Ζυμαρικά, Κυρίως Πιάτα, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Σαλάτες, Συνοδευτικά, Συνταγές

Σαλάτα με κριθαράκι, πιπεριές Φλωρίνης και ξινομυζήθρα

27 Αυγούστου 2015

Με πιάνει ένα άγχος ότι φέτος το καλοκαίρι δεν πρόλαβα να σας δείξω όσες πολύ καλοκαιρινές συνταγές ήθελα. Γιατί τις είχα προετοιμάσει πολύ ωραία στο μυαλό μου, ως το απόλυτα control freak που είμαι. Αλλά δε βαριέσαι. Αυτή όμως δεν θα μου τη γλίτωνε με τίποτα. Το απόλυτα τεμπέλικο αυτό πιάτο με το αγαπημένο μου κριθαράκι, είναι, τώρα που το ξανασκέφτομαι, το ιδανικότερο καλοκαιρινό πιάτο για την επιστροφή στην πόλη.

 

Και εξηγούμαι.
Γύρισες από τις διακοπές, γύρισες και στη δουλειά, διάθεση στα τάρταρα, κουζίνα άδεια. Ψάχνεις λίγο καλύτερα στο ντουλάπι, βλέπεις ένα πακέτο κριθαράκι. Πιο δίπλα, να κι ένα βαζάκι πιπεριές Φλωρίνης (αν δεν έχετε, ξαναθυμήστε μου μια μέρα να γράψω επιτέλους εκείνο το post για τα απαραίτητα του ντουλαπιού…). Λίγο οι ελίτσες που έφερες από τις διακοπές (τι, δεν φέρνετε βρώσιμα σουβενίρ από τις διακοπές σας; Κακώς, πολύ κακώς…), λίγο ένα λευκό τυράκι που, δεν μπορεί, ήταν από τα πρώτα της λίστας του σούπερ μάρκετ που πήγες με το που γύρισες, μαζί με το γάλα, το γκούντα, τη γαλοπούλα και το ψωμί του τοστ. Και αυτός ο βασιλικός που σιγά σιγά αργοπεθαίνει, θυμίζοντάς σου βάρβαρα ότι το καλοκαίρι τελειώνει; Ε, μην πάει χαμένος…
Και συνεχίζω.
Γύρισες την πρώτη μέρα από τη δουλειά, εννοείται ότι δεν είχες προλάβει να μαγειρέψεις. Βγάζεις δυο μπιφτέκια από την κατάψυξη (όχι, αλήθεια, πρέπει να το γράψω οπωσδήποτε αυτό το post), βάζεις το κριθαράκι να βράσει και σε ελάχιστο χρόνο τρως.
Θες κι άλλο;
Γύρισες από τις διακοπές και είπες, “όχι άλλο Παναγία μου, τέρμα το σαβούριασμα, κοντεύω να σκάσω”. Θες να κόψεις τα πολλά πολλά, αλλά θες να πάρεις και κάτι ελαφρύ και νόστιμο στη δουλειά τη δεύτερη μέρα (που αρχίζεις και το συνηθίζεις σιγά σιγά), βάζεις την κριθαροσαλάτα στο ταπεράκι, κομπλέ.

 

Η συνταγή για αυτή τη σαλάτα είναι από αυτές τις αγαπημένες μου, καταρχήν γιατί το κριθαράκι είναι από τα αγαπημένα μου ζυμαρικά, και επίσης, γιατί είναι από αυτές που βάζεις μέσα ό,τι βρίσκεις πρόχειρο μπροστά σου, βγάζεις ό,τι δεν σου αρέσει, προσαρμόζεις τις ποσότητες σύμφωνα με τα γούστα σου, τις αλλάζεις τα φώτα με λίγα λόγια, βρίσκοντας τον δικό σου αγαπημένο συνδυασμό. Σας αρέσουν οι ελιές; Βάλτε. Δεν σας αρέσουν; Έξω οι ελιές. Ίσως λίγη κάπαρη; Πού να τρέχετε για ξινομυζήθρα; Βάλτε φέτα (αλλά δοκιμάστε το τουλάχιστον μια φορά με την ξινομυζήθρα, θα με θυμηθείτε…). Σας φαίνεται λίγο το σκόρδο που προτείνω; Βάλτε όσο θέλετε. Αλήθεια, αυτή τη φορά σας παρακαλώ (και σας προκαλώ, γιατί όχι) να μην ακολουθήσετε τη συνταγή μου. Όχι γιατί δεν είναι καλή, σούπερ είναι, αλλά θέλω να τη χρησιμοποιήσετε ως βάση για να βρείτε τη δική σας αγαπημένη…

