Μελαχρινή καρυδόπιτα
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 15
Υλικά
  • 6 αβγά
  • 120 γραμ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. λικέρ εσπεριδοειδών (χρησιμοποίησα Cointreau)
  • 4 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 κ.γ. baking powder
  • 2 κ.σ. κακάο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ⅓ κ..γ. γαρίφαλο
  • 150 γραμ. καρύδια τριμμένα
  • για το σιρόπι
  • 450 γραμ. ζάχαρη
  • 450 ml νερό
  • 2 κ.σ. σιρόπι από γλυκό του κουταλιού εσπεριδοειδών (πορτοκάλι, νεράντζι, περγαμόντο) - προαιρετικά
  • για το σερβίρισμα
  • παγωτό καϊμάκι ή κρέμα
Εκτέλεση
  1. Χωρίζουμε τα αβγά σε ασπράδια και κρόκους.
  2. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τα αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε ένα μεγάλο μπωλ ή στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να αφρατέψουν.
  4. Προσθέτουμε το λικέρ και ανακατεύουμε.
  5. Σε ένα μικρό μπωλ αναμιγνύουμε το σιμιγδάλι, το κακάο, το baking powder, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε.
  6. Προσθέτουμε το μείγμα των στερεών υλικών στο μείγμα των αβγών και ανακατεύουμε ίσα ίσα μέχρι να αναμιχθούν τα υλικά.
  7. Με μία σπάτουλα σιλικόνης, ρίχνουμε λίγη λίγη τη μαρέγκα μέσα στο υπόλοιπο μείγμα και την ενσωματώνουμε ανακατεύοντας με πολύ απαλές κινήσεις.
  8. Ρίχνουμε και τα καρύδια και ανακατεύουμε ελάχιστα, μέχρι να ενσωματωθούν κι αυτά στο μείγμα.
  9. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 28-30 εκ., και πασπαλίζουμε με κακάο.
  10. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις, για περίπου 35-40 λεπτά.
  11. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και ανάβουμε τη φωτιά στο δυνατό.
  12. Ανακατεύουμε με μία σπάτουλα σιλικόνης ή ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, σταματάμε το ανακάτεμα και περιμένουμε να πάρει βράση.
  13. Μόλις πάρει βράση, περιμένουμε 2 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  14. Όταν είναι έτοιμο το γλυκό, το βγάζουμε από το φούρνο και κατευθείαν το σιροπιάζουμε.
  15. Αφήνουμε τη μελαχρινή να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια την βάζουμε στο ψυγείο.
  16. Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου, ή κρύα, από το ψυγείο, ιδανικά με μία μπάλα παγωτό καϊμάκι ή κρέμα.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2021/03/%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%b1%cf%87%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%ae-%ce%ba%ce%b1%cf%81%cf%85%ce%b4%cf%8c%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%b1.html