Tips & How To, Ζαχαροπλαστείο, Κέικ/Brownies, Συνταγές

Κέικ με γέμιση κανέλας και καστανής ζάχαρης & tips για καλύτερα κέικ

30 Νοεμβρίου 2015
Αυτό είναι το νέο αγαπημένο μου κέικ. Αλήθεια, πόσο πιθανό είναι να χαίρεται ένας άνθρωπος όταν ανακαλύπτει κάτι τέτοιο; Ναι, εντάξει, το καταλαβαίνω, είστε φυσιολογικοί άνθρωποι. Αλλά αυτό το κέικ… Ωωω…

Τα αγαπώ τα κέικ. Το έχω ξαναπεί άραγε; Πολύ πιθανόν. Κέικ για πρωινό με μια κούπα ζεστό καφέ, κέικ το απόγευμα με ένα φλυτζάνι τσάι, και να σας πω και κάτι, αλλά να μου υποσχεθείτε ότι δε θα με κρίνετε; Το απόλυτο comfort βραδινό μου είναι ένα κομμάτι κέικ με ένα ποτήρι γάλα (ειδικά αυτό το κέικ με ένα ποτήρι γάλα…:)).

Όπως ίσως καταλαβαίνετε, στο σπίτι μου ψήνονται πολλά κέικ. Το χειμώνα τουλάχιστον ένα την εβδομάδα. Σκεφτόμουν λοιπόν ότι τόσο καιρό δεν έχω κάνει το εξής: Δεν σας έχω δώσει 2-3 tips, όχι τίποτα σπουδαίο, μερικά πραγματάκια που έχω μάθει φτιάχνοντας τόσα πολλά, επιτυχημένα ή αποτυχημένα κέικ. Ειδικά από τα τελευταία, έχω μάθει πολλά.

 

Για να δούμε λοιπόν τι έχω μάθει…
1ον. Κανόνας πρώτος και βασικότερος. Όπως και με όλες τις συνταγές που δοκιμάζουμε για πρώτη φορά, πάντα μα πάντα διαβάζουμε όόόλη τη συνταγή πριν ξεκινήσουμε. Δεν θέλετε να φτάσετε κάπου στα μισά και αντιληφθείτε ότι κάπου χάσατε κάποια τσαχπινιά της.
2ον. Το να είναι τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου δεν είναι ιδιοτροπία αυτού που έγραψε τη συνταγή. Αν δε σας έχει κολλήσει ποτέ όλο το βούτυρο ανάμεσα στους αναδευτήρες του μίξερ, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να το χτυπήσετε με τίποτα, δεν ξέρετε τι θα πει σπάσιμο νεύρων.
3ον. Από τότε που το έμαθα δεν το παραλείπω σχεδόν ποτέ. Το ξινόγαλα ή και το γιαούρτι δίνουν τα πιο αφράτα κέικ. Αλήθεια.
4ον. Κάτι που έμαθα σχετικά πρόσφατα και έχω ενθουσιαστεί. Όταν μία συνταγή έχει στα υλικά ξύσμα, τότε δοκιμάστε το εξής. Πριν ξεκινήσετε να χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη, ρίξτε μέσα στη ζάχαρη το ξύσμα και ανακατέψτε τα τρίβοντάς τα με τα δάχτυλά σας. Έτσι πολλαπλασιάζεται το άρωμα του ξύσματος, και κάνετε και peeling στα χεράκια σας (τα οποία μετά, όχι μόνο θα είναι απαλά, αλλά θα μοσχοβολάνε κιόλας).
5ον. Όταν μέσα στο κέικ βάζουμε κομματάκια από οτιδήποτε (κομματάκια σοκολάτας, κομματάκια από ξερά φρούτα, σταφίδες, cranberries κλπ), τότε ο-πωσ-δή-πο-τε τα αλευρώνουμε ελαφρώς πριν τα προσθέσουμε στο μείγμα. Το αλεύρωμα τα εμποδίζει από το να βυθιστούν στον πάτο της φόρμας την ώρα που ψήνεται το κέικ, με αποτέλεσμα να μοιράζονται ομοιόμορφα μέσα σ’ αυτό.
6ον. Πριν βάλουμε τη φόρμα στον (πάντα προθερμασμένο) φούρνο, καλό είναι να βάλουμε από κάτω ένα ταψί. Μία στις τόσες να παραφουσκώσει το κέικ και να γίνει καμία υπερχείλιση, θα βλαστημάτε τόσο όταν θα προσπαθείτε να καθαρίσετε την καμένη ζύμη από τον πάτο του φούρνου.
7ον. Μην αγνοείτε την κατάρα του ξεφούσκωτου κέικ. Αν τα κέικ σας ψήνονται πάντα τέλεια αλλά, χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο έχουν αρχίσει να βγαίνουν φλατ, αφήστε το άθλημα για λίγο. Έχετε πάθει απλά την κατάρα του ξεφούσκωτου κέικ. Μη φοβάστε. Περνάει μετά από λίγο καιρό…

