Σφολιάτες με ζαμπόν, γραβιέρα, σπανάκι και καραμελωμένο κρεμμύδι
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 6
Υλικά
  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 30 γραμ. βούτυρο
  • 20 γραμ. αλεύρι
  • 200 ml γάλα
  • ⅛ κ.γ. baking powder
  • ⅛ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 200 γραμ. ζαμπόν
  • 250 γραμ. γραβιέρα Νάξου
  • 200 γραμ. σπανάκι (φύλλα baby)
  • 2 κ.σ. καραμελωμένο κρεμμύδι (βλ. σημειώσεις)
  • 1 κρόκο αβγού
Εκτέλεση
  1. Σε ένα κατσαρολάκι ετοιμάζουμε μπεσαμέλ, ρίχνοντας το βούτυρο.
  2. Μόλις αρχίσει να λιώνει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με αβγοδάρτη.
  3. Ανακατεύοντας, προσθέτουμε το γάλα, το baking powder, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο.
  4. Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πήξει.
  5. Προσθέτουμε το σπανάκι, ανακατεύουμε για λίγο, μέχρι να ζεματιστεί, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  6. Κόβουμε τις φέτες του ζαμπόν σε κομματάκια, και τα ρίχνουμε στη μπεσαμέλ.
  7. Προσθέτουμε 200 γραμ. από το τυρί και το καραμελωμένο κρεμμύδι και ανακατεύουμε.
  8. Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας και κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια, περίπου 10 εκ. η κάθε πλευρά.
  9. Βάζουμε στο κέντρο του κάθε τετραγώνου περίπου 2 κ.σ. από το μείγμα και διπλώνουμε όλες τις γωνίες προς τα μέσα, χωρίς να τις ενώνουμε στο κέντρο.
  10. Ανακατεύουμε τον κρόκο με ελάχιστο νεράκι και απλώνουμε με ένα πινέλο πάνω στη σφολιάτα.
  11. Μοιράζουμε τα υπόλοιπα 50 γραμ. τυριού στο κέντρο της κάθε σφολιάτας.
  12. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
  13. Σερβίρουμε χλιαρά.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2017/06/ham-cheese-puffs.html