Τάρτα με τυριά, πράσο και μπέικον
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 10
Υλικά
  • για τη ζύμη
  • 150 γραμ. βούτυρο
  • 300 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 120 ml κρύο νερό
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • για τη γέμιση
  • 150 γραμ. μπέικον ψιλοκομμένο
  • 450 γραμ. πράσα ψιλοκομμένα
  • 4 αβγά
  • 200 γραμ. κρέμα γάλακτος
  • 150 γραμ. γραβιέρα τριμμένη
  • 100 γραμ. ρεγκάτο τριμμένο
  • 100 γραμ. τυρί κρέμα τύπου φιλαδέλφεια
  • αλάτι, πιπέρι
  • ⅛ κ.γ. μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
  1. Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη. Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  2. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε χρησιμοποιώντας τον γάντζο. Αν δεν έχουμε, ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπωλ, ανακατεύουμε στην αρχή με μία κουτάλα και στη συνέχεια ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να δημιουργηθεί μία ενιαία μαλακή ζύμη.
  3. Τυλίγουμε τη ζύμη σε διάφανη μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα.
  4. Για τη γέμιση, ξεκινάμε σωτάροντας ελαφρώς το μπέικον, και στη συνέχεια προσθέτουμε και τα πράσα και τα γυρνάμε μέχρι να μαραθούν.
  5. Σε ένα μεγάλο μπωλ σπάμε και χτυπάμε τα αβγά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε με έναν αβγοδάρτη.
  6. Ρίχνουμε στο μείγμα με τα αβγά τα τυριά, και το μπέικον με το πράσο και ανακατεύουμε με μία κουτάλα.
  7. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο. Αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο και ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 2-3 χιλιοστών με τον πλάστη.
  8. Μεταφέρουμε το φύλλο σε μία ταρτιέρα και κόβουμε όση ζύμη περισσεύει.
  9. Ρίχνουμε από πάνω τη γέμιση και την απλώνουμε αν χρειάζεται, ώστε να έχει ομοιόμορφο ύψος.
  10. Βάζουμε την ταρτιέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις και ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει από πάνω η γέμιση.
  11. Αν έχουμε αμφιβολία για το εάν έχει ψηθεί καλά μέχρι μέσα, ελέγχουμε ανοίγοντας το φούρνο και κουνώντας ελαφρώς την ταρτιέρα (προσοχή! γάντια φούρνου!), Αν "τρέμει" λιγάκι στο κέντρο, θέλει λίγο ακόμα ψήσιμο. Είναι έτοιμη όταν δεν κουνιέται καθόλου με το κούνημα.
Σημειώσεις
Με τη ζύμη που πιθανόν να περισσέψει, μπορούμε να φτιάξουμε αλμυρά μπισκοτάκια με λίγη τριμμένη παρμεζάνα.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2019/10/cheese-leek-bacon-quiche.html