 

 

Όσο για αυτό το κέικ; Αααχχ… Κρατιέμαι με νύχια και με δόντια να μην το πω χριστουγεννιάτικο, αν και δαγκώνοντάς το για πρώτη φορά, στο μυαλό μου ακούγονταν Jingle Bells… Αυτή η μυρωδιά της κανέλας είναι τόσο ταιριαστή με αυτή την εποχή, και σε κάνει τόσο μα τόσο πολύ να θες να βάλεις το κεφάλι σου μέσα στο φούρνο και να παίρνεις βαθιές ανάσες…
Είναι αφράτο, τόσο μα τόσο μυρωδάτο, και σε μερικά σημεία (εκεί που το μείγμα κανέλας-ζάχαρης έχει πάει στην επιφάνεια) καραμελώνει τόσο όσο πρέπει.  Το Βιτάμ με Βούτυρο που χρησιμοποίησα του δίνει αυτή την τόσο χαρακτηριστικά βουτυρένια υφή και γεύση, χωρίς όμως να το βαραίνει καθόλου. Μου άρεσε τόσο πολύ που δεν ήθελα καν να το γλασάρω. Το θέλω έτσι, διακριτικό και σοβαρό. Ναι, αυτό είναι τελικά. Είναι ένα σοβαρό κέικ, που με μεγάλη αποφασιστικότητα ήρθε για να μείνει, δίπλα στο φλυτζάνι του καφέ μου (και οπωσδήποτε δίπλα στο γάλα μου…).

 

Η συνταγή

250 γραμ. Βιτάμ με Βούτυρο
300 γραμ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
5 αβγά
400 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
200 γραμ. γιαούρτι
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

για τη γέμιση

100 γραμ. Βιτάμ με Βούτυρο λιωμένο
150 γραμ. μαλακή καστανή ζάχαρη
2 κ.γ. κανέλα
1 κ.σ. αλεύρι

 

Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπάμε με το μίξερ το Βιτάμ με Βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά συνεχίζοντας το χτύπημα ενδιαμέσως. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Προσθέτουμε το γιαούρτι και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζουμε το χτύπημα ίσα ίσα μέχρι να ενσωματωθούν στο υπόλοιπο μείγμα.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα του κέικ και ρίχνουμε το μισό μείγμα. Από πάνω προσθέτουμε διάσπαρτα μερικές κουταλιές από τη γέμιση της κανέλας και με το πίσω μέρος ενός κουταλιού ανακατεύουμε ελαφρώς ώστε να δημιουργηθούν “νερά” μέσα στο μείγμα. Επαναλαμβάνουμε ρίχνοντας το υπόλοιπο μείγμα του κέικ και από πάνω ξανά διάσπαρτα την υπόλοιπη γέμιση και ξανακάνουμε “νερά”.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 60-65 λεπτά, μέχρι να εισάγουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ και αυτό να βγαίνει καθαρό.
Όταν κρυώσει το ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.



Προσαρμογή από αυτή τη συνταγή.

Η σημερινή συνταγή αναρτήθηκε στο πλαίσιο των “Food Blog Awards” του “ΒΗΜΑgourmet”, και συγκεκριμένα, στην κατηγορία “Best Baking”.
Το κέικ ετοιμάστηκε με την πολύ γενναιόδωρη χορηγία του Βιτάμ.
Μην ξεχάσετε να ψηφίσετε το My Blissfood!!!

You Might Also Like

13 Comments

  • Reply Amelie 30 Νοεμβρίου 2015 at 08:55

    Ο καημός μου είναι που δεν φτιάχνω κέικ όσο συχνά θα ήθελα επειδή …δεν μπορώ να τους αντισταθώ! Ειδικά αν είναι κάποιο που μου αρέσει περισσότερο (όπως εικάζω ότι θα συμβαίνει με το συγκεκριμένο που παρουσιάζεις σήμερα) πραγματικά κινδυνεύω να το φάω ολόκληρο σε συντομότατο χρονικό διάστημα! Δείχνει υπέροχα χειμωνιάτικο και πολύ ταιριαστό με την εποχή!