 

Η συνταγή
500 γραμ. κριθαράκι μέτριο
4 πιπεριές Φλωρίνης από βάζο
1/4 κούπας  ελιές ψιλοκομμένες (χρησιμοποίησα πράσινες)
150 γραμ. ξινομυζήθρα Κρήτης τριμμένη
2 κ.σ. ψιλοκομμένο πλατύφυλλο βασιλικό
1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
1/2 κούπας ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξίδι λευκό βαλσαμικό
αλάτι, πιπέρι λευκό
Βράζουμε το κριθαράκι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, το σουρώνουμε, το ρίχνουμε σε ένα βαθύ μπωλ ή σαλατιέρα, το λαδώνουμε ελαφρώς και το αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε τις πιπεριές σε λωρίδες και τις ρίχνουμε στο μπωλ μαζί και με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε ανάλογα με το γούστο μας.
Tip: προσέχουμε πολύ με το αλάτι, γιατί το τυρί και οι ελιές κάνουν το κριθαράκι πολύ αλμυρό. Εγώ στην αρχή δεν βάζω καθόλου, μόνο αν δοκιμάσω και καταλάβω ότι χρειάζεται.

 

You Might Also Like

22 Comments

  • Reply Αθηνά 27 Αυγούστου 2015 at 08:17

    Τώρα εγώ που δεν την τρώω τη μυζήθρα τί να πω;; Λατρεύω όμως τα κριθαρώτο τόσο που θα αντικαθιστούσα με τυρί κρέμα και θα απολάμβανα!! Πολλά φιλιά και καλημέρες!

    • Reply Χρύσα 29 Αυγούστου 2015 at 15:48

      Μμμμ, με τυρί κρέμα, τέλεια ιδέα για μετατροπή σε κριθαρότο!
      Μου αρέσει που ακολούθησες αμέσως την προτροπή μου Αθηνά!

  • Reply Χρυσαυγή 27 Αυγούστου 2015 at 12:43

    Ωραια η σαλατα Χρυσα. Βεβαια με το λευκο τυρι ωμο εχω προβληματα η καψερη. Στεκομαι ομως και θαυμαζω και ζηλευω (γιατι οχι) το φανταστικο σου πιατο /ψαρι. Πολυ ωραιο χρομα και σχεδιο. Το θελω, ε;;;

    • Reply Χρύσα 29 Αυγούστου 2015 at 15:49

      Ήμουν σίγουρη για το σχόλιο σχετικά με το λευκό τυρί, χιχι…..
      Το πιατάκι είναι αγαπημένο μου, must για το καλοκαιρινό τραπέζι μου! (Butlers…)

  • Reply ΕΛΕΝΑ 27 Αυγούστου 2015 at 13:03

    Κριθαροσαλάτα!!!
    Να μια σαλάτα που θέλω να την τολμήσω!
    Εξάλλου στις σαλάτες με ζυμαρικά δεν λέω ποτέ όχι!
    Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 29 Αυγούστου 2015 at 15:50

      Ορίστε λοιπόν, μια ιδέα για δοκιμή!
      Περιμένω εντυπώσεις, ε;;;

  • Reply Beauty Follower 28 Αυγούστου 2015 at 07:16

    Τι ωραια ιδεα το κριθαρακι σε σαλάτα!

    Καλημερα 🙂

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    • Reply Χρύσα 29 Αυγούστου 2015 at 15:50

      Ευχαριστώ πολύ!

