Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Σαλάτες, Συνταγές

Dressing μουστάρδας για σαλάτες

3 Απριλίου 2014
sour-salad-dressing-2

 

«Και από Δευτέρα, δίαιτα…..»
Όποιος δεν το έχει πει ποτέ, να σηκώσει το χέρι.
Τίποτα; Κανείς; That’s what I thought……
Αυτή η Δευτέρα της δίαιτας, να είχε στόμα να μιλήσει. Θα μας διαολόστελνε όλους, που
τη χρησιμοποιούμε τόσο συχνά, αλλά την αφήνουμε να εκπληρώσει το σκοπό της (και
εδώ σας βάζω κι ένα στοιχηματάκι) ούτε τις μισές φορές, και πάλι είμαι
επιεικής.
Ήρθελοιπόν και πάλι αυτή η Δευτέρα….
Ε, νομίζω ότι όταν μπαίνει ο Απρίλιος (καλό μήνα βρε) ακόμη και οι τελευταίοι
ενδίδουν.
«Θα κόψω τα γλυκά/το ψωμί/το βραδινό/το ποτό/τη ζάχαρη στον καφέ(!!!! – ναι καλέ, η
ζάχαρη σε πάχυνε, όχι η σοκολατόπιτα που τον συνόδευε)». Συνηθισμένες
εκφράσεις. Δεν θα το παίξω υπεράνω, ναι, ανήκω κι εγώ σε αυτήν την κατηγορία
που αφήνεται το χειμώνα που τα ρούχα είναι πιο γεμάτα, και καλύπτουν κοιλίτσες
και μπουτάκια και απ’ όλα, αλλά μόλις βγάζουν τα ανοιξιάτικα παθαίνουν πανικό.
Και άντε, όταν έχεις 6 μόλις μήνες που γέννησες, να το χρησιμοποιήσεις ως
δικαιολογία. Όταν έχεις όμως 18, και μάλιστα είσαι και 1-2 κιλάκια παραπάνω από
ότι ήσουν στους 6;;;;;; Δικαιολογίες λοιπόν τέλος. ΔΙ-ΑΙ-ΤΑ.
Για μένα
η δίαιτα μπορεί να έχει πολλές στερήσεις, αλλά έχει και ένα καλό. Σαλάτες! Τις
αγαπώ τις σαλάτες. Σου δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσεις, όσο λίγα πιάτα.
Θέλει βέβαια λίγη προσοχή, γιατί μπορεί να ξεκινήσεις για ένα ελαφρύ γεύμα,
αλλά άμα τις γεμίσεις με τυριά, σάλτσες, μαγιονέζες, αλλαντικά, κ.ο.κ., ε, ας
έτρωγες κανένα γύρο καλύτερα.
Σήμερα λοιπόν
σας ετοίμασα μία από τις αγαπημένες μου, η οποία είναι ένα πλήρες γεύμα. Μία
πράσινη σαλάτα με ψημένο φιλέτο κοτόπουλου, κρουτόν και παρμεζάνα.  Ο
καθένας βέβαια, μπορεί να προσθέσει ή να αφαιρέσει ό,τι θέλει, ανάλογα με την
όρεξη, το γούστο του ή τα υλικά που έχει στη διάθεσή του. Εγώ συνήθως μπορεί να
χρησιμοποιήσω 2 ειδών σαλάτες (συνήθως σγουρή και iceberg, ανάλογα τι έχει το
ψυγείο), να την κάνω χωρίς το κοτόπουλο, αν τη θέλω πιο ελαφριά, να βάλω και
καλαμπόκι που μου αρέσει πολύ (αλλά σήμερα δεν είχα). Η αγαπημένη προσθήκη του
Κώστα είναι δύο βραστά αβγά, και επίσης προτιμάει να σπάσει μέσα μερικά
παξιμάδια λαδιού, παρά να βάλει το κρουτόν. Επίσης, αν έχετε χρόνο και διάθεση
μπορείτε να βάλετε χειροποίητα κρουτόν, θα είναι σίγουρα πιο νόστιμα. Αυτά,
έτσι για να πάρετε μερικές ιδέες. Δεν θα επικεντρωθώ όμως στο περιεχόμενο της
σαλάτας.
Θα
μείνουμε στο dressing. Γιατί μπορεί να αγαπώ τις σαλάτες, αλλά μη μου πεις ότι
θα φάμε μαρούλι με λίγο κρεμμυδάκι και λαδολέμονο, γιατί δεν θα της ρίξω
δεύτερη ματιά. Άμα είναι να φάμε ελαφρά, ας φάμε ό,τι καλύτερο. Έτσι δε θα μας
μένει και το απωθημένο…. Η λεπτομέρεια βέβαια στα υλικά του dressing αυτού,
αλλά και οποιουδήποτε υλικού μπαίνει σε μια σαλάτα και καταναλώνεται ωμό, είναι
στην ποιότητα. Γιατί τότε θα αναδειχθούν καλύτερα, και θα δώσουν το υποσχόμενο
αποτέλεσμα.
Η
συγκεκριμένη εκδοχή της σαλάτας μπορεί, όπως είπα να είναι η αγαπημένη μου,
αλλά αυτό το dressing ταιριάζει και σε άλλες. Εγώ το χρησιμοποιώ για παράδειγμα
στην πατατοσαλάτα, γιατί δε μου αρέσει καθόλου η μαγιονέζα, και επίσης σε
λαχανικά βραστά ή στον ατμό. Εννοείται ότι οι ποσότητες των υλικών
αυξομειώνονται ανάλογα με το γούστο σας, εμένα μου αρέσει και να είναι λίγο
ξινούτσικη (μη σας τρομάξει, όταν ανακατεύεται με τη σαλάτα απαλύνεται η γεύση
της), και να τσιμπάει λίγο η μουστάρδα, γι’ αυτό και βάζω λίγο καυτερούτσικη
dijon. Αν θέλετε ένα πιο ήπιο αποτέλεσμα όμως, βάλτε απαλή μουστάρδα στην ίδια
ποσότητα. Ταιριάζει επίσης και μια μουστάρδα με κόκκους.
Με τις
ποσότητες που δίνω, βγαίνει ένα βαζάκι, το οποίο μπορούμε να έχουμε έτοιμο στο
ψυγείο, και να το κρατήσουμε για 3-4 μέρες, για να το χρησιμοποιούμε στις
σαλάτες μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι κάθε φορά, πριν το χρησιμοποιήσουμε,
να ανακινούμε λίγο το βάζο.
Άντε,
και οι τελευταίοι, από Δευτέρα ξεκινήστε, γιατί θέλουμε συμπαράσταση!

