Muffins/Cupcakes, Ζαχαροπλαστείο, Πρωινό, Συνταγές

Muffins με βρώμη, μπανάνα και πραλίνα φουντουκιού

4 Ιανουαρίου 2016
Καλή χρονιά αγαπημένοι μου!
Σχεδόν τρεις εβδομάδες αποχή από τις αναρτήσεις, και νομίζω ότι έφτασα κοντά στο στερητικό σύνδρομο… Με muffins σας άφησα, με muffins σας ξαναβρίσκω…

 

Ο τελευταίος μήνας ήταν λίγο δύσκολος, και δεν μου άφησε περιθώρια, ούτε για εορταστικές αναρτήσεις (αν και στο πρόγραμμα είχα τόσες πολλές ιδέες, που δεν θα χωρούσαν ούτε κατά διάνοια… δεν πειράζει, να’ μαστε καλά, και του χρόνου θα σας τα δείξω όλα), ούτε και για ιδιαίτερη κοινωνική παρουσία (λέγε με social media, η σελίδα μου στο facebook έχει βαρεθεί να μου θυμίζει ότι οι αναγνώστες μου έχουν καιρό να ακούσουν νέα μου – σώπα ρε Zuckerberg, εσένα περίμενα να μου το πεις). Λίγο η κούραση όλης της χρονιάς, τόσο επαγγελματική, όσο και προσωπική, λίγο το γεγονός ότι μέσα σε όλη αυτή την κούραση παραμέλησα λίγο (;) τον εαυτό μου (και το γράφω γιατί μόνο έτσι θα το παραδεχτώ), είχαν σαν αποτέλεσμα να περνάω τη μία αρρώστια μετά την άλλη, και να μην έχω ούτε κουράγιο, ούτε και όρεξη, όχι να μαγειρέψω, όχι να γράψω, ούτε να ανοίξω τον υπολογιστή.
Οι λίγες μέρες ξεκούρασης (και επιτέλους, λίγο παραπάνω ύπνου) με έκαναν να δω τα πράγματα λίγο καλύτερα και να πάρω τη μία και μοναδική απόφαση για τη νέα χρονιά, το δικό μου new year’s resolution, παρόλο που ποτέ δεν το συνηθίζω… Να προσέχω λίγο (εώς πολύ) παραπάνω τον εαυτό μου. Και όλα τα άλλα θα έρθουν.
Κάθε χρονιά όμως πρέπει να ξεκινάει γλυκά. Γλυκά, αλλά και λίίίγο πιο υγιεινά διάλεξα να ξεκινήσω αυτή τη χρονιά. Μη σας ξενίσουν οι λέξεις “ολικής άλεσης” και “βρώμη” που θα δείτε παρακάτω, στα υλικά της συνταγής, στο σωστό blog είστε… Τα muffins αυτά είναι λαχταριστά, μοσχοβολάνε μπανάνα, και είναι υγρά και ζουμερά όσο λίγα… Ναι, η πραλίνα φουντουκιού είναι η έξτρα, ελαφρώς αμαρτωλή πινελιά, αλλά να… Δε γινόταν αλλιώς… Με ξέρετε πια… Τα βρίσκω ιδανικά για το πρωινό, αλλά και για απογευματινό σνακ, τα πιτσιρίκια θα τρελαθούν, πιστέψτε με.

 

 

Και κάπως έτσι ξεκινάει η καινούργια χρονιά εδώ… Λίγο υγιεινά και λίγο αμαρτωλά. Όπως θα ήθελα να κυλίσει και όλους τους επόμενους μήνες. Και πιστέψτε με, σαν ένα σωστό control freak που σέβεται τον εαυτό του, έχω ήδη προγραμματίσει το “μενού” των επόμενων εβδομάδων (μήπως και μηνών; όχι; ναι; μαντέψτε…) και ήδη περιμένω πώς και πώς να σας τα δείξω όλα. Εύκολες και γρήγορες συνταγές, παραδοσιακές οικογενειακές γλυκές και αλμυρές συνταγές, tips, tricks, και ένα project που εδώ και καιρό τριγυρνούσε στο μυαλό μου και νομίζω ότι πλέον ήρθε ο καιρός του να πραγματοποιηθεί… Τις επόμενες εβδομάδες θα σας τα πω όλα…
Σας εύχομαι ολόψυχα να έχετε μια υπέροχη χρονιά, μακάρι τα πράγματα να πάνε λίγο καλύτερα για όλους, και το 2016 να σας φέρει ό,τι ξέχασε να σας φέρει το 2015. Πάνω από όλα να έχετε υγεία, αγάπη, και ηρεμία…

