Ιδέες για μπουφέ, Ορεκτικά/Μεζεδάκια/Finger Food, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Συνταγές

Μπυρομεζέδες στην παραλία… Μίνι κεμπάπ με σως γιαουρτιού, κασεροκροκέτες με λιαστή ντομάτα και πιπεριές γεμιστές με τυριά

13 Ιουλίου 2018

Κάθεσαι με την παρέα στην παραλία… Η ώρα έχει περάσει, ο ήλιος και η θάλασσα έχουν φέρει αυτή τη γλυκιά κούραση και το στομάχι γουργουρίζει… Να’ χαμε τώρα κανένα μεζεδάκι και μερικές παγωμένες μπύρες… Αλήθεια, μερικές φορές τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα από ότι νομίζεις. Αυτά τα παρεΐστικα μεσημέρια κάτω από τη σκιά, πάντα τα αγαπούσα. Και πάντα γίνονται πιο όμορφα όταν συνοδεύονται από εκλεκτούς μπυρομεζέδες.

beer meze platter 2

Είναι όμως κι αυτά τα πεύκα της Χαλκιδικής, που κατεβαίνουν μέχρι την αμμουδιά και δημιουργούν ένα τόσο ονειρεμένο φυσικό τοπίο, μαζί με την καταγάλανη θάλασσα και την χρυσαφένια άμμο. Κι αν βάλεις μαζί τους ήχους των τζιτζικιών, τα γέλια των παιδιών, το σκάσιμο του κύματος, αλλά και το δροσερό θαλασσινό αεράκι, έχεις το τέλειο σκηνικό. Σε τέτοιο σκηνικό, πώς να μη θες να περνάς τα πιο ζεστά μεσημέρια, παρέα με τους φίλους σου, την οικογένειά σου, αλλά κι άλλους, που στην πρώτη γουλιά κερασμένης μπύρας, γίνεστε η καλύτερη παρέα; Αν δεν είναι αυτό το απόλυτο ελληνικό καλοκαίρι, τότε ποιο είναι, δεν ξέρω.

beer meze platter 3

Εδώ λοιπόν, στα μέρη που ο μεζές είναι επιστήμη, ο καθένας φέρνει το κατιτίς του, και από το τίποτα γίνεται κατάσταση. Μπυροκατάσταση εν προκειμένω. Κι επειδή όπως είπαμε, δε θέλει και πολλά πολλά, τρία μεζεδάκια και ένας κουβάς με μπύρες που διατηρούνται κρύες με το θαλασσινό νερό, είναι αρκετά. Και επειδή καλοκαίρι είναι, στην εξοχή βρισκόμαστε, πολλές πολλές ανέσεις δεν έχουμε, διαλέγουμε εύκολα υλικά, και ετοιμάζουμε τους μπυρομεζέδες μας στο τσάκα τσάκα.

beer meze platter 5

Εντάξει, ένα κρεατάκι δεν θα μπορούσε να λείπει, και ένα μεζεδάκι με κιμά είναι πάντα μια καλή ιδέα. Θες να είναι κεφτεδάκι, θες να είναι σουτζουκάκι, ε, εγώ σκέφτηκα ότι ένα μικρό κεμπαπάκι, με τα αρωματικά του, τις ψημένες πιτούλες του και το δροσερό γιαούρτι που το συνοδεύει, θα ήταν οπωσδήποτε κάτι που δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Κι επειδή ίσως η ιδέα του κεμπάπ να φαίνεται λίγο βαριά σε κάποιους, όχι, δεν το φόρτωσα με πολλά μπαχαρικά, λίγο λεμονάτο ξερό κόλιανδρο, λίγη γλυκιά πάπρικα, και φυσικά, ελάχιστο κύμινο, που είναι και το χαρακτηριστικό του άρωμα. Γεύση γεμάτη, αλλά όχι βαριά, σε μίνι σχήμα, για να τσιμπάει ο καθένας όσα θέλει.

