Ζύμες, Ιδέες για μπουφέ, Ορεκτικά/Μεζεδάκια/Finger Food, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Συνταγές

Πιτούλες σφολιάτας με τυρί cheddar και μαρμελάδα (chutney) καραμελωμένου κρεμμυδιού

9 Οκτωβρίου 2015

Δυο μέρες μετά την προηγούμενη ανάρτηση, και παραμένω σε αυτή την κατάσταση της περίπου άρρωστης, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά έχω bonus το άρρωστο παιδί στο σπίτι. Όχι, αρνούμαι να γκρινιάξω για τις αρρώστιες και τον παιδικό σταθμό, αρνούμαι να γκρινιάξω για τη δική μου αρρώστια και την εξάντληση, παρά το γεγονός ότι ο συνδυασμός τους με ανάγκασε να μείνω σπίτι μου χθες, καθώς το πρωί δεν μπορούσα να πάρω τα πόδια μου. Αντ’ αυτού, θα ήθελα να μιλήσουμε για εμμονές.
Μαγειρικές εμμονές φυσικά…

Εγώ έχω πολλές. Άλλες πάνε κι έρχονται, άλλες μένουν σταθερές. Μία από τις πιο δυνατές τα τελευταία καναδυό χρόνια είναι το καραμελωμένο κρεμμύδι. Ας το πούμε καλύτερα, το chutney ή μαρμελάδα καραμελωμένου κρεμμυδιού. Πρέπει να έχω δοκιμάσει σχεδόν όποιο βαζάκι κυκλοφορεί στην αγορά, μερικά παραπάνω από μία φορές, και είμαι σε θέση να υποδείξω πιο είναι το πιο κατάλληλο για τον καθένα, ανάλογα με τα γούστα του. Σου αρέσουν τα γλυκόξινα; Πάρε το α. Προτιμάς να τα πιο πικάντικα; Δοκίμασε το β που τσιμπάει λίγο παραπάνω. Με πολύ balsamico, με λίγο balsamico, χωρίς καθόλου balsamico; Αλήθεια σας λέω, μάλλον τα έχω δοκιμάσει όλα. Ξένες εταιρίες, ελληνικές εταιρίες, μικρά βαζάκια, μεγάλα βαζάκια, όλα τα βαζάκια.
Πολλές φορές όμως, όταν βρω λίγο χρόνο, προτιμώ  να το κάνω μόνη μου. Αυτή η φορά είναι μία από αυτές. Και το έβαλα σε αυτές τις πιτούλες.

 

Μία άλλη, διαχρονική και καθόλου πρωτότυπη εμμονή μου, είναι τα τυριά. Και μπορεί να λατρεύω τα ελληνικά τυριά, αλλά υπάρχουν και μερικά ξένα τα οποία βάζω πολύ ψηλά στα αγαπημένα μου. Το cheddar είναι ένα από αυτά. Το εγγλέζικο αυτό τυράκι που δυστυχώς δεν βρίσκουμε σε πολύ μεγάλη ποικιλία στη χώρα μας, εκτός ίσως σε πολύ λίγα εξειδικευμένα καταστήματα. Ακόμα καλύτερα όταν μιλάμε για το ώριμο (mature) cheddar, με το ανοιχτό κίτρινο χρώμα, αντί για το έντονο πορτοκαλί που έχει το κανονικό. Και ξέρετε με τι συνδυάζεται απίστευτα; Με το καραμελωμένο κρεμμύδι.

 

 

Τη λογική μου “ένα πακέτο σφολιάτα πάντα στην κατάψυξη” την ξέρετε πλέον πιστεύω καλά. Τη συνέχεια επομένως τη φαντάζεστε. Ένα κομμάτι από το αγαπημένο τυράκι στο ψυγείο, καραμελωμένο κρεμμύδι που έγινε πανεύκολα, και με τον δικό μου αγαπημένο συνδυασμό μπαχαρικών, λίγη ώρα μετά τα γλυκοπικάντικα αλλιώτικα τυροπιτάκια μου ήταν έτοιμα για δοκιμή.
Και ήταν τέλεια…

 

Τη συνταγή για τη μαρμελάδα μην την προσπεράσετε… Θα με θυμηθείτε. Αλλά ακόμα κι αν βαριέστε τόσο πολύ να τη φτιάξετε, αυτές τις “εγγλέζικες” τυροπιτούλες  δοκιμάστε τες.
Όσο για μένα, μαζεύω τα κομμάτια μου και σας χαιρετώ, σας εύχομαι καλό σαββατοκύριακο, και ελπίζω να με βρείτε σε καλύτερες συνθήκες την άλλη εβδομάδα…