Η συνταγή (για 12 muffins)

240 γραμ. αλεύρι ολικής άλεσης
80 γραμ. βρώμη
50 γραμ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
100 γραμ. ζάχαρη καστανή
2 κ.γ. baking powder
1 κ.γ. σόδα
1 πρέζα αλάτι
1 αβγό
120 ml γάλα
60 ml αραβοσιτέλαιο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
2 ώριμες μπανάνες, λιωμένες
12 κ.γ. πραλίνα φουντουκιού

Αλέθουμε τις νιφάδες της βρώμης στο multi και ρίχνουμε τη σκόνη σε ένα μέτριο μπωλ. Προσθέτουμε το αλεύρι, τις ζάχαρες, το baking powder, τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε. Σε ένα άλλο, μεγαλύτερο μπωλ, ρίχνουμε το αβγό και το χτυπάμε με αβγοδάρτη. Προσθέτουμε το γάλα, το αραβοσιτέλαιο, τη βανίλια και τις μπανάνες και ανακατεύουμε καλά. Ενσωματώνουμε στο μείγμα των υγρών και αυτό των στερεών υλικών και ανακατεύουμε ίσα ίσα μέχρι να ενωθούν.
Με ένα πινέλο λαδώνουμε με αραβοσιτέλαιο τις θήκες από μία φόρμα για muffins και μοιράζουμε ισόποσα το μείγμα μέσα σε αυτές.
Ρίχνουμε πάνω από το μείγμα από ένα γεμάτο κουταλάκι πραλίνας φουντουκιού και με μία οδοντογλυφίδα σχηματίζουμε μικρούς “στρόβιλους”. Δεν θέλουμε να ανακατευτεί τόσο ώστε να ενσωματωθεί με το υπόλοιπο μείγμα.
Ψήνουμε τα muffins σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις για περίπου 17-20 λεπτά, μέχρι να εισάγουμε στο κέντρο τους μία οδοντογλυφίδα κι αυτή να βγαίνει καθαρή.
Προσαρμογή συνταγής από εδώ.

 

 

You Might Also Like

25 Comments

  • Reply Αθηνά 4 Ιανουαρίου 2016 at 10:05

    Καλή χρονιά Χρύσα μου με υγεία εύχομαι!!! Χαίρομαι που ξεκουράστηκες, άστο το fb να λέει !! Χρειάζεται και αυτή κάποιες φορές!!! Αναμένουμε με αγωνία τις επόμενες συνταγές!! Εν τω μεταξύ μάφιν και μπανάνα: σίγουρη γευστική επιτυχία!! Πολλά φιλιά!

    • Reply Χρύσα 4 Ιανουαρίου 2016 at 19:39

      Καλή Χρονιά Αθηνά μου! Ήταν απαραίτητο, αλλιώς δε με έβλεπα καλά…
      Φιλάκια!

  • Reply Neanikon Pastry Blog 4 Ιανουαρίου 2016 at 11:52

    Καλή Χρονιά Χρύσα, γεμάτη υγεία και χαρά !!
    Ωραία υλικά έχουν τα μαφινς 😉

    • Reply Χρύσα 4 Ιανουαρίου 2016 at 19:40

      Καλή Χρονιά Άρη! Εύχομαι και σε σένα ό,τι επιθυμείς!

