Ζυμαρικά, Κυρίως Πιάτα, Συνταγές

Ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας, μελιτζάνες και ρικότα – Pasta alla Norma

4 Σεπτεμβρίου 2017

4 Σεπτέμβρη γράφει το ημερολόγιο, και νομίζω ότι αυτή τη Δευτέρα πια, οι περισσότεροι έχουν επιστρέψει. Εγώ μετράω ήδη 2 εβδομάδες πίσω στη δουλειά, και το καλοκαίρι μου μοιάζει πια αρκετά μακρινό. Ας είναι. Αρκεί πάντα να έχεις περάσει καλά και να έχεις κάνει αρκετά σχέδια για την καινούργια σεζόν. Και από αυτά, και τα δύο, δεν μπορώ να πω, νιώθω απόλυτη πληρότητα.

pasta norma 2-1

Ξεκινάει λοιπόν, μια καινούργια χρονιά (δεν θυμάμαι αν το έχω ξαναγράψει, αλλά για μένα η καινούργια χρονιά ξεκινάει πάντα το Σεπτέμβρη, μάλλον ευθύνεται το εργασιακό περιβάλλον γι’ αυτό). Και με το Γιώργο φέτος κανονικότατο νηπιάκι, νιώθω όσο να πεις κάπως διαφορετικά, ότι μεγαλώνει, ότι μεγαλώνουμε όλοι μαζί του, προχωράμε και εξελισσόμαστε. Βοήθησε λίγο σε αυτή την εξέλιξη και το γεγονός ότι φέτος το καλοκαίρι ανακαινίσαμε και το δωμάτιό του, το οποίο έχασε πια κάθε βρεφικό στοιχείο που μπορούσε να έχει, και τώρα είναι πια το δωμάτιο ενός μεγάλου αγοριού.

pasta norma 3-1

Επιστρέψαμε λοιπόν για τα καλά, μετά από γεμάτες, αλλά αρκετά ξεκούραστες και ξέγνοιαστες διακοπές, η διάθεση όμως για πολλά πολλά μαγειρέματα δεν μπορώ να πω ότι μου έχει χτυπήσει ακόμα την πόρτα. Άλλωστε, τα καλοκαιρινά λαχανικά και φρούτα είναι ακόμα σε αφθονία, και εμένα μου αρέσει πάντα να τα απολαμβάνω όσο λιγότερο επεξεργαμένα γίνεται. Μια εύκολη σάλτσα για ζυμαρικά λοιπόν, τώρα που ακόμα οι μελιτζάνες είναι εδώ και οι ντομάτες στα καλύτερά τους, είναι ό,τι πρέπει νομίζω, για μια ομαλή μετάβαση στην μαγειρική καθημερινότητα. Κλασική ιταλική συνταγή, από τη Σικελία, η pasta alla Norma πήρε το όνομά της σύμφωνα με το μύθο, όταν ένας Σικελός συγγραφέας και ποιητής τη δοκίμασε, και του άρεσε τόσο πολύ, που τη συνέκρινε με την ομώνυμη όπερα.

pasta norma 4-1

Για μένα η μακαρονάδα αυτή είναι ένας ύμνος στα αρώματα, τις γεύσεις και την απλότητα της μεσογειακής κουζίνας, ένα must καλοκαιρινό πιάτο, που μπορώ να τρώω ξανά και ξανά, χωρίς ποτέ να βαρεθώ.

Κι όσο θα βλέπω αυτές τις φωτογραφίες και θα θυμάμαι ότι τραβήχτηκαν ένα ζεστό Αυγουστιάτικο μεσημέρι, σε ένα εξοχικό μπαλκόνι, θα νοσταλγώ τις μέρες των διακοπών, και θα γεμίζω αισιοδοξία και όρεξη για το φθινόπωρο (βλέπετε, δεν χρησιμοποιώ ακόμα τη λέξη από χ…, ελπίζω ούτε κι εσείς ακόμη…)

Καλή επιστροφή και καλή χρονιά λοιπόν αγαπημένοι. Ας είναι η πιο όμορφη…

Ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας, μελιτζάνες και ρικότα - Pasta alla Norma

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 4

Υλικά
  • 4 μέτριες μελιτζάνες
  • 200 και 150 ml ελαιόλαδο
  • 4-5 μεγάλες ντομάτες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 5-6 φύλλα από φρέσκο πλατύφυλλο βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 250 γραμ. ρικότα
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 πακέτο (500 γραμ.) ζυμαρικά
  • παρμεζάνα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
  1. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κυβάκια και τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι με αλάτι για να ξεπικρίσουν.
  2. Βάζουμε το ελαιόλαδο (τα 200 ml) σε ένα τηγάνι να κάψει καλά και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες.
  3. Τις αφαιρούμε από το τηγάνι και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν καλά.
  4. Βάζουμε τα ζυμαρικά να βράσουν, για το μισό περίπου χρόνο από όσο γράφει η συσκευασία τους.
  5. Ετοιμάζουμε παράλληλα τη σάλτσα. Πολτοποιούμε τις ντομάτες στο μπλέντερ. Δεν μας πειράζει να μείνουν και ολόκληρα κομμάτια, το προτιμάμε κιόλας.
  6. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε τις ντομάτες, μαζί με τον πελτέ, το βασιλικό, το αλάτι και το πιπέρι.
  7. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και αφήνουμε να βράζουν.
  8. Μόλις μελώσει η σάλτσα, προσθέτουμε τις μελιτζάνες και τη ρικότα και ανακατεύουμε.
  9. Προσθέτουμε τα μισοβρασμένα ζυμαρικά και λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν.
  10. Η σάλτσα μας θα πρέπει να είναι αρκετή ώστε να ολοκληρωθεί το βράσιμο των ζυμαρικών. Αν μας φανεί λίγη προσθέτουμε κι άλλο νεράκι από την κατσαρόλα όπου έβραζαν.
  11. Συνεχίζουμε για τον υπόλοιπο χρόνο που χρειάζονται τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου τους, και όταν τελειώσουν, σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αποσύρουμε.
  12. Σερβίρουμε με μπόλικη τριμμένη παρμεζάνα.

pasta norma 5-1

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply dolmadaki 4 Σεπτεμβρίου 2017 at 21:14

    υπεροχη μακαρονάδα με γευση απο καλοκαιρινες μελιτζανες και την μυρωδια του βασιλικου!! εξαιρετικες οι φωτογραφιες για αλλη μια φορα. Αν πω καλο χειμώνα” θα μου πεταξεις μαι μακαροναδα;;; 😛
    καλη σχολικη χρονια, λοιπον 😉

  • Reply Marion 5 Σεπτεμβρίου 2017 at 09:09

    Αν και δεν θελω να λεω οτι περασε το καλοκαιρι, μιας και θα συνεχίσουν οι ζεστες μερες, αλλα ανοίγουν τα σχολεία!!!!!! Mεγαλώσατε κι εσείς 😉 Καλή σχολική χρονια για τον μικρό σου Χρύσα μου.

    Η μακαρονάδα όσο απλή τόσο νόστιμη. Φαίνεται υπέροχη.

    Καλή δύναμη λοιπόν..

    φιλιά πολλά 🙂

  • Reply mia maria 5 Σεπτεμβρίου 2017 at 15:29

    Πολύ νόστιμη η μακαρονάδα! Καλή σχολική χρονιά για το νηπιάκι 🙂

  • Leave a Reply