Μαρμελάδα κεράσι με λικέρ Amaretto και τόνκα
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Υλικά
  • 1,5 κιλό κεράσια (καθαρό φρούτο, υπολογίζουμε το βάρος χωρίς τα κουκούτσια)
  • 1,5 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
  • ½ φακελάκι (12,5 γραμ.) πηκτίνη για μαρμελάδες
  • 4 σπόροι τόνκα
  • 100 ml λικέρ πικραμίγδαλο ή Amaretto
Εκτέλεση
  1. Πλένουμε καλά τα κεράσια, αφαιρούμε τα κουκούτσια (δεν τα πετάμε ακόμα), τα κόβουμε στη μέση και τα ρίχνουμε μέσα σε μία βαθιά κατσαρόλα με αντικολλητικό πάτο.
  2. Τα σκεπάζουμε με την κρυσταλλική ζάχαρη και τα αφήνουμε για περίπου μία ώρα να βγάλουν λίγο από το ζουμί τους.
  3. Στο μεταξύ ξεπλένουμε τα κουκούτσια με 100 ml νερό, και ρίχνουμε το νερό αυτό μέσα στα κεράσια με τη ζάχαρη.
  4. Μετά από τη μία ώρα, προσθέτουμε την πηκτίνη και τους σπόρους τόνκα, βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ανάβουμε τη φωτιά στο δυνατό και περιμένουμε να πάρει μία βράση ανακατεύοντας πού και πού.
  5. Όταν πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και δεν απομακρυνόμαστε από την κατσαρόλα γιατί θα χρειαστεί να αφαιρούμε με μία κουτάλα τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
  6. Συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, και συνεχίζοντας το ξάφρισμα. Επειδή έχουμε βάλει την πηκτίνη, η μαρμελάδα θα πήξει γρήγορα.
  7. Αποσύρουμε την κατσαρόλα για λίγο από τη φωτιά, αφαιρούμε τους σπόρους τόνκα και, χρησιμοποιώντας το ραβδομπλέντερ, λιώνουμε τα φρούτα, αν θέλουμε και όσο θέλουμε.
  8. Επιστρέφουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτουμε το Amaretto, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει για ακόμα 10 λεπτά.
  9. Αποσύρουμε ξανά την κατσαρόλα από τη φωτιά και μοιράζουμε την μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2021/06/cherries-amaretto-tonka-jam.html