Ιδέες για μπουφέ, Κρέας, Κυρίως Πιάτα, Ορεκτικά/Μεζεδάκια/Finger Food, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Συνταγές

Κοτομπουκιές στο φούρνο και dip με πιπεριά Φλωρίνης και φέτα

21 Ιανουαρίου 2016
Μετά από μια Δευτέρα που τη λέγαν μπλε, αλλά όταν ξύπνησα ήταν άσπρη, μετά από ένα σαββατοκύριακο τόσο όμορφο που μόνο ροζ μπορώ να το πω, η εβδομάδα αυτή αρχίζει και θυμίζει αυτό που συνηθίζουμε να λέμε “κανονικοί ρυθμοί καθημερινότητας”, που στην ουσία μεταφράζεται σε “τρέχω και δε φτάνω”…

Ήταν πραγματικά πολύ ωραίο το σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Με αφορμή το πάρτυ της απονομής των βραβείων ΒΗΜΑgourmet Food Blog Awards 2015, βρέθηκα στην Αθήνα, παρέα με τη μαμά Ερατώ. Και μπορεί να μην κέρδισα κάποιο βραβείο (αλήθεια, είδατε τα αποτελέσματα😉 αλλά πέρασα τόσο καλά, τόσο στο πάρτυ, όσο και το υπόλοιπο ΣΚ, που γέμισα τις μπαταρίες για τα καλά. Είναι ωραίες αυτές οι αποδράσεις, έστω κι αν κρατάνε τόσο λίγο…
Ειδικά το Σάββατο το πρωί στην Τεχνόπολη, ήταν εξαιρετικά… Ένα πολύ καλοστημένο event, με πολύ κόσμο, νοστιμότατο φαγητό και ωραία δρώμενα (δείτε εδώ τους απίστευτους The Cooks), που μας έδωσε την ευκαιρία να βρεθούμε και οι 33 food bloggers που συμμετείχαμε στο διαγωνισμό, να τα πούμε, να γνωριστούμε, να φωτογραφηθούμε, να χαλαρώσουμε από την δική μας, παράλληλη πραγματικότητα… Και ευχαριστούμε πολύ το περιοδικό γι’ αυτό.

 

Με την επιστροφή στην πραγματικότητα βέβαια, μας περίμενε και η ευχάριστη έκπληξη της άσπρης (αρνούμαι πεισματικά να την πω μπλε) Δευτέρας. Τότε που άνοιξα τις κουρτίνες το πρωί και ήταν όλα χιονισμένα! Η αλήθεια είναι ότι μέσα στην πόλη είχαμε χρόνια να δούμε στρωμένο χιόνι, έστω κι αυτό το λίγο που είχε καθίσει πάνω στα αυτοκίνητα (και που φυσικά είχε λιώσει μέχρι το μεσημέρι…). Συνειδητοποίησα εκείνη τη στιγμή ότι το 3 ετών και 4 μηνών παιδί μου δεν είχε πιάσει μέχρι εκείνη τη στιγμή ποτέ του χιόνι… Αφού λοιπόν ντυθήκαμε καλά, έτοιμοι για το σχολείο και τη δουλειά, κάνοντας μία μικρή παρέκκλιση από το πρόγραμμά μας, κατεβήκαμε και παίξαμε λίγο χιονοπόλεμο με το χιόνι που είχε σκεπάσει το αυτοκίνητό μας (και με την ευκαιρία το καθαρίσαμε και λίγο…). Είναι απίστευτο να παρατηρείς τις αντιδράσεις του και τη χαρά του που επιτέλους είδε πραγματικά και έπιασε κάτι το οποίο μέχρι τώρα απλώς ήξερε ότι υπάρχει…

 

