Muffins/Cupcakes, Ζαχαροπλαστείο, Συνταγές

Δίχρωμα cupcakes σοκολάτα – πορτοκάλι

10 Νοεμβρίου 2014

 

Τα κεκάκια του χειμώνα, τα κεκάκια του σαββατοκύριακου… Μπορούν να είναι τα κεκάκια της γιορτής, τα κεκάκια του καφέ, τα κεκάκια της μαμάς, τα κεκάκια της κολλητής, τα κεκάκια της παρηγοριάς. Τα θέλετε σκέτα, αθώα, χωρίς την γεμάτη, σοκολατένια κρέμα τους; Γιατί όχι. Τα θέλετε πλούσια, αμαρτωλά, να μην ξέρετε αν θέλετε να το παίξετε ευγενικοί και να τα φάτε με το πιρουνάκι ή να βουτήξετε δαγκώνοντάς τα, μέχρι να μην μείνει ψίχουλο; Δεν είμαι εγώ εδώ για να σας κρίνω.
Το σκηνικό είναι απλό, οι παραλλαγές του άπειρες. Χειμώνας, βροχή, τα πρωινά σκοτεινά, τα απογεύματα σαν νύχτα. Ο καφές απαραίτητα ζεστός, το τσάι αρωματικό, το γαλατάκι όπως ακριβώς το φτιάχνει η μαμά και όπως ακριβώς αρέσει στο πιτσιρίκι. Ενδυμα ανεπίσημο, και σε αυτό θα είμαι αυστηρή. Η παρέα ποικίλει. Το ταίρι μας, η κολλητή μας, όλες οι κολλητές μας, τα πιτσιρίκια και η παρέα τους, το δικό μας πιτσιρίκι μόνο στην αγκαλιά μας, ό,τι τραβάει η ψυχή και η διάθεσή σας. Εγώ θέλω μόνο να κάνω τον ελεύθερο χρόνο σας πιο γλυκό…

 

 

Δε θέλει πολλά πολλά ο ελεύθερος χρόνος για να γίνει πιο γλυκός. Πέντε λεπτάκια χτύπημα στο μίξερ, μισή ωρίτσα στο φούρνο, κι αν νιώθουμε ότι θέλουμε και κάτι παραπάνω από ένα απλό σκέτο κεκάκι, από το τίποτα φτιάχνουμε και μια κρέμα της αρεσκείας μας να το συνοδεύσει. Ποτέ δεν ενέδωσα στην τρέλα των cupcakes, ποτέ δεν με εντυπωσίασαν τα όμορφα, περίτεχνα στολισμένα γλυκά στις βιτρίνες των τόσων μικρών και πανέμορφων μαγαζιών. Μόνο τα χάζευα, όπως χαζεύεις κάτι όμορφο που σου τραβάει την προσοχή. Όταν όμως είναι σπιτικά, ερασιτεχνικά και “άκομψα”, εκεί αλλάζει το πράγμα. Αυτά μου φαίνονται πάντα πιο όμορφα.
Δείτε για παράδειγμα αυτά τα κεκάκια. Ποτέ μου δεν μπορούσα να πετύχω καλό “μαρμπρέ” αποτέλεσμα, αυτό το δίχρωμο κέικ που χαρακτηρίζει όλες τις μαμάδες, λες και βρε παιδί μου, με το που γίνεσαι μαμά, αυτομάτως, μαζί με το ένστικτο της μητρικής φροντίδας, σου έρχεται και η γνώση για το κέικ μαρμπρέ. Πού θα πάει, θα το μάθω. Και μετά πάμε στο στόλισμα. Εγώ και το κορνέ μου; Μία σχέση αγάπης-μίσους. Δεν το’χω, πώς το λένε. Ατσούμπαλη, ανυπόμονη, χέρι ασταθές που δεν μπορεί να τραβήξει ίσια γραμμή σε χαρτί, πώς περιμένεις να κρατήσει σταθερή μια σακούλα, με μια τρύπα, που όσο την πατάς, τόσο ξεχειλίζει από πάνω; Πού θα πάει, κι αυτό θα το μάθω.

