Γαλατόπιτα
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 18
Υλικά
  • για την κρέμα
  • 2 λίτρα γάλα
  • 500 γραμ. ζάχαρη λευκή κρυσταλική
  • 500 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό (αφαιρώ 2-3 κ.σ.)
  • 2 κ.γ. άρωμα βανίλιας (ή 2 κάψουλες βανιλίνης)
  • ¼ κ.γ. baking powder
  • για το φύλλο
  • τα υλικά και οι οδηγιες εδώ
Εκτέλεση
  1. Διαλύουμε το σιμιγδάλι σε λίγο κρύο νερό.
  2. Βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη σε μία κατσαρόλα και ανάβουμε τη φωτιά στο δυνατό, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  3. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει.
  4. Συνεχίζουμε ανακατεύοντας, μέχρι η κρέμα να πήξει ελαφρώς (όχι πολύ γιατί θα συνεχίσει να πήζει στο ψήσιμο).
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη βανίλια και το baking powder και ανακατεύουμε.
  6. Ετοιμάζουμε τα φύλλα της πίτας σύμφωνα με τις οδηγίες και στρώνουμε τα δύο πρώτα στο ταψί (λαδώνοντας ενδιάμεσα).
  7. Ρίχνουμε από πάνω την κρέμα και απλώνουμε από πάνω το τρίτο φύλλο, λαδώνουμε και απλώνουμε το τελευταίο λίγο πιο σουρωτά, να μην είναι τεντωμένο.
  8. Με ένα μαχαίρι κόβουμε το φύλλο που περισσεύει πολύ, αφήνουμε όμως λίγο για να σχηματίσουμε τον κόθρο, τυλίγοντας προσεκτικά τις άκρες προς τα μέσα, γύρω γύρω στο ταψί.
  9. Χαράσσουμε με μαχαίρι την πίτα σε κομμάτια, προσέχοντας να μη φτάσει το μαχαίρι στη γέμιση, γιατί στο ψήσιμο θα ξεχυλίσει και θα καεί.
  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 στις αντιστάσεις, για περίπου 1 ώρα.
  11. Σερβίρουμε κατά προτίμηση την πίτα χλιαρή, με μπόλικη άχνη ζάχαρη και κανέλα.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2020/10/galatopita-milk-pie.html