Η επιστροφή στην πραγματικότητα γίνεται πάντα πιο ομαλή και πιο γλυκιά με λίγο χιόνι… Και με λίγο καλό φαγητό βέβαια… Σαν αυτό που θέλει να μοιάζει με junk food αλλά η μαμά ξέρει κατά βάθος ότι όχι μόνο είναι λαχταριστό, αλλά είναι και μια χαρά υγιεινό. Δεν τηγανίζω ποτέ τις κοτομπουκιές. Εδώ που τα λέμε, νομίζω ότι πλέον δεν τηγανίζω σχεδόν τίποτα (καλά, εκτός από τους κεφτέδες και τις πατάτες, μη λέμε και ψέματα, θα πέσει φωτιά να μας κάψει…). Αλήθεια, οι φουρνιστές δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις τηγανιτές. Και τραγανές απ’ έξω γίνονται, και ζουμερές από μέσα μένουν, και αν τις συνοδέψεις και με ένα dip, γίνονται πρώτης τάξης μεζεδάκι. Ο Γιώργος τις τσακίζει και 8 στις 10 φορές που θα τον ρωτήσεις τι φαγητό θέλει να του φτιάξεις θα απαντήσει “κοτομπουκιές”. Το συγκεκριμένο δε, dip, είναι από τα αγαπημένα μου, και μπορεί να συνδυαστεί φυσικά, όχι μόνο με τις κοτομπουκιές, αλλά με οτιδήποτε.
Καθημερινή συνταγή λοιπόν, ψητή στο φούρνο μεν, αλλά καθόλου ξενέρωτη, από αυτές που αγαπάνε και τα παιδιά, αλλά κυρίως οι μανούλες, γιατί και δεν χρειάζεται να παρακαλέσουν/εκβιάσουν/απειλήσουν κανένα παιδάκι για να φάει, και επίσης δεν χρειάζεται να λερώσουν/λαδώσουν/βομβαρδίσουν την κουζίνα για να το ετοιμάσουν. Απλά πράγματα…

Η συνταγή (για 4 μερίδες)

4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
100 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 αβγά
150 γραμ. τριμμένη φρυγανιά
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
αλάτι, πιπέρι

για το dip

2 πιπεριές Φλωρίνης από βάζο
100 γραμ. φέτα
1/2 κούπα ελαιόλαδο
4 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.γ. ρίγανη
πιπέρι

 

Ανακατεύουμε την τριμμένη φρυγανιά με την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι και τα βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο. Σπάζουμε τα αβγά σε ένα δεύτερο βαθύ πιάτο και τα χτυπάμε με έναν αβγοδάρτη. Ρίχνουμε το αλεύρι σε μία σακούλα (προσέχουμε να μην έχει τρύπες). Κόβουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου σε λωρίδες. Τα ρίχνουμε λίγα λίγα στη σακούλα με το αλεύρι, τα περνάμε στη συνέχεια από το αβγό και τέλος τα πανάρουμε με το μείγμα της τριμμένης φρυγανιάς. Απλώνουμε σε ένα ταψί λαδόκολλα και τοποθετούμε πάνω τις κοτομπουκιές. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά. Στα 15 λεπτά περίπου τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το dip, ρίχνοντας και ανακατεύοντας όλα τα υλικά στο multi. Το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ψηθούν οι κοτομπουκιές.

 

You Might Also Like

28 Comments

  • Reply Amelie 21 Ιανουαρίου 2016 at 07:48

    Ωραίες οι κοτομπουκιές, αρέσουν πολύ και σε εμάς! Εγώ στη φρυγανιά βάζω και λίγη παρμεζάνα για έξτρα γεύση. Το ντιπ με πιπεριά δεν το έχω δοκιμάσει, είμαι σίγουρη ότι θα μου αρέσει πολύ και θα ταιριάζει υπέροχα με τις κοτομπουκιές!

    • Reply Χρύσα 22 Ιανουαρίου 2016 at 18:50

      Ναι, και η παρμεζάνα ταιριάζει πολύ, και κάνει την υφή ίσως πιο ενδιαφέρουσα! Next time!

  • Reply Clelia - Νεράιδες και Δράκοι 21 Ιανουαρίου 2016 at 09:56

    Τέλεια η συνταγή! Τα μικρά μου λατρεύουν τις κοτομπουκιές οπότε θα την ετοιμάσω λίαν συντόμως!

