Μακαρονάδα με άγρια μανιτάρια
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 6
Υλικά
  • 500 γραμ. ζυμαρικά, κατά προτίμηση μακριά (σπαγκέτι, λινγκουίνι, κλπ)
  • 250 γραμ. φρέσκα μανιτάρια, κατά προτίμηση άγρια
  • 50 γραμ. αποξηραμένα μανιτάρια (χρησιμοποίησα βωλίτες και κανθαρέλες)
  • 100 γραμ. βούτυρο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 4-5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι (μόνο τα φυλλαράκια)
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
  • αλάτι, πιπέρι
  • για τη γκρεμολάτα με ψωμί
  • 2 κ.γ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ψίχουλα ψωμιού
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο επιπλέον
  • ξύσμα από μισό λεμόνι επιπλέον
  • ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
Εκτέλεση
  1. Βάζουμε νερό για να βράσουμε τα ζυμαρικά, και τα ετοιμάζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου τους.
  2. Στο μεταξύ, κόβουμε τα φρέσκα μανιτάρια σε μικρά κομμάτια και βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια να μουλιάσουν σε 100 ml ζεστό νερό.
  3. Σε ένα βαθύ τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τα φρέσκα μανιτάρια.
  4. Τα σωτάρουμε μέχρι να μαραθούν και προσθέτουμε το σκόρδο.
  5. Συνεχίζουμε το σωτάρισμα για ένα λεπτό και σβήνουμε με το κρασί.
  6. Ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ του κρασιού, και προσθέτουμε τα μουλιασμένα αποξηραμένα μανιτάρια, μαζί με το νερό τους, που τώρα έχει γίνει ένας νόστιμος ζωμός μανιταριών.
  7. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το θυμάρι και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
  8. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε, μέχρι να πάρει μία βράση.
  9. Μέχρι τώρα θα πρέπει να έχουν βράσει τα ζυμαρικά μας, τα οποία μεταφέρουμε στο τηγάνι, χωρίς να πετάξουμε το νερό στο οποίο έβραζαν.
  10. Ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε τη φωτιά. Αν δούμε ότι τα ζυμαρικά απορροφούν αμέσως όλα τα υγρά, προσθέτουμε λίγο από το νερό που έβραζαν.
  11. Κλείνουμε με καπάκι το τηγάνι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  12. Σε ένα μικρό τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις αυτό ζεσταθεί, προσθέτουμε τα ψίχουλα του ψωμιού, τον μαϊντανο, το ξύσμα λεμονιού και το σκόρδο σε σκόνη και ανακατεύουμε.
  13. Ανακατεύουμε μέχρι να ξεροψηθούν τα ψίχουλα του ψωμιού και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  14. Σερβίρουμε τη μακαρονάδα με το μείγμα της γρεμολάτα από πάνω, και προαιρετικά λίγη τριμμένη παρμεζάνα.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2019/11/wild-mushroom-pasta.html