Λαχματζούν (η πίτσα της Ανατολής)
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 8
Υλικά
  • για τη ζύμη
  • 500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 300 ml χλιαρό νερό
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • για τον κιμά
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο (ή 250 μοσχαρίσιο και 250 αρνίσιο)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 μεγάλο καρότο τριμμένο
  • 1 μεγάλη κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 250 ml νερό
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • ½ κ.γ. κουρκουμάς
  • ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • για το σερβίρισμα
  • γιαούρτι στραγγιστό
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
  1. Ξεκινάμε με τη ζύμη. Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και την αφήνουμε για 10 λεπτά.
  2. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το μείγμα της μαγιάς, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το αλεύρι και ξεκινάμε να ζυμώνουμε με τον γάντζο. Αν δεν έχουμε σταθερό μίξερ, ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπωλ και προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά όσο ζυμώνουμε.
  3. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη μαλακή που ίσα ίσα ξεκολλάει από τα χέρια.
  4. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μία καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  5. Ετοιμάζουμε το μείγμα του κιμά. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα με αντικολλητικό πάτο να ζεσταθεί και προσθέτουμε τον κιμά.
  6. Καβουρδίζουμε πολύ καλά τον κιμά, μέχρι να αλλάξει εντελώς χρώμα.
  7. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και τον πελτέ και συνεχίζουμε το σωτάρισμα.
  8. Ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε.
  9. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε περιμένοντας να πάρει βράση.
  10. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά. Θέλουμε το μείγμα του κιμά να έχει αρκετό υγρό, να είναι ζουμερό, για να μην στεγνώσει στο ψήσιμο. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
  11. Όταν η ζύμη μας έχει φουσκώσει αρκετά, αλευρώνουμε μια επιφάνεια εργασίας και ρίχνουμε επάνω τη ζύμη.
  12. Την ανοίγουμε λίγο με τα χέρια μας σε ένα παραλληλόγραμμο και τη χωρίζουμε σε 8 ίσα κομμάτια.
  13. Πλάθουμε τα ζυμαράκια σε μπαλάκια και ανοίγουμε το καθένα σε ένα δίσκο, είτε με έναν πλάστη, είτε με τα χέρια μας αν μπορούμε.
  14. Βάζουμε τους δίσκους στο ταψί (χωράνε άνετα 2 σε κάθε ταψί-λαμαρίνα του φούρνου), και απλώνουμε/μοιράζουμε ισόποσα πάνω στον καθένα το μείγμα του κιμά.
  15. Ψήνουμε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά κάθε ταψί.
  16. Σερβίρουμε με γιαούρτι στραγγιστό και φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σημειώσεις
Μπορούμε να ετοιμάσουμε και να χωρίσουμε τη ζύμη και τη γέμιση και, αν δεν θέλουμε να ψήσουμε και τα 8 λαχματζούν την ίδια μέρα, να κρατήσουμε όσα ζυμαράκια θέλουμε στο ψυγείο (μέχρι 2 ημέρες) και να τα ψήσουμε τις επόμενες μέρες.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2021/05/%ce%bb%ce%b1%cf%87%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%bf%cf%8d%ce%bd.html