  • Reply Αθηνά Κ. 4 Ιανουαρίου 2016 at 17:21

    Καλή χρονιά Χρύσα μου!!!! Μου αρέσει ο στόχος σου, καμιά φορά οι εαυτοί μας μπαίνουν σε τελευταία μοίρα και είναι λάθος!
    Όσο για τα μαφινάκια; Μιαμ!!! Ξετρελάθηκα!
    Αθηνά
    Craftaholic.gr

    • Reply Χρύσα 4 Ιανουαρίου 2016 at 19:42

      Καλή Χρονιά Αθηνούλα! Ναι, έτσι είναι και πρέπει να μας προσέχουμε κι εμάς, αν θέλουμε να είμαστε καλά για να προσέχουμε και τους άλλους!
      Φιλιά πολλά!

  • Reply lenia 4 Ιανουαρίου 2016 at 19:57

    Καλή χρονιά κι από εδώ, γλυκό κορίτσι! Ξεκινάς με πεντανόστιμη συνταγούλα!
    Να προσέχεις λοιπόν περισσότερο τον εαυτό σου! Να χαίρεσαι τη φαμίλια σου κ το 2016 να είναι φωτεινό κ δημιουργικό!
    Φιλάκια πολλά!

    • Reply Χρύσα 4 Ιανουαρίου 2016 at 20:07

      Καλή χρονιά κι από εδώ νέα μανούλα!
      Ευχαριστώ πολύ! Κι εσύ να χαίρεσαι τη δική σου, πιο μεγάλη φέτος, οικογένεια!

  • Reply Ariadni St. 4 Ιανουαρίου 2016 at 22:31

    Φαίνονται πολύ λαχταριστά! Δύσκολα να τους αντισταθεις!
    Καλή χρονια με υγεια και πολλές όμορφες στιγμές!
    Καλό ξημέρωμα
    Φιλιά 🙂

    • Reply Χρύσα 9 Ιανουαρίου 2016 at 08:50

      Ευχαριστώ πολυ Αριάδνη!
      Καλή χρονιά και σε σένα!

  • Reply Νανά @ kouzinista 5 Ιανουαρίου 2016 at 09:54

    Kαλή χρονιά, Χρύσα! Καλά έκανες και ξεκουράστηκες! Αν δεν προσέξουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας, θα 'ρθει αναπόφευκτα η στιγμή που αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ. Άσε, λοιπόν, το fb να λέει.
    Τα μάφινς σου περιέχουν υλικά που αγαπώ και φαίνονται πεντανόστιμα! Μου είναι αδύνατο να αντισταθώ στο γευστικό ντουέτο μπανάνα-πραλίνα φουντουκιού!

    • Reply Χρύσα 9 Ιανουαρίου 2016 at 08:51

      Καλή χρονιά Νανά μου!
      Ξέρω ποσο πολυ αγαπάς αυτό το συνδυασμό, το είδα άλλωστε και από κοντά!

  • Reply peps 5 Ιανουαρίου 2016 at 09:59

    Καλή Χρονιά Χρύσα!
    Υπέροχα τα μαφινάκια σου!!

    • Reply Χρύσα 9 Ιανουαρίου 2016 at 08:52

      Και χρονιά Πέπη μου!
      Σε ευχαριστώ!

  • Reply Χρυσαυγή 5 Ιανουαρίου 2016 at 14:03

    Να, με κάτι τέτοια κεκάκια πρέπει να αρχίζει κάθε χρονιά. Κέικ και καφέ για να ηρεμούν τα πνεύματα μετά τις γιορτές.
    Η τελευταία σου φωτογραφία πολύ καλλιτεχνική. Μου αρέσει!!!!!! Οσο για τα μάφινς, δεν νομίζω να τίθεται θέμα.. Με ξέρεις πια με τα κέικ!!!

    Σου εύχομαι ότι καλύτερο. Να φροντίζεις τον εαυτό σου γιατί αμα είσαι εσύ καλά θα είναι και όλη η οικογένειά σου!!!
    Χρόνια πολλά, χρόνια καλά Χρύσα!!!!!!

    • Reply Χρύσα 9 Ιανουαρίου 2016 at 08:54

      Καλή χρονια Χρυσαυγή μου,ελπίζω όλοι να καταφέρουμε να φροντίζουμε λίγο παραπάνω και τους εαυτούς μας…
      Φιλάκια!

