Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Σαλάτες, Συνταγές

Σαλάτα με baby πατάτες και σολομό

8 Ιουλίου 2020

Έλα να μιλήσουμε σήμερα για το καλοκαιρινό καθημερινό μας τραπέζι. Έλα να μιλήσουμε για ελαφριές συνταγές, για εύκολα υλικά, για ψαράκια, για λαχανικά, για φρέσκα μυρωδικά και φαγητά που ετοιμάζονται γρήγορα και με ελάχιστο κόπο. Έλα να ξεκινήσουμε με αυτό το φαγάκι που εγώ το ονόμασα σαλάτα. Σαλάτα με σολομό και πατατούλες βραστές.

salmon and baby potato warm salad-2

Σήμερα θα σου εξομολογηθώ και ένα μικρό μυστικό. Δεν με πειράζει να περνάω το καλοκαίρι στην πόλη. Και για να το αναλύσω λίγο παραπάνω, πριν να με πάρεις με τις πέτρες, δεν με πειράζει να περνάω τον Ιούλιο στην πόλη, όταν τα παιδιά μου βρίσκονται ήδη διακοπές με τον παππού και τη γιαγιά κι εγώ περνάω μαζί τους κάθε σαββατοκύριακο δίπλα στη θάλασσα… Μου αρέσει αυτή η ελευθερία για λίγες εβδομάδες το χρόνο, απολαμβάνω περισσότερο ακόμα και τη δουλειά μου, καθώς η μέρα μου μετά την επιστροφή στο σπίτι δεν χρειάζεται να γεμίζει με δουλειές, διαβάσματα, εξωσχολικές δραστηριότητες, πολλές φορές δεν χρειάζεται καν να επιστρέφω στο σπίτι, αν αυτό που προτιμώ είναι μια απογευματινή βόλτα ή ένας καφές.

salmon and baby potato warm salad-3

Μου αρέσει πάρα πολύ και αυτή η ελευθερία της μαγειρικής χωρίς πρόγραμμα, χωρίς υποχρέωση, χωρίς υπολογισμούς για τα ψώνια των υλικών της εβδομάδας. Ό,τι μας αρέσει, ό,τι τραβάει η όρεξή μας, και κυρίως, χωρίς να αναρωτιόμαστε αν αυτό που θέλουμε να φάμε εμείς θα είναι κάτι που θα αρέσει και στα παιδιά ή θα έχουμε να δώσουμε κάποια μάχη. Όχι ότι τα παιδιά μου είναι δύσκολα στο φαγητό, ευτυχώς οι επιλογές μου είναι πάντα αρκετές, ειδικά για το μικρό μου παμφάγο θηρίο, αλλά όσο να πεις, δεν μπορώ να τα ταΐζω σαλάτα κάθε μέρα ή περίεργες μακαρονάδες και risotti.

salmon and baby potato warm salad-4

Ας πούμε, αυτή τη σαλάτα ο Γιώργος θα μου τη φορούσε στο κεφάλι. Ή, θα κρατούσε το σολομό, γιατί τρελαίνεται για ψάρια, αλλά θα κρεμούσε μούτρα για τη βραστή πατάτα, θα έκανε στην άκρη την κάπαρη και όλα τα υπόλοιπα “πράσινα μπλιαχ”, και στο τέλος θα μου έσπαζε τα νεύρα. Ενώ τώρα, εκείνος κι ο αδερφός του απολαμβάνουν τα γαυράκια με τις τηγανιτές πατάτες της γιαγιάς τους, κι εμείς απολαμβάνουμε, μισή ώρα αφού γυρίσαμε από τη δουλειά, τον αγαπημένο μας σολομό σε μια ελαφριά σαλάτα με βραστές πατάτες και νόστιμα μυρωδικά.

