Patatas bravas
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 4
Υλικά
  • 4-5 μεγάλες πατάτες
  • 300 ml αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • αλάτι και λίγη πάπρικα γλυκιά για το σερβίρισμα
  • για τη σάλτσα brava
  • 1 πιπεριά φλωρίνης από βάζο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά (ή γλυκιά καπνιστή)
  • αλάτι
  • για τη σάλτσα allioli
  • 3 κ.σ. μαγιονέζα
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • αλάτι
Εκτέλεση
  1. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κύβους περίπου 1 τ. εκ. (αν οι πατάτες είναι νέες και λεπτόφλουδες, μπορούμε απλώς να τις τρίψουμε πολύ καλά με βούρτσα και να κρατήσουμε τη φλούδα τους)
  2. Βάζουμε τις πατάτες σε κατσαρόλα την οποία γεμίζουμε με νερό, τόσο όσο να τις σκεπάσει, και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.
  3. Αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά και στη συνέχεια τις σουρώνουμε και τις στεγνώνουμε.
  4. Στο μεταξύ φτιάχνουμε τις σάλτσες. Για τη σάλτσα brava ρίχνουμε στο μούλτι όλα τα υλικά (και λίγο από το ξύδι από το βάζο της πιπεριάς) και χτυπάμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  5. Για τη σάλτσα allioli, ρίχνουμε σε ένα μπωλ όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
  6. Βάζουμε τις σάλτσες στο ψυγείο και ζεσταίνουμε το λάδι για να τηγανίσουμε τις πατάτες.
  7. Μόλις κάψει καλά το λάδι, ρίχνουμε λίγες λίγες τις πατάτες και τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να αποκτήσουν χρυσό χρώμα και ωραία κρούστα, περίπου 5-7 λεπτά.
  8. Βγάζουμε τις πατάτες με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες δόσεις, ανάλογα με το μέγεθος του τηγανιού μας (δεν στριμώχνουμε τις πατάτες στο τηγάνι).
  9. Σερβίρουμε τις πατάτες με αλάτι και γλυκιά πάπρικα, μαζί με τις δύο συνοδευτικές σάλτσες και παγωμένη μπύρα!
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2022/06/patatas-bravas.html