Ιδέες για μπουφέ, Κρέας, Κυρίως Πιάτα, Συνταγές

Κροκέτες κοτόπουλου αλλιώς, με πατατούλες baby τσακιστές (και bonus ζωμός κοτόπουλου)

2 Μαΐου 2014
Μερικά φαγητά είναι εύκολα, και κάποια άλλα απαιτούν λίγη περισσότερη προσπάθεια για να τα φτιάξεις. Πολλές φορές στην γεμάτη δουλειές και υποχρεώσεις και με ελάχιστο ελεύθερο χρόνο καθημερινότητά μας επιλέγουμε να φτιάξουμε (όταν και όποιοι φτιάχνουμε) κάτι γρήγορο, όσο το δυνατόν ευκολότερο, και πολλές φορές χρησιμοποιούμε… shortcuts. Τι εννοώ. Δεν θα κάτσω να ανοίξω φύλλο για πίτα όταν γυρνάω το απόγευμα από τη δουλειά και θέλω να φτιάξω μια γρήγορη πίτα, θα βγάλω τη σφολιάτα από την κατάψυξη. Ούτε θα ξεφλουδίσω-κόψω-βράσω μια ώρα ντομάτες για μια γρήγορη μακαρονάδα, μια χαρά είναι και ο έτοιμος χυμός (και ναι, πολλές φορές μια χαρά είναι και το βαζάκι με την έτοιμη σάλτσα, καθόλου δεν ντρέπομαι, αρκεί να είναι καλής ποιότητας). Και όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσω ζωμό οποιουδήποτε είδους, θα ανοίξω το ψυγείο, θα διαλέξω κουτάκι και θα ρίξω μέσα στην κατσαρόλα ένα υπέρ-συμπυκνωμένο ζελεδάκι με γεύση κοτόπουλου/λαχανικών/βοδινού κλπ. Όχι πάντα όμως. Μερικές φορές χρειάζεται λίγη παραπάνω οργάνωση και προγραμματισμός. Και κάποιες φορές υπάρχει και ο χρόνος.
Και όταν υπάρχει ο χρόνος, τα πράγματα είναι αλλιώς. Και το φαγητό είναι αλλιώς. Και υπάρχουν και κάποια φαγητά που απαιτούν μία άλλου είδους φροντίδα για να γίνουν. Όπως για παράδειγμα, όταν μαγειρεύεις για το μικρό παιδί σου, ή το εγγόνι σου. Που θες να μάθει να τρώει από όλα. Που οφείλεις να του δώσεις το καλύτερο. Όταν λοιπόν έχεις χρόνο, θα ασχοληθείς με αυτό.
Και θα πας στον κρεοπώλη, και θα του ζητήσεις πλατάρια, θα τα καθαρίσεις, θα τα βράσεις και θα φτιάξεις έναν πολύ θρεπτικό ζωμό για να χρησιμοποιείς στα φαγητά του. Και φυσικά και στα δικά σου. Θα τον χωρίσεις σε μερίδες, θα τις βάλεις στον καταψύκτη, και όποτε χρειάζεται, θα έχεις ωραιότατο, σπιτικό ζωμό κοτόπουλου, και εύκολα, και γρήγορα. Και δε θα χρειάζεσαι το ζελεδάκι.

 

 

 

Και το κοτόπουλο που έβρασε, τι θα το κάνω; Θα με ρωτήσετε. Και θα έχετε και δίκιο. Κάπως έτσι προέκυψε κι αυτή η συνταγή, μετά από αυτή την ερώτηση. Μία ιδέα για εναλλακτικές κροκέτες, που μετατρέπουν ένα απλό, “φτωχικό” κομμάτι κοτόπουλου σε μία τραγανή απ’ έξω-τρυφερή μέσα νοστιμιά. Συνοδεύονται δε, από αντίστοιχα τραγανές-τρυφερές πατατούλες baby.
Όταν λοιπόν βρεθεί ο χρόνος, δοκιμάστε το. Φτιάξτε το ζωμό, ξεψαχνίστε και κρατήστε το κοτόπουλο. Βάλτε φαντασία και κάντε τις δικές σας κροκέτες, με αυτή ή άλλη γέμιση, με αυτά ή άλλα μπαχαρικά ή μυρωδικά, άλλα τυριά, άλλο πανάρισμα, άλλο συνοδευτικό, ό,τι βάζει το μυαλό σας. Α, ναι, βάλτε και πολλή φροντίδα. Γιατί καλός είναι ο σύντομος δρόμος, αλλά και η μεγάλη διαδρομή έχει τη χάρη της.
Και ναι, άμα θέλω και έχω και χρόνο, ανοίγω και φύλλο. Και μάλιστα πολύ καλό. Κάποτε θα σας το δείξω κι αυτό….

