Ζαχαροπλαστείο, Συνταγές, Τούρτες

Τούρτα σοκολάτα πορτοκάλι

13 Νοεμβρίου 2017

Μία τούρτα στη μέση του Νοέμβρη; Ασυνήθιστο για μένα. Τα γενέθλια του Γιώργου πέρασαν, του Κώστα αργούν ακόμα, όπως και οποιουδήποτε άλλου μέλους της οικογένειας, επομένως, τι δουλειά έχω να κάθομαι να φτιάχνω τούρτες στα ξεκούδουνα; Κι όμως. Γιορτάζουμε εδώ. Γιορτάζουμε το γεγονός ότι πριν από τέσσερα χρόνια (ε, και κάτι λίγες μέρες, αλλά ποιος μετράει), αποφάσισα επιτέλους να κάνω ένα βήμα που με έτρωγε από καιρό. Άφησα στην άκρη τις ντροπές και πάτησα για πρώτη φορά το κουμπί “δημοσίευση”. Κι εγένετο my blissfood…

orange chocolate cake 1

Θυμήθηκα επίσης ότι πέρυσι τα γενέθλια του blog τα πέρασα τελείως στο ντούκου, επομένως φέτος δεν θα μπορούσαν παρά να έρθουν με περισσότερο… ταρατατζούμ.

Από την πρώτη συνταγή, μέχρι και σήμερα, αυτό που προσπάθησα να κάνω σε αυτή τη μαγειρική γωνιά του διαδικτύου ήταν να δείξω ότι η μαγειρική είναι ομορφιά, είναι καθημερινή μαγεία, είναι διέξοδος, είναι φροντίδα.

Ότι αν μπορώ να φτιάξω κάτι εγώ, τότε μπορεί ο καθένας.

Ότι δεν υπάρχουν δύσκολες συνταγές, υπάρχει πάντα ο κατάλληλος τρόπος, η κατάλληλη οργάνωση, τα κατάλληλα υλικά.

Ότι αν έχεις παρέα στην κουζίνα, είτε 2 μικρά χεράκια, είτε τη μαμά σου, είτε τους καλούς σου φίλους, τότε όλα γίνονται ακόμα πιο όμορφα, ακόμα πιο μαγικά, ακόμα πιο εύκολα.

orange chocolate cake 2

Άραγε τα κατάφερα; Τι να πω, δεν ξέρω. Ξέρω μόνο, ότι έχω ακόμα πολλή όρεξη για να συνεχίσω να το κάνω. Κι ακόμα κι αν πλέον δεν έχω το χρόνο για τόσο συχνή δραστηριότητα όσο τα πρώτα 2-3 χρόνια, και οι συνταγές δεν είναι τόσες πολλές όσες θα ήθελα, είναι πια πάντοτε ακριβώς αυτές που θέλω, και, τις περισσότερες φορές, ακριβώς όπως τις θέλω. Δοκιμασμένες πολύ παραπάνω από μία φορά, έτσι ώστε να μην υπάρχει περιθώριο λάθους, και με παρουσίαση που, αν μη τι άλλο, τους αξίζει. Διότι υπάρχουν συνταγές στα άδυτα του αρχείου, δημοσιευμένες τον πρώτο καιρό, οι οποίες αδικούνται πραγματικά από την παρουσίασή τους.

orange chocolate cake 3

Στα τέσσερα αυτά χρόνια λοιπόν, η παρέα μας μεγάλωσε αργά, αλλά σταθερά, δημιουργήθηκαν όμορφες συνεργασίες, και διαφορετικά projects.

Στα τέσσερα αυτά χρόνια, το blog εξελίχθηκε, άλλαξε look, βραβεύτηκε, έμεινε πάντα όμως πιστό σε αυτό με το οποίο ήθελε να ασχολείται από την αρχή… “food that makes me happy”… Απλά και όμορφα.

Στα τέσσερα αυτά χρόνια μεγάλωσα κι εγώ. Σαν άνθρωπος, σαν μαμά, και φυσικά σαν μαγείρισσα. Γιατί δοκίμασα. Γιατί απέτυχα. Γιατί ξαναδοκίμασα. Γιατί έψαξα, έψαξα, έψαξα πολύ να βρω αυτό ακριβώς που ήθελα κάθε φορά.