beer meze platter 7

Κασεροκροκέτα. Μεγάλο κεφάλαιο στην επιστήμη που λέγαμε παραπάνω. Κάθε βορειοελλαδίτικη ταβέρνα που σέβεται τον εαυτό της, κάθε βορειοελλαδίτισσα νοικοκοιρά που περηφανεύεται για τις ικανότητές της έχει και μια δική της σπεσιαλιτέ για αυτό το υπέρτατο έδεσμα. Τραγανή απ’ έξω, να λιώνει από μέσα, να λαχταράς να την τσιμπήσεις και ας καίγεται η γλώσσα σου. Πάνω από μία πιατέλα κασεροκροκέτες δίνονται πάντα οι πιο δυνατές μάχες. Το μυστικό για τη γεύση τους είναι πάνω από όλα το ίδιο το κασέρι. Για μένα, ένα κασέρι Σοχού ή Ξάνθης είναι πάντα η καλύτερες επιλογές, έχουν τόσο χαρακτηριστικές γεύσεις, που σου μένουν αξέχαστες. Οι δικές μου κασεροκροκέτες όμως έχουν και μια τσαχπινιά. Μερικές ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες μέσα, δίνουν τόση ένταση και διαφορετική γεύση, που εξαφανίζονται από την πιατέλα, μέχρι να πεις… κασέρι…

beer meze platter 4

Και φυσικά, η πιατέλα μας θέλει λίγο χρώμα, και μια κατακόκκινη πιπεριά δεν μπορεί να λείπει ποτέ από μια μεζεδοπιατέλα. Πιπεριές Φλωρίνης, κατευθείαν από το βάζο, γεμιστές με ένα μείγμα φέτας και ανθότυρου, αρωματισμένο με το απόλυτο μυρωδικό του ελληνικού καλοκαιριού, τον δυόσμο. Χωρίς αμφιβολία, είναι ένας από τους πιο εύκολους μπυρομεζέδες που μπορείς να ετοιμάσεις, και αυτός είναι ένας μόνο από τους πολλούς λόγους που πιστεύω ότι ένα βάζο με πιπεριές Φλωρίνης πρέπει να βρίσκεται πάντα στα ντουλάπια κάθε κουζίνας.

beer meze platter 9

Κι εκείνος ο κουβάς με τις παγωμένες μπύρες που λέγαμε; Χμμμ, αρωματικά μίνι κεμπάπ, λαχταριστές και ιδιαίτερες κασεροκροκέτες και γεμάτες ένταση πιπεριές Φλωρίνης; Τέτοιοι μεζέδες αποτελούν το απόλυτο ταίρι για μία αγαπημένη ΑΛΦΑ Weiss, με το δυνατό της γευστικό χαρακτήρα, και το γεμάτο σώμα της. Το γεγονός ότι με το ιδιαίτερο κουτάκι της μπορούμε να την απολαύσουμε και εκτός σπιτιού, την καθιστά ακόμη πιο ιδανική επιλογή για τους μπυρομεζέδες που θα απολαύσουμε με την πιο χαλαρή μας διάθεση στην παραλία…

beer meze platter 6

Και όχι, δεν τα βλέπεις ξαφνικά ανάποδα τα πράγματα, το κουτάκι της ΑΛΦΑ Weiss είναι επίτηδες ανάποδα. Κι αυτό γιατί, μόλις το αναποδογυρίσεις, η μαγιά που βρίσκεται στον πάτο του, αμέσως ενεργοποιείται, και τότε η μπύρα σου είναι έτοιμη να την ανοίξεις απλά και να την απολαύσεις στην παραλία μαζί με την παρέα σου.

beer meze platter 10

Για πάμε πάλι λοιπόν, παραλία, πευκάκι, τζιτζίκι.

Το καλοκαίρι είναι εδώ, η θάλασσα υπέροχη, και όλες οι παραλίες της πανέμορφης αυτής χώρας μας περιμένουν να τις ανακαλύψουμε. Μια καλή παρέα, μπυρίτσα, μεζέδες, και καλή διάθεση είναι όλα όσα χρειαζόμαστε για να απολαύσουμε τα μεσημέρια του Ιουλίου και του Αυγούστου… Ας τα εκμεταλλευτούμε όλα!