  • Reply Notoula 5 Ιανουαρίου 2016 at 19:44

    Εύχομαι κι εγώ με την σειρά μου μία χρονιά με υγεία και πολλά χαμόγελα!

    • Reply Χρύσα 9 Ιανουαρίου 2016 at 08:55

      Καλή χρονια Γιώτα μου, σου εύχομαι τα καλυτερα!

  • Reply Beauty Follower 6 Ιανουαρίου 2016 at 08:46

    Χρόνια πολλά!
    Καλή χρονια με υγεια και χαρά!
    Νοστιμοτατο πρωινο 😉

    • Reply Χρύσα 9 Ιανουαρίου 2016 at 08:55

      Καλή χρονια!
      Ναι, για πρωινό ειναι τέλεια!

  • Reply Μarion, 6 Ιανουαρίου 2016 at 19:41

    Καλή Χρονιά Χρύσα μου, να είσαι καλά και να χαίρεσαι την οικογένειά σου.
    Να προσέχεις και τη Χρύσα λίγο όμως αυτή τη χρονιά ε?
    Χρειάζεται η ξεκούραση όμως για να φτιάχνεις ωραία φαγητά και γλυκά.

    Τα μάφινς αυτά είναι ότι πρέπει για να μπαίνουμε ξανά στην καθημερινότητα μας.

    Φιλιά πολλά 🙂

    • Reply Χρύσα 9 Ιανουαρίου 2016 at 08:57

      Και χρονιά Μαριον!
      Όλοι μας να προσέξουμε λίγο παραπάνω φέτος!

  • Reply Ερμιόνη 9 Ιανουαρίου 2016 at 08:36

    Χρόνια πολλά κοριτσάκι, με υγεία, χαρά, δημιουργικότητα και πολλές ανέμελες και χαρούμενες στιγμές!
    Εύχομαι ότι καλύτερο για την καινούρια χρονιά σε σένα και την οικογένεια σου.
    Λοιπόν, διαβάζοντας τον πρόλογο σου αναφωνούσα συνέχεια "α κι εγώ", "α ναι κι εγώ"! Με εξαίρεση τον προγραμματισμό συνταγών για τους επόμενους μήνες! Μιλάμε για σχεδόν απόλυτη ταύτιση σε όσα είπες, σκέφτηκες, έκανες!
    Μου αρέσει που ξεκινάς γλυκά τη χρονιά. Και με nutella βεβαίως, βεβαίως!
    Έχω βάλει στο μάτι το μαφινάκι εκεί αριστερά… κατάλαβες, αυτό που έχει λίγη περισσότερη nutella σε σχέση με τα υπόλοιπα 🙂
    Σε φιλώ πολύ!

    • Reply Χρύσα 9 Ιανουαρίου 2016 at 09:01

      Καλή χρονιά Ερμιόνη μου!
      Ο,τι καλύτερο και σε σένα!
      Καλά, και πώς να μην ταυτιστείς, αντιλαμβάνομαι ότι και τα δικά σου ωράρια ειναι εξοντωτικά, ίσως και παραπάνω από τα δικά μου, με δυο νήπια, αντί για ένα… Λίγη προσοχή παραπάνω και θα τη βγάλουμε τη χρονιά!
      Λοιπόν, λυπάμαι αλλα σε πρόλαβε άλλος στο μαφινακι με την έξτρα nutella… Μπορεί να είναι αρκετα μικρότερος από σένα, αλλα έχει ματι για κάτι τέτοια, και ειναι και γρήγορος σαν αστραπή!
      Φιλάκια!

  • Reply thegreenmixer.com 23 Ιανουαρίου 2016 at 14:48

    Καλή Χρονιά και απο εδώ, ελπιζω εστω και καθυστερημενα να ξεκουράστηκες και να φόρτισες λίγο μπαταρίες για το νέο έτος.. Πιο κλασσικ και πετυχημένος συνδυασμός γεύσεων από τη μπανάνα-νουτέλα δεν πρέπει να υπάρχει και δε νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που να μην του αρέσουν.

  • Leave a Reply