Χριστουγεννιάτικο κέικ σοκολάτας με ζεστό κρασί (Gluhwein)
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 20
Υλικά
  • 150 ml ζεστό χριστουγεννιάτικο κρασί (gluhwein)*
  • 250 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κυβάκια
  • 275 γραμ. κουβερτούρα, κομμένη σε κομμάτια
  • 300 γραμ. μαλακή καστανή ζάχαρη
  • 5 αβγά
  • 275 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • ½ κ.γ. baking powder
  • για το γλάσο
  • 200 γραμ. κρέμα γάλακτος
  • 200 γραμ. κουβερτούρα
  • 1 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση
  1. Σε μία μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το gluhwein.*
  2. Σβήνουμε τη φωτιά πριν βράσει, προσθέτουμε το βούτυρο και τη σοκολάτα, και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τελείως.
  3. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει κι αυτή.
  4. Σε ένα μπωλ σπάμε τα αβγά και τα χτυπάμε ελαφρώς.
  5. Ρίχνουμε στο μείγμα τα αβγά και ανακατεύουμε (καλύτερα τώρα με έναν αβγοδάρτη).
  6. Προσθέτουμε το αλεύρι, το baking powder, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
  7. Βουτυρώνουμε μία φόρμα και καλύπτουμε τα τοιχώματα με κακάο. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς με αέρα, για περίπου 1 ώρα. Το κέικ είναι έτοιμο όταν εισάγουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του, και η λάμα του βγαίνει καθαρή.
  9. Όταν είναι έτοιμο, το αφήνουμε να κρυώσει καλά και μετά ξεφορμάρουμε.
  10. Όταν έχει κρυώσει τελείως το κέικ, ετοιμάζουμε το γλάσο.
  11. Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος. Όσο ζεσταίνεται, σπάμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και την βάζουμε σε ένα μπωλ.
  12. Λίγο πριν βράσει η κρέμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και την ρίχνουμε πάνω από την κουβερτούρα.
  13. Αφήνουμε για ένα λεπτό περίπου να σταθεί, και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα σιλικόνης, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
  14. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.
  15. Ρίχνουμε το γλάσο πάνω στο κέικ.
  16. Στολίζουμε το κέικ με χριστουγεννιάτικα κας κας, ή χρωματιστή ζάχαρη.
Σημειώσεις
* Αν φτιάξουμε μόνοι μας το gluwein, σουρώνουμε το κρασί από τα μπαχαρικά και τα φρούτα, και επαναφέρουμε τα 150 ml στην κατσαρόλα.

Η αρχική συνταγή από εδώ.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2018/12/christmas-gluhwein-chocolate-cake.html