  • Reply Ελπίδα - two boys and hope 28 Αυγούστου 2015 at 07:33

    μμμμ κι εμεις το αγαπαμε το κριθαρακι.. Και εννοειται οτι εχουμε κοκκινες πιπεριες σε βαζακι..χεχεχε.. Και φυσικα πρεπει να γραψεις οπωσδηποτε τα απαραιτητα του ντουλαπιου.. Ααα εχουμε και μπιφτεκια στην καταψυξη… Και να τονισω οτι οι φωτογραφιες σου ειναι υπεροχες!!! Πραγματικα πολυ επαγγελματικες!! πολλα φιλια

    • Reply Χρύσα 29 Αυγούστου 2015 at 15:51

      Εσύ είσαι δικιά μου, φαίνεται!
      Όταν το πάρω απόφαση, μαζί θα το γράψουμε το post!
      Ίσως σε εκείνον τον καφέ; (άντε να δούμε πότε…)

  • Reply Neanikon Pastry Blog 28 Αυγούστου 2015 at 19:29

    Και εγώ αυτό σκέφτομαι !! Οτι πέρασε το καλοκαίρι και δεν αξιοποίησα όλα τα καλοκαιρινά φρούτα 🙂
    Πάντως η σαλάτα με τα ζυμαρικά είναι πολύ καλή ιδέα !! Μου αρέσει και το σκεύος – ψαράκι.

    • Reply Χρύσα 29 Αυγούστου 2015 at 15:52

      Όσο κρατάει ακόμα θα το εκμεταλλευτούμε Άρη!
      Δοκίμασέ την!

  • Reply mia maria 29 Αυγούστου 2015 at 08:09

    Πολύ ωραία! Πράγματι καλοκαιρινή και πεντανόστιμη!

    • Reply Χρύσα 29 Αυγούστου 2015 at 15:52

      Ευχαριστώ πολύ Μαρία!

  • Reply Elliniko Xreos sti Gastronomia 29 Αυγούστου 2015 at 14:48

    Πολύ όμορφη ιδέα, πρακτική, νόστιμη και εύκολη! Έτοιμο το ταπεράκι για να πάω στη δουλειά!

    • Reply Χρύσα 29 Αυγούστου 2015 at 15:52

      Ναι, είναι ιδανική για ταπεράκι!

  • Reply peps 29 Αυγούστου 2015 at 20:24

    Φανταστική σαλάτα!! Ότι πρέπει για καλοκαίρι!!!! Την φτιάχνω κι εγώ με φρέσκια πιπεριά και φέτα αλλά η ξυνομυζήθρα μου αρέσει πολύ και η πιπεριά από βάζο θα την κάνει πιο πικάντικη!!
    Ωραίες φωτογραφίες!!

  • Reply CookTasteLive 29 Αυγούστου 2015 at 20:31

    ένα έχω να σου πω, μόλις γύρισα από νησί. Και Δευτέρα πρώτη μέρα δουλειά.
    Μάλλον να κατευθυνθώ στο ντουλάπι για κριθαράκι ε;
    Τα δικά μου βρώσιμα σουβενίρ είναι λιαστές ντομάτες και κάπαρη (αα και μέλι.. έτσι λίγο για την υπογλυκαιμία στο τέλος).
    Νομίζω μια χαρά θα ταιριάξουν και έτοιμο το ταπερακι 🙂

  • Reply - spoonstories- 30 Αυγούστου 2015 at 08:44

    Λίγο καιρό έχω να μπω και βλέπω τόσες νόστιμες συνταγές Χρύσα μου!Εγώ όλα τα τρώω από αυτή τη συνταγή και όλα τα θέλω:P

  • Reply evi@thehealthycook 31 Αυγούστου 2015 at 14:25

    με έπεισες, με έπεισες!! 🙂
    όλα τα υλικά μου αρέσουν, άρα βουρ για την κουζίνα!!
    φιλιά πολλά Χρύσα μου!!

  • Reply AgapameAnDolmas 31 Αυγούστου 2015 at 14:47

    τελει αιδεα!! κριθαρακι σαλατα δν εχω ξαναδει αλλα ανετα το τρωω για φαγητο !!

  • Reply Αγγελική~CooKika 31 Αυγούστου 2015 at 15:38

    Τέλεια η σαλάτα σου! Και εννοείται ότι πράγματα έφερα από το νησί… κάπαρη, τυριά, ακόμη και σπιτικό κριθαράκι με ολικής, οπότε έχω όλα τα υλικά έτοιμα! Θα γίνει το ταπεράκι της εβδομάδας μας, ευχαριστούμε!!

  • Leave a Reply