Ζαχαροπλαστείο, Συνταγές, Τούρτες

Τούρτα σοκολάτας με γέμιση πραλίνας φουντουκιού και επικάλυψη ιταλικής μαρέγκας

24 Φεβρουαρίου 2014
chocolate-and-meringue-cake-1
Αυτή η τούρτα δεν είναι τυχαία. Είναι η τούρτα που έφτιαξα για τα γενέθλια του Κώστα. Τον Κώστα δεν τον έχω συστήσει ακόμα σ’ αυτές τις σελίδες, ήρθε όμως ο καιρός του. Μπορώ να το κάνω χιουμοριστικά: «Είναι τ’ αγόρι μου, είναι ο τύπος μου, είναι ο άνθρωπος που αγαπώώώ». Μπορώ να το κάνω ακόμα πιο χιουμοριστικά: Είναι το στεφάνι μου, ο κουβαλητής μου, η κολώνα του σπιτιού μου! Μπορώ να το κάνω ρομαντικά (αλλά για μένα πάλι χιουμοριστικά θα είναι): Είναι το φως των ματιών μου, η πρώτη μου σκέψη το πρωί και η τελευταία το βράδυ (ναι, όπως καταλαβαίνετε, δεν το έχω με το ρομαντισμό). Αλήθεια, πώς συστήνεις έναν άνθρωπο που για σένα μετά από τόσα χρόνια είναι σαν ένα κομμάτι από τον εαυτό σου; Πολλές φορές δυσκολεύομαι να θυμηθώ τον εαυτό μου πριν από αυτόν. Ήμασταν και 20 χρονών όταν τα πρωτοφτιάξαμε…. Μικρά παιδιά. Και κατά κάποιο τρόπο ακόμα είμαστε. Πολλές φορές τον κοροϊδεύω λέγοντάς του ότι μεγαλώνω δύο μικρά αγόρια, όχι ένα. Αλλά κατά βάθος νομίζω ότι αυτό είναι που αγαπάω πιο πολύ σ’αυτόν. Ταυτόχρονα, όμως είναι και ο πιο έξυπνος, αποτελεσματικός, και ψύχραιμος άνθρωπος που ξέρω. Και τώρα που μαζί με μας μεγαλώνει κι ένα μικρό ανθρωπάκι, είναι ο καλύτερος μπαμπάς που θα μπορούσε μια μαμά να έχει δίπλα της. Οι περισσότεροι λένε ότι ο μικρός του μοιάζει… Μακάρι θα πω εγώ.

 

Αυτή η τούρτα, λοιπόν έγινε για εκείνον. Και έγινε έτσι ακριβώς όπως έπρεπε να γίνει. Έχει πολλά διαφορετικά στοιχεία (όπως εκείνος), με παίδεψε λίγο στη διαδικασία (όπως εκείνος), αλλά όταν την είδα έτοιμη τα ξέχασα όλα (όπως και με εκείνον).
Ξεκινάμε με τη βάση. Έπρεπε να είναι ένα πολύ-πολύ σοκολατένιο κέικ. Έψαξα πάρα πολλές συνταγές, αποφάσισα όμως να μην πειραματιστώ αυτή τη φορά, και να ακολουθήσω μια συνταγή για την οποία είμαι σίγουρη. Έφτιαξα λοιπόν το κέικ σοκολάτας που έχω δείξει και εδώ, προσαρμόζοντας τις ποσότητες και το άρωμα, ώστε να ταιριάξουν με αυτό που είχα στο μυαλό μου.
Για την κρέμα, μία ήταν η επιλογή. Έπρεπε να έχει μερέντα. Γιατί είναι η αγαπημένη του. Γιατί είναι από τα ελάχιστα πράγματα που χαλάνε την απίστευτη πειθαρχία του. Μια εύκολη βουτυρόκρεμα με έντονη τη γεύση της μερέντας, λοιπόν γέμισε την τούρτα. Και μάλιστα, για να ξεφύγουμε τελείως, χρησιμοποίησα αυτή με τα κομματάκια Oreo.
Για το τέλος άφησα τη μαρέγκα. Συγκεκριμένα, ιταλική μαρέγκα. Δεν είχα ξαναδοκιμάσει να φτιάξω ποτέ, νομίζω όμως ότι ήταν το καλύτερο κομμάτι της τούρτας. Εντάξει, όχι και το πιο εύκολο πράγμα, αλλά με λίγη προσοχή, γίνεται αυτό το υπέροχα αφράτο σύννεφο, που κρύβει πολύ πονηρά, αυτό που βρίσκεται μέσα….

