Χριστουγεννιάτικο κέικ φρούτων
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 12
Υλικά
  • 750 γραμ. ποικιλία ξερών φρούτων (χρησιμοποίησα χουρμάδες, cranberries, raspberries, σταφίδες)
  • 175 γραμ. βούτυρο
  • 250 γραμ. σκούρη καστανή ζάχαρη
  • 250 γραμ. κρέμα κάστανου
  • 100 ml κονιάκ
  • ξύσμα και χυμό από 2 πορτοκάλια
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 3 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 250 γραμ. αλεύρι
  • ½ κ.γ. baking powder
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • για το γλάσο
  • 300 γραμ. τυρί κρέμα ( τύπου philadelphia)
  • 200 γραμ. ζάχαρη άχνη
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • 2 κ.σ. γάλα
  • για τα δεντράκια
  • 5 χωνάκια μπισκότου (για παγωτό)
  • 150 γραμ. κουβερτούρα
  • ιδοκάρυδο ή λευκή τρούφα
Εκτέλεση
  1. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τα ξερά φρούτα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το κονιάκ, το ξύσμα και τον χυμό των πορτοκαλιών και το ξύσμα του λεμονιού και το κάστανο. Ανάβουμε τη φωτιά στο τέρμα, και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά.
  2. Μόλις είναι έτοιμα τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν για μισή περίπου ώρα.
  3. Όταν κρυώσουν προσθέτουμε τα αβγά, το αλεύρι, το baking powder και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε.
  4. Σε μία φόρμα με αποσπώμενο πάτο (η δικιά μου είναι 24 εκατ.), στρώνουμε λαδόκολλα, τόσο κάτω, όσο και γύρω-γύρω, προσέχοντας το γύρω-γύρω να έχει ύψος σχεδόν διπλάσιο από τη φόρμα.
  5. Τυλίγουμε τη φόρμα με ένα διπλωμένο αλουμινόχαρτο, προσέχοντας πάλι να έχει σχεδόν το διπλάσιο ύψος από τη φόρμα (αυτό το κάνουμε ώστε να ψηθεί αργά-αργά το κέικ).
  6. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για περίπου 1 ώρα και ¾.
  7. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά, και στη συνέχεια το τυλίγουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο ή μεμβράνη, μέχρι να το διακοσμήσουμε.
  8. Ετομάζουμε το γλάσο χτυπώντας τα υλικά καλά στο μίξερ. Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του κέικ.
  9. Για τα δεντράκια, λιώνουμε την κουβερτούρα, την ρίχνουμε σε ένα βαθύ πιάτο και βουτάμε τα χωνάκια, προσέχοντας να καλυφθούν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.
  10. Κάθε ένα που βουτάμε στην κουβερτούρα, το καλύπτουμε στη συνέχεια με το ινδοκύρυδο ή την τρούφα, και τα τοποθετούμε πάνω στο κέικ.
  11. Στολίζουμε με βρώσιμη χρυσόσκονη ή glitter, αστεράκια, τρούφα ή ό,τι άλλο μας αρέσει.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2016/12/christmas-fruit-cake.html