    • Reply Χρύσα 22 Ιανουαρίου 2016 at 18:53

      Περιμένω εντυπώσεις Κλειώ!

  • Reply Ξανθή 21 Ιανουαρίου 2016 at 11:56

    Χάρηκα πολύ που σε γνώρισα κι από κοντά.
    Καλή συνέχεια εύχομαι.

    • Reply Χρύσα 22 Ιανουαρίου 2016 at 18:54

      Κι εγώ χάρηκα πολύ Ξανθή!
      Ελπίζω να έχουμε ξανά την ευκαιρία να τα πούμε!

  • Reply Sophia OhMyDeer 21 Ιανουαρίου 2016 at 13:04

    Φαίνονται πεντανόστιμες! Γιαμ γιαμ!!
    xo,
    ohmydarlingdeer.blogspot.com

    • Reply Χρύσα 22 Ιανουαρίου 2016 at 18:54

      Ευχαριστώ πολύ!

  • Reply Μarion, 21 Ιανουαρίου 2016 at 18:34

    Συγχαρητήρια για την συμμετοχή σου Χρύσα. Δεν έχει σημασία που δεν κέρδισες βραβείο. Θα έρθει κι αυτό 😉
    Ηθελα πολύ να έρθω αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσα.

    Πολύ ωραίες οι κοτομπουκιές, οι αγαπημένες των παιδιών μου
    Και στο φούρνο ακόμα πιο ωραίες. Το ντιπ πολύ πολύ ωραίο.

    Φιλιά πολλά 🙂

    • Reply Χρύσα 22 Ιανουαρίου 2016 at 18:55

      Ευχαριστώ πολύ Μάριον, κρίμα που δεν τα κατάφερες να έρθεις…
      Μια άλλη φορά ίσως!

  • Reply CookTasteLive 21 Ιανουαρίου 2016 at 19:59

    εντάξει οι κοτομπουκιές.. είναι κοτομπουκιές! τις αγαπάμε no matter what.
    Εγώ μπορώ να σταθώ σε αυτό το φανταστικό dip που περιγράφεις? Το φαντάζομαι να συνοδεύει ένα κάρο πράγματα και ανυπομονώ να το φτιάξω!

    Πολύ χαίρομαι που πέρασες ωραία στην Αθήνα Χρύσα! Είμαι σίγουρη πως θα σε ξανα δούμε φιναλίστ και σε άλλους παρόμοιους διαγωνισμούς στο μέλλον! 🙂

    • Reply Χρύσα 22 Ιανουαρίου 2016 at 18:56

      Ναι, πραγματικά, συνοδεύει ό,τι θες, από αυτές τις κοτομπουκιές, μέχρι μπαστουνάκια λαχανικών ή και ψητά λαχανικά ή ακόμα και σκέτα κριτσινάκια…
      Ευχαριστώ πολύ Εύη μου!

  • Reply Beauty Follower 21 Ιανουαρίου 2016 at 20:09

    Νοατιμότατες μπουκίτσες για όλες τις ώρες… το ντιπ μοναδικο!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    • Reply Χρύσα 22 Ιανουαρίου 2016 at 19:51

      Για όλες τις ώρες, ναι!

  • Reply mia xara 22 Ιανουαρίου 2016 at 06:04

    Πολύ γευστικός συνδυασμός, γεύμα αγαπημένο μικρών και μεγάλων!Καλημέρα, καλό Σ/Κ,ΧΟ

    • Reply Χρύσα 22 Ιανουαρίου 2016 at 19:51

      Χαίρομαι που σου αρέσει Χαρά!

  • Reply Notoula 22 Ιανουαρίου 2016 at 07:18

    Φανταστικές οι κοτομπουκιές σου! Εύκολη και ποιοτική λύση για όλες τις μανούλες. Περιμένω να συνεχίσεις έτσι και να σε δούμε και σε άλλους διαγωνισμούς.

