Ζύμες, Ιδέες για μπουφέ, Κρέας, Κυρίως Πιάτα, Ορεκτικά/Μεζεδάκια/Finger Food, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Συνταγές

Ατομικές κοτόπιτες με γραβιέρα, μπέικον και μανιτάρια

30 Απριλίου 2015

Η σημερινή ανάρτηση προέκυψε περίπου από ανάγκη… Ανάγκη για να αντικαταστήσω τη συνταγή που αρχικά είχα προγραμματίσει να σας δείξω, της οποίας η εκτέλεση υπέστη παταγώδη αποτυχία, αλλά και ανάγκη να σκεφτώ κάτι για εύκολο φαγητό τις προηγούμενες μέρες, καθώς την Κυριακή το βράδυ αντιλήφθηκα ότι όλο το σαββατοκύριακο δεν είχα προλάβει να μαγειρέψω τίποτα απολύτως για τη Δευτέρα (τα ξεκούραστα σαββατοκύριακα που λέγαμε τις προάλλες…), και έπρεπε να αυτοσχεδιάσω με ό,τι υπήρχε στο σπίτι, βρίσκοντας μια λύση που εύκολα θα μπορούσε να εκτελεστεί την Δευτέρα το μεσημεράκι (δηλαδή στις πεντέμιση το απόγευμα που έφτασα στο σπίτι…)

Είναι η κλασική περίπτωση όπου ο καταψύκτης σε σώζει. Το έχω πει χίλιες φορές και δεν θα σταματήσω να το λέω. Το εύκολο και γρήγορο φαγητό που αναζητάμε όλοι ξεκινάει από την καλή οργάνωση και τις προμήθειες που βρίσκονται στους -21 βαθμούς, αλλά και στα ντουλάπια της κουζίνας μας.
Ανοίγοντας λοιπόν τον καταψύκτη βρήκα ένα σακουλάκι με έτοιμο βρασμένο και ξεψαχνισμένο κοτόπουλο, που προκύπτει πάντα όταν βράζουμε (συνήθως η γιαγιά – να τα λέμε αυτά) πλατάρια από κοτόπουλο για να κρατήσουμε ζωμό. Πιο πάνω βρήκα και ένα πακέτο φύλλα σφολιάτας, τα οποία είναι το νούμερο 1 στη λίστα μου με τα υλικά που πρέπει απαραιτήτως να βρίσκονται στον καταψύκτη, πιο ψηλά και από τα παγάκια.
Τα υπόλοιπα ήταν εύκολα… Λίγη γραβιέρα και λίγο μπέικον που έτυχε να βρίσκονται στο ψυγείο, μια κονσέρβα μανιτάρια (ναι, τολμάω να πω ότι τα μανιτάρια ήταν κονσέρβα, μη με σταυρώσετε, το ένοχο μυστικό μου είναι ότι πάντα έχω μανιτάρια σε κονσέρβα στο ντουλάπι, για κάτι τέτοιες περιπτώσεις…), και ό,τι άλλο χρειαζόταν για να δέσουν μεταξύ τους τα υλικά.

 

 

Έτσι λοιπόν, Κυριακή βράδυ βγήκαν για να ξεπαγώσουν κοτόπουλο και σφολιάτα, Δευτέρα απογευματάκι προετοιμάστηκαν πανεύκολα οι πίτες μέχρι να προθερμανθεί ο φούρνος, ψήθηκαν και φωτογραφήθηκαν, όπως μπορείτε να καταλάβετε, μόλις βγήκαν από το φούρνο (και μαζί με το ταψί και τη λαδόκολλα – πόσο πιο μέσα στη συνταγή να σας βάλω πια!).
Το ξέρω ότι μπορεί να σκέφτεστε “τι μας λέει τώρα αυτή – πού να το έχω τώρα εγώ το κοτόπουλο και τη σφολιάτα και όλα αυτά – εγώ θέλω κάτι εύκολο και γρήγορο”. Θα ξαναπώ και θα ξαναπώ και θα ξαναπώ λοιπόν, ότι το εύκολο και γρήγορο, θέλει οργάνωση. Και αν δεν σας πείθει (που αποκλείεται…) αυτή η συνταγή για να πάρετε τώρα να βράσετε κοτόπουλο για να έχετε, θυμηθείτε και αυτές τις διαφορετικές κροκέτες κοτόπουλου που σας είχα δείξει πέρυσι, και τα ξαναλέμε…

