Ελιόψωμα με πάστα ελιάς
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 12
Υλικά
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 25 γραμ. νωπή μαγιά
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 500 ml νερό χλιαρό
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 100 γραμ. πάστα ελιάς
Εκτέλεση
  1. Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο από το νερό μαζί με το αλάτι.
  2. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το μείγμα της μαγιάς, το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε με το γάντζο. Αν δεν έχουμε μίξερ με γάντζο, βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη λεκάνη και ζυμώνουμε με τα χέρια.
  3. Ζυμώνουμε ίσα ίσα μέχρι να έχουμε μία μαλακή και ελαστική ζύμη, που ακόμα κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας.
  4. Λαδώνουμε λίγο τα χέρια μας, πλάθουμε μια μεγάλη μπάλα τη ζύμη, την αφήνουμε στη λεκάνη ή τον κάδο του μίξερ, τη σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  5. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο και βάζουμε επάνω τη ζύμη.
  6. Την απλώνουμε λίγο με τα χέρια μας και τη χωρίζουμε σε 12 ίσα μέρη, τα οποία πλάθουμε σε μπαλάκια.
  7. Παίρνουμε το κάθε μπαλάκι ζύμης, το πλάθουμε σε ένα μπαστουνάκι, το πλαταίνουμε με τα χέρια μας, απλώνουμε σε κάθε ένα από ένα κουταλάκι του γλυκού γεμάτο πάστα ελιάς, το διπλώνουμε κατά πλάτος και το τυλίγουμε σε ένα μικρό ρολάκι (ή πλεξούδα αν είμαστε πιο επιδέξιοι).
  8. Απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε 2 μεγάλα ταψιά και τοποθετούμε τα ελιόψωμα αραιά αραιά γιατί θα φουσκώσουν κι άλλο.
  9. Σκεπάζουμε τα ταψιά με καθαρές πετσέτες και αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν τα ελιόψωμα για περίπου 30 λεπτά.
  10. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα και βάζουμε στον πάτο του ένα μπωλ με λίγο νερό.
  11. Βάζουμε τα ταψιά στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει ελαφρώς η κόρα τους.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2020/04/%ce%b5%ce%bb%ce%b9%cf%8c%cf%88%cf%89%ce%bc%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%cf%80%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ac%cf%82.html