 

 

Η συνταγή (για ένα βαζάκι 300 ml)
200 ml ελαιόλαδο (θα επιμείνω να είναι ένα εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο)
50 ml ξίδι λευκό balsamico (αν δε βρείτε μπορείτε να βάλετε ξίδι από λευκό κρασί, αλλά λίγο λιγότερο, γιατί είναι πιο οξύ)
χυμό από 1 λεμόνι
2 κ.σ. μουστάρδα ντιζόν (ή άλλη όπως γράφω παραπάνω)
1/2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
αλάτι, πιπέρι (αν έχετε αφρό αλατιού, προτιμήστε τον για αυτή τη συνταγή)
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα βαζάκι που κλείνει καλά και ανακινούμε. Δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται κάτι παραπάνω, και προσθέτουμε αναλόγως. Το επιπλέον λεμόνι ή ξίδι θα το κάνει πιο ξινό, ενώ το επιπλέον λάδι θα το απαλύνει. Προσθέτουμε επιπλέον μουστάρδα, αν το θέλουμε πιο πλούσιο στην υφή.

 

Σχετικά άρθρα

20 Σχόλια

  • Reply ΕΛΕΝΑ 3 Απριλίου 2014 at 09:32

    Σίγουρα το ντρέσινγκ σου θα νοστιμίσει ένα σωρό σαλατούλες!!
    Και ταιριάζει ιδιαίτερα σε σαλάτες με κοτόπουλο!
    Φιλάκια!

    • Reply Χρύσα 3 Απριλίου 2014 at 19:29

      Γι' αυτό έχω πάντα ένα βαζάκι στο ψυγείο!
      Καλό βράδυ Έλενα!

  • Reply peps 3 Απριλίου 2014 at 09:36

    Τέλεια σαλάτα με υπέροχο ντρέσινγκ!!!
    Καλό μήνα!!

    • Reply Χρύσα 3 Απριλίου 2014 at 19:30

      Ευχαριστώ πολύ Πέπη!
      Καλό μήνα και σε σένα!

