Κρεατόπιτα με χειροποίητο εύκολο φύλλο
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 8
Υλικά
  • για τα φύλλα
  • 250 ml χλιαρό νερό
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 700 - 750 γραμ. αλεύρι
  • αλάτι
  • για τον κιμά
  • 500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  • 4 πράσα κομμένα σε ροδέλες
  • 2 αβγά
  • 250 γραμ. τυρί ρεγγάτο τριμένο
  • ⅛ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • επιπλέον
  • 125 γραμ. βούτυρο λιωμένο
  • 180-200 ml ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
  • νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Εκτέλεση
  1. Ξεκινάμε με το ζυμάρι. Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε το νερό, το ξύδι, το λάδι και το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι, ζυμώνοντας ενδιαμέσως. Αναλόγως με τη μάρκα, μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο αλεύρι. Θέλουμε να έχουμε μία ζύμη μαλακή, η οποία ίσα που θα ξεκολλάει από τα χέρια.
  3. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για περίπου μία ώρα στο ψυγείο.
  4. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ζεματίζουμε τα πράσα, και τα στραγγίζουμε πολύ καλά.
  5. Σωτάρουμε το κρεμμύδι και τον κιμά, μέχρι αυτός να καβουρδιστεί καλά.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, τα πράσα, τα αβγά (τα οποία έχουμε χτυπήσει για λίγο) και το ρεγγάτο.
  7. Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει.
  8. Βγάζουμε το ζυμάρι από το ψυγείο, και με ένα μαχαίρι το χωρίζουμε στα 4 και πλάθουμε 4 μπαλάκια.
  9. Ανοίγουμε το πρώτο μπαλάκι σε φύλλο με τον πλάστη.
  10. Αλείφουμε με ένα πινέλο όλη την επιφάνεια του φύλλου με λιωμένο βούτυρο.
  11. Διπλώνουμε το φύλλο από την μία μεριά κατά τα ⅔, και αλείφουμε τη διπλωμένη επιφάνεια με βούτυρο.
  12. Φέρνουμε από πάνω το άλλο ⅓ να διπλώσει, έτσι ώστε να έχουμε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Αλείφουμε τη διπλωμένη επιφάνεια με βούτυρο.
  13. Διπλώνουμε τώρα κατά μήκος, πάλι στα 3, πρώτα από τη μία μεριά κατά τα ⅔ και αλείφουμε τη διπλωμένη επιφάνεια με βούτυρο.
  14. Τελειώνουμε φέρνοντας την αντίθετη πλευρά από πάνω, και έχουμε ένα πακετάκι, το οποίο πιέζουμε περιμετρικά με τα δάχτυλά μας να κλείσει καλά, πασπαλίζουμε με νισεστέ και αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει το βούτυρο.
  15. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα άλλα 3 φύλλα, τα οποία αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει το βούτυρο.
  16. Μόλις δούμε ότι το πρώτο πακετάκι έχει κρυώσει καλά, απλώνουμε λίγο νισεστέ στον πάγκο μας και το ανοίγουμε σε φύλλο.
  17. Λαδώνουμε καλά το ταψί μας και, με τη βοήθεια του πλάστη, τοποθετούμε το φύλλο στο ταψί.
  18. Λαδώνουμε καλά το φύλλο και απλώνουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο.
  19. Ρίχνουμε πάνω από το δεύτερο φύλλο τη γέμιση και σκεπάζουμε με το τρίτο φύλλο.
  20. Λαδώνουμε καλά το τρίτο φύλλο και τοποθετούμε από πάνω το τέταρτο φύλλο, λίγο πιο σουρωτά, να μην είναι τεντωμένο.
  21. Με ένα μαχαίρι κόβουμε το φύλλο που περισσεύει πολύ, αφήνουμε όμως λίγο για να σχηματίσουμε τον κόθρο, τυλίγοντας προσεκτικά τις άκρες προς τα μέσα, γύρω γύρω στο ταψί.
  22. Χαράσσουμε με μαχαίρι την πίτα σε 8 κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 στις αντιστάσεις, για περίπου 1 ώρα.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2017/02/minced-meat-pie.html