Tips & How To, Ιδέες για μπουφέ, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Σαλάτες, Συνταγές

Σαλάτα ταμπουλέ με “ρύζι” από κουνουπίδι (και πώς φτιάχνω το “ρύζι” από κουνουπίδι)

6 Μαρτίου 2017

Αγαπημένα blissfoodάκια, τι κάνετε; Καιρό έχουμε να τα πούμε πάλι… Εντάξει, λίγο το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, λίγο το τέλος του διαγωνισμού που με άφησε με μηδέν κουράγιο για μαγειρική, ένα μικρό κενό ήταν αναμενόμενο νομίζω… Επέστρεψα όμως, κι αυτή τη φορά με πολύ light διάθεση, με συνταγή που και εντελώς ελαφριά και χωρίς καθόλου τύψεις είναι, και νηστίσιμη είναι, και περιέχει και το πιο έξυπνο κόλπο που έχω δει το τελευταίο διάστημα, με αυτό το τόσο της μόδας και τόσο θρεπτικό λαχανικό. Το κουνουπίδι.

cauliflower rice tabouleh 2

Και αφού ανέφερα το διαγωνισμό, τα Food Blog Awards, θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι έχουν ήδη ανακοινωθεί οι νικητές που αναδείχθηκαν από την ψηφοφορία του κοινού. Το MyBlissfood δεν ήταν μέσα σε αυτούς, παρόλα αυτά θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όσους μπήκαν στον κόπο να με ψηφίσουν, και φυσικά να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους νικητές.

Περιμένοντας λοιπόν με αγωνία τα αποτελέσματα της κριτικής επιτροπής, τα οποία θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, αποφάσισα να πειραματιστώ με ένα λαχανικό που, δυστυχώς δεν μπαίνει πολύ συχνά στο σπίτι μου, γιατί ξεσηκώνει θύελλα διαμαρτυρίας για την ελαφρώς δυσάρεστη μυρωδιά του όταν βράζει (μα πόσο κομψή μπορώ να γίνω όταν θέλω…), και το οποίο μέχρι στιγμής είχα φάει στη ζωή μου μόνο βραστό, σαν σαλάτα, και ωμό, σαν σνακ.

cauliflower rice tabouleh 3

Όταν όμως βλέπεις κάτι συνέχεια μπροστά σου, το ανήσυχο μαγειρικό σου πνεύμα ξεσηκώνεται και λες “αυτό θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε”. Κι εγώ το “ρύζι κουνουπιδιού”  (cauliflower rice στο χωριό μου) το βλέπω συνέχεια μπροστά μου εδώ και μήνες. Και θα έπειθα ακόμα και τον δύσκολο του σπιτιού να το δοκιμάσει, αν δεν είχα αναγκαστεί να τον στείλω να το αγοράσει και αν δεν είχε βαρεθεί να με ακούει να μιλάω για το νέο trend…

Γιατί πραγματικά, όποιος κι αν το δοκίμασε, δεν κατάλαβε περί τίνος πρόκειται. “Ε, ταμπουλέ, είναι”, “Ναι, αλλά με τι;”, “Ε, με πλιγούρι”, “Με κους κους”, με ό,τι θες, αλλά το κουνουπίδι δεν το κατάλαβε κανένας. Πώς γίνεται όμως;

cauliflower rice tabouleh 4

Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένας καλός επεξεργαστής τροφίμων, και ένα βαθύ τηγάνι. Ακόμα όμως κι αν δεν έχεις επεξεργαστή, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το χοντρό του τρίφτη. Ο επεξεργαστής όμως τα κάνει όλα πιο εύκολα… Παίρνεις μόνο τις φουντίτσες, τις πλένεις καλά, τις στεγνώνεις ακόμα πιο καλά, και τις τρίβεις στον επεξεργαστή, χρησιμοποιώντας τη λάμα που τρίβουμε τα λαχανικά, όχι τις λεπίδες. Το αποτέλεσμα μοιάζει πραγματικά με κους κους ή πλιγούρι. Αν έχει ακόμα υγρασία, το στεγνώνουμε απλώνοντάς το πάνω σε χαρτί κουζίνας, και το περνάμε για πολύ λίγα λεπτά από το τηγάνι, με ελάχιστο ελαιόλαδο, να ζεματιστεί ελαφρώς. Από κει και πέρα, μπορούμε να τα ανακατέψουμε με τα λαχανικά και τα μυρωδικά της αρεσκείας μας, και να έχουμε το πιο light συνοδευτικό στο γεύμα μας, ένα χορταστικό και αθώο βραδινό, ή ακόμα, το καλύτερο ταπεράκι για μεσημεριανό στο γραφείο.

cauliflower rice tabouleh 5

Η εποχή άλλωστε ζητάει πιο ελαφριές συνταγές, πολύχρωμες σαλάτες και γεύματα χωρίς τύψεις. Η θερμοκρασία ανέβηκε, και τα ρούχα θα ελαφρύνουν σιγά σιγά, γεγονός που δεν μας αφήνει περιθώρια για πολλές ατασθαλίες. Από την άλλη, ο μήνας που διανύουμε είναι κι αυτός φουλ στις ιώσεις, γι’ αυτό και η θωράκιση του οργανισμού μας με όσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά επιβάλλεται. Γιατί να μην το κάνουμε με νόστιμο και διαφορετικό τρόπο; Πόσο βραστό λαχανικό να φάει κανείς πια;

cauliflower rice tabouleh 6

Ενώ μια δροσερή, ανοιξιάτικη σαλάτα που μοσχοβολάει δυόσμο και μαϊντανό; Με τα ντοματίνια να σκάνε στο στόμα και τα αγγουράκια να κάνουν κρίτσι κρίτσι και να το δροσίζουν; Μια σαλάτα που είναι και ό,τι πρέπει για τη νηστεία, μέρες που είναι.

Δοκιμάστε το πάντως, και παίξτε κι εσείς με τους δικούς σας το παιχνίδι “ναι, αλλά τι είναι;;;”, και θα με θυμηθείτε όταν κανείς δεν θα καταλαβαίνει το παρεξηγημένο λαχανικό!

Καλή εβδομάδα σε όλους!

Σαλάτα ταμπουλέ με "ρύζι" από κουνουπίδι (και πώς φτιάχνω το "ρύζι" από κουνουπίδι)

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 6

Υλικά
  • 1 κουνουπίδι
  • 10-15 ντοματίνια
  • 3 αγγουράκια
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
  1. Ξεχωρίζουμε τις φουντίτσες από το κουνουπίδι, τις πλένουμε και τις στεγνώνουμε καλά.
  2. Τρίβουμε το κουνουπίδι στον επεξεργαστή τροφίμων ή στο χοντρό του τρίφτη.
  3. Στεγνώνουμε το τριμμένο κουνουπίδι από την επιπλέον υγρασία.
  4. Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο, και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το τριμμένο κουνουπίδι και το μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το κουνουπίδι σε ένα μεγάλο μπωλ.
  6. Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα αγγουράκια σε μικρά κυβάκια και τα ρίχνουμε στο μπωλ.
  7. Ψιλοκοβουμε τα κρεμμυδάκια και τα προσθέτουμε με τα υπόλοιπα υλικά, μαζί με τον ψιλοκομμένο δυόσμο και μαϊντανό.
  8. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι και το λεμόνι και ανακατεύουμε.
  9. Βάζουμε τη σαλάτα σε μπωλ που κλείνει αεροστεγώς και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες μέχρι να τη σερβίρουμε, για να δέσουν τα αρώματα μεταξύ τους.

 cauliflower rice tabouleh 7

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply evangelia vlassopoulou 6 Μαρτίου 2017 at 10:29

    το ρύζι από κουνουπίδι είναι από τα αγαπημένα μου. μόνο αν το φάει κανεις έτσι μπορεί αν καταλάβει πόσο νόστιμο είναι

  • Reply Αθηνά 6 Μαρτίου 2017 at 14:49

    Ωωωωω τί τέλεια ιδέα!!! Και εμείς στο σπίτι τις ίδιες ανησυχίες έχουμε περί κουνουπιδιού!! Και εγώ ωμό το τρώω σε σαλάτες και μου αρέσει πάρα πολύ !!! Πολλά φιλιά !!!

  • Reply Γιώτα 6 Μαρτίου 2017 at 16:16

    Φοβερή ιδέα αυτή η σαλάτα! Θα την φτιάξω άμεσα!

  • Reply Ερμιόνη 7 Μαρτίου 2017 at 21:14

    Το ρύζι από κουνουπίδι πράγματι “παίζει” πολύ φέτος και χαίρομαι που δοκιμάστηκε από κάποια που εμπιστεύομαι 🙂
    Το κουνουπίδι το αγαπάμε ούτως ή άλλως (όχι η Ιφιγένεια εννοείται) οπότε ένας καινούριος τρόπος κατανάλωσης του είναι πάντα καλοδεχούμενος!
    Υπέροχες φώτο παρεμπιπτόντως!
    Φιλιά

  • Leave a Reply