Η συνταγή (για περίπου 20-25 κροκέτες)
Κροκέτες κοτόπουλου
Για τη γέμιση της κροκέτας κοτόπουλου
2 κιλά πλατάρια, καθαρισμένα από τις πέτσες – μετά το βράσιμο, θα προκύψουν περίπου 3 κούπες ψιλοκομμένο ψαχνό
μισή κούπα ζωμός κοτόπουλου
1 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
2 κ. σ. αλεύρι
250 γραμ. ρεγγάτο τριμμένο
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι
Για το πανάρισμα
250 γραμ. αλεύρι
3 αβγά χτυπημένα με λίγο νεράκι
400 γραμ. τριμμένη φρυγανιά
Επιπλέον
αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
Ξεκινάμε βράζοντας τα πλατάρια, από όπου θα προκύψει ο ζωμός και τα ψαχνά της γέμισης. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα πλατάρια και νερό, ίσα να τα σκεπάζει. Βάζουμε την κατσαρόλα στην εστία να βράσει το κοτόπουλο. Από τη στιγμή που το νερό φτάσει σε σημείο βρασμού, βράζουμε για περίπου 2 ώρες. Όταν τελειώσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Σουρώνουμε, και κρατάμε χωριστά το ζωμό και χωριστά τα ψαχνά. Το ζωμό σε αυτό το σημείο μπορούμε να τον χωρίσουμε σε μερίδες, να αφήσουμε να κρυώσει τελείως και να τον βάλουμε στην κατάψυξη, αφού κρατήσουμε μισή κούπα για τη συνταγή μας.
Αφαιρούμε τα κόκκαλα από τα βρασμένα πλατάρια και με τα χέρια μας κάνουμε ψίχουλα τα ψαχνά, να μην υπάρχουν μεγάλα κομμάτια, αν έχουν μείνει από το βράσιμο.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με αβγοδάρτη συνεχώς, να καβουρδιστεί ελαφρά. Ρίχνουμε το ζωμό του κοτόπουλου το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να έχουμε μία αρκετά πυκνή σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τα ψαχνά του κοτόπουλου και το ρεγγάτο και ανακατεύουμε να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα, το οποίο αφήνουμε να κρυώσει καλά, και το βάζουμε στο ψυγείο να πήξει.
Όταν είμαστε έτοιμοι να τηγανίσουμε τις κροκέτες, βγάζουμε τη γέμιση από το ψυγείο, φτιάχνουμε μπαλλάκια και τα πιέζουμε λίγο με τις παλάμες μας να γίνουν πλακέ. Βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο το αλεύρι, σε ένα άλλο τα χτυπημένα αβγά, και σε ένα τρίτο τη φρυγανιά. Πανάρουμε τις κροκέτες, περνώντας τες πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αβγό και τέλος από τη φρυγανιά.
Σε ένα βαθύ τηγάνι, βάζουμε αραβοσιτέλαιο, τόσο ώστε να καλύπτει το μισό ύψος από τις κροκέτες, και ανάβουμε τη φωτιά σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Τηγανίζουμε λίγες-λίγες τις κροκέτες, πρώτα από τη μία μεριά, και όταν χρυσίζουν, τις γυρνάμε από την άλλη, μέχρι να χρυσίσουν και από εκεί. Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας, να απορροφήσει το περιττό λάδι.
Για τις πατάτες
1 κιλό πατάτες baby
αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
αλάτι, πιπέρι
Πλένουμε καλά τις πατάτες (δεν τις ξεφλουδίζουμε) και τις βάζουμε να βράσουν. Θέλουμε να κρατάνε, να μη γίνουν πολύ μαλακές. Μόλις βράσουν, τις σουρώνουμε και, όπως είναι ζεστές, τις πατάμε με ένα πιρούνι, να “σκάσουν” (με προσοχή να μη διαλυθούν τελείως). Στη συνέχεια, βάζουμε αρκετό λάδι σε μία κατσαρόλα και τις ρίχνουμε προσεκτικά να τηγανιστούν, με την ίδια διαδικασία που κάνουμε τηγανιτές πατάτες. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα από το λάδι, τις αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας, να απορροφήσει το περιττό, και αλατοπιπερώνουμε.
Tips:
– Μπορούμε αντί για φρυγανιά τριμμένη, να χρησιμοποιήσουμε νιφάδες βρώμης για το πανάρισμα.
– Μπορούμε αντί για τηγανιτές, να κάνουμε τις κροκέτες στο φούρνο.
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο άλλο κίτρινο τυρί, λίγο πιο πικάντικο ή πιο γλυκό, όπως μας αρέσει.
– Μπορούμε στο πανάρισμα να προσθέσουμε πάπρικα γλυκιά ή λίγο κάρυ σε σκόνη, για πιο ιδιαίτερη γεύση.
– Τους ταιριάζει πολύ ως συνοδεία μία μουστάρδα με μέλι, ή και μία σως γιαουρτιού, με τα μπαχαρικά της αρεσκείας μας.

