Ορεκτικά/Μεζεδάκια/Finger Food, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Συνοδευτικά, Συνταγές

Γλυκοπατάτες, σαν τηγανιτές, στο φούρνο

6 Νοεμβρίου 2015
Η ιδέα ήρθε μια μέρα ξαφνικά, όταν, σε μια συζήτηση περί φαγητού με φίλη αναφέρθηκαν οι γλυκοπατάτες. Θυμήθηκα πόσο μου αρέσουν και πόσο καιρό είχα να πάρω. Τι ωραίες είναι αυτές οι εμπνεύσεις από το πουθενά, μέχρι να τελειώσουμε την κουβέντα, είχα σκεφτεί τη συνταγή, το concept, τα πάντα.

Τη γλυκοπατάτα δεν την είχα δοκιμάσει ποτέ, μέχρι που ο Γιώργος έγινε έξι μηνών και ξεκίνησε τις στερεές τροφές. Τότε που το τρίπτυχο πατάτα-καρότο-κολοκυθάκι ήθελα να γίνει λίγο πιο ενδιαφέρον. Τότε μια καλή συνάδελφος μου πρότεινε να προσθέσω στη διατροφή του τη γλυκοπατάτα, γιατί, εκτός από τα πολλά θρεπτικά συστατικά που περιέχει, έχει γλυκιά γεύση, και γι’ αυτό την προτιμάνε τα μωράκια. Και η αλήθεια είναι ότι τη λάτρεψε. Και μαζί με εκείνον, άρχισα κι εγώ να τη δοκιμάζω και να θέλω να ανακαλύψω όλο και περισσότερες συνταγές που να την αξιοποιούν.
Σούπα, πουρές, στον ατμό, ψητές (μέρες που έρχονται, αφού πέρασε το Halloween με τις κολοκύθες, ε, να μην ασχοληθούμε λίγο με τη μαγειρική του Thanksgiving?), αλλά και συνδυασμοί με μυρωδικά και μπαχαρικά για να βρούμε τι της πάει περισσότερο.

 

 

Και μετά ήρθε και αυτή η ιδέα (όχι σε μένα, σε μένα ήρθε ως αποτέλεσμα σε αναζητήσεις στο μεγάλο βιβλίο-το google ντε). Την έχουμε δοκιμάσει πολλές φορές με τις κανονικές πατάτες, γιατί όχι με τις γλυκοπατάτες; Ωπα, ώπα, πάμε λίγο πιο πίσω… Τι θα πει “δεν έχετε δοκιμάσει τηγανιτές πατάτες στο φούρνο”;;; Κακώς, πολύ κακώς… Ελάχιστο λάδι, ελάχιστη μυρωδιά (στην κουζίνα. στα ρούχα, στα μαλλιά σας) και πολύ πιο ελαφρύ αποτέλεσμα. Οκ,  ναι, ας είμαστε ειλικρινείς, καμιά πατάτα δεν θα φτάσει ποτέ σε τελειότητα μία τέλεια τηγανιτή πατάτα, αλλά είναι μια πάρα πολύ καλή εναλλακτική λύση όταν θέλουμε να φάμε λίγο πιο υγιεινά.
Αυτή τη φορά θέλησα να τις αρωματίσω με λίγο σκόρδο και πιπέρι καγιέν, πρόσθεσα και λίγο μαύρο σουσάμι για ένταση στη γεύση και την υφή, και για να τις κάνω ακόμα πιο ενδιαφέρουσες ετοίμασα και ένα ντιπ με την αγαπημένη μου γκοργκοντζόλα, συνδυασμός που τις απογείωσε γευστικά.

 

 

Αν ψάχνετε μια ιδέα για διαφορετικό συνοδευτικό στο ψητό σας, ή για ένα τσιμπολόγημα μαζί με μια ταινία στον καναπέ, σκεφτείτε αυτή τη συνταγή. Και χρησιμοποιήστε τη γλυκοπατάτα, ειδικά αν μαγειρεύετε για παιδιά. Καλά, σε αυτή την περίπτωση δεν θα έβαζα από δίπλα τη γκοργκοντζόλα (βέβαια, παιδιά είναι αυτά, ποτέ δεν ξέρεις σε τι γκουρμεδιάρηδες ουρανίσκους μπορεί να πέσεις…), αλλά αν σας αρέσει όσο και σε μένα αυτό το τυράκι, τολμήστε το συνδυασμό, πιστέψτε με, δεν θα σας απογοητεύσει….

 

Η συνταγή

1 μεγάλη ή 2 μέτριες γλυκοπατάτες
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
αλάτι
1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν
1 κ.σ. μαύρο σουσάμι

για τη σως

100 γραμ. τυρί γκοργκοντζόλα (ή άλλο μπλε τυρί)
100 ml κρέμα γάλακτος

 

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις γλυκοπατάτες. Τις αφήνουμε σε ένα μπωλ γεμάτο με κρύο νερό για μισή περίπου ώρα. Με αυτό τον τρόπο αποβάλλουν πολύ από το άμυλο και γίνονται πιο τραγανές. Τις στεγνώνουμε καλά και τις ξαναρίχνουμε στο μπωλ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το καγιέν, το σκόρδο και το μαύρο σουσάμι. Τις απλώνουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, φροντίζοντας να είναι απλωμένες σε μία στρώση. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να χρυσίζουν οι άκρες τους.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σως, χτυπώντας στο multi τη γκοργκοντζόλα με την κρέμα γάλακτος, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε τη σως στο ψυγείο μέχρι να ψηθούν οι πατάτες.

