Τριφτή βασιλόπιτα
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 12
Υλικά
  • 1 κούπα (250 γραμ.) βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κούπα (250 γραμ.) ζάχαρηλευκή κρυσταλλική
  • 2 κρόκους αβγών
  • 2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. γαρίφαλο
  • 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ.σόδα
  • άχνη ζάχαρη για το στόλισμα
Εκτέλεση
  1. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι ν' αφρατέψει.
  2. Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους και στη συνέχεια το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ.
  3. Ανακατεύουμε το μισό αλεύρι με το αλάτι, τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο.
  4. Τα ρίχνουμε στο μίγμα του βουτύρου μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι λίγο λίγο και, είτε αλλάζουμε εξάρτημα και συνεχίζουμε να χτυπάμε το μείγμα με τον γάντζο, είτε αρχίζουμε να ζυμώνουμε με το χέρι, μέχρι να γίνει μια ζύμη, όπως η ζύμη της τάρτας ή του κουραμπιέ.
  5. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια στρόγγυλη φόρμα ή ταψί διαμέτρου 25 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς με αντιστάσεις για 30'-35', μέχρι να ροδίσει καλά. Πριν κρυώσει τελείως, ρίχνουμε από πάνω την άχνη ζάχαρη.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2013/12/new-years-cake.html