You Might Also Like

19 Comments

  • Reply peps 2 Μαΐου 2014 at 07:10

    Αμάν!!! Σούπερ οι κροκέτες σου!! Πρέπει να τις φτιάξω!!!!

    • Reply Χρύσα 2 Μαΐου 2014 at 21:05

      Να τις φτιάξεις και θα με θυμηθείς Πέπη!

  • Reply mia maria 2 Μαΐου 2014 at 07:22

    Πολύ λαχταριστές οι κροκέτες σου αλλά και οι πατατούλες τέλειες!

    • Reply Χρύσα 2 Μαΐου 2014 at 21:06

      Ευχαριστώ Μαρία μου, είναι πολύ ταιριαστός συνδυασμός!
      Φιλιά!

  • Reply AgapameAnDolmas 2 Μαΐου 2014 at 09:00

    τι τελιο φαγακι!!! πολυ καλη ιδεα για τις κροκετες! εγω το ξεψαχνιζα και το εκανα πιτα να μη πηγαινει χαμενο! την επομενη φορα θα κανω τις κροκετες σου!

    • Reply Χρύσα 2 Μαΐου 2014 at 21:08

      Ναι ναι, και σε πίτα αξιοποιείται τέλεια το κοτοπουλάκι, θα το δοκιμάσω και αυτό!
      Καλό βράδυ!

  • Reply Kitchen Stories 2 Μαΐου 2014 at 14:20

    Ωραίες και πολύ πρακτικές ιδέες μάς προτείνεις Χρύσα!
    Ευχαρίστως θα βούταγα μερικές κροκέτες στην πεντανόστιμη σως!

    Οι φωτογραφίες του πιάτου σου είναι προσεγμένες και όμορφες.
    Καλό Σ/Κ!
    Z.

    • Reply Χρύσα 2 Μαΐου 2014 at 21:11

      Ευχαριστώ πολύ Ζαμπία μου! Τέτοιες λύσεις πιστεύω ότι μας βοηθάνε πολύ στην κουζίνα…

  • Reply ΕΛΕΝΑ 2 Μαΐου 2014 at 15:16

    Χρύσα μου κι εγώ ποτέ δεν αφορίζω τα μη σπιτικά φύλλα, σφολιάτες, κύβους κλπ, ειδικά όταν ο χρόνος μου είναι ιδιαίτερα περιορισμένος. Μια χαρά είναι και με έχουν βολέψει κατά καιρούς πολύ.
    Ομως όπως λες, κάποιες φορές αξίζει να δώσουμε λίγο παραπάνω χρόνο, για να ετοιμάσουμε κάτι σπιτικό.
    Πολύ ωραίες ιδέες μας έδωσες, όσο για τις λαχταριστές κροκέτες και πατατούλες σου, βουτηγμένες στην υπέροχη σως, θα είναι σούπερ γιάμι!!!
    Φιλάκια, καλό μήνα!