 

You Might Also Like

14 Comments

  • Reply Amelie 6 Νοεμβρίου 2015 at 07:51

    Οι σημερινές φωτογραφίες είναι απίθανες, μπράβο!!! Όχι βέβαια ότι θα πηγαίνουν πίσω και οι ψητοτηγανιτές γλυκοπατάτες με το ταιριαστό τους ντιπάκι! Μας έδωσες έμπνευση για το συνοδευτικό της ταινίας της Κυριακής!

  • Reply Momma Machi 6 Νοεμβρίου 2015 at 08:06

    Kαλημέρα Χρύσα!
    Ως φανατική της γλυκοπατάτας (και του κάστανου) θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε την συνταγή σου! Είναι και πανεύκολη στην εκτέλεση οπότε ένας λόγος παραπάνω!

  • Reply Ελπίδα - two boys and hope 6 Νοεμβρίου 2015 at 09:58

    δεν εχω δοκιμασει γλυκοπατατα αλλα ειναι ενα απο τις γευσεις που θελω πολυ να δοκιμασω.. Με την πρωτη ευκαιρια θα δοκιμασουμε τη συνταγη σου Χρυσα μου!! πολλα φιλια

  • Reply Αγγελική~CooKika 6 Νοεμβρίου 2015 at 11:18

    Νέος έρωτας των τελευταίων χρόνων η γλυκοπατάτα! Κι εγώ ήμουν διστακτική στην αρχή αλλά τώρα την χρησιμοποιώ αρκετά συχνά και σε πολλών ειδών συνταγές.
    Βέβαια σε αυτή την μορφή δεν τις έχω φτιάξει ακόμη και χθες αγόρασα δυο…οπότε καταλαβαίνεις!!
    Καλό σαββατοκύριακο, φιλιά!!

  • Reply peps 6 Νοεμβρίου 2015 at 12:49

    Φανταστικές!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Μου αρέσουν πολύ οι γλυκοπατάτες!!!

  • Reply Kitchen Stories 6 Νοεμβρίου 2015 at 14:52

    Λατρεύω τις γλυκοπατάτες και μ΄ ένα πικάντικο ντιπ από δίπλα το ταψί μπορεί και να μου φτάσει… 🙂

    Z.

  • Reply Χρυσαυγή 6 Νοεμβρίου 2015 at 19:32

    Οι καλυτερες σου φωτογραφιες εβερ για ενα σνακ σκετη μουρλια!!!!!!!
    Θερμα συγχαρητηρια Χρυσα για το συνολο!!!!!!!!!!

  • Reply Theodora Nan 6 Νοεμβρίου 2015 at 20:24

    Πολύ λαχταριστή συνταγή! 🙂

  • Reply Ανώνυμος 6 Νοεμβρίου 2015 at 21:31

    Δεν μας βαζεις κ συνταγουλες για μωρακια με γλυκοπατατες

  • Reply Penelope 9 Νοεμβρίου 2015 at 07:19

    Προσωπικά ελάχιστα τις έχω χρησιμοποιήσει σε μαγειρικές τις γλυκοπατάτες Χρύσα μου.
    Αλλά αυτές εδώ με προκαλούν "ανελέητα"!!
    Αν βρω σήμερα στη λαϊκή μας, θα αγοράσω για να κάνω δοκιμή για το μεσημέρι.
    Καλημέρες και καλή εβδομάδα!

  • Reply Αθηνά 9 Νοεμβρίου 2015 at 08:41

    Καλημέρα Χρύσα καλή εβδομάδα!! Πολύ νόστιμη και υγιεινή η ιδέα σου για τις γλυκοπατάτες!! Μου αρέσουν και εμένα πολύ και πολύ μου αρέσει να βλέπω τόσο νόστιμες συνταγές!! Και οι φωτό πολύ σούπερ έχω να πω!! Πολλά φιλιά και ευχές για καλή εβδομάδα!

  • Reply Ερμιόνη 9 Νοεμβρίου 2015 at 20:33

    Νομίζω ότι γλυκοπατάτα δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μου, το πιστεύεις;
    Η πρόταση σου δείχνει προκλητικότατη πάντως, νομίζω ότι είναι ιδανική για γνωριμία με τη γλυκοπατάτα 🙂
    Και το ντιπ οκ… άνετα το τρώω με κουταλάκι, κρακεράκια κλπ.
    Σε φιλώ!

  • Reply Tante Kiki 9 Νοεμβρίου 2015 at 21:18

    Λατρεύω τις γλυκοπατάτες …άσε που είναι διατροφικός θησαυρός!! Τέλειες έγιναν και πολύ ωραία ταιριάζουν με το ντιπάκι σου!!! Νοστιμιές!!

  • Reply thegreenmixer.com 11 Νοεμβρίου 2015 at 09:26

    Πολύ ωραία πρόταση, μια φορά εχω φτιάξει γλυκοπατάτα και ενώ μου άρεσε δεν ξαναπήρε ποτε…. Θα δοκιμαστεί!

  • Leave a Reply