Ζύμες, Ιδέες για μπουφέ, Ορεκτικά/Μεζεδάκια/Finger Food, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Συνταγές

Τάρτα με σφολιάτα σε δύο εκδοχές – Με τοματίνια και μετσοβόνε/ Με καραμελωμένα αχλάδια και gorgonzola

7 Ιανουαρίου 2016
cherrytomatosmetsovonepuffpastrytarttitle-1

Αυτή είναι μία συνταγή ανακύκλωσης (όσο κι αν δεν της φαίνεται με την πρώτη ματιά…), στην οποία χρησιμοποιώ για άλλη μια φορά ένα από τα αγαπημένα μου υλικά – πασπαρτού, τη σφολιάτα…

Και τι ανακυκλώνεις ρε κοπελιά, θα μου πείτε. Σας έχω ξαναπεί κι άλλες φορές για το πόσο απαραίτητο θεωρώ σε ένα τραπέζι να σερβίρεται μια πιατέλα με τυριά πριν το κλείσιμο με το επιδόρπιο. Στο ένα και μοναδικό τραπέζι, λοιπόν, που κατάφερα να κάνω τις γιορτές, με επίσημους καλεσμένους τους γονείς μου, τον αδερφό μου και τα πεθερικά μου, το δείπνο μας συμπεριελάμβανε και ένα πλατώ με τις αγαπημένες μου επιλογές. Ένα κομμάτι παλαιωμένο cheddar, αρωματισμένο με ουΐσκι, ένα κομμάτι μετσοβόνε και ένα κομμάτι gorgonzola. Φυσικά περίσσεψαν και τα τρία, και κάπως έπρεπε να αξιοποιηθούν. Καλά, το cheddar δεν έμεινε και πολύ στο ψυγείο, καθώς καταναλώθηκε άμεσα από εμένα και μόνο (και σιγά να μην άφηνα κανέναν να βάλει χέρι), μέσα στο καλύτερο, ίσως, σάντουϊτς που υπήρξε ποτέ, συνδυασμένο με γαλοπούλα, μαρούλι, και το αγαπημένο μου chutney.
Τα άλλα δύο όμως έμειναν λίγες μέρες, περιμένοντας υπομονετικά τη σειρά τους. Η αλήθεια είναι ότι την τάρτα με τα πολύχρωμα τοματίνια και το μετσοβόνε, την είχα στο μυαλό μου εδώ και καιρό, και αυτήν είχα στο πρόγραμμα για σήμερα μόνο. Σίγουρος συνδυασμός, εύκολα υλικά, γεύση που αρέσει στους περισσότερους, μια καθαρά ελληνική τάρτα. Όμως, λες να ήταν η επιφοίτηση, λόγω της ημέρας, χθες που την ετοίμασα, λες να ήταν η ταινία που είδα προχθές το βράδυ και με έβαλε σε λίγο πιο… γκουρμέ κλίμα, όταν άνοιξα το ψυγείο και είδα το πακετάκι με τη gorgonzola, δεν μπορούσα παρά να την πάρω και να σκεφτώ με τι θα ταίριαζε. Τα αχλάδια στο από κάτω συρτάρι ήταν ο προφανής, στα μάτια και στη γεύση μου, συνδυασμός. Λίγο γλυκιά, πιο ιδιαίτερη, ιδανική για το δικό μου γούστο, αν θελήσετε να τη σερβίρετε σε κάποιο τραπέζι μόνη της όμως, φροντίστε να έχετε τσεκάρει ότι οι καλεσμένοι σας έχουν καλή σχέση με τα, ελαφρώς πιο έντονα σε  γεύση, διάφορα πρασινομπλέ τυριά, αν και η gorgonzola έχει την πιο ήπια γεύση και μυρωδιά από όλα τα αντίστοιχα.
Κι αν με ρωτάτε για την ταινία, αν μου άρεσε και αν την προτείνω, θα σας απαντήσω αυτό που απάντησα και στη μαμά μου. Είναι ο Bradley Cooper, και μαγειρεύει. Τι να μη μου αρέσει;;;