    • Reply Χρύσα 22 Ιανουαρίου 2016 at 19:51

      Ευχαριστώ πολύ Γιώτα μου!

  • Reply evi@thehealthycook 22 Ιανουαρίου 2016 at 16:43

    εντάξει, αυτό είναι ντιπ! και οι κοτομπουκιές στο φούρνο βέβαια, αλλά αυτό το ντιπ είναι όνειρο! πολύ ωραίος συνδυασμός!
    φιλιά!

    • Reply Χρύσα 22 Ιανουαρίου 2016 at 19:52

      Ναι, κι εμένα μ' αρέσει συνδυασμένο με πολλά πράγματα, το βρίσκω από τα πιο νόστιμα..

  • Reply thegreenmixer.com 23 Ιανουαρίου 2016 at 14:38

    Μου φαίνεται δεν υπάρχει πιο ωραίο πράμα από τον ξυπνάς και να είναι ολα χιονισμένα εξω… Συμφωνώ μαζί σου με το ψήσιμο στο φούρνο, δεν εχουν να ζηλέψουν και πολύ τα τηγανητά.Αυτό το ντιπ πρέπει να είναι κολασμένο, μάλλον χρειάζεται ενα μπολακι για τον καθένα και όχι ένα για όλους…

  • Reply Theodora 23 Ιανουαρίου 2016 at 20:15

    Θέλω τώρα, αυτή τη στιγμή ένα πιάτο γεμάτο σαν αυτό που εικονίζεται παραπάνω. Να απολαύσω κοτομπουκιές χωρίς τύψεις περί ανθυγιεινής διατροφής κτλ. Τέλεια παναρισμένες και λαχταριστές οι μπουκίτσες σου Χρύσα. Φιλάκια!

  • Reply Tante Kiki 24 Ιανουαρίου 2016 at 06:46

    Νοστιμότατες μπουκιές που τις φτιάχνω κι εγώ αλλά με μουστάρδα και ρίγανη μια και οι δικές μας δεν θέλουν την πάπρικα. Φοβερή γεύση έχουν και τρώγονται με μιαν ανάσα και όχι μόνον από μικρούς αλλά και από μεγάλους …κάτι ξέρω που σου το λέω!!!! Το ντιπ επίσης τέλειο και πολύ ταιριαστό!!!
    Φιλιά καλημέρας!

  • Reply peps 24 Ιανουαρίου 2016 at 16:03

    σήμερα κρυώνω πολύ…ένα ταψί κοτομπουκιές κι ένα βαζάκι ντιπ θα ήταν τέλεια!!!
    ααααααχχχχχχχ φανταστικό είναι!!

  • Reply stavroula kriki 24 Ιανουαρίου 2016 at 16:12

    Δεν θα πιστέψεις σε πόσες μαμάδες λέω να φτιάξουν κοτομπουκιές στον φούρνο για τα παιδιά τους και με κοιτάνε σαν να έχω έρθει από άλλον πλανήτη! "Στον φούρνο;;;! Μα πως θα γίνουν!;; Α παπαπαπαπα…" (Το ίδιο ακούω και για το παναρισμένο ψάρι…) Τώρα θα τους δίνω τη συνταγή σου! Ευχαριστώ!

  • Reply Αγγελική~CooKika 25 Ιανουαρίου 2016 at 09:22

    Κλαπ κλαπ!! Υπέροχος συνδυασμός, τον λαχτάρισα από την πρώτη στιγμή που είδα τις φωτογραφίες σου!
    Σε φιλώ!!

  • Reply Αννα 14 Δεκεμβρίου 2019 at 08:55

    Καλημέρα σας! Μπορούμε να τα παναρουμε και να τα αφήσουμε στο ψυγείο ώστε να τα ψησουμε την επόμενη ??

    • Reply Χρύσα 2 Ιανουαρίου 2020 at 11:52

      Καλημέρα σας και καλή χρονιά! Βεβαίως και μπορείτε, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.

    Leave a Reply