Μοσχαράκι κοκκινιστό με κόκκινο κρασί και χοντρό μακαρόνι
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 6
Υλικά
  • 30 γραμ. βούτυρο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 κιλό μοσχαράκι (σπάλα) κομμένο σε κομμάτια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 150 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 200 ml χυμό ντομάτας
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 5 φύλλα δάφνης
  • 2-3 κόκκους μπαχάρι
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 πακέτο χοντρό μακαρόνι (για παστίτσιο)
Εκτέλεση
  1. Βάζουμε μία μέτρια κατσαρόλα με βαρύ αντικολλητικό πάτο στην εστία και ανάβουμε δυνατή φωτιά.
  2. Μόλις κάψει καλά η κατσαρόλα, ρίχνουμε το λάδι και το βούτυρο.
  3. Όταν λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε προσεκτικά τα κομμάτια του κρέατος να σωταριστούν, προσέχοντας να μην ρίξουμε πολλά κομμάτια μαζί και πέσει απότομα η θερμοκρασία.
  4. Σωτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος από όλες τις πλευρές καλά.
  5. Όταν σκουρύνουν αρκετά, τα αποσύρουμε από την κατσαρόλα και ρίχνουμε το κρεμμύδι.
  6. Σωτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε και το σκόρδο, ανακατεύουμε και επαναφέρουμε το κρέας (μαζί με όσα υγρά έχει βγάλει) στην κατσαρόλα.
  7. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό, έτσι ώστε να εξατμιστεί το περισσότερο αλκοόλ.
  8. Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, τον πελτέ, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι και την πάπρικα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  9. Ρίχνουμε και λίγο νερό, να σκεπάζει τα κομμάτια του κρέατος, και μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή προς μέτρια, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράζει για περίπου 2,5 ώρες.
  10. Στο μεταξύ ελέγχουμε πού και πού αν χρειάζεται να προσθέσουμε περισσότερο νερό. Το φαγητό είναι έτοιμο όταν τα κομμάτια του κρέατος έχουν μαλακώσει τόσο που διαλύονται με την κουτάλα, και η σάλτσα έχει μελώσει.
  11. Λίγο πριν την ώρα του φαγητού ετοιμάζουμε τα μακαρόνια, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
  12. Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο μακαρόνια και μία γεναία μερίδα μοσχαράκι μαζί με μπόλικη σάλτσα από πάνω.
  13. Αν θέλουμε, μπορούμε να τρίψουμε από πάνω κάποιο τυρί της αρεσκείας μας.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2019/01/red-wine-tomato-veal-stew.html