Σήμερα όμως, εκτός από δύο, αντί απλώς μίας συνταγής, έχουμε και νέα… Το Σάββατο 16 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο πάρτυ για την απονομή των Food Blog Awards 2015, του διαγωνισμού που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το περιοδικό ΒΗΜΑgourmet. Το πάρτυ θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι (αίθουσα Μηχανουργείο), και εγώ φυσικά (και εκτός απροόπτου) θα είμαι εκεί, μαζί με τους υπόλοιπους 32 food bloggers που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Θα σας περιμένουν happenings, δώρα και εκπλήξεις και φυσικά θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε την απονομή των βραβείων. αρκεί να δηλώσετε συμμετοχή συμπληρώνοντας τη φόρμα που θα βρείτε εδώ.
Θα χαρώ πάρα πολύ να σας δω από κοντά και να μοιραστούμε την αγωνία των αποτελεσμάτων!
Η συνταγή
για την τάρτα με τοματίνια και μετσοβόνε (2 τάρτες)
1 φύλλο σφολιάτας
150 γραμ. τυρί μετσοβόνε
14-15 τοματίνια πολύχρωμα
2 κ.γ. μεσογειακά μυρωδικά της αρεσκείας μας (ρίγανη, θυμάρι, ή μείγμα μεσογειακών μυρωδικών)
Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας πάνω σε μια λαδόκολλα κατευθείαν στο ταψί που θα ψήσουμε τις τάρτες. την κόβουμε στη μέση και απομακρύνουμε λίγο το ένα κομμάτι από το άλλο για να μην κολλήσουν στο ψήσιμο όταν θα φουσκώσουν. Κόβουμε το μετσοβόνε σε κομμάτια ή φέτες και το μοιράζουμε ισόποσα στα δύο φύλλα. Κόβουμε τα τοματίνια στη μέση και τα προσθέτουμε πάνω από το τυρί. Ρίχνουμε και τα μυρωδικά της αρεσκείας μας (αν θέλουμε αυξομειώνουμε την ποσότητα, ανάλογα με το γούστο μας). Προσέχουμε να αφήσουμε μια απόσταση λίγων εκατοστών από κάθε πλευρά του φύλλου (όπως στη φωτογραφία). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι η σφολιάτα να χρυσίσει γύρω γύρω.
για την τάρτα με καραμελωμένα αχλάδια και gorgonzola (2 τάρτες)
1 φύλλο σφολιάτας
2 αχλάδια μεγάλα
1 κ.γ. βούτυρο
1 κ.σ. μέλι
150 γραμ. τυρί gorgonzola
μερικά κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
Αρχικά καραμελώνουμε τα αχλάδια, τα οποία κόβουμε σε φέτες. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κάψει καλά. Προσθέτουμε τα αχλάδια και ανακατεύουμε συνεχώς, για περίπου ένα λεπτό. Προσθέτουμε το μέλι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για ακόμη ένα λεπτό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς. Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας πάνω σε μια λαδόκολλα κατευθείαν στο ταψί που θα ψήσουμε τις τάρτες. την κόβουμε στη μέση και απομακρύνουμε λίγο το ένα κομμάτι από το άλλο για να μην κολλήσουν στο ψήσιμο όταν θα φουσκώσουν. Απλώνουμε τις φέτες του αχλαδιού στη σειρά, στη μέση κάθε φύλλου. Κόβουμε τη gorgonzola σε κομμάτια με το χέρι μας και τα ρίχνουμε από πάνω. Προσθέτουμε μερικά φυλλαράκια θυμάρι. Προσέχουμε να αφήσουμε μια απόσταση λίγων εκατοστών από κάθε πλευρά του φύλλου (όπως στη φωτογραφία). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι η σφολιάτα να χρυσίσει γύρω γύρω.

 

Σχετικά άρθρα

24 Σχόλια

  • Reply Amelie 7 Ιανουαρίου 2016 at 08:26

    Καλημέρα και Καλή Χρονιά! Υγεία, θετική και δημιουργική διάθεση, πολλά χαμόγελα και όμορφες αναμνήσεις να σας φέρει η χρονιά που ξεκίνησε! Πολύ νόστιμη (και εύκολη) η πρότασή σου, μου αρέσει ιδιαίτερα η εκδοχή με τη γκοργκοντζόλα και τα αχλάδια ως πιο ξεχωριστή.