  • Reply Neanikon Pastry Blog 30 Νοεμβρίου 2015 at 11:41

    Πολύ όμορφες φωτογραφίες, χρήσιμα tips και πολύ άρωμα κανέλας !!
    Καλησπέρα και καλή εβδομάδα !!!!

  • Reply thegreenmixer.com 30 Νοεμβρίου 2015 at 15:30

    Αγαπώ κέικ με γέμιση κανέλας…. δεν υπάρχει πιο ωραίο από το να μυρίζει το σπίτι κανέλα, ιδίως κέικ κανέλας….

  • Reply Kitchen Stories 30 Νοεμβρίου 2015 at 16:01

    ΑααααΧ! (με βαθιές εισπνοές)
    Με τράβηξαν τα αρώματα της κανέλας!

    Ζ.

  • Reply Tante Kiki 30 Νοεμβρίου 2015 at 19:43

    Ωωωωωω!!! Φοβερά αρώματα και υπέροχη νοστιμιά βγάζει αυτό το κέικ! Δεν ξέρω γιατί δαγκώνεσαι αλλά εγώ θα το πω… μυρίζει Χριστούγεννα!!! Και οι φωτό πανέμορφες!

  • Reply Ερμιόνη 30 Νοεμβρίου 2015 at 21:31

    Δεν έπρεπε να μας πεις για την κατάρα του ξεφούσκωτου κέικ… Τώρα όλες τις αποτυχίες μου θα τις αποδίδω σε αυτήν 🙂
    Καλά έκανες και συγκέντρωσες όλες αυτές τις χρήσιμες συμβουλές. Ειδικά τη νούμερο 6 καλό είναι να την έχω υπόψη μου γιατί την έχω πατήσει ουκ ολίγες φορές.
    Την κανέλα την αγαπώ και λατρεύω να ανιχνεύω το άρωμα της οπουδήποτε!
    Μου αρέσουν οι σκοτεινές σου φωτογραφίες. Δείχνουν πολύ ατμοσφαιρικές!
    Σε φιλώ

  • Reply mia xara 1 Δεκεμβρίου 2015 at 05:17

    Λατρεύω τα κέικ κανέλας! Είμαι σίγουρη ότι είναι απίθανο 🙂 Πολύ χρήσιμες και οι συμβουλές! Καλημέρα και καλό μήνα, ΧΟΧΟ

  • Reply Αγγελική~CooKika 1 Δεκεμβρίου 2015 at 09:58

    Γιατί να μην το πεις και Χριστουγεννιάτικο; Η κανέλα είναι τα κατεξοχήν αρωματικών των γιορτών!
    Χρήσιμα τα τίπς και ειδικά το τελευταίο 😉
    Καλημέρα και καλό μήνα, φιλιά!

  • Reply AgapameAnDolmas 3 Δεκεμβρίου 2015 at 08:35

    το αγαπω αυτο το κεικ αλλα ποτε δε μου πετυχενει το σχεδιο μεσα!!!! υπεροχο μπραβο!!!

  • Reply Αθηνά 3 Δεκεμβρίου 2015 at 12:25

    Την κατάρα αυτή την έχω πάθει!! Όλα σχεδόν τα έχω πάθει από ότι περιγράφεις!! Κανέλα και γάλα μπροστά στο τζάκι μαγεία !!! Το κείκ σου είναι σούπερ χριστουγεννιάτικο και χειμωνιάτικο!!!

  • Reply CookTasteLive 4 Δεκεμβρίου 2015 at 06:33

    Ευχαριστούμε για για τα τιπς Χρύσα!
    'Ώστε έτσι η κατάρα του ξεφούσκωτου κέικ, θα την έχω στα υπόψιν! 😛
    Τιπ 3 & 4 τα αγαπημένα μου!

    Το κέικ απίθανο, μοσχομυρίζει Χριστούγεννα!
    Xx

  • Reply evi@thehealthycook 15 Δεκεμβρίου 2015 at 16:17

    εντάξει, τέλειο κέικ!!
    έχω μείνει λίγο πίσω στις αναρτήσεις σου και τα βλέπω τώρα όλα μαζί. αυτό το κέικ όμως μου έκλεψε την καρδιά! απίθανο!
    ευχαριστούμε πολύ για τις συμβουλές. πολύ χρήσιμες!
    πολλά φιλιά Χρύσα μου!

  • Reply Ανώνυμος 2 Μαρτίου 2016 at 19:59

    Όλα καλά αλλά….βιτάμ = %^*$%^&*((#$% και μη μου πείτε ό,τι είναι με βούτυρο γιατί μόνο άρωμα από αυτό έχει. Σαν το γνήσιο βούτυρο τίποτα.

  • Leave a Reply