Muffins/Cupcakes, Ζαχαροπλαστείο, Συνταγές

Χιονισμένα χριστουγεννιάτικα κεκάκια

16 Δεκεμβρίου 2013
christmas-cupcakes-2

 

Το γεγονός ότι λατρεύω τα Χριστούγεννα νομίζω ότι δε
χρειάζεται να το αναλύσω άλλο, το έχουμε τραβήξει τόσο πολύ το θέμα που όσοι
έχουν διαβάσει τις προηγούμενες αναρτήσεις μου έχουν σίγουρα βαρεθεί να το
διαβάζουν. Σήμερα λοιπόν, θα σας παρουσιάσω την αγαπημένη μας οικογενειακή
χριστουγεννιάτικη συνήθεια. Κεκάκια χιονισμένα! Κεκάκια αφράτα, σοκολατένια,
αρωματισμένα με πορτοκάλι, και χιονισμένα με το πιο απίστευτο γλάσο που έχω
δοκιμάσει ποτέ, όσα cupcakes κι αν έχω φάει…. Και τώρα που το έφερε η κουβέντα, ο λόγος
για τον οποίο δεν τα ονομάζω cupcakes είναι ότι τα φτιάχνουμε από τόσο παλιά, που στην Ελλάδα ούτε
ξέραμε τι σημαίνει η λέξη….
Κάθε χρόνο, όταν έρχεται η ώρα τους, νιώθω σαν να
είμαι πάλι μικρό κοριτσάκι στην κουζίνα της μαμάς, να τη βοηθάω ρίχνοντας τα
υλικά στο μπωλ την ώρα που τα χτυπάει με το μίξερ, να περιμένω μπροστά στο
φούρνο να ψηθούν, λες και αν τα κοιτούσα θα γινόταν γρηγορότερα…. Και ύστερα να
τα βουτάμε παρέα αναποδογυρισμένα μέσα στο γλάσο, και εγώ να βάζω την τελευταία
πινελιά, καμαρώνοντας το δημιούργημά μου!
Πάντα επιμένω ότι δεν υπάρχει πιο
δημιουργική απασχόληση για τα μικρά (και τα μεγάλα!) παιδιά από αυτή της
ζαχαροπλαστικής. Τόσο που φέτος, μπήκα στην κουζίνα με το σπόρο (15 μηνών,
υπενθυμίζω…) τον έβαλα στο καρεκλάκι του, του έδωσα και μια κουτάλα και ένα
μπωλ να παίζει, για να νιώθω ότι τα κάναμε παρέα! Ναι, εντάξει, είμαι τρελή, το
ξέρω. Τι να κάνω, να περιμένω μέχρι του χρόνου που θα μεγαλώσει??? Αφού τα
χριστουγεννιάτικα ψησίματα, όταν τα κάνεις με παρέα, γίνονται πιο νόστιμα!
Για να επιστρέψω στο «χιονισμένο» μέρος της συνταγής, αυτό
το γλάσο είναι διαφορετικό…. Γλυκό βανίλια…. το γνωστό, του υποβρυχίου….
Πάντα απορούσα γιατί δεν το συναντάω συχνότερα σε συνταγές. Τόσο γλυκό, τόσο
ωραία υφή, είναι, πιστεύω, ιδανικό για οποιοδήποτε χριστουγεννιάτικο στόλισμα
που θέλουμε να έχει αυτό το χιονισμένο εφέ. Εγώ σκέφτομαι να το δοκιμάσω και σε
βασιλόπιτα.

 

Εσείς τι ιδιαίτερη χριστουγεννιάτικη οικογενειακή παράδοση,
μαγειρική ή άλλη έχετε;

 

Η συνταγή (για περίπου 26 κεκάκια)
Για τα κεκάκια
1 πακέτο μαργαρίνη
1 κούπα ζάχαρη
5 αβγά
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
χυμό από 3 πορτοκάλια
3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα κακάο
Για το γλάσο
1 κουτί γλυκό βανίλια (για υποβρύχιο) των 400 γρ
1 ασπράδι αβγού
Για το στόλισμα
κερασάκια και σύκα γλασέ
Χτυπάμε καλά με το μίξερ σε ένα μπωλ τη μαργαρίνη με τη
ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά και το ξύσμα
πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ρίχνουμε στο μίγμα εναλλάξ μια κούπα
αλεύρι και λίγο χυμό. Τέλος προσθέτουμε και το κακάο και μόλις ενσωματωθεί στο
μίγμα, σταματάμε το χτύπημα. Αδειάζουμε σε βουτυρωμένες φόρμες για muffins και
ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 25-30 λεπτά.
Είναι έτοιμα όταν βάζουμε στη μέση μια οδοντογλυφίδα και βγαίνει στεγνή
(προτιμάμε να κάνουμε τεστ σε ένα κεκάκι που βρίσκεται στη μέση της φόρμας).
Όταν ψηθούν και έχουν κρυώσει τα κεκάκια, ετοιμάζουμε το
γλάσο.
Αδειάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το περιεχόμενο της συσκευασίας
της βανίλιας και ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει
αρκετά χλιαρό και να αρχίσει να ανακατεύεται σχετικά εύκολα. Παράλληλα, χτυπάμε
το ασπράδι σε σφιχτή μαρέγκα, να γίνει σαν αφρός. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από
τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα στη βανίλια λίγο παραπάνω από τη μισή μαρέγκα.
(Προσοχή: χτυπάμε το ασπράδι από 1 αβγό, αλλά δεν το χρησιμοποιούμε ολόκληρο).