    • Reply Χρύσα 2 Μαΐου 2014 at 21:14

      Έτσι είναι Έλενα, τα έτοιμα μας σώζουν πολλές φορές, αλλά οταν μπορούμε και προλαβαίνουμε, φτιάχνουμε άλλου είδους νοστιμιές!

  • Reply - spoonstories- 2 Μαΐου 2014 at 20:36

    Πεθαίνω για κροκέτες κοτόπουλου. Η σάλτσα τέλεια και οι πατάτες πάντα καλοδεχούμενες ειδικά έτσι όπως τις έχεις! Χρύσα μου είναι απίθανη η σημερινή σου πρόταση!

  • Reply Χρύσα 2 Μαΐου 2014 at 21:16

    Ευχαριστώ πολύ Λιλια! Αν σ' αρέσουν οι κροκετες, αυτές θα τις αγαπήσεις σιγουρα!
    Καλό σου βράδυ!

  • Reply Χρυσαυγή 3 Μαΐου 2014 at 06:00

    Τρελανε μας Χρυσα!!!!
    Κροκετα απο πλαταρι… Δεν υπαρχει καλυτερο μερος στο κοτοπουλο. Ειναι απο τις ποιο αμαρτωλες σου συνταγες. Που μενεις να ερθω να σε βρω κοριτσι μου;;;;

    • Reply Χρύσα 3 Μαΐου 2014 at 12:09

      Χαχαχαχα!!! Πάρτο μια ευθεία προς βορρά, και εγώ στρώνω τραπέζι!
      Πραγματικά δεν υπαρχει καλύτερο μέρος στο κοτόπουλο….
      Φιλάκια!

  • Reply Maria Zioga 3 Μαΐου 2014 at 18:49

    Τέλεια ιδέα να χρησιμοποιήσεις το κοτόπουλο από το ζωμό για να κάνεις κροκέτες. Και ακόμα καλύτερη η ιδέα να τις πανάρουμε με νιφάδες βρώμης! Με κάνεις να θέλω να το φτιάξω τώρα!!

    • Reply Χρύσα 4 Μαΐου 2014 at 20:46

      Ευχαριστώ πολύ Μαρία, χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν, και καλώς ήρθες!

  • Reply Tante Kiki 4 Μαΐου 2014 at 11:30

    Συμωνώ μαζί σου Χρύσα μου γιατί δεν έχουμε πάντα τον ίδιο ελεύθερο χρόνο ούτε την ίδια διάθεση!!! Κι όπως λες γίνονται νοστιμότατα αρκεί να διαλέγουμε το σωστό προϊόν!!!
    Το φαγάκι σου με …μάγεψε!!! Θα το φτιάξω την ερχόμενη εβδομάδα για τις μικρές και είμαι σίγουρη ότι θα ξετρελλαθούν … (όχι ότι εγώ δεν θα φάω!!!) χαχαχα
    Γεια στα χέρια σου και καλό μήνα!!

    • Reply Χρύσα 4 Μαΐου 2014 at 20:46

      Να το φτιάξεις και περιμένω εντυπώσεις!
      Καλό μήνα!

  • Reply Ερμιόνη 5 Μαΐου 2014 at 20:16

    Έχεις απόλυτο δίκιο Χρύσα μου! Οι ρυθμοί της καθημερινότητας μας είναι τέτοιοι που ενίοτε το γρήγορο και πρακτικό μαγείρεμα επιβάλλεται.
    Αλλά πραγματικά έχει άλλη χάρη το φαγητό που έχει μαγειρευτεί νωχελικά, με επιμέλεια και ηρεμία!
    Πολύ μου αρέσει η σημερινή σου πρόταση! Δύσκολα θα σκεφτόμουν να χρησιμοποιήσω τα πλατάρια έτσι όπως μας περιγράφεις. Και οι πατατούλες μαγειρεμένες έτσι δείχνουν όνειρο!
    Φιλιά!

  • Leave a Reply