Κόβουμε το βούτυρο και την κουβερτούρα σε κομμάτια και τα βάζουμε να λιώσουν σε μπεν μαρί ή σε ένα κατσαρολάκι με αντικολλητικό πάτο.
Μόλις λιώσουν, τα αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
Ρίχνουμε μέσα τις 2 ζάχαρες και ανακατεύουμε με έναν αβγοδάρτη.
Προσθέτουμε τη βανίλια ή το ξύσμα πορτοκαλιού και τα αβγά και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε τέλος και το αλεύρι και το ανακατεύουμε κι αυτό.
Λαδώνουμε τις θήκες από μία φόρμα για μάφινς και μοιράζουμε το μείγμα ισομερώς στις 12 θήκες.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα για περίπου 20-25 λεπτά.
Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, παίρνουμε ένα ποτήρι ή μπωλάκι ίδιου μεγέθους με τις θήκες της φόρμας ή μία δεύτερη φόρμα ή ακόμα και ένα οποιδήποτε σφαιρικό αντικείμενο σε αυτό το μέγεθος (εγώ χρησιμοποίησα ένα πολύ μικρό πορτοκάλι) και πιέζουμε στο κέντρο από κάθε ένα brownie-muffin, ώστε να πάρει το σχήμα ενός μπωλ.
Αφήνουμε να κρυώσουν αρκετά ώστε να ξεφορμάρονται και σερβίρουμε με παγωτό της επιλογής μας.