Η συνταγή

για το καραμελωμένο κρεμμύδι

3 μεγάλα κρεμμύδια
150 γραμ. μαλακή ανοιχτή καστανή ζάχαρη (light brown)
150 ml ξύδι balsamico
1/2 κ.γ. κύμινο
1/2 κ.γ. σκόρδο σκόνη
1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν
1 κ.γ. αλάτι χοντρό

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φετούλες (μισοφέγγαρα). Βάζουμε μία πλατιά και ρηχή κατσαρόλα ή βαθύ μεγάλο τηγάνι στην εστία και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνουμε ελάχιστο λάδι να πάει παντού και ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Αλατίζουμε και τα σωτάρουμε ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαραθούν, για περίπου 20 λεπτά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και ανακατεύουμε, προσέχοντας μην κολλήσουν, για περίπου άλλα 10 λεπτά. Ρίχνουμε και το balsamico, χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 50 λεπτά με 1 ώρα, ανακατεύοντας πού και πού, μέχρι να μαλακώσουν πάρα πολύ και να καραμελώσουν τα κρεμμύδια.

για τις πιτούλες

2 φύλλα σφολιάτας
400 γραμ. ώριμο cheddar (ή άλλο κίτρινο τυρί της αρεσκείας μας)
περίπου 100 γραμ. από τη μαρμελάδα καραμελωμένου κρεμμυδιού
1 αβγό χτυπημένο με λίγο νεράκι

Ανοίγουμε τα δύο φύλλα της σφολιάτας. Χαράζουμε το ένα φύλλο σχηματίζοντας 4 σειρές και 4 στήλες, δηλαδή 16 κομμάτια στο σύνολο.
Κόβουμε το κομμάτι του τυριού σε 16 ίσα κομμάτια. Τοποθετούμε στη μέση κάθε κομματιού φύλλου ένα κομμάτι cheddar και από πάνω ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού μαρμελάδα καραμελωμένου κρεμμυδιού. Αλείφουμε γύρω από τη γέμιση το κάθε κομμάτι φύλλου με λίγο από το χτυπημένο με νεράκι αβγό και σκεπάζουμε το φύλλο που γεμίσαμε με το δεύτερο φύλλο. Κόβουμε τα 16 κομμάτια με ένα μαχαίρι και “ασφαλίζουμε” τη γέμιση πατώντας το κάθε κομμάτι γύρω γύρω με το πίσω μέρος ενός πιρουνιού. Τρυπάμε λίγο με το πιρούνι την επιφάνεια από κάθε πιτάκι και την αλείφουμε με το αβγό.
Απλώνουμε σε δύο ταψιά του φούρνου από ένα κομμάτι λαδόκολλα και τοποθετούμε επάνω τα πιτάκια, από 8 σε κάθε ταψί, αραιά αραιά, γιατί φουσκώνουν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 25-30 λεπτά.

Tip: αν δεν βρείτε cheddar, μπορείτε να φτιάξετε τις πιτούλες με μια πικάντικη γραβιέρα.

 

You Might Also Like

20 Comments

  • Reply Amelie 9 Οκτωβρίου 2015 at 06:46

    Και πάνω που νόμιζα πως με το κέικ μελιού είχες γίνει περδίκι!!! Κρίμα, ελπίζω τουλάχιστον να περάσει πολύ σύντομα πια αυτή η περιπέτεια. Για τα πιτάκια δεν έχω λόγια, δείχνουν κυριολεκτικά πεντανόστιμα, μπορώ άνετα να φανταστώ τη…θεία μυρωδιά τους και είναι σίγουρο ότι αποτελούν καταπληκτική πρόταση για κάθε περίσταση. Μούρλια!

    • Reply Χρύσα 9 Οκτωβρίου 2015 at 16:27

      Όχι Αμαλία μου, δυστυχώς δεν έγινα, ίσα ίσα, σήμερα ξεκίνησα (τελικά) και την αντιβίωση… Τώρα τουλάχιστον ελπίζω να περάσει…
      Εγώ πάντως, αν και άρρωστη, τα τσάκισα τα πιτάκια!