  • Reply Beauty Follower 3 Απριλίου 2014 at 13:28

    Πολυ ωραια σος, συνοδευει τελεια σαλάτα με iceberg+παρμεζανα+κρουτον+καρυδια κτλ.
    Καλό μηνα… εμενα με εβαλε σε διαιτα ο γιατρος.

    • Reply Χρύσα 3 Απριλίου 2014 at 19:31

      Εκεί με τα καρύδια με έχασες εμένα… Μέχρι εκεί καλά το πήγαινες!
      Εύχομαι να μην είναι κάτι σοβαρό, και καλή επιτυχία με τη δίαιτα!

  • Reply Tante Kiki 3 Απριλίου 2014 at 17:40

    Πολύ ωραίο ντρέσινγκ!!! Συνοδεύει τέλεια τις σαλάτες!!

    • Reply Χρύσα 3 Απριλίου 2014 at 19:31

      Ευχαριστώ πολύ Κική!
      Είναι το αγαπημένο μου!

  • Reply Ερμιόνη 3 Απριλίου 2014 at 19:59

    Μια ωραία και περιποιημένη σαλάτα είναι το καλύτερο γεύμα!
    Ειδικά τώρα που ανοίγει ο καιρός και ο οργανισμός μας ζητά πιο ελαφριά πιάτα.
    Το συγκεκριμένο dressing μπορεί πραγματικά να συνδυαστεί με διάφορες σαλάτες και να τις αναδείξει. Μου αρέσει η προσθήκη σκόρδου!
    Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 3 Απριλίου 2014 at 20:25

      Έτσι νομίζω κι εγώ Ερμιόνη, πάντα οταν ανοίγει ο καιρός θέλω περισσότερα τέτοια γεύματα!
      Το σκόρδο της δίνει το κάτι παραπάνω!Καλό σου βράδυ!

  • Reply Silena 3 Απριλίου 2014 at 20:23

    Συμπάσχω μαζί σου Χρύσα στη δίαιτα!!!! Όσο για το ντρέσινγκ είναι ομολογουμένως από τα καλύτερα!!!!!
    Καλό βράδυ!!!

    • Reply Χρύσα 3 Απριλίου 2014 at 20:27

      Αχ ωραία, πολύ χαίρομαι!
      Με αυτό το dressing θα την κανουμε ευκολότερη!
      Φιλιά!

  • Reply - spoonstories- 3 Απριλίου 2014 at 20:30

    Τέλειο σάλτσα!! Ειδικά σε σαλατούλα με κοτόπουλο θα είναι τρέλα!

    • Reply Χρύσα 4 Απριλίου 2014 at 18:01

      Ταιριάζει πολύ Λίλια και είναι πολύ ελαφριά!
      Φιλιά πολλά!

  • Reply mia xara 3 Απριλίου 2014 at 22:18

    Γεια σου Χρύσα, συμφωνώ απόλυτα, είναι καιρός για δίαιτα!!! Τέλειο το dressing που έκανες,ταιριάζει ιδανικά με πράσινες σαλάτες! Καλό μήνα, ΧΟ

    • Reply Χρύσα 4 Απριλίου 2014 at 18:03

      Όλοι στη δίαιτα λοιπόν!
      Χαίρομαι που σου άρεσε Χαρά!
      Καλό μήνα!

  • Reply Kitchen Stories 4 Απριλίου 2014 at 09:19

    …καιρός σαλάτας με γευστικότατο ντρέσινγκ λοιπόν!
    Μ΄αρέσει.

    Z.

    • Reply Χρύσα 4 Απριλίου 2014 at 18:05

      Και καλό καλοκαίρι!
      Φιλιά πολλά Ζαμπία!

  • Reply Μarion, 6 Απριλίου 2014 at 14:26

    Noμίζω πως ένα ωραίο ντρέσινγκ κάνει ακόμα πιο νόστιμη μια σαλάτα.
    Και η σαλάτα αυτή είναι όχι μόνο για τις Δευτέρες της δίαιτας αλλά και για όλες τις ΄΄φαγανές'' μέρες

    Φιλιά

  • Reply Notoula 11 Απριλίου 2014 at 13:02

    Καλά ε το dressing θα γίνει σήμερα κιόλας!

  • Απάντηση