Στα τέσσερα αυτά χρόνια γνώρισα πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους. Ανθρώπους ταλαντούχους, ανθρώπους παθιασμένους, ανθρώπους με όραμα, ανθρώπους δραστήριους, έξυπνους ανθρώπους, όμορφους ανθρώπους, αλλά και ανθρώπους που δεν μου έκαναν και την καλύτερη εντύπωση. Ευτυχώς οι τελευταίοι ήταν μια μικρή μειοψηφία…

orange chocolate cake 5

Γι’ αυτό λοιπόν σήμερα γιορτάζω. Ή μάλλον, γι’ αυτό σήμερα ξεκινάω να γιορτάζω. Γιατί σκέφτηκα να κρατήσω τους εορτασμούς λίγο παραπάνω αυτή τη φορά. Όχι, δεν θα κάνουμε πάρτυ, αλλά να, το επόμενο διάστημα, τόσο εδώ, όσο και στα social media του blog, το κλίμα θα είναι λίγο πιο… επετειακό, εορταστικό. Δεν πιστεύω να λείψετε από όλο αυτό, ε;

Όσο για την τούρτα; Μα πόσο πολύ με παίδεψε η σκέψη της. Σκέφτηκα τα πάντα, από red velvet cake, pink velvet cake, όλα τα velvet τέλος πάντων, μέχρι ό,τι υλικό, εποχιακό και μη μπορείτε να φανταστείτε. Και μετά σκέφτηκα: Δεν μπορεί να μην είναι σοκολάτα. Και μετά ξανασκέφτηκα: Ποιος είναι ο πιο πιο πιο αγαπημένος σου συνδασμός στον κόσμο με τη σοκολάτα Χρυσάκι; Δεν ξανασκέφτηκα. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, το πορτοκάλι ήταν, είναι και θα είναι πάντα το καλύτερο ταίρι της σοκολάτας.

orange chocolate cake 6

Και βέβαια ένας τόσο κλασικός συνδυασμός, στο μυαλό μου θέλει μία όσο το δυνατόν πιο ρετρό διακόσμηση. Σ’ αυτό βέβαια βοήθησαν πολύ τα υλικά διακόσμησης που μου έστειλε η Silikomart. Τόσο το γλάσο Mirror Glaze, όσο και το βρώσιμο σπρέι Wonder Velvet  σε χρυσό χρώμα, ήταν ό,τι ακριβώς χρειαζόμουν για να πετύχω αυτό που ήθελα.

Μια τούρτα αρωματική, πλούσια, κλασική, σολατοπορτοκαλένια για να γιορτάσουμε παρέα λοιπόν τα τέσσερα χρόνια του my blissfood.

Για να σας πω πως χαίρομαι πολύ όταν λαμβάνω μηνύματά σας για συνταγές που δοκιμάσατε και πέτυχαν, για συνταγές που δοκιμάσατε και δεν πέτυχαν, για συμβουλές, για ευχές, ή απλώς γιατί μερικοί είστε τόσο καλοί και τα λόγια σας πολύ γλυκά.

Για να σας πω πως έτσι θα συνεχίσουμε, κι ακόμα καλύτερα, με εύκολες, απλές συνταγές, που πάντα θα έχουν κάτι. Κάτι καινούργιο, ή κάτι νοσταλγικό, κάτι ποου δεν θα έχω ξαναδοκιμάσει ή κάτι που θα με κάνει να πω “πώς δεν το είχα σκεφτεί μέχρι τώρα;”.

Για να σας πω πάνω από όλα ευχαριστώ. Που είστε εδώ, που μου μιλάτε, που ταιριάζουμε….