  • Reply Αθηνά 9 Οκτωβρίου 2015 at 08:00

    Περαστικά οικογενειακώς σας εύχομαι!! Είναι εντελώς deja vu τα ίδια έχουμε και εμείς με τις ιώσεις!! Και εμένα μου αρέσουν τα καραμελωμένα κρεμμύδια αλλά δεν έχω δοκιμάσει να φτιάξω τη μαρμελάδα!! Μάλλον πρέπει!! Πολλά φιλιά και καλό ΣΚ!

    • Reply Χρύσα 9 Οκτωβρίου 2015 at 16:28

      Ευχαριστώ Αθηνά μου! Όλοι όσοι έχουν νηπιάκια, μάλλον κάπως έτσι είναι…
      Δοκίμασέ την, είναι πανεύκολη!
      Πολλά φιλιά!

  • Reply Χρυσαυγή 9 Οκτωβρίου 2015 at 08:23

    Αχ, Χρύσα, Χρύσα!!!
    Τα τσάτνεϋ και γενικώς οι γλυκόξινες μαρμελάδες στο φαγητό είναι η μεγάλη μου αγάπη!!!! Με κρέας, με ψάρι με οτιδήποτε. Οι πίτες σου με τα τόσο λίγα μα διαλεχτά υλικά δεν ήρθαν για να αφήσουν κανέναν αδιάφορο. Εμένα πάντως όχι!!! Ξέρω πως δεν σταματάς στη μια και ξέρω ότι το τσάτνεϋ σου είναι μια συνταγή πολλαπλών χρήσεων!
    Πολύ όμορφες και χρυσαφένιες. Η τελευταία φωτογραφία με αποτελείωσε πάντως…

    Καλό Σαββατοκύριακο και με τις καλύτερες ευχές μου για γρήγορη ανάρρωση.

    • Reply Χρύσα 9 Οκτωβρίου 2015 at 16:31

      Όχι, δυστυχώς δεν σταματάς στη μία, ούτε στις δύο… (δεν θα συνεχίσω, διότι για μια αξιοπρέπεια ζούμε…)
      Η τελευταία φωτό σε αποτελείωσε διότι μόλις είχε βγει το ταψί από το φούρνο…
      Ευχαριστώ και για τις ευχές, ελπίζω να πιάσουν!

  • Reply Νανά @ kouzinista 9 Οκτωβρίου 2015 at 08:45

    Ωωωω, Χρύσα πεθαίνω για καραμελωμένα κρεμμύδια!
    Τα έτοιμα σε βαζάκια είναι αλήθεια πως δεν τα πολυσυμπαθώ αλλά είμαι πρόθυμη να δοκιμάσω κάθε πιθανή παραλλαγή συνταγής για να τα φτιάξω μόνη μου. Έτσι, μπορώ να φέρω τη γεύση στα γούστα μου και να γλιτώσω και την έρευνα αγοράς.
    Ο συνδυασμός τους με παλαιωμένο cheddar και σφολιάτα είναι ονειρεμένος. Μια ζεστή πιτούλα (ή και δύο) κι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί (ή και περισσότερα) θα τα τσάκιζα ευχαρίστως.
    Καλή ξεκούραση και περαστικά σας!

    • Reply Χρύσα 9 Οκτωβρίου 2015 at 16:31

      Δεν θα σταματούσες στη μία Νανά, στο εγγυώμαι! Ειδικά με ένα καλό κρασί από δίπλα!
      Ευχαριστώ πολύ!

  • Reply Notoula 9 Οκτωβρίου 2015 at 09:22

    Περαστικά εύχομαι. Πολύ ωραίες οι πιτούλες σου!
    Τα καραμελωμένα κρεμμύδια τα βάζω σε HOT DOG παρέα με ψιλοκομμένο λάχανο.
    ΑΑΑΑΑΧ

    • Reply Χρύσα 9 Οκτωβρίου 2015 at 16:32

      Ευχαριστώ Γιώτα μου!
      Σε hot dog ταιριάζουν τέλεια, μου έδωσες ιδέα!