 

Η συνταγή

2 φύλλα σφολιάτας
400 γραμ. κοτόπουλο βρασμένο και ξεψαχνισμένο
150 γραμ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
100 γραμ. μπέικον ψιλοκομμένο
200 ml κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. μουστάρδα dijon (ή άλλη της αρεσκείας σας, κατά προτίμηση λίγο πικάντικη)
3 αβγά (2 για τη γέμιση και 1 για επάλειψη)
αλάτι, πιπέρι

Ρίχνουμε σε ένα μπωλ το ξεψαχνισμένο κοτόπουλο, τη γραβιέρα, το ψιλοκομμένο μπέικον, την κρέμα γάλακτος, τη μουστάρδα και τα αβγά, αλατοπιπερώνουμε, και ανακατεύουμε καλά. Ανοίγουμε τα φύλλα της σφολιάτας και κόβουμε το κάθε ένα στα δύο, έτσι ώστε να έχουμε τέσσερα παραλληλόγραμμα κομμάτια ζύμης. Χωρίζουμε τη γέμιση στα τέσσερα και τοποθετούμε το κάθε τέταρτο στο κέντρο του κάθε ενός από τα τέσσερα φύλλα. Διπλώνουμε προς τα μέσα πρώτα τις μεγάλες πλευρές του κάθε φύλλου. Στη συνέχεια διπλώνουμε τη μία μικρή πλευρά προς το κέντρο (να σκεπάσει τη γέμιση δηλαδή), και τυλίγουμε την πιτούλα προς την απέναντι πλευρά, φτιάχνοντας ένα “πακετάκι”. Φροντίζουμε να έχει κολλήσει καλά η τελευταία πλευρά, ώστε να μην ανοίξει στο ψήσιμο και τοποθετούμε τις πίτες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, με την ένωση από κάτω. Χτυπάμε το τρίτο αβγό και αλείφουμε με πινέλο όλη την επιφάνεια από τις πίτες, τις τρυπάμε ελαφρώς σε μερικά σημεία με ένα πιρούνι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45-50 λεπτά, μέχρι να δούμε ότι έχουν χρυσίσει αρκετά.
Tips:
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλο κίτρινο τυρί της αρεσκείας μας, πιο απαλό ή πιο πικάντικο στη γεύση, όπως κασέρι, ρεγγάτο, γούντα, ένταμ, κλπ
– Αν θέλουμε λίγο πιο έντονη και καπνιστή τη γεύση του μπέικον, μπορούμε να το σωτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι πριν να το ανακατέψουμε με τα υπόλοιπα υλικά, αφαιρώντας όμως το λίπος που θα προκύψει.
– Προσέχουμε η γέμιση να μην είναι καθόλου υδαρής, για να μην μουσκέψει το φύλλο και δεν ψηθεί σωστά. Η δοσολογία που σας δίνω είναι υπολογισμένη με βάση αυτή την οδηγία.

 

You Might Also Like

12 Comments

  • Reply ΑΜΑΛΙΑ 30 Απριλίου 2015 at 06:42

    Πόσο συμφωνώ μαζί σου!!! Κι εμένα με σώζει συχνότατα η οργάνωση της κατάψυξης, έχω πάντα ξεψαχνισμένο κοτόπουλο, καθώς και μαγειρεμένο κιμά για μακαρόνια. Σωτήριες λύσεις! Οι κοτόπιτες έγιναν υπέροχες και οπωσδήποτε πεντανόστιμες, μιλάνε οι φωτογραφίες από μόνες τους!

    • Reply Χρύσα 30 Απριλίου 2015 at 19:06

      Ναι, και ο κιμάς για μακαρόνια ανήκει στα must!
      Χαίρομαι που σου άρεσαν Αμαλία μου!

  • Reply peps 30 Απριλίου 2015 at 06:51

    Πανεύκολο, γρήγορο σνακ που δεν σε απογοητεύει ποτέ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Πω πω!! Βλέπω τη γέμιση και τρελλαίνομαι!!!

    Καλημέρα Χρύσα!

    • Reply Χρύσα 30 Απριλίου 2015 at 19:06

      Μια καλή πίτα δεν απογοήτευσε ποτέ κανέναν!
      Φιλάκια Πέπη!