 

Για να γλασάρουμε τα κεκάκια, αναποδογυρίζουμε και βουτάμε
την κορυφή τους μέσα στο γλάσο. Τα αφήνουμε να σταθούν λίγο. Κόβουμε τα
κερασάκια στη μέση και τοποθετούμε από ένα μισό πάνω σε κάθε γλασαρισμένο
κεκάκι. Για να κάνουμε τα φυλλαράκια, κόβουμε μικρά κομματάκια από το συκαλάκι
και τοποθετούμε 2 σε κάθε κεκάκι.

 

 

Σχετικά άρθρα

17 Σχόλια

  • Reply AgapameAnDolmas 16 Δεκεμβρίου 2013 at 14:09

    πες τα χρυσόστομη!!! λες και τώρα τα ανακαλύψαμε τα καπκεικ εδω!! πολυ ωραια τα κεκάκια σου! σα χιονισμενα!
    το γλάσσο με το υποβρύχιο το κάνει η μανα μου (και το λευκο και το ροζ/τριανταφυλλο), εμενα δεν με πολυενθουσιάζει και τοσο ισως γτ δεν βάζει αυγό μέσα το λιώνει σκέτο και αμα ξανακρυώσει κοντεύει να μας μείνει η μασέλα πάνω στο κέικ!!! ….

    • Reply Χρύσα 16 Δεκεμβρίου 2013 at 14:31

      Χαχαχαχα! Ε, την άλλη φορά καν το εσύ έτσι και θα δεις τι ωραίο γίνεται….

  • Reply Beauty Follower 16 Δεκεμβρίου 2013 at 15:31

    Πολυ ομορφα τα γλυκακια σου. Ωραια η ιδεα του υποβρυχιου, να σου πω εγω δεν θα ηξερα πως να το ενταξω σε ενα τετοιο γλυκο.

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    • Reply Χρύσα 16 Δεκεμβρίου 2013 at 19:09

      Ευχαριστώ! Είναι διαφορετικό και πολύ νόστιμο. Καλό βράδυ!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 16 Δεκεμβρίου 2013 at 15:39

    Tι ομορφούλικα που είναι!!
    Γιορτινά και χαρούμενα, σου φτιάχνουν την διάθεση και μόνο που τα βλέπεις!!

    • Reply Χρύσα 16 Δεκεμβρίου 2013 at 19:10

      Κι όταν τα τρως στη φτιάχνουν περισσότερο! Φιλιά Έλενα!

  • Reply peps 16 Δεκεμβρίου 2013 at 16:56

    Πολύ όμορφα και γιορτινά!!
    Ωραία η ιδέα του γλάσου!!!

    • Reply Χρύσα 16 Δεκεμβρίου 2013 at 19:11

      Δοκιμασμένη άπειρες φορές και δεν απογοητεύει ποτέ! Καλό βράδυ Πέπη!

  • Reply ΕΛΕΝΗ 16 Δεκεμβρίου 2013 at 17:58

    Χρύσα μου δείχνουν υπέροχα!Είναι πάρα πολύ όμορφα και χαρούμενα!!!Μπράβο!
    Φιλιά πολλά!!!

    • Reply Χρύσα 16 Δεκεμβρίου 2013 at 19:12

      Ευχαριστώ πολύ Ελένη μου, είναι για μένα χριστουγεννιάτικο must! Φιλιά!

  • Reply Kitchen Stories 16 Δεκεμβρίου 2013 at 19:53

    Πολύ όμορφα, πολύ εορταστικά και μοιάζουν αληθινά χιονισμένα!
    Και του χρόνου με πολλά γλυκά κι αφού εκπαιδεύεις από τώρα τον sous chef, ποιος τη χάρη σου!

    Φιλιά σας
    Z.

    • Reply Χρύσα 16 Δεκεμβρίου 2013 at 20:23

      Ευχαριστώ Ζαμπία μου! Του χρόνου, να'μαστε θα στήσω εργαστήριο ολόκληρο μου φαίνεται! Καλό σου βράδυ!

  • Reply Ερμιόνη 16 Δεκεμβρίου 2013 at 20:51

    Πάρα πολύ εμφανίσιμη πρόταση Χρύσα!
    Ωραία η ιδέα να χρησιμοποιήσεις βανίλια υποβρύχιο για το γλάσο, δείχνει πολύ σταθερό και εμφανίσιμο!
    Καλά έκανες και έβαλες το μικρό στην κουζίνα! Η παρέα και η συμμετοχή και μόνο αξίζει και με το παραπάνω!
    Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 16 Δεκεμβρίου 2013 at 21:26

      Ευχαριστώ Ερμιόνη μου, είναι και σταθερο, αλλά κυρίως πολύ πολύ νόστιμο. Η αλήθεια είναι ότι περάσαμε πολύ ωραία! Φιλιά!

  • Reply mia maria 16 Δεκεμβρίου 2013 at 21:33

    Τι όμορφα! πραγματικά γιορτινά! Πολύ ωραία ιδέα του γλάσου! Μου έβαλες ιδέα να το δοκιμάσω και εγώ στη βασιλόπιτα!!

    • Reply Χρύσα 17 Δεκεμβρίου 2013 at 07:10

      Ευχαριστώ πολύ Μαρία μου, να το δοκιμάσεις, να γίνει χιονισμένη η βασιλόπιτα!

  • Reply Bayan 18 Δεκεμβρίου 2013 at 15:06

    Φαίνεται πολύ ωραίο. στα χέρια της υγείας 🙂

  • Απάντηση