  • Reply thegreenmixer.com 9 Οκτωβρίου 2015 at 10:11

    Αχ που είχες την συνταγή τότε που είχα το κεφάλι cheddar (και διάφορα άλλα τσενταρ-ακια) και δεν "είχα" τι να τα κάνω? (μεγάλο δράμα)…. αχ …. τρελαίνομαι για σφολιάτες. Τελεία.
    και τυρια. Τελεία.
    Αντε και καραμελλωμένα κρεμμύδια, αν τα πετύχω…..
    (και είχε πέσει στα χέρια μου ένα cheddar που έφερνε γέυση blue cheese, δεν θυμάμαι τι ήταν… τέλεια θα πήγαινε λεμε…)

    • Reply Χρύσα 9 Οκτωβρίου 2015 at 16:44

      Αχ, το θυμάμαι αυτό το κεφάλι!!!
      Την επόμενη φορά που θα έχεις κάτι αντίστοιχο, μην με ξεχάσεις, παίρνω το αεροπλάνο κι έρχομαι!
      Πω πω, για σένα είναι αυτές οι πίτες…

  • Reply AgapameAnDolmas 9 Οκτωβρίου 2015 at 15:54

    ενταξει ολα τα λεφτα!!!! φοβερος συνδυασμος κ σιγουρα απο γευση θα σκιζουν!

    • Reply Χρύσα 9 Οκτωβρίου 2015 at 16:44

      Ευχαριστώ ντολμαδάκι, είναι ελαφρώς εθιστικές είναι η αλήθεια…

  • Reply Penelope 9 Οκτωβρίου 2015 at 17:58

    Το "κόλλημα" με το cheddar το έχω κι΄ εγώ Χρύσα μου και πάντα έχω δυο πακετάκια "καβάτζα".
    Τα καραμελωμένα κρεμμύδια πάλι, δεν τα φτιάχνω συχνά μιας και μπορεί να μην καταναλωθούν το ίδιο ευχάριστα απ' όλους μας. αλλά πάλι αξίζει τον κόπο να κάνω μόνο και μόνον για να δοκιμάσω τον συνδυασμό που προτείνεις.

    Πανέμορφα "μοστράρουν" τα εγγλέζικα πιτάκια σου και προκαλούν :-))

    Περαστικά σας και πάλι κορίτσι… Εμείς είμαστε σε "αποθεραπεία" αλλά ένα "βηχαλάκι" το έχουμε ως κατάλοιπο.

    Καλό σας Σαββατοκύριακο.

  • Reply Ερμιόνη 10 Οκτωβρίου 2015 at 05:36

    Ωχ βρε κορίτσι… κόλλησε και ο μικρούλης ε;
    Εντάξει δυστυχώς ήταν λογικό και επόμενο 🙁
    Περαστικά σας, σας εύχομαι!
    Να ξεκουραστείτε το ΣΚ, να κοιμηθείτε καλά και να ενισχύσετε τον οργανισμό σας με βιταμίνες.
    Μου αρέσει πάντως που δε χάνεις το κέφι και την αισιοδοξία σου 🙂
    Οι πιτούλες εξαιρετικές, πολύ του γούστου μου!
    Τα καραμελωμένα και τα τυριά (όλα τα τυριά μπορώ να πω) είναι και δικές μου εμμονές εδώ και πολλά χρόνια!
    Σε φιλώ

  • Reply evi@thehealthycook 10 Οκτωβρίου 2015 at 13:14

    για τα τυριά δεν θα πω πολλά… είναι η μεγαλύτερη αγάπη μου. όπως επίσης αγαπώ πίτες, πιτούλες και τα συναφή.. έτσι όπως τα συνδύασες με τα καραμελωμένα κρεμμύδια θα είναι θεϊκός μεζές!!
    απίθανα!
    φιλιά Χρύσα μου και περαστικά σας!

  • Reply peps@pepi's kitchen 12 Οκτωβρίου 2015 at 05:48

    Μ' αρέσει πολύυυυυυυυυυ το τσένταρ!!
    Μ' αρέσουν πολύυυυυυυυυυυυυυ τα τσάτνευ!!!
    Θα τα φτιάξω σίγουρα!!!!

    • Reply peps 15 Οκτωβρίου 2015 at 11:57

      …..τα έφτιαξα…φανταστικά!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      φωτό την επόμενη φορά γιατί ήταν βράδυ και δεν έβγαλα!

  • Reply Tante Kiki 12 Οκτωβρίου 2015 at 08:01

    Ωραιότατα!!!! Τα τυριά και τα καραμελωμένα κρεμμύδια με τη σφολιάτα είναι υπέροχα!!!! Περαστικά στον μικρούλη!!!
    Την καλημέρα μου!

  • Leave a Reply