Ζαχαροπλαστείο, Κέικ/Brownies, Συνταγές

Brownies με μπανάνα και καραμέλα

16 Μαΐου 2016
Κάθε φορά που ανεβάζω συνταγή για brownies σκέφτομαι ότι αυτά είναι τα πιο ωραία που έχω φτιάξει ποτέ. Μετά γυρνάω πίσω και τα συγκρίνω με τα προηγούμενα και το μετανιώνω. Και λέω, ναι, αλλά και το τάδε ήταν τέλειο, και το δείνα ήταν λαχταριστό… Μα πραγματικά, γιατί να το κάνει κανείς αυτό; Brownies και άσχημα γίνεται;

 

Είναι και θέμα διάθεσης βρε παιδί μου… Και σ’ αυτές τις σελίδες μέσα, δόξα τω Θεώ, η διάθεση για σοκολασμένο γλυκό δεν έλειψε ποτέ, ειδικά για brownie. Με καραμέλες τα έχουμε κάνει, με ταχίνι τα έχουμε κάνει, με λευκή σοκολάτα τα έχουμε κάνει, ανάμεικτα με cheesecake φράουλα τα έχουμε κάνει, βάση για cheesecake τα έχουμε κάνει, δεν μπορείτε να πείτε, σας έχω συνταγή για κάθε γούστο και διάθεση…
Τώρα που το σκέφτομαι, μόνο απλό brownie δεν έχω κάνει ποτέ. Εδώ, γιατί στο σπίτι είναι από τα σιγουράκια για πανεύκολο κεκάκι που ετοιμάζεται και ψήνεται μέσα σε μισή ώρα. Και είναι φορές που χρειάζεται να έχεις έτοιμο ένα κεκάκι σε μισή ώρα, είτε γιατί σου τηλεφώνησε η φίλη/θεία/ξαδέρφη/πεθερά και έρχεται για καφέ, είτε γιατί πεθαίνεις για γλυκό που ξεχειλίζει σοκολάτα, είτε γιατί η μισή ώρα είναι το ανώτατο χρονικό όριο που μπορεί να κάνει υπομονή ένα νήπιο που του καρφώθηκε να φάει σοκολατένιο κεκάκι τώρα, όμως τώρα.

 

 

Σαν το δικό μου το βλαστάρι που με είδε να διαλέγω τις φωτογραφίες στον υπολογιστή για τη σημερινή ανάρτηση και τα ξαναθυμήθηκε. “Θέλω από αυτό το σοκολατένιο κεκάκι, έχουμε;” “Όχι Γιώργο” του απαντάω, “τελείωσε αυτό, έχει δυο βδομάδες που το φάγαμε αυτό”… Δε συγκινήθηκε. “Πάμε να φτιάξουμε κι άλλο, θέλω”. Στην αρχή το παίζω δύσκολη, λες κι εγώ δεν θέλω να το ξαναφάω. Μετά το λέω “ναι, αλλά θα βοηθήσεις”. Συμφωνεί και τρέχει να φέρει το σκαλοπατάκι του στην κουζίνα. Μετά θέλει να τα κάνει όλα μόνος του. Και μετά εγώ καθαρίζω. Αλλά δε βαριέσαι. Στο τέλος όλοι τρώμε brownies και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα…

 

Πάντως αυτός ο κολασμένος συνδυασμός σοκολάτα-μπανάνα-καραμέλα είναι από αυτούς που θα επαναλάβω ξανά και ξανά. Η μπανάνα και η καραμέλα βρίσκονται και μέσα στο brownie και μέσα στο γλάσο (είπατε κάτι;). Ναι, την καραμέλα τη φτιάχνετε εσείς από το μηδέν, και είναι κάτι που δεν πρέπει να φοβάστε, γιατί, ούτε δύσκολο είναι, ούτε χρονοβόρο. Και μάλιστα είμαι τόσο καλή μαζί σας που σας δίνω δοσολογία με την οποία θα σας περισσέψει κιόλας, για να την προσθέσετε και όπου αλλού θέλετε (λέγε με πρώτο παγωτό της σαιζόν…).

Καλή και γλυκιά εβδομάδα σας εύχομαι!

Η συνταγή

για την καραμέλα

125 γραμ. βούτυρο
150 γραμ. μαύρη ζάχαρη
70 ml κρέμα γάλακτος

για το brownie

100 γραμ. βούτυρο
100 γραμ. κουβερτούρα
1 μπανάνα ώριμη, λιωμένη με πιρούνι
200 γραμ. ζάχαρη
2 αβγά
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1/4 κ.γ. αλάτι

100 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 κ.σ. από την καραμέλα

για το γλάσο

60 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 μπανάνα ώριμη, λιωμένη με πιρούνι
1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
120 γραμ. ζάχαρη άχνη
μια τσιμπιά αλάτι
4 κ.σ. από την καραμέλα

 

Ξεκινάμε φτιάχνοντας την καραμέλα. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο και τη ζάχαρη να λιώσουν, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αρχίσουν να βράζουν. Συνεχίζουμε για λίγο ακόμα, ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου ένα λεπτό. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε προσεκτικά και σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει και συνεχίζουμε με το brownie.
Λιώνουμε το βούτυρο και την κουβερτούρα σε μπαιν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν, προσθέτουμε στο ίδιο μπωλ τη λιωμένη μπανάνα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τη βανίλια, το αλάτι και το αλεύρι και ανακατεύουμε. Στρώνουμε σε ένα μικρό ταψάκι 20×20 λαδόκολλα, αλείφουμε με λίγο λάδι και ρίχνουμε το μείγμα του brownie. Με ένα κουτάλι ρίχνουμε την καραμέλα σχηματίζοντας ακανόνιστα σχέδια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά.
Όσο ψήνεται το brownie, ετοιμάζουμε το γλάσο. Χτυπάμε καλά το βούτυρο στο μίξερ, και προσθέτουμε την πολύ καλά λιωμένη μπανάνα, την καραμέλα, τη βανίλια και το αλάτι. Συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε λίγη λίγη τη ζάχαρη, ενσωματώνοντάς την στο μείγμα σιγά σιγά. Βάζουμε το γλάσο στο ψυγείο μέχρι να ψηθεί και να κρυώσει το brownie.
Όταν κρυώσει λίγο το brownie, σερβίρουμε απλώνοντας από πάνω γλάσο και περιχύνουμε με την υπόλοιπη καραμέλα.