 

Κι όμως. Εγώ είμαι απόλυτα ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα. Γιατί είναι νόστιμα. Πολύ νόστιμα. Γιατί έχουν τον αγαπημένο μου συνδυασμό σοκολάτας με φρούτο. Αν υπάρχει ένα φρούτο που συμπληρώνει γευστικά τη σοκολάτα, που αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την ήδη κολασμένη γεύση της, αυτό είναι το πορτοκάλι. Τέλος.
Και μη μου πείτε ότι δεν έχετε χρόνο να φτιάξετε ένα κέικ. Έχετε. Πάντα θα έχετε. Η απόλαυσή τους θα είναι η ανταμοιβή για την “σκληρή” δουλειά που κάνατε για να τα φτιάξετε…

Η συνταγή (για 12 κεκάκια)

Για το κέικ

150 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
100 γραμ. ζάχαρη άχνη
2 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
ξύσμα και χυμός από 1 πορτοκάλι
50 ml γάλα
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
175 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κ.σ. κακάο

Για την επικάλυψη (συνταγή από εδώ)

600 γραμ. ζάχαρη άχνη
6 κ.σ. κακάο
200 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
4 κ.σ. ζεστό νερό
3 σταγόνες άρωμα πορτοκαλιού

Για το κέικ, χτυπάμε το βούτυρο με το μίξερ και προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι το μείγμα να αφρατέψει. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, το ξύσμα, το χυμό πορτοκάλι, τη βανίλια και το γάλα, πάντα συνεχίζοντας το  χτύπημα. Χαμηλώνουμε ταχύτητα και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Μόλις έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα, σταματάμε το χτύπημα.
Γεμίζουμε μία φόρμα για κεκάκια με θήκες. Κρατάμε στην άκρη περίπου μιάμιση κούπα από το μείγμα του κέικ, και το υπόλοιπο το μοιράζουμε ισομερώς στις θήκες. Στο υπόλοιπο προσθέτουμε το κακάο και χτυπάμε πάλι με το μίξερ μέχρι να ενσωματωθεί εντελώς το κακάο. Ρίχνουμε το μείγμα του κακάο στις θήκες, πάνω από το άσπρο μείγμα. Με μία οδοντογλυφίδα ανακατεύουμε μέσα στις θήκες τα δύο μείγματα για να ανακατευτούν ελαφρώς. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις για 25-30 λεπτά. Είναι έτοιμα όταν βυθίζουμε ένα μαχαιράκι στο κέντρο τους και βγαίνει καθαρό.

Αφού ψηθούν και κρυώσουν πολύ (ή και την επόμενη μέρα), τα γλασάρουμε. Ετοιμάζουμε την επικάλυψη ως εξής. Σε ένα μπωλ κοσκινίζουμε την άχνη ζάχαρη και το κακάο, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Το αφήνουμε για λίγα λεπτά στο ψυγείο να σφίξει ελαφρώς. Το βγάζουμε από το ψυγείο, και με ένα κορνέ ή με ένα κουτάλι, γλασάρουμε τα κεκάκια μας.

Αν θέλουμε, τα στολίζουμε με λίγα κομματάκια γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή με λίγο ξύσμα ή κακάο.

 

You Might Also Like

31 Comments

  • Reply Dimitra Decorasylum 10 Νοεμβρίου 2014 at 10:33

    Σοκολάτα με πορτοκάλι… απίθανο δίδυμο!!!!
    Όσο για το ντεκόρ και τα κέικ-πως-τα-είπες, νομίζω πως το στόμα και το στομάχι ελάχιστα τα απασχολούν! 🙂
    Την καλημέρα μου.

    • Reply Χρύσα 10 Νοεμβρίου 2014 at 21:12

      Δεν έχεις κι άδικο Δημητρα… Ελάχιστα τα απασχολούν τελικά…
      Φιλάκια!

  • Reply AgapameAnDolmas 10 Νοεμβρίου 2014 at 10:38

    καλημερουδια!! τι ζουμπουρλουδικα κεκακια ειναι αυτα;;; μ αρεσει η διχρωμια το πορτοκαλι με το σοκολατενιο!!!