Τούρτα σοκολάτα πορτοκάλι

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 15

Υλικά
  • για το παντεσπάνι
  • 125 γραμ. βούτυρο
  • 100 γραμ. κουβερτούρα
  • 300 γραμ. μαρμελάδα πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 100 γραμ. ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 150 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • για την κρέμα
  • 250 γραμ. κουβερτούρα
  • 2,5 κ.σ. κακάο
  • 350 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 κ.σ. γάλα
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 3 κ.σ. χυμό πορτοκάλι
  • 300 γραμ. ζάχαρη άχνη
  • για την επικάλυψη
  • 250 γραμ. γλάσο Mirror Glaze white*
  • κόκκινο και κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
  • γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι
  • βρώσιμο χρυσό σπρέι
  • χρυσή ζάχαρη
Εκτέλεση
  1. Ετοιμάζουμε πρώτα το παντεσπάνι. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με αντικολλητικό πάτο το βούτυρο με την κουβερτούρα σε κομμάτια σε χαμηλή φωτιά να λιώσουν.
  2. Μόλις λιώσουν αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε με τη σειρά τη μαρμελάδα, το ξύσμα, τη ζάχαρη, τα αβγά και το αλεύρι, ανακατεύοντας ενδιάμεσα.
  3. Μοιράζουμε το μείγμα ισόποσα σε 2 μικρά στρογγυλά ταψάκια με διάμετρο 20 εκ., τα οποία έχουμε λαδώσει και στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με άερα για 20-25 λεπτά.
  4. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πριν τα ξεφορμάρουμε.
  5. Προχωράμε με την κρέμα. Σε ένα μπωλάκι ασφαλές για χρήση στο φούρνο μικροκυμάτων βάζουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και τη λιώνουμε στα μικροκύματα (30 δευτερόλεπτα κάθε φορά, και ενδιαμέσως ανακατεύουμε. Θα χρειαστεί 2-3 φορές)
  6. Όταν λιώσει η κουβερτούρα, προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε.
  7. Βάζουμε το βούτυρο (οπωσδήποτε σε θερμοκρασία δωματίου) στον κάδο του μίξερ ή σε μεγάλο μπωλ και το χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να μαλακώσει και να αφρατεψει, τουλάχιστον 3-4 λεπτά.
  8. Προσθέτουμε το μείγμα κουβερτούρας-κακάο, και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  9. Προστέτουμε το γάλα και το χυμό πορτοκάλι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  10. Ρίχνουμε σταδιακά την άχνη ζάχαρη, χτυπώντας ενδιαμέσως, και κάθε φορά καθαρίζουμε με μία σπάτουλα σιλικόνης τα τοιχώματα του μπωλ.
  11. Δοκιμάζουμε την υφή. Θα πρέπει να είναι αρκετά σφιχτή, αλλά βελούδινη, να μην καταλαβαίνουμε τη ζάχαρη στο δόντι.
  12. Όταν είναι έτοιμη, τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
  13. Συναρμολόγηση:
  14. Αφού έχουν κρυώσει πολύ καλά τα παντεσπάνια μας, ξεκινάμε τη συναρμολόγηση. Τοποθετούμε σε μια πιατέλα το πρώτο παντεσπάνι και από πάνω το ⅓ της κρέμας. Απλώνουμε ομοιόμορφα με μία σπάτουλα.
  15. Βάζουμε πάνω από τη γέμιση το δεύτερο παντεσπάνι, αυτή τη φορά όμως με τον πάτο προς τα πάνω.
  16. Απλώνουμε σχεδόν όλη την υπόλοιπη κρέμα από πάνω και στα πλαϊνά, αφήνοντας λίγη για τη διακόσμηση.
  17. Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τη διακοσμήσουμε.
  18. Ανακατεύουμε το λευκό γλάσο με τις σταγόνες των χρωμάτων ζαχαροπλαστικής, μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό χρώμα.
  19. Βγάζουμε την τούρτα από το ψυγείο και ρίχνουμε σιγά-σιγά το γλάσο, τόσο σιγά, ώστε να ελέγχουμε τη ροή του στα πλαϊνά της τούρτας.
  20. Ξαναβάζουμε την τούρτα στο ψυγείο.
  21. Όταν σταθεροποιηθεί το γλάσο, βγάζουμε την τούρτα από το ψυγείο και, χρησιμοποιώντας ένα κορνέ, γαρνίρουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
  22. Διακοσμούμε με κομματάκια από γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι, το οποίο έχουμε στραγγίξει καλά από το σιρόπι του.
  23. Ψεκάζουμε με το βρώσιμο σπρέι και πασπαλίζουμε με τη χρυσή ζάχαρη.