 

beer meze platter 8

Μίνι κεμπάπ με σως γιαουρτιού

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 18

Υλικά
  • 500 γραμ. κιμάς ανάμεικτος (μοσχαρίσιος και χοιρινός)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη (με τα υγρά του)
  • 1 αβγό
  • 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά πράσινη τριμμένη στον τρίφτη
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • 2 κ.γ. κόλιανδρο ξερό
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • ⅛ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • για τη σως γιαουρτιού
  • 200 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. δυόσμο ξερό
  • ⅛ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπωλ και ζυμώνουμε καλά, για περίπου 10 λεπτά.
  2. Αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.
  3. Πλάθουμε τον κιμά σαν σουτζουκάκια και τα απλώνουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  4. Ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά, γυρίζοντας τα κεμπάπ στα 20 λεπτά.
  5. Ετοιμάζουμε τη σως γιαουρτιού ανακατεύοντας όλα τα υλικά.
  6. Την αφήνουμε στο ψυγείο.
  7. Σερβίρουμε τα μίνι κεμπαπ με τη σως γιαουρτιού και ψημένες πιτούλες.

 
Kασεροκροκέτες με λιαστή ντομάτα

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 18

Υλικά
  • 250 γραμ. κασέρι τριμμένο
  • 250 γραμ. γραβιέρα τριμμένη
  • 4 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κ.γ. δυόσμο ξερό
  • πιπέρι
  • για το πανάρισμα
  • 100 γραμ. αλεύρι
  • 1 αβγό
  • 300 γραμ. φρυγανιά τριμμένη
  • για το τηγάνισμα
  • 200 ml σπορέλαιο
Εκτέλεση
  1. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για τις κροκέτες.
  2. Πλάθουμε το μείγμα σε περίπου 18 ίσα μπαλάκια (μεγέθους καρυδιού).
  3. Ετοιμάζουμε το πανάρισμα. Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι, σε ένα δεύτερο το αβγό χτυπημένο μαζί με 1 κ.σ. νερό και σε ένα τρίτο την τριμμένη φρυγανιά.
  4. Περνάμε την κάθε κροκέτα πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αβγό και τέλος από τη φρυγανιά και τις αφήνουμε όλες σε ένα πιάτο.
  5. Βάζουμε το πιάτο με τις παναρισμένες κροκέτες στην κατάψυξη για τουλάχιστον 30 λεπτά.
  6. Βάζουμε το λάδι σε ένα μικρό κατσαρολάκι να κάψει καλά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  7. Τηγανίζουμε τις κροκέτες λίγες λίγες κάθε φορά, γυρίζοντάς τες.
  8. Τις τοποθετούμε σε πιάτο που έχουμε στρώσει με χαρτί κουζίνας, ώστε να απορροφηθεί το πολύ λάδι.
  9. Σερβίρουμε ζεστές ή το πολύ πολύ χλιαρές.

 
Πιπεριές γεμιστές με τυριά

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 10

Υλικά
  • 5 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης από βάζο (ή 6 μικρότερες)
  • 150 γραμ. τυρί φέτα
  • 150 γραμ. ανθότυρο
  • 1 αβγό
  • 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη + 1 κ.γ.
  • 1 κ.γ. δυόσμο ξερό
  • 1 κ.σ. λάδι από το βάζο που ήταν μέσα οι πιπεριές
  • πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ τα τυριά, το αβγό, τις 2 κ.σ. φρυγανιά, τον δυόσμο, το λάδι και το πιπέρι.
  2. Γεμίζουμε τις πιπεριές προσεκτικά ώστε να μην σχιστούν.
  3. Τοποθετούμε τις γεμιστές πιπεριές σε ένα μικρό ταψάκι "στριμωγμένες", ώστε να μην χυθεί η γέμιση στο ψήσιμο.
  4. Πασπαλίζουμε από πάνω το υπόλοιπο 1 κ.γ. τριμμένη φρυγανιά.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply dolmadaki 14 Ιουλίου 2018 at 02:51

    το καλυτερο πικνικ στην θαλασσα!!! κοψιδια μπυρα τζιτζικια !! υπεροχο ! υπεροχη συνταγη

  • Leave a Reply