    • Reply Χρύσα 10 Νοεμβρίου 2014 at 21:14

      Ζουμπουρλουδικα, ε; Χαχαχαχα!
      Φιλάκια ντολμαδάκι!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 10 Νοεμβρίου 2014 at 11:23

    Εντάξει …… στην τελευταία φωτό, λιποθύμησα!!!
    Και σταμάτα να κατηγορείς τα κεκάκια σου, γιατί θα στα πάρω όλα χα χα χαα!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    • Reply Χρύσα 10 Νοεμβρίου 2014 at 21:40

      Ε, οχι και λιποθυμίες… Ντροπή!
      Καλά, καλά, δεν τα κακολογώ άλλο… Μη με μαλώνεις… ;Ρ

  • Reply Ελπίδα 10 Νοεμβρίου 2014 at 12:19

    πορτοκαλι και σοκολατα. απο τους αγαπημενους μου συνδυασμους!! καλη εβδομαδα Χρυσα μου!! πολλα φιλια

    • Reply Χρύσα 10 Νοεμβρίου 2014 at 22:12

      Αγαπημένος για πολλούς Ελπιδάκι!
      Φιλάκια!

  • Reply kikitchen and the chef 10 Νοεμβρίου 2014 at 13:04

    παντα υπαρχει χρονος για ενα κεικ…το διαπιστωσα το περασμενο σουκου που με επιασε κεικομανια και εκανα 3!!!Αυτο με το κορνε….την ιδια ακριβως σχεση εχω μαζι του….κατεληξα οτι δεν ειμαι της λεπτοδουλειας εγω!!!
    Πορτοκαλι + σοκολατα = love for ever
    Tελεια τα κεικακια σου χρυσα!!
    καληηη εβδομααααδα!!!!!!

    • Reply Χρύσα 10 Νοεμβρίου 2014 at 22:13

      Τρία;;; ε, εσυ το παρσξηλωσες!!! Χαχαχα, καλά έκανες Κικη!

  • Reply Foodaki by Eleanna 10 Νοεμβρίου 2014 at 14:35

    Καλημέρα Χρύσα και καλή εβδομάδα! Να σου πω ένα μυστικό; Λατρεύω το χειμώνα, ειδικά για αυτά τα απογεύματα με το ζεστό καφέ, τα κέικ και τις μηλόπιτες 😉 Σοκολάτα και πορτοκάλι, ο καλύτερος συνδυασμός! Φιλάκια!

    • Reply Χρύσα 10 Νοεμβρίου 2014 at 22:14

      Έχει και τα καλά του ο χειμώνας…. Αρκεί να σταματαμε λίγο και να τα απολαμβάνουμε!
      Καλό βράδυ Ελεάννα!

  • Reply Ερμιόνη 10 Νοεμβρίου 2014 at 18:25

    Συμφωνώ απόλυτα ως προς το συνδυασμό σοκολάτας με πορτοκάλι!
    Είναι πραγματικά φανταστικός, δροσερός και λαχταριστός!
    Φοβερά τα κεκάκια, μπράβο κορίτσι!
    Φιλιά

    • Reply Χρύσα 10 Νοεμβρίου 2014 at 22:17

      Για μενα προσωπικά δεν υπάρχει καλύτερος, και από ότι βλέπω εδώ, το ίδιο και για πολλούς από ότι βλέπω!
      Χαίρομαι που συμφωνούμε Ερμιόνη μου

  • Reply Beauty Follower 10 Νοεμβρίου 2014 at 19:17

    Κοριτσι, νομίζω οτι πρέπει να κόψω τις επισκεψεις στο blog σου γιατι δεν θα μου μπαινει σε λίγο κανενα ρουχο χα χα.

    Θα τα φτιάξω χωρις το τόπινγκ… μπας και δω σωτηρια 🙂

    Καλή εβδομαδα!

    • Reply Χρύσα 10 Νοεμβρίου 2014 at 22:18

      Ε, πώς, μόνο τα δικά μου παντελόνια θα μικραίνουν;;;
      Φιλάκια!

  • Reply Χρυσαυγή 10 Νοεμβρίου 2014 at 21:53

    Σουπερ!!! Φτιαξ'τα ατσαλα κι ατσουμπαλα γιατι ετσι κι αλλιως ελαχιστα θα τα δει το φως του ηλιου..εμ, το ματι ηθελα να πω!
    Τα φρουτα γενικα δεν μου αρεσουν στα κεικ αλλα το πορτοκαλι αποτελει αλλη κατηγορια!! Ειδικα το ξυσμα του το λατρευω στα κεικ.
    Τι λεγαμε; Ποτε σερβιρεις;

    • Reply Χρύσα 10 Νοεμβρίου 2014 at 22:21

      Ε ναι, το ξύσμα του πορτοκαλιού στα κέικ είναι άλλο πράγμα! Τόσο λίγο χρειάζεται και κάνει τεράστια διαφορα!
      Σερβίρουμε 24 ώρες. Διανυκτερευουμε!