 

 

Η συνταγή
Για το κέικ σοκολάτας
25 γραμ.
κακάο
50 γραμ.
μαύρη ζάχαρη
125 ml νερό βρασμένο
70 γραμ.
βούτυρο
70 γραμ.
ζάχαρη (λευκή)
120
γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¼ κ.γ. baking powder
¼  κ.γ. σόδα
1 αβγό
30 ml λικέρ μαστίχα

– See more at: http://www.myblissfood.gr/2013/10/22/devils-food-cake/#sthash.h9ohclgJ.dpuf

50 γραμ. κακάο
100
γραμ. μαύρη ζάχαρη
250
ml νερό βρασμένο
125
γραμ. βούτυρο
100
γραμ. ζάχαρη (λευκή)
220
γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½  κ.γ. baking
powder
½  κ.γ. σόδα
2 αβγό
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Ακολουθούμε τις οδηγίες για την εκτέλεση του κέικ από εδώ.
Αφού ψηθεί, το αφήνουμε αρκετές ώρες να κρυώσει (μπορούμε να το φτιάξουμε και την προηγούμενη μέρα), και στη συνέχεια το κόβουμε προσεκτικά με ένα μεγάλο οδοντωτό μαχαίρι του ψωμιού σε δύο δίσκους.
Για την βουτυρόκρεμα με μερέντα (η ιδέα από εδώ)
250 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250 γραμ. άχνη ζάχαρη
1 μικρή συσκευασία (250 γραμ.) μερέντα (εγώ χρησιμοποίησα αυτή με τα κομματάκια Oreo)
3 κ.σ. κρέμα γάλακτος
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο καλά. Προσθέτουμε σιγά-σιγά την άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα. Χτυπάμε αρκετή ώρα, μέχρι να γίνει μια αφράτη κρέμα. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να ενσωματωθούν καλά στο μίγμα.
Για την ιταλική μαρέγκα
4 ασπράδια αβγών
250 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική + 2 κ.σ.
50 ml νερό
¼ κ.γ. κρεμόριο (ή λίγες σταγόνες λεμόνι)
Σε ένα
κατσαρολάκι βάζουμε τα 250 γραμ. ζάχαρη και το νερό να βράσουν.
Ανακατεύουμε λίγο στην αρχή, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, και μετά δεν ξανανακατεύουμε.
Σε άνα μεταλλικό μπωλ χτυπάμε τα ασπράδια των αβγών στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ, μέχρι να γίνουν αφρός. Προσθέτουμε και τις 2 κ.σ. ζάχαρη και το κρεμόριο και συνεχίζουμε το χτύπημα για μερικά λεπτά ακόμα, μέχρι να σχηματίζονται κορυφές στη μαρέγκα.
Αν έχουμε θερμόμετρο, το βάζουμε στο σιρόπι και ελέγχουμε να φτάσει η θερμοκρασία στους 120 βαθμούς και το αποσύρουμε αμέσως. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, ελέγχουμε να έχει γίνει ένα σιρόπι παχύρευστο, που σχηματίζει «κλωστές».
Μόλις το σιρόπι είναι έτοιμο, το αποσύρουμε από τη φωτιά και αρχίζουμε να το ρίχνουμε πολύ σιγά στα αβγά. Προσέχουμε να πέφτει πολύ λίγο και σταθερά (σαν μια λεπτή γραμμή), και απευθείας επάνω στα αβγά.  Σε αυτό το στάδιο, και μέχρι να ρίξουμε όλο το σιρόπι, το μίγμα των αβγών ζεσταίνεται πολύ. Αφού το ρίξουμε όλο, συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πέσει ξανά η θερμοκρασία, να πιάνουμε το μπωλ και να μην είναι ζεστό. Η μαρέγκα μας είναι έτοιμη όταν έχει κρυώσει, και η υφή της είναι σταθερή και γυαλιστερή.
Συναρμολόγηση
Βάζουμε τον ένα δίσκο του κέικ στην πιατέλα που θα σερβίρουμε την τούρτα, σαν βάση. Ρίχνουμε από πάνω τα 2/3 της βουτυρόκρεμας και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Τοποθετούμε από πάνω τον άλλο δίσκο του κέικ προσεκτικά, χωρίς να τον πιέσουμε πολύ. Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα από πάνω και γύρω-γύρω από τα τοιχώματα. Αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο όση ώρα φτιάχνουμε τη μαρέγκα. Όταν η μαρέγκα κρυώσει αρκετά, βγάζουμε την τούρτα από το ψυγείο και απλώνουμε την μαρέγκα με μια σπάτουλα «επιμελώς ατημέλητα», δημιουργώνατας κορυφές.

