Γαλακτομπούρεκο, το κλασικό
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 10
Υλικά
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 120 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 250 γραμ. ζάχαρη
  • 5 κρόκους αβγών
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 500 γραμ. φύλλο κρούστας (μπορεί να χρειαστεί λιγότερο, ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού)
  • 150 γραμ. βούτυρο λιωμένο
  • για το σιρόπι
  • 500 γραμ. ζάχαρη
  • 250 ml νερό
  • χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
  1. Βάζουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα να ζεσταθεί πολύ.
  2. Σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπάμε τους κρόκους των αβγών με το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη.
  3. Μόλις το γάλα ζεσταθεί καλά, είναι έτοιμο να βράσει, το ρίχνουμε σιγά σιγά στο μείγμα των αβγών, ανακατεύοντας συνεχώς.
  4. Μεταφέρουμε την κρέμα ξανά στην κατσαρόλα και στο μάτι της κουζίνας και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει καλά. Θα πρέπει να χαράσσουμε ένα "αυλάκι" με την κουτάλα και αυτό περίπου να στέκεται.
  5. Κατεβάζουμε την κρέμα από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύουμε καλά και την αφήνουμε στην άκρη, ξεσκέπαστη.
  6. Αλείφουμε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος με βούτυρο και στρώνουμε τα μισά φύλλα της συσκευασίας, τα οποία έχουμε βουτυρώσει καλά.
  7. Ρίχνουμε από πάνω την κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα με μία σπάτουλα και γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί.
  8. Σκεπάζουμε την κρέμα με τα υπόλοιπα βουτυρωμένα φύλλα ή, αν το ταψί μας είναι σχετικά μικρό και έχει ήδη σκεπαστεί η κρέμα με τα φύλλα που γυρίσαμε, απλώνουμε λίγα βουτυρωμένα φύλλα.
  9. Κόβουμε τις άκρες που περισσεύουν και χαράσσουμε το γαλακτομπούρεκο με ένα μαχαίρι λίγο-λίγο, προσέχοντας πολύ να μη φτάσουμε στην κρέμα.
  10. Το περιχύνουμε με το βούτυρο που έχει περισσέψει, το ραντίζουμε με ελάχιστο νερό και ψήνουμε στους 170 βαθμούς με αντιστάσεις για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να χρυσισει καλά το πάνω φύλλο.
  11. Στο μεταξύ βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για το σιρόπι.
  12. Ανακατευουμε με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και μετά το αφήνουμε να βράσει.
  13. Μόλις πάρει μία βράση το κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
  14. Μόλις βγει το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο το περιχύνουμε με το σιρόπι το οποίο θέλουμε να έχει κρυώσει ελαφρώς.
  15. Το αφήνουμε για τουλάχιστον 2-3 ώρες μέχρι να κρυώσει και να πιει όλο το σιρόπι πριν το κόψουμε.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2020/04/%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%b5%ce%ba%ce%bf.html