Σφολιάτες με ζαμπόν, γραβιέρα, σπανάκι και καραμελωμένο κρεμμύδι
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
Συντάκτης: My Bliss Food
Μερίδες: 6
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 30 γραμ. βούτυρο
- 20 γραμ. αλεύρι
- 200 ml γάλα
- ⅛ κ.γ. baking powder
- ⅛ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- αλάτι, πιπέρι
- 200 γραμ. ζαμπόν
- 250 γραμ. γραβιέρα Νάξου
- 200 γραμ. σπανάκι (φύλλα baby)
- 2 κ.σ. καραμελωμένο κρεμμύδι (βλ. σημειώσεις)
- 1 κρόκο αβγού
- Σε ένα κατσαρολάκι ετοιμάζουμε μπεσαμέλ, ρίχνοντας το βούτυρο.
- Μόλις αρχίσει να λιώνει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με αβγοδάρτη.
- Ανακατεύοντας, προσθέτουμε το γάλα, το baking powder, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο.
- Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πήξει.
- Προσθέτουμε το σπανάκι, ανακατεύουμε για λίγο, μέχρι να ζεματιστεί, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Κόβουμε τις φέτες του ζαμπόν σε κομματάκια, και τα ρίχνουμε στη μπεσαμέλ.
- Προσθέτουμε 200 γραμ. από το τυρί και το καραμελωμένο κρεμμύδι και ανακατεύουμε.
- Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας και κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια, περίπου 10 εκ. η κάθε πλευρά.
- Βάζουμε στο κέντρο του κάθε τετραγώνου περίπου 2 κ.σ. από το μείγμα και διπλώνουμε όλες τις γωνίες προς τα μέσα, χωρίς να τις ενώνουμε στο κέντρο.
- Ανακατεύουμε τον κρόκο με ελάχιστο νεράκι και απλώνουμε με ένα πινέλο πάνω στη σφολιάτα.
- Μοιράζουμε τα υπόλοιπα 50 γραμ. τυριού στο κέντρο της κάθε σφολιάτας.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
- Σερβίρουμε χλιαρά.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2017/06/ham-cheese-puffs.html
3.5.3208