 

 

 

Σχετικά άρθρα

24 Σχόλια

  • Reply AgapameAnDolmas 24 Φεβρουαρίου 2014 at 10:05

    τι ωραιο ποστ!!! <3 μ αρεσουν αυτες οι ιστοριες και σιγουρα οπως και να τον πεις θα του αρεσει! χρονια πολλα και γλυκα οπως η τουρτιτσα, να τον χαίρεστε. υπεροχη η τουρτα σου για τον υπεροχο αντρα σου! μ αρεσει που απ εξω ειναι κατασπρη και μεσα ολο σοκολάτα!

    • Reply Χρύσα 24 Φεβρουαρίου 2014 at 19:42

      Ευχαριστώ πολύ Αναστασία μου! Ο σκοπός ήταν να υπάρχει αυτη η αντίθεση στο χρώμα και στη γεύση!

  • Reply peps 24 Φεβρουαρίου 2014 at 10:31

    Εντάξει η μαρέγκα κλέβει τη παράσταση!!!
    Θα προσπαθήσω να τη φτιάξω!!
    Υπέροχη τούρτα!!
    Χρόνια του πολλά!!

    • Reply Χρύσα 24 Φεβρουαρίου 2014 at 19:44

      Άμα μπορώ εγώ να την κάνω, για σένα θα είναι παιχνιδακι! Ευχαριστώ Πέπη μου!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 24 Φεβρουαρίου 2014 at 11:57

    Να τον χαίρεσαι τον Κωστή σου και να σε χαίρεται και αυτός!
    Πολύ τρυφερή ανάρτηση, πολύ γλυκιά, σαν την υπέροχη τούρτα σου!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    • Reply Χρύσα 24 Φεβρουαρίου 2014 at 19:47

      Ευχαριστώ πολύ Ελενάκι! Θα μεταφέρω τις ευχές! Φιλιά πολλά!

  • Reply - spoonstories- 24 Φεβρουαρίου 2014 at 12:58

    Τυχερός ο Κώστας σου! Να είστε πάντα καλά και αγαπημένοι! Όσο για την τούρτα σου είναι τέλεια! Η ιταλική μαρέγκα είναι πολύ νόστιμη και θα ταιριάζει με τη πραλίνα φουντουκιού απόλυτα! Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα!

    • Reply Χρύσα 24 Φεβρουαρίου 2014 at 19:52

      Τυχερός, τυχερός 😉
      Ευχαριστούμε πολύ Λίλια! Η αλήθεια είναι ότι ταιριάζουν πολύ οι γεύσεις, η μαρέγκα "ελαφρύνει" λίγο τη γεμάτη γεύση της γέμισης.
      Φιλιά πολλά!

  • Reply lenia 24 Φεβρουαρίου 2014 at 16:51

    Να τον χαίρεσαι τον Κωστάκη σου!Γλυκιά ανάρτηση σαν την υπέροχη τούρτα σου!
    Φιλάκια!

    • Reply Χρύσα 24 Φεβρουαρίου 2014 at 19:52

      Να' σαι καλά Λένια μου, χαίρομαι που σου άρεσε! Καλό βράδυ!

  • Reply Ερμιόνη 24 Φεβρουαρίου 2014 at 18:24

    Πολύ μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο σύστησες τον Κώστα. Σημαντικό να έχεις έναν τέτοιο άνθρωπο στο πλευρό σου.
    Μου αρέσει πολύ και η τούρτα που έφτιαξες προς τιμή του. Πολύ ευπαρουσίαστη και αέρινη!
    Να τον χαίρεσαι!

    • Reply Χρύσα 24 Φεβρουαρίου 2014 at 20:09

      Ε, νομίζω τόσο καιρό τώρα του "έκλεβε τη λάμψη" ο μικρός! Ήρθε η ώρα του….
      Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η τούρτα!
      Ευχαριστώ πολύ! Φιλιά πολλά!