    • Reply Χρύσα 7 Ιανουαρίου 2016 at 21:39

      Καλή Χρονιά Αμαλία μου! Εύχομαι τα ίδια και σε εσάς!
      Ωραία επιλογή! Πραγματικά ξεχωριστή!

  • Reply peps 7 Ιανουαρίου 2016 at 12:40

    Πω πω με διέλυσες!!!!!!!
    Θέλω και τις δυο τάρτες αλλά νομίζω αυτή με τα αχλάδια και τη γκοργκοντζόλα θα είναι πολύ ιδιαίτερη!!!

    • Reply Χρύσα 7 Ιανουαρίου 2016 at 21:40

      Έλα μωρέ κι εσύ… σε διέλυσα!
      Μια δοκιμή κι από τις δύο εκδοχές, θα σε πείσει!

  • Reply evi@thehealthycook 7 Ιανουαρίου 2016 at 14:54

    καλή χρονιά Χρύσα μου!!
    πολύ δελεαστικές και οι 2 εκδοχές! κι εγώ πρώτα σε αυτήν με τα αχλάδια θα άπλωνα το χεράκι μου για να δοκιμάσω!
    θα χαρώ πολύ να σε ξαναδώ το Σάββατο.
    σε φιλώ

    • Reply Χρύσα 7 Ιανουαρίου 2016 at 21:41

      Τελικά έχει περισσότερους φαν η δεύτερη από όσους θα περίμενα!
      Να' μαστε καλά και να γλιτώσουμε τις ιώσεις μέχρι τότε και σίγουρα θα τα πούμε Ευάκι!!!

  • Reply Ελπίδα - two boys and hope 7 Ιανουαρίου 2016 at 17:56

    καλη χρονια και καλη επιτυχια Χρυσα μου!! Μας αρεσουν τα ιδιαιτερα τυρια.. αλλα οπως ειπες δεν ειναι για ολους… Εμεις παντως τα τιμαμε με ενα ποτηρι καλο κοκκινο κρασι!!! πολλα φιλια

    • Reply Χρύσα 7 Ιανουαρίου 2016 at 21:42

      Καλή Χρονιά και ευχαριστώ πολύ Ελπιδάκι!
      Οπωσδήποτε ένα ποτήρι καλό κόκκινο κρασί! Τους ταιριάζει γάντι!
      Φιλάκια!

  • Reply mia xara 8 Ιανουαρίου 2016 at 06:38

    Γευστικότατες και οι δυο τάρτες, Χρύσα μου! Καλή Χρονιά και Καλή Επιτυχία στο διαγωνισμό! ΧΟΧΟ

    • Reply Χρύσα 9 Ιανουαρίου 2016 at 09:03

      Χαίρομαι που σου αρέσουν Χαρά μου!
      Καλή χρονια και σε ευχαριστώ πολύ!

  • Reply Αθηνά 8 Ιανουαρίου 2016 at 08:57

    Καλή Χρονιά Χρύσα μου με υγεία και χαρά!! Χάρμα και οι δύο τάρτες η πρώτη για μένα η δεύτερη για τον τυρολάτρη Γιάννη!! Τα αχλάδια τί καλή επιλογή!! Θέλω και εγώ να την δω αυτήν την ταινία! Καλά αποτελέσματα να σου ευχηθώ… Θέλω και εγώ να έρθω ελπίζω να τα καταφέρω… θα είναι καλή ευκαιρία να σας γνωρίσω λίγο από κοντά.. Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 9 Ιανουαρίου 2016 at 09:04

      Καλή χρονια Αθηνα μου!!!
      Ωραία, χαίρομαι που σας καλύπτω και τους δύο!
      Άντε, προσπάθησε να έρθεις, θα χαρώ πολύ να γνωριστούμε και από κοντά!

  • Reply Tante Kiki 8 Ιανουαρίου 2016 at 09:49

    Χρόνια πολλά και καλή χρονιά κι από δω Χρύσα!! Και οι δύο τάρτες είναι θεϊκές σαν γεύση και πανέμορφες με πολύ ωραία παρουσίαση. Όσο για την ταινία δεν την έχω δει.
    Καλή επιτυχία στον διαγωνισμό!!!
    Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 9 Ιανουαρίου 2016 at 09:06

      Καλή χρονιά Κική μου!
      Χαίρομαι πολύ που σου αρεσουν και οι δύο!
      Ευχαριστώ πολυ!