    • Reply Χρυσαυγή 11 Νοεμβρίου 2014 at 15:18

      Χαχαχαχα!!!

  • Reply Kitchen Stories 11 Νοεμβρίου 2014 at 01:27

    Άμα Χρυσάκι μου έχεις ενοχές για τα κεκάκια σου, στείλε τα σε μένα (μαζί και το γλυκό πορτοκαλιού) να τους το εξηγήσω… με συνοπτικές διαδικασίες.

    Καλημέρες πολύ πρωινές.
    Ζ.

    • Reply Χρύσα 11 Νοεμβρίου 2014 at 14:11

      Δεν έχω καμία ενοχή!!! Παρόλα αυτά δεν έχω πρόβλημα να τα μοιραστούμε….!
      (μόνο εσύ θα πρόσεχες το γλυκό του κουταλιού…. Της μανούλας μου είναι εννοείται!)
      Φιλιά!

    • Reply Kitchen Stories 11 Νοεμβρίου 2014 at 20:33

      Αυτό εννοείται το κατάλαβα, ότι ήταν της Ερατούλας!
      … τα έχουμε πει αυτά! 🙂

  • Reply sundayspoon 11 Νοεμβρίου 2014 at 09:39

    Εγώ πάντως τα δικά μου τα θέλω αμαρτωλά! Μη σου πω ότι δεν θα με χάλαγε και διπλή επικάλυψη (γιατί ή την κάνεις τη γουρουνιά ή δεν τη κάνεις…). Όσο για την εμφάνιση, εμένα μου φαίνονται πολύ ωραία και υπέροχα μαμαδίστικα! 🙂
    Φιλάκια πολλά!!

    • Reply Χρύσα 11 Νοεμβρίου 2014 at 14:12

      Διπλή επικάλυψη;;;;; Πωπω, εσύ είσαι το διαβολάκι στον ώμο μου!!!!
      Thanks κουταλάκι!
      Φιλιά!

  • Reply peps 11 Νοεμβρίου 2014 at 10:18

    Όμορφα!!!! Μόνο στα κεκάκια μ' αρέσει ο συνδυασμός σοκολάτας με πορτοκάλι!

    • Reply Χρύσα 11 Νοεμβρίου 2014 at 14:12

      Μόνο;; Εμένα πάλι, οπουδήποτε!

  • Reply Silena 11 Νοεμβρίου 2014 at 22:16

    Πιο πετυχημένος συνδυασμός από αυτόν Χρύσα μου δεν υπάρχει!!!! Εννοείται πως τα προτιμώ με τις έχτρα θερμίδες και το γλυκό πορτοκάλι από πάνω δε θα το παραλείψω!!!!
    Φιλιά!

  • Reply thegreenmixer.com 12 Νοεμβρίου 2014 at 07:13

    Και εγώ μόνο στα κέικ προτιμώ τον συνδυασμό πορτοκάλι -σοκολάτα. Μπορεί να μην το'χεις όπως λες, αλλά μια χαρά σου βγήκαν και σιγά στην τελική η γεύση έχει σημασία και όχι τόσο η εμφάνιση.

  • Reply CookTasteLive 12 Νοεμβρίου 2014 at 09:31

    τι ωραία ιδέα αυτή η διχρωμία! και πολύ πιο εντυπωσιακό το αποτέλεσμα από το απλό "μαρμπρέ" κέικ!
    Πορτοκάλι-σοκολάτα πάντα κλασσικός, αγαπημένος συνδυασμός!
    Xx

  • Reply Penelope 12 Νοεμβρίου 2014 at 09:57

    Αχ, με βάζεις σε πειρασμούς Χρύσα μας.
    Και έχουμε ακόμη τρουφάκια, αλλά και σοκολατένιο κεϊκ της φίλης Μάγδας.
    Κρατώ όμως σημειώσεις για μελλοντικές εφαρμογές…

  • Reply Tante Kiki 17 Νοεμβρίου 2014 at 12:16

    Είναι σούπερ!!! Γιατί με τρελλαίνεις βρε Χρύσα μου;;;;; Τί σου έκανα;;;; Έτσι όπως τα βλέπω εγώ φταίω που θέλω να τα φάω όλα;;;

  • Leave a Reply