωβρίου 2014 at 20:07

      Κακά τα ψέμματα, όλοι τις ψάχνουμε αυτού του είδους τις συνταγές! Και γιατί όχι!
      Τα ταρτάκια αυτά έχουν και πολύ "εύκολη γεύση", με υλικά που αρέσουν σε όλους!
      Φιλάκια, καλό βράδυ Ερμιόνη!

  • Reply Ariadni St. 30 Οκτωβρίου 2014 at 20:12

    Χρυσα μου γεια στα χερακια σου!
    Συγχαρητηρια στη νικητρια!!!!!!!!
    Καλο ξημερωμα!
    Φιλια 🙂

    • Reply Χρύσα 31 Οκτωβρίου 2014 at 17:35

      Ευχαριστώ πολύ Αριάδνη!

  • Reply Νίκη 30 Οκτωβρίου 2014 at 20:57

    Χρύσα τέλεια φαίνονται τα ταρτάκια με κιμά και γραβιέρα. Η ζύμη σου μου κίνησε το ενδιαφέρον και σίγουρα θα τα κάνω! Συγχαρητήρια και στην Ελπίδα. Νομίζω πως το δώρο σου θα πιάσει τόπο!!! Φιλιά

    • Reply Χρύσα 31 Οκτωβρίου 2014 at 17:36

      Να τα κάνει και να μου πεις εντυπώσεις Νίκη!
      Κι εγώ νομίζω ότι θα το ευχαριστηθεί!
      Φιλιά!

  • Reply Χρυσαυγή 30 Οκτωβρίου 2014 at 21:21

    Συγχαρητήρια στην Ελπίδα και χίλια μπράβο σε σένα για την συνταγή!
    Μου αρέσουν αυτά τα στιλ κιμαδοπιτάκια, ταρτάκια πάρα πολύ.
    Ετσι όπως φαίνεται να σου έχει ξεροψηθεί και η γέμιση που έχει μείνει απ΄έξω, είναι μούρλια!!!!
    Μπράβο σου!!!!!!!!!!!!!!!! Φανταστική συνταγή, όσο απλή και αν είναι!!! Εδώ είναι η μαγκιά!!!

    • Reply Χρύσα 31 Οκτωβρίου 2014 at 17:39

      Ναι, να σου πω την αλήθεια φοβόμουν ότι έτσι γυμνά, χωρίς μπεσαμελ ή κάτι άλλο μπορεί να στέγνωναν από πάνω, αλλά ξεροψηθηκαν τέλεια!
      Ευχαριστώ πολυ Χρυσαυγή μου!

  • Reply - spoonstories- 30 Οκτωβρίου 2014 at 22:39

    Πω πω τι καλά που είναι!!Φανταστικά υλικά και εύκολη συνταγή!! Τι μας κάνεις βρε Χρύσα βραδιάτικα! Συγχαρητήρια στην τυχερή!

    • Reply Χρύσα 31 Οκτωβρίου 2014 at 17:41

      Με υλικά που βρίσκεις πάντα εύκολα!
      Ευχαριστώ Λιλια!

  • Reply Μarion, 31 Οκτωβρίου 2014 at 10:18

    Βάζεις και πράσο στη γέμιση… τέλεια, μου αρέσει πολύ.
    Και η ζύμη πολύ καλή. Σιγά πιο εύκολο να κάνεις τη δική σου και πιο οικονομικά μη σου πω 😉

    Μπράβο στη τυχερή 🙂

    Φιλιά

    • Reply Χρύσα 31 Οκτωβρίου 2014 at 17:44

      Ναι, στις πίτες με κιμά βάζω συνήθως πράσο. Το έκανε πάντα η γιαγιά μου, η μαμά μου, οποτε μου έχει μείνει…!
      Εγω να σου πω πιο πολυ βαριόμουν να πάω στο σούπερ μαρκετ να πάρω έτοιμη… Πιο γρήγορα έγινε αυτή…
      Φιλάκια Μαριον!

  • Reply Dimitra Decorasylum 31 Οκτωβρίου 2014 at 11:19

    Πωπω, γουργούρισε το στομάχι μου με το που τα είδα!!!!!
    Και χρόνο πάντως να έχουμε, τα …. quickies έχουν άλλη χάρη 😉
    Συγχαρητήρια και στην τυχέρη!
    Καλημέρα & καλό Σαββατοκύριακο.

    • Reply Χρύσα 31 Οκτωβρίου 2014 at 17:48

      Όπως και να' ζει, βολεύουν!
      Εμένα γουργουρίζει και τώρα που τα βλέπω και τελειωσαν… Σνιφ…
      Φιλάκια Δήμητρα!

  • Reply AgapameAnDolmas 31 Οκτωβρίου 2014 at 14:41

    αχ τι μου θυμισες!!! τετοια ειχε κανει η μαμα μου παλια ηια το παρτυ γενεθλιων μου… περιπου ιδια συνταγη!! μου τα θυμισες και θα τα τιμήσω!!!

    • Reply Χρύσα 31 Οκτωβρίου 2014 at 17:51

      Ε, αμα είναι και επετειακά, να τα κάνεις!
      Φιλάκια!

  • Reply evi@thehealthycook 31 Οκτωβρίου 2014 at 20:24

    συγχαρητήρια στην Ελπίδα αλλά και σε σένα προκομμένο κορίτσι!!
    ωραία συνταγή!!
    αυτές οι συνταγές του "ότι έχω στο ψυγείο" καμιά φορά βγάζουν διαμάντια!

  • Reply Tante Kiki 1 Νοεμβρίου 2014 at 20:55

    Νοστιμότατα τα ταρτάκια!!!! Πολύ λαχταριστά φαίνονται!! Συγχαρητήρια στην Ελπίδα!!

  • Απάντηση