*Το γλάσο Mirror Glaze, και το βρώσιμο σπρέι Wonder Velvet σε χρυσό χρώμα είναι ευγενική προσφορά της εταιρίας Silikomart, την οποία ευχαριστώ πολύ.

orange chocolate cake 7

 

You Might Also Like

8 Comments

  • Reply peps@pepi's kitchen 13 Νοεμβρίου 2017 at 20:06

    Χρόνια πολλά!!!!!
    Φανταστική τούρτα, φανταστικός συνδυασμός!!!
    Αφράτη και ζουμερή! Ωραία ιδέα η μαρμελάδα μέσα στο παντεσπάνι και το γλάσο τέλειο!!!
    Μπράβο!!

  • Reply Ιουλιέτα 13 Νοεμβρίου 2017 at 20:12

    Χρόνια πολλά και από εδώ!!!!!
    Τι να λέμε για την τουρτα τώρα;;;!!! Μου τρέχουν τα σάλια…!!!! Απίστευτη!!!

  • Reply Ελπίδα - two boys and hope 13 Νοεμβρίου 2017 at 21:04

    Χρόνια πολλά και γλυκα σαν την φανταστική τουρτα σου Χρυσα μου!! Να είναι παντα γεματο χαρες το σπίτι σου!! Πολλά πολλά φιλιά

  • Reply Φρόσω Μ. 13 Νοεμβρίου 2017 at 23:34

    Καλή συνέχεια σε σένα και το…διαδικτυακό σου σπιτάκι,Χρύσα μου!Σε ακολουθώ στο bloglovin (και στο instagram εννοείται ❤) και,ακόμα και τώρα που είμαι σε δίαιτα και αποφεύγω τους…πειρασμούς,απολαμβάνω να περνάω τη βόλτα μου από εδώ.Φαίνεται το μεράκι,η φροντίδα και η έγνοια σου γι’αυτό το χώρο που έφτιαξες για να μοιράζεσαι με όλους εμάς με γενναιοδωρία τα…μυστικά σου.Φιλιά,η αναγνώστριά σου,Φρόσω Μ.

  • Reply dolmadaki 14 Νοεμβρίου 2017 at 06:14

    ωωωωωωωωω τι τελεια!! σοκολατ απορτοκαλι αγαπημενο συνδυασμο ! εξαιρετικες οι φωτογραφιες αλλα η τουρτα τα σπάει , που λεμε κ στο χωριο μου!!!
    χρονια πολλα το μπλογκοσπιτακι!! παντα δημιουργικη!

  • Reply Marion 14 Νοεμβρίου 2017 at 09:14

    Η πιο κατάλληλη τουρτα για τα γενέθλια του blog!!
    Τέλεια σε γευση και εμφάνιση.Μοσχομυρίζει πορτοκάλι.
    Μπράβο Χρύσα μου.
    Χρόνια πολλά για το μπλογκ σου και συνέχισε την ομορφη δουλειά που κανεις εδώ 😉
    ❤❤

    Φιλιά πολλά

  • Reply Penelope 14 Νοεμβρίου 2017 at 18:19

    Πολύχρονο το blog σου Χρύσα!
    Να ‘σαι δημιουργική και ευρηματική πάντα και να μας “σκανδαλίζεις”, όπως συμβαίνει τώρα μ’ αυτή την τούρτα σου.
    Μου αρέσει ιδιαίτερα η απόχρωση του γλάσου :-))

  • Reply Ερμιόνη 16 Νοεμβρίου 2017 at 19:10

    Ο συνδυασμός σοκολάτα + πορτοκάλι είναι από τους πολύ-πολύ αγαπημένους μου, οπότε μου αρέσει πολύ ο τρόπος με τον οποίο ξεκινά αυτή η εορταστική περίοδος του blissfood!
    Χαίρομαι πολύ που ξεπέρασες τις ντροπές σου και που μας επέτρεψες να γνωρίσουμε εσένα, τις υπέροχες συνταγές και τα από καρδιάς κείμενα που τις συνοδεύουν.
    Έχεις καταφέρει να δημιουργήσεις ένα blog το οποίο όχι μόνο μας προμηθεύει με φοβερές και φοβερά απλές συνταγές, αλλά μας πλημμυρίζει και με πολλά feelgood συναισθήματα!
    Χαίρομαι που σε παρακολουθώ από την αρχή του ταξιδιού και ανυπομονώ για τη συνέχεια!
    Σε φιλώ!

  • Leave a Reply