  • Reply Ερμιόνη 9 Ιανουαρίου 2016 at 08:36

    Υπέροχες και οι δύο προτάσεις σου κοπελιά, με την τάρτα με το μετσοβόνε να μου κλέβει την καρδιά και την τάρτα με την γκορκοντζόλα να μου εξάπτει την περιέργεια!
    Πολύ μου άρεσε η κριτική σου για το Burnt 🙂
    Απλά πράγματα… ο Bradley μαγειρεύει, οπότε what's not to like?
    Θα τα πούμε και από κοντά επιτέλους;; Γιούπι! Εκτός απροόπτου φυσικά γιατί έχοντας πιτσιρικάκια, ουκ ολίγα σχέδια έχουν αναβληθεί τελευταία στιγμή!
    Σε φιλώ

    • Reply Χρύσα 9 Ιανουαρίου 2016 at 09:08

      Κριτική εμπεριστατωμένη και πάνω από ολα αντικειμενικη! 😉
      Οπωσδήποτε εκτός απροόπτου, γιατί τα ματάκια μου εχουν δει πολλά το τελευταίο διάστημα… Πάντως αν τα καταφέρουμε, ξέρεις πόσο θα χαρώ!!!

  • Reply AgapameAnDolmas 9 Ιανουαρίου 2016 at 21:06

    υπεροχες!!! θελω κ απ τις 2 ενα κομματι!!! καλη χρονια!!

  • Reply Beauty Follower 10 Ιανουαρίου 2016 at 08:58

    Θα θελα να δοκιμάσω και απο τις δυο εκδοχες!

    Να έχεις μια ομορφη Κυριακη 🙂
    http://beautyfollower.blogspot.gr/

  • Reply Penelope 10 Ιανουαρίου 2016 at 17:29

    Τα "κεφάλια" μέσα λοιπόν!!!
    Αλλά με τέτοιο κέρασμα, θα πάνε πιο εύκολα κάτω, τα δύσκολα της επανόδου μετά από τις ημέρες αργίας και χαλάρωσης :-))
    Καλή και άκρως γευστική χρονιά, σου εύχομαι Χρύσα.

    Και ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε άνετα στις 16.

  • Reply Αγγελική~CooKika 11 Ιανουαρίου 2016 at 08:57

    Καλή Χρονιά Χρύσα μου!!
    Τι να πρωτοσχολίασω; Το πλατό τυριών; Τις τάρτες; ή τον Bradley Cooper;
    Λέω σε όλα ναι!!
    Τα λέμε το Σάββατο από κοντά, φιλιά!!

  • Reply Olga Tsifopoulou 11 Ιανουαρίου 2016 at 20:00

    Καλα επρεπε τυχαια να μαθω για το blog και να δω τις ωραιες συνταγες σου πρωτα ενημερωνουν την ξαδερφη που ειναι fun του καλου φαγητου .Φιλια τον Κωστα και τον γιωργη μου Καλη χρονια συγχαρητηρια απο σημερα θαυμαστρια σου και η πρωτη που θα δοκιμασζει τις συνταγες σου φιλια.Ολγα.

    • Reply Χρύσα 11 Ιανουαρίου 2016 at 21:20

      Χαχαχαχα Ολγάκι μου σε ευχαριστώ πολύ! Στον ξάδερφό σου πες τα, που δεν με διαφήμισε αρκετά φαίνεται…! Θα περιμένω τα σχόλιά σου όποτε δοκιμάσεις κάτι!
      Φιλιά σε όλους!

  • Reply thegreenmixer.com 23 Ιανουαρίου 2016 at 14:42

    Ξαναγύρισα να δω τη συνταγή και είδα το σχόλιο μου αγνοείται……..(ο δαίμων του blogspot ξαναχτύπησε)….

  • Reply thegreenmixer.com 23 Ιανουαρίου 2016 at 14:44

    Φοβερές οι τάρτες, παρότι με δυσκολεύουν τα φρούτα στα φαγητά (και εκτός), θα δώσω μια ευκαιρία στην δεύτερη τάρτα, επειδή σε εμπιστευομαι, χεχεχε (είδες τι καλή είμαι)?

  • Απάντηση