Χριστουγεννιάτικα μπισκότα σε κουτί για δώρο Μία ζύμη - Τέσσερις παραλλαγές
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 50
Υλικά
  • 400 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματλιου
  • 400 γραμ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 2 αβγά
  • 800 γραμ. αλεύρι
  • 2 κ.σ. κακάο
  • ξύσμα από ένα μανταρίνι
  • εκχύλισμα ή άρωμα βανίλιας
  • εκχύλισμα ή άρωμα μέντας
  • 150 γραμ. κουβερτούρα
  • 100 γραμ. ζάχαρη άχνη
  • μαρμελάδα πορτοκάλι-μανταρίνι(ή σκέτο πορτοκάλι ή σκέτο μανταρίνι)
  • χριστουγεννιάτικα κας-κας ή χρωματιστή τρούφα, m&m's, χριστουγεννιάτικα μπαστουνάκια γλυφιτζούρια κ.λ.π. για το στόλισμα
Εκτέλεση
  1. Ξεκινάμε χτυπώντας καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ.
  2. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  3. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο ελάχιστο, ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και το ενσωματώνουμε στο μείγμα.
  4. Μαζεύουμε τη ζύμη από το μπωλ και φτιάχνουμε μία μπάλα.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο, αφήνουμε το ένα μισό στην άκρη και χωρίζουμε το δεύτερο μισό σε άλλα δύο μέρη.
  6. Ρίχνουμε το ένα τέταρτο της ζύμης πάλι μέσα στον κάδο, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε.
  7. Μαζεύουμε τη ζύμη από το μπωλ, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο.
  8. Ρίχνουμε το δεύτερο τέταρτο της ζύμης στον κάδο, προσθέτουμε το ξύσμα μανταρινιού και ανακατεύουμε.
  9. Μαζεύουμε και αυτή τη ζύμη από το μπωλ, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο.
  10. Ρίχνουμε την υπόλοιπη (είναι η μισή από την αρχική) ζύμη στον κάδο, προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε.
  11. Μαζεύουμε τη ζύμη από τον κάδο, τη χωρίζουμε στα δύο και επαναφέρουμε το ένα μέρος στον κάδο.
  12. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, ανακατεύουμε, μαζεύουμε τη ζύμη, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο.
  13. Ρίχνουμε την τελευταία ζύμη ξανά στον κάδο, προσθέτουμε το εκχύλισμα μέντας, ανακατεύουμε, μαζεύουμε τη ζύμη, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο.
  14. Αφήνουμε τις ζύμες τουλάχιστον μισή ώρα στο ψυγείο πριν τις ανοιξουμε για να φτιάξουμε τα μπισκότα.
  15. Για τα λευκά και τα σοκολατένια μπισκότα βανίλιας και τα σοκολατένια μπισκότα με μέντα, απλώνουμε τη ζύμη σε φύλλο (ύψους περίπου 5 χιλ.), κόβουμε σχέδια με χριστουγεννιάτικα κουπ-πατ και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  16. Για τα λευκά μπισκότα με ξύσμα μανταρίνι, φτιάχνουμε μπαλάκια (ίσου μεγέθους) με τα χέρια μας, τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί,τα πιέζουμε ελαφρά με τον αντίχειρά μας, ώστε να δημιουργηθεί μία κοιλότητα, στην οποία προσθέτουμε ¼ κ.γ. μαρμελάδα.
  17. Ψήνουμε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 170 βαθμούς για περίπου 10-12 λεπτά.
  18. Τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά σε σχάρα και μετά τα στολίζουμε.
  19. Τα λευκά μπισκότα βανίλιας μπορούμε να τα στολίσουμε με λιωμένη κουβερτούρα ή γλάσο με ζάχαρη άχνη και βανίλια, και χρωματιστά κας-κας.
  20. Τα σοκολατένια μπισκότα βανίλιας μπορούμε να τα στολίσουμε με λιωμένη κουβερτούρα και χρωματιστά κας-κας ή m&m's.
  21. Τα σοκολατένια μπισκότα μέντας μπορούμε να τα στολίσουμε σε γλάσο άχνης (με μέντα) και σπασμένα χριστουγεννιάτικα μπαστουνάκια γλυφιτζούρια ή κας κας.
  22. Τα μπισκοτάκια μανταρινιού δεν χρειάζονται επιπλέον στόλισμα.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2020/12/christmas-cookie-box.html