  • Reply Χρυσαυγή 30 Απριλίου 2015 at 10:50

    Ειλικρινά δεν με νοιάζει καθόλου αν τα μανιτάρια είναι ή όχι από κονσέρβα. Βλέποντας αυτή τη γέμιση δεν θέλω να ξέρω τίποτα! Θέλω απλά να φάω την κοτόπιτά σου χωρίς πολλά πολλά!!!!
    Πλούσια γέμιση με τα υλικά που δίνουν εγγυημένο αποτέλεσμα!!!!!!
    Μου άρεσε πολύ Χρύσα η φωτογραφία που δείχνει τις πίτες σου με τον πράσινο φόντο πίσω, μάλλον από αληθινά λουλουδια, ε? Ότι κι αν είναι, είναι υπέροχη και τόσο καθαρή φωτογραφία!!!

    Καλή Πρωτομαγιά σου εύχομαι!!!!!!!!!!

    • Reply Χρύσα 30 Απριλίου 2015 at 19:09

      Χαίρομαι που δε σε νοιάζει, γιατί πραγματικά αξίζει αυτή η γέμιση…
      Η αλήθεια για το φόντο είναι ότι είναι τα δέντρα στο δρόμο κάτω από το σπίτι, τα οποία έχουν φουντώσει και αποτελούν ιδανικό σκηνικό! Ήταν δύσκολη η ώρα που τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες και χρειαζόμουν οπωσδήποτε κάτι "ζωντανό"…
      Καλή Πρωτομαγιά Χρυσαυγή!

  • Reply Tante Kiki 30 Απριλίου 2015 at 21:55

    Νομίζω Χρύσα ότι σε κάθε τροφοθήκη υπάρχουν κονσέρβες μανιτάρια και είμαι σίγουρη ότι η κοτόπιτά σου έγινε υπέροχη με τη γέμιση που έβαλες!
    Καλό μήνα και καλή Πρωτομαγιά!

  • Reply mia xara 1 Μαΐου 2015 at 05:00

    Εύκολες, γρήγορες και πεντανόστιμες οι πιτούλες σου, Χρύσα!!! Δεν υπάρχει αντίσταση σε τέτοιο πειρασμό…Εύχομαι να περάσεις όμορφη Πρωτομαγιά, ΧΟ

  • Reply Neanikon Pastry Blog 2 Μαΐου 2015 at 18:07

    Φαίνονται πολύ ωραίες !!!!!!
    Καλό μήνα !!!!!

  • Reply Αγγελική~CooKika 4 Μαΐου 2015 at 08:58

    Καλημέρα Χρύσα!
    Κι εγώ με την κατάψυξη έχουμε γίνει πολύ καλές φίλες. Μου έχει σταθεί αρκετά σε κάτι δύσκολες στιγμές, σαν αυτές που περιγράφεις.
    Με την κονσέρβα μανιτάρι έχω βέβαια χαλάσει τις σχέσεις μου προ πολλού αλλά σε καταλαβαίνω.
    Τέλειες οι κοτοπιτούλες σου!
    Καλή εβδομάδα και καλό μήνα!

  • Reply Ερμιόνη 4 Μαΐου 2015 at 19:40

    Έχεις απόλυτο δίκιο Χρύσα μου, η σωστή οργάνωση στα ντουλάπια και το ψυγείο είναι πολύτιμη και μας βοηθά πολύ και ακόμα περισσότερο όταν ο χρόνος πιέζει.
    Η λύση σου νοστιμότατη με υλικά που αρέσουν πολύ. Στρουμπουλές και χρυσαφένιες πιτούλες, μας άνοιξαν την όρεξη για τα καλά!
    Φιλιά

  • Reply thegreenmixer.com 10 Μαΐου 2015 at 20:33

    Στα μανιτάρια κονσέρβα θα σταθούμε? Χίλιες φορές να φάτε τέτοιο "ετοιμο" παρά ντελίβερι. Συμφωνώ μαζί σου περί όργάνωσης, παρότι δεν είμαι όσο οργανωμένη θα ήθελα, όσο περνάει ο καιρός έχω αρχίσει και γίνομαι καλύτερη. Πολύ ωραίες οι κότοπιτούλες σου.

  • Leave a Reply