salmon and baby potato warm salad-5

Όσο το ψάρι ψήνεται τυλιγμένο μέσα σε λαδόκολλα παρέα με φέτες λεμονιού, λαδάκι και κλωναράκια από άνιθο, οι baby πατάτες βράζουν ολόκληρες, με τη φλούδα τους, και μόλις βράσουν, κάνουν βουτιά μέσα σε μια πανεύκολη βινεγκρέτ με λεμόνι, ελαιόλαδο και μουστάρδα dijon. Στο τέλος ξαπλώνουν όλα μαζί παρέα σε μια πιατέλα, μαζί με την κάπαρη, και μπόλικο ψιλοκομμένο άνιθο και δυόσμο. Πόσο πιο εύκολο από αυτό;

salmon and baby potato warm salad-6

Το ωραιότερο είναι ότι μαγειρεύεις για δύο άτομα, όμως οι ποσότητες αρκούν για τέσσερις μερίδες, οπότε την επόμενη μέρα έχεις έτοιμο το ταπεράκι για τη δουλειά. Γιατί ξέχασα να σου πω και αυτό, η σαλάτα αυτή τρώγεται το ίδιο ευχάριστα ζεστή, χλιαρή, ακόμα και δροσερή, αφού την αφήσουμε λίγη ωρίτσα εκτός ψυγείου. Είδες πόσο εύκολα σου έλυσα τα χέρια, όχι για μία, αλλά για δύο μέρες της εβδομάδας;

salmon and baby potato warm salad-7

Αντιλαμβάνεσαι ότι και οι επόμενες συνταγές του μήνα κάπως έτσι θα κυλήσουν, οπότε αν ενδιαφέρεσαι για ελαφριές, πανεύκολες, αλλά πεντανόστιμες καλοκαιρινές συνταγές, μην πας πολύ μακριά, γιατί θα έρθουν κι άλλες… Μέχρι να έρθει ο Αύγουστος και αρχίσουν και οι κανονικές μου διακοπές, όχι πια στην πόλη, αλλά δίπλα στη θάλασσα, παρέα με τα παιδάκια μου, γιατί μη σκεφτείς ούτε στιγμή ότι δε μου λείπουν τρελά… Κι ας μην τρώνε βραστές πατάτες…

salmon and baby potato warm salad-8

 

Σαλάτα με baby πατάτες και σολομό

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 4

Υλικά
  • 1 φιλέτο σολομού (περίπου 700 γραμ)
  • 500 γραμ. πατάτες baby
  • 50 και 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι κομμένο σε φέτες
  • 1 λεμόνι ξύσμα και χυμό
  • 1 κ.σ. μουστάρδα dijon
  • 50 γραμ. κάπαρη καλά ξαλμυρισμένη
  • ένα μικρό ματσάκι άνιθο
  • λίγα φύλλα φρέσκου δυόσμου
  • αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Σε ένα ταψί στρώνουμε αλουμινόχαρτο και από πάνω μία λαδόκολλα.
  2. Τοποθετούμε επάνω στη λαδόκολλα το φιλέτο του σολομού, το περιχύνουμε με τα 50 ml ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε, και βάζουμε από πάνω τις φέτες λεμονιού και μερικά κλωνάρια άνιθο.
  3. Κλείνουμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο σαν ένα πακετάκι και ψήνουμε το σολομό σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις.
  4. Στα 15 λεπτά ανοίγουμε το φούρνο, βγάζουμε το ταψί, ανοίγουμε το πακετάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο του σολομού, αφού γυρίσουμε το φούρνο στο γκριλ.
  5. Στο μεταξύ βράζουμε τις πατάτες για περίπου 15-20 λεπτά και ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ.
  6. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε τα 100 ml ελαιόλαδο, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι.
  7. Μόλις οι πατάτες είναι αρκετά βρασμένες ώστε να τσιμπιούνται, αλλά να κρατάνε λίγο, τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα από το νερό και τις μεταφέρουμε στο μπωλ με τη βινεγκρέτ.
  8. Προσθέτουμε και την κάπαρη και ανακατεύουμε.
  9. Όταν οι πατάτες κρυώσουν ελαφρώς, ψιλοκόβουμε άνιθο και δυόσμο και τα προσθέτουμε στις πατάτες.
  10. Μόλις είναι έτοιμος και ο σολομός, μεταφέρουμε τις πατάτες με τη βινεγκρέτ τους σε μια πιατέλα και προσθέτουμε και το σολομό, τον οποίο έχουμε κόψει σε κομμάτια.
  11. Η σαλάτα σερβίρεται χλιαρή, ή και κρύα, από το ψυγείο, την επόμενη μέρα.

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Marion 10 Ιουλίου 2020 at 08:56

    Εξαιρετικο Χρύσα μου.
    Δεν υπάρχει καλύτερο από τέτοια φαγάκια τωρα το καλοκαίρι.
    Το κρατάω 😉

    Φιλιά

  • Leave a Reply