Σπιτικό κατσικίσιο τυρί και τα φετινά Food Blog Awards
 
 
Συντάκτης:
Υλικά
  • 2 κεσεδάκια κατσικίσιο γιαούρτι
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ψιλοκομμένο λεμονοθύμαρο (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες (πραιρετικά)
  • 4 γάζες (από το φαρμακείο)
Εκτέλεση
  1. Θα χρειαστούμε δύο γάζες (που μπορούμε να βρούμε σε οποιοδήποτε φαρμακείο), τις οποίες τοποθετούμε σταυρωτά μέσα σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, το οποίο στηρίζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ.
  2. Ρίχνουμε μέσα δύο κεσεδάκια κατσικίσιο γιαούρτι, από το οποίο έχουμε αφαιρέσει όση περισσότερη από την πέτσα μπορούμε.
  3. Στη συνέχεια, μαζεύουμε τις άκρες από τις γάζες, φτιάχνοντας ένα πουγκάκι, το οποίο δένουμε με σπάγκο.
  4. Το κρεμάμε χρησιμοποιώντας τον ίδιο σπάγκο από μία ξύλινη μακριά κουτάλα.
  5. Βγάζουμε το σουρωτήρι από κάτω και στερεώνουμε το πουγκάκι στο μπωλ (εγώ χρησιμοποίησα άλλες δύο κουτάλες για στήριγμα). Προσέχουμε καλά να υπάρχει αρκετό κενό ανάμεσα στον πάτο του πουγκιού και στον πάτο του μπωλ.
  6. Αφήνουμε το μπωλ στο ψυγείο για 24 ώρες, αδειάζοντας όποτε χρειάζεται το υγρό που αφήνει το γιαούρτι όσο στραγγίζεται, έτσι ώστε να μην φτάσει να ακουμπήσει το πουγκί.
  7. Μετά από 24 ώρες ανοίγουμε το πουγκί, βάζουμε το γιαούρτι που έχει πήξει πλέον πολύ σε ένα μπωλ και προσθέτουμε 2 κ.σ. αλάτι. Στο σημείο αυτό μπορούμε να αρωματίσουμε το τυρί μας, έτσι ώστε να το κάνουμε πιο ιδιαίτερο.
  8. Εγώ χρησιμοποίησα φρέσκο λεμονοθύμαρο και λιαστή ντομάτα, τα οποία πρόσθεσα ψιλοκομμένα μαζί με το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά...
  9. Τοποθετούμε και πάλι δύο καθαρές γάζες σε ένα μικρό μπωλάκι αυτή τη φορά. Το μπωλάκι θα μας δώσει το σχήμα που θα έχει τελικώς το τυράκι μας. Ρίχνουμε μέσα το τυρί και διπλώνουμε από πάνω τις γάζες.
  10. Τυλίγουμε όλο το μπωλάκι σφιχτά με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο, αυτή τη φορά για δύο 24ωρα. Μπορεί να μείνει και περισσότερο, αλλά το ελάχιστο θα είναι δύο 24ωρα.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2016/12/homemade-goats-cheese.html