Μικρά ατομικά ψωμάκια
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 12
Υλικά
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 4 κ.σ. χλιαρό νερό
  • 240 ml γάλα
  • 45 γραμ. βούτυρο
  • 1 αβγό
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 400 γραμ. αλεύρι
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μεγάλο μπωλ ή στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη μαγιά και το χλιαρό νερό (όχι ζεστό, χλιαρό).
  2. Μέχρι να διαλυθεί η μαγιά βάζουμε το γάλα και το βούτυρο σε ένα μπωλάκι και τα ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων (εναλλακτικά σε ένα κατσαρολάκι), μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ζεσταθεί ελαφρώς το γάλα. Αφήνουμε να κρυώσει, να γίνει χλιαρό.
  3. Χτυπάμε το αβγό ελαφρώς και το προσθέτουμε στη διαλυμένη πια μαγιά, μαζί με τη ζάχαρη, το αλάτι και το ⅓ από το αλεύρι και ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε το μείμα γάλα-βούτυρο, αφού επιβεβαιώσουμε ότι είναι χλιαρό, και όχι ζεστό, και ανακατεύουμε.
  5. Ρίχνουμε άλλο ⅓ από το αλεύρι και ανακατεύουμε.
  6. Μόλις ενσωματωθεί και αυτό, προσθέτουμε το τελευταίο μέρος από το αλεύρι.
  7. Σε αυτό το σημείο, αν το μίξερ μας έχει το εξάρτημα γάντζος, ξεκινάμε να δουλεύουμε τη ζύμη με αυτό, ζυμώνοντας για περίπου 5 λεπτά. Αν δεν έχουμε, αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια.
  8. Η ζύμη μας είναι έτοιμη όταν είναι απαλή και ελαστική, αλλά έχουμε υπόψη μας ότι θα κολλάει ακόμα ελαφρώς. Αποφεύγουμε να προσθέσουμε κι άλλο αλεύρι, γιατί δεν θα γίνουν αφράτα.
  9. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπωλ, το οποίο έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο. Καλύπτουμε και την ίδια τη ζύμη με ελαιόλαδο, και σκεπάζουμε το μπωλ με μια νωπή πετσέτα.
  10. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 1-1,5 ώρα. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να έχει διπλασιαστεί σε όγκο.
  11. Αφού φουσκώσει, αλευρώνουμε τον πάγκο της κουζίνας ή μια μεγάλη επιφάνεια κοπής, και μεταφέρουμε εκεί πάνω τη ζύμη.
  12. Την πατάμε λίγο με τα χέρια μας και τη διαμορφώνουμε σε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο.
  13. Με ένα μεγάλο μαχαίρι χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 ίσα κομμάτια, τα οποία πλάθουμε σε μπαλλάκια με τα χέρια μας.
  14. Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε μέσα τα κομμάτια της ζύμης, έτσι ώστε να μην αγγίζουν το ένα το άλλο, να έχουν μια απόσταση μεταξύ τους 1-2 εκατοστά.
  15. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για δεύτερη φορά, γύρω στη μισή ώρα, μέχρι τα κομμάτια της ζύμης να αρχίσουν να αγγίζουν πια το ένα το άλλο.
  16. Λαδώνουμε λίγο τα ψωμάκια από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις, για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν ένα ελαφρώς χρυσαφένιο χρώμα.
  17. Αν αντέξουμε και δεν τα καταναλώσουμε όλα αμέσως ζεστά-ζεστά, μπορούμε να χωρίσουμε τα ψωμάκια και να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2017/10/dinner-rolls.html