  • Reply Μarion, 24 Φεβρουαρίου 2014 at 19:30

    Πολύ ωραίος ο προλογός σου Χρύσα. Χιουμοριστικός αλλά και με ρομαντισμό όπως λες…. Να είσαστε καλά και να έχετε ακόμα πιο πολλές ωραίες στιγμές μαζί.

    Η τούρτα όντως πολύ ωραία και η ιταλική μαρέγκα της δίνει αέρινη μορφή.

    Πολύχρονος.

    Φιλιά

    • Reply Χρύσα 24 Φεβρουαρίου 2014 at 20:12

      Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές Μάριον, θα μεταφερθούν!
      Η τούρτα έχει κάποια προσπάθεια, αλλά αξίζει τον κόπο!
      Φιλιά, καλό βράδυ!

  • Reply Kitchen Stories 24 Φεβρουαρίου 2014 at 19:40

    Αγνά, τρυφερά συναισθήματα αναδύονται μέσα απ΄αυτή σου την ανάρτηση για την τούρτα προς τιμή του Κώστα!
    Πως θα μπορούσε άλλωστε να μην ήταν έτσι.

    Εκλεπτισμένα όμορφη η τούρτα, με την ιταλική μαρέγκα να σού έχει γυαλίσει τέλεια!

    Z.

    • Reply Χρύσα 24 Φεβρουαρίου 2014 at 20:14

      Κατά βάθος τελικά, μπορεί να είμαι και ρομαντική, τι να πω!
      Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η τούρτα, περίμενα σχόλιό σου για επιβεβαίωση….
      Φιλιά!

  • Reply Χρυσαυγή 24 Φεβρουαρίου 2014 at 21:26

    Ο πρόλογός σου μου άρεσε πολύ πολύ!!!!!!!!!!!!!
    Είσαι παιχνιδιάρα και έχεις χιούμορ!! Στοιχεία που φαίνονται στο κείμενό σου και με έκαναν να το διαβάσω μονορούφι!

    Η δε τούρτα σου είναι απλά υπέροχη!
    Δεν έχω πολλά να σου πω! Θα την έτρωγα ευχαρίστως! Εχει όλες τις γεύσεις που μου αρέσουν και την δικιά σου επιτυχημένη τεχνική!
    Να τον χαίρεσαι και να είστε καλά πάντα!

    Φιλιά πολλά!

  • Reply Χρύσα 24 Φεβρουαρίου 2014 at 21:48

    Χαχαχαχαχα!!! Παιχνιδιάρα δεν ξερω, αλλά χωρίς χιούμορ δε ζω!
    Πολύ χαίρομαι που σου αρέσει, ευχαριστώ πολύ για τα καλα σου λόγια Χρυσαυγή και για τις ευχές πιο πολύ!

  • Reply Silena 24 Φεβρουαρίου 2014 at 23:36

    Θα συμφωνήσω για τον πρόλογο με τις προλαλήσασες!!!! Πραγματικά καθηλωτικός!!!!
    Η τούρτα υπέροχη, άξια για μια τόσο όμορφη και τρυφερή ημέρα!!!!
    Να τον χαίρεσαι Χρύσα!!!!!

    • Reply Χρύσα 25 Φεβρουαρίου 2014 at 19:43

      Καλέ, με κάνετε και κοκκινίζω…..! Ευχαριστώ πολύ-πολύ Σιλένα!!!

  • Reply REINVENTANDO 24 Φεβρουαρίου 2014 at 23:42

    Esse bolo de chocolate com cobertura está com uma aparência maravilhosa.
    Parabéns pelo blog e as delícias encontradas aqui..já estou te segindo.
    Abraços,
    Sandra

    • Reply Χρύσα 25 Φεβρουαρίου 2014 at 19:44

      Thank you very much Sandra!

  • Reply Ειρήνη Ε. 26 Φεβρουαρίου 2014 at 20:50

    Με τέτοιο πρόλογο δεν θα μπορούσε παρά το γλυκό να είναι ανάλογο! Υπέροχο! Να τον χαίρεσαι τον Κώστα σου και να είσαστε πάντα μαζί και αγαπημένοι!
    Καλό βράδυ.

  • Reply mia maria 27 Φεβρουαρίου 2014 at 07:27

    Καθυστερημένα χρόνια πολλά στην κολώνα του σπιτιού σου 🙂
    Το γλυκό που του έφτιαξες είναι καταπληκτικό!

  • Γράψτε απάντηση στο Χρύσα Ακύρωση απάντησης