 

You Might Also Like

13 Comments

  • Reply AgapameAnDolmas 16 Μαΐου 2016 at 09:55

    πωπωπωπω κολαση!! ποιος να αντισταθει! συμφωνω σοκολατα μπανανα καραμελα σουπερ συνδυασμος! μ αρεσει πολυ η καραμελα σου {και η κανατιτσα} ευκολη τσακ μπαμ!υποθετω δε σκληραινει οταν κρυωσει ε? αχ να χα ενα κομματακι!

  • Reply Ερμιόνη 16 Μαΐου 2016 at 19:01

    Ενισχυμένο και πολύ πλούσιο σε γεύση το brownie που μας προτείνεις Χρύσα!
    Ο συνδυασμός μπανάνα, σοκολάτα, καραμέλα είναι πραγματικά φοβερός και προκαλεί άπειρα επιφωνήματα απόλαυσης 🙂
    Τα brownies είναι σούπερ ευέλικτα γλυκάκια και τα αγαπάμε πολύ γιατί είναι σοκολατένια και ετοιμάζονται πολύ πολύ γρήγορα!
    Και φυσικά σε όλες τις παραλλαγές λέμε ναι!
    Σε φιλώ

  • Reply Neanikon Pastry Blog 16 Μαΐου 2016 at 19:37

    Και εγώ καμιά φορά μετανιώνω για τα προηγούμενα, αλλά είναι αυτό που λες, θέμα διάθεσης! φαίνονται πολύ λαχταριστά και η μπανάνα τους πάει τρομερά!

    Καλό βράδυ!

  • Reply Kitchen Stories 16 Μαΐου 2016 at 19:38

    Ακαταμάχητος συνδυασμός σε υπέροχες φωτογραφίες!

    Ζ.

  • Reply ΑΜΑΛΙΑ 17 Μαΐου 2016 at 04:50

    Αμάν και πάλι αμάν! Αυτή η φωτογραφία με την κανατούλα με αποτελείωσε! Πώς να μη ζητάει το παιδί σοκολατένιο γλυκάκι, ξέρει αυτός!!!

  • Reply Χρυσαυγή 17 Μαΐου 2016 at 09:46

    Να που τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται!!!!!!!!!
    Να σου πω Χρύσα.. Είσαι να σου δώσω τα μισά κομμάτια από το δικό μου και να μου δώσεις τα μισά από το δικό σου? Γιατί έτσι όπως βλέπω την καραμέλα να ρέει έχω χυθεί στην καρέκλα και δεν μπορώ να πάρω ανάσα από το ξελίγωμα…

  • Reply thegreenmixer.com 17 Μαΐου 2016 at 20:09

    Αυτο το παιδί, πολύ κακή παρέα λέμε.. τσκ τσκ τσκ… σε πιέζει να φτιάχνετε τέτοια κολασμένα brownies;;; που έμπλεξες με τέτοιες κακές παρέες!
    :p
    (στέιλε τον κατά δω με τη συνταγή σκονάκι)

  • Reply Tante Kiki 17 Μαΐου 2016 at 21:38

    Υπέροχες φωτό για νοστιμότατα brownies!! Πάντως κι εγώ το παθαίνω αλλά κάθε συνταγή έχει τη χάρη και τη νοστιμιά της!!!

  • Reply Μarion, 22 Μαΐου 2016 at 19:59

    Πάντα ένα brownie είναι ωραίο μέχρι το επόμενο.
    Ωραία υλικά καιτο αποτέλεσμα φαίνεται στις φωτογραφίες.
    Τέλειο!!!

    Φιλιά πολλά

  • Reply Αγγελική~CooKika 23 Μαΐου 2016 at 10:42

    Έλεος βρε κοπέλα μου…απαπα!! Κολασμένο, μέσα και έξω!
    Πραγματικά ισχύει αυτή η θεωρία του brownie…
    Φιλάκια!!

  • Reply evi@thehealthycook 23 Μαΐου 2016 at 15:42

    όνειρο το μπράουνι! φαίνεται υπέροχο!
    είναι όντως άπαιχτος αυτός ο συνδυασμός!
    φιλιά πολλά

  • Reply Δήμητρα 12 Μαρτίου 2019 at 11:05

    Xρύσα γειά σου!
    Ήρθε η ώρα της υπέροχης συνταγούλας σου καθώς έχω όρεξη σήμερα για σοκολάτα με μπανάνα….αλλά στα υλικά σου δεν αναφέρεται το αλεύρι νομίζω, μόνο στην εκτέλεση! Πόσα γραμμάρια είναι;
    Χίλια ευχαριστώ για όλες τις υπέροχες συνταγές σου!

    • Reply Χρύσα 19 Μαρτίου 2019 at 14:37

      Γειά σου Δήμητρα, και με συγχωρείς πολύ για την καθυστερημένη απάντηση…
      Το αλεύρι σε αυτή τη συνταγή είναι 100 γραμμάρια, έχεις δίκιο, εκ παραδρομής παραλήφθηκε από τη συνταγή.
      Καλή επιτυχία!

    Leave a Reply