Βαρβάρα (ασουρέ)
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 20
Υλικά
  • 500 γραμ. αποφλοιωμένο σιτάρι
  • 100-150 γραμ. σταφίδες μαύρες
  • αλάτι
  • 6-7 κ.σ. αλεύρι
  • 500-650 γραμ. ζάχαρη
  • κανέλα για το σερβίρισμα
  • καρύδια χοντροκομμένα και ψιλοκομμένα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
  1. Πλένουμε το σιτάρι από το προηγούμενο βράδυ και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ με νερό για να μουλιάσει.
  2. Ρίχνουμε το σιτάρι, τις σταφίδες και λίγο αλάτι στη χύτρα και γεμίζουμε με νερό στα ¾ της χύτρας.
  3. Βάζουμε τη χύτρα σε δυνατή φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει την κλείνουμε καλά. Όταν πεταχτεί η βαλβίδα (αν έχει δύο επίπεδα, στο πρώτο), χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράζει για 30 λεπτά.
  4. Μετά από τα 30 λεπτά τραβάμε τη χύτρα από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει τόσο, ώστε να μπορούμε να την ανοίξουμε με ασφάλεια. Την αφήνουμε στην άκρη.
  5. Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα τηγανάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να καβουρδιστεί καλά, θέλουμε να αποκτήσει ένα καστανό χρώμα. Αν δούμε ότι αρχίζει να αρπάζει γρήγορα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το κάνουμε σιγά σιγά.
  6. Μεταφέρουμε το καβουρδισμένο αλεύρι σε ένα μπωλ και, χρησιμοποιώντας μία κουτάλα της σούπας, ρίχνουμε λίγο λίγο από το υγρό που έβραζε το σιτάρι, ανακατεύοντας με ένα σύρμα συνεχώς. Θα χρειαστεί περίπου 3 κουτάλες.
  7. Ρίχνουμε τον πηχτό χυλό που δημιουργήθηκε με το αλεύρι, πίσω στην χύτρα, την μεταφέρουμε ξανά στη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει μία βράση.
  8. Προσθέτουμε τα 500 γραμ. της ζάχαρης και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Δοκιμάζουμε και, αν θέλουμε τη Βαρβάρα πιο γλυκιά, προσθέτουμε επιπλέον ζάχαρη, ανακατεύοντας καλά.
  9. Κατεβάζουμε τη Βαρβάρα από τη φωτιά και σερβίρουμε σε μπωλάκια.
  10. Ρίχνουμε από πάνω μπόλικη κανέλα και καρύδια, τόσο χοντροσπασμένα, όσο και ψιλοκομμένα.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2021/12/%ce%b2%ce%b1%cf%81%ce%b2%ce%ac%cf%81%ce%